Панирани козуначени филийки - това за след великденското преяждане с козунаци.
Поизсъхнал козунак се реже на филийки, слепват се по 2, намазани по средата с мармалад. Така проиготвеният "сандвич" се потапя в разбити яйца и се пържи. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 19:09 от Джемма
Тестото се омесва както за козунак. Оставя се да втаса. Разточва се на правоъгълник с дебелина около 5 мм, намазва се с разбит белтък, слагат се стафидите и се навива на руло. Нарязва се на филийки около 5 мм широки и се нареждат в намаслена тава. Пекат се и се оставят в тавата да изстинат. Заливат се с горещ сироп и се поднасят след напояването им.
От втасало козуначено тесто се разточва лист с дебелина 1 см, с водна чаша изрязваме кръгчета, слагаме плънка от сирене и яйце - по 1ч .л от тази смес във всяко кръгче. Прегъваме и затискаме с пръсти. Мажем с жълтък и печем.
Това ми напомня едни сиренки, които продаваха в училищната ни лавка преди много години. тестото беше сладникаво (козуначено, но не много сладко) а пълнежут сирне. М-м-м много бяха вкусни. Само да не забравя- ще си отделя малко тесто да ги направя.
Разъркват се в подходяща купа за разбиване с миксер млякото, маята, лъжичка захар и малко брашно. Разбъркват се и се оставят да втасат, добавят се и останалите продукти и се разбива с миксер. Сместта се изсипва в намаслена кексова форма, оставя се да втаса 40 мин. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра заахр или се залива с шоколадова глазура.
Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 15:15 от Джемма
Отрежете отгоре капаче по цялата дължина на поизсъхнал козунак. Вътрешността издълбайте внимателно. Пригответе любимият си крем с желатин (парфе). Налейте го във вътрешността на козунака, сложете капака. Увийте добре в алуминиево фолио и сложете в хладилника за 2 нощ да стегне. Реже се с остър нож на филийки.
Джемма, май ще се навия да правя щолена. Да те питам бадемите сурови ли да са или печени? А портокаловите и лимоновите корички готови ли ги купуваш или си ги правиш, и трябва ли да се сушат или директо се режат от портокала?
Бадемите ги слагам сурови, но може и да са запечени. Портокаловите и лимоновите корички си правя сама, изварявам ги в 3 води и накрая ги оставям в много гъст захарен сироп да поврат 5-10 мин. След това ги слагам на хартия и ги изсушавам.
Аз пък сложих закваска за Панетоне, да видим какво ще излезе.
вие ме вдъхновихте и запретнах ръкави да направя първия си козунак. Омесен е в машината, а рецептата е на Лебедуна. Плънката е какао, захар, лешници и орехи, стафиди и белтък, малко канела. Нямам разрез все още, този е за наши приятели, които утре празнуват Великден (по католическия календар).
Запалена от вас вече трета година правя козунак в машината. Вчера беше репетицията за другата седмица. Но имам един въпрос. Как или къде съхранявате козунака? Аз го завих в готварска хартия, но ми се струва, че почва да поизсъхва и като че ли позагуби пухкавината си. Извинявам се, ако сте обсъждали в предните страници, попрочетох набързо, но не открих нищо.
За замразяването - замразявам веднага след като изстинат - хляб, козунак(нарязани, за да е по-лесно после разделянето на порции) кифлички,рула, малки хлебчета, земели, блатове, кексове, сладки - просто всичко тестено. Важното е да са прясно изпечени преди замразяването. Не вакуумирам, само разпределям в найлонови пликчета.После се изважда количеството което ви е необходимо и се размразява или в МВ, но може и за кратко във фурната. Стават като току-що изпечени. Блатовете , сладките и кексовете изваждам няколко часа преди консумация да се отпуснат на стайна температура. Този номер го научих от свеки, тъй като около нас на 5 км.няма магазин и за да имаме пресни хлебчета(които тук спадат към задължителата закуска или снак) се научих да купувам и замразявам. Това, докато ми подариха машина за хляб. И тъй като не мога да пека всеки ден хляб, а и тук се яде много по-малко отколкото в БГ, продължавам да си замразявам нещата които съм изпекла. Страшно удобно е!
Бихме желали да Ви поканим да се включите в кратка анкета, в която да споделите мнението си за форума. Вашето мнение е важно за нас и ще помогне да
подобрим предлаганите от нас услуги.
Попълването на анкетата би отнело около 10-20 минути. Молим Ви да бъдете възможно най-откровени и детайлни в отговорите си.