Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 март 2009, 12:50 ч.
  • Преглеждания  231 156  Мнения  1 420  Онлайн  1
Отговори
# 510
  • там,където ме обичат
  • Мнения: 580
labrex, тестото за козунка за начинаещи не трябва да се меси или би могло  Embarassed ,за да стане на конци ?

Реклама
# 511
  • Германия / Пазарджик
  • Мнения: 58
Здравейте, момичета!

Искам да благодаря на всички вас за прекрасните рецепти и за подробните обяснения към тях! Само благодарение на вас успях да направя първия си сполучлив козунак.

Ето го и него:

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 21:09 от Patenze

# 512
  • Мнения: 2 362
След малко ще кача снимки на първия козунак в нашата къща , сътворен с дейното участие на мъжа ми Party.
Направих го по рецептата на Лебедуна, но ми пое доста по-малко брашно от 650 гр, а яйцата бяха едри.Не знам дали мазнината не дойде малко.Сложих 3 с.л. разтопена мас + 2 с.л. олио, като измесвах с мас, а не с брашно и пак си мисля, че му трябваше още малко.
А сега имам един въпрос към по-опитните относно втасването.Първото втасване си беше ОК, но второто го направих във фурната на 50*.Наблюдавах много внимателно и като удвои обема си, увеличих на 170*, но тестото бухна още доста.Сега мисля, че е малко превтасал ,но не снимах парче, защото го носихме на гости.
И още нещо искам да споделя.Който има йенски съд, да не се колебае, а да пече в него.Вече всички питки ще пека така.Много лесно се наблюдава и не се чудиш дали надолу е изпечено Peace.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=363619&pid=11533534

# 513
  • София
  • Мнения: 187
Твърдо съм решила тази година да пробвам с месене на козунак, спрях се на рецептата на Тандоори по Скарлет О,Хара, но имам въпрос към майсторките тук - рецептата е дадена със суха мая, а аз предпочитам живата мая , та колко да сложа - предполагам две кубчета, тъй като брашното е 1 кг. или да не рискувам със живата мая и да сложа суха?!

# 514
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 156
Момичета, ето ви една рецепта от бабата на моя мъж. Миналата година я правихме и се получи много вкусен козунак:
1 кгр брашно
40 гр мая
200 гр пудра захар
5 яйца
около 1/4 л мляко
50 гр нарязани на ситно бадеми
50 гр бели стафиди
малко сол
настъргана лимонова кора
Маята се разтрошава в една чашка, прибавя се бучка захар, покрива се с хладко мляко и се оставя на топличко. Щом бухне  излива се в средата на малксо стопленото брано, прибавя се всичко останало заедно и се меси докато почне да се отлепя от ръцете. Ако искаме редки козунаци във форма, слагаме повече мляко. Покрива се с кърпа и се оставя 2-3 часа на топло да втаса. Парчета от тестото се усукват на дълги суджуци и се оплитат на четворна плитка. Върху нея се слага друга тройна и най-отгоре шнур от две парчета. Втасва още веднъж, намазва се с яйце и се налепва с 20 гр пловинки бадеми. Пече се в умерена фурна. Излизат три козунака, дълги около 40 см.
(цитирам дума по дума от рецептата)

Миналата година детето го прави точно по рецептата, само че не посмях да ги сложа един върху друг, защото си мисля, че няма да се опекат добре - видя ми се много тесто. Направихме си ги на традиционните плитки.
Вие как мислите - може ли да се опекат добре по начина от рецептата?

Освен това маслото не го разтопихме, а  месихме силно омекнало.
Козунакът стана крехък, на конци и чуден!

# 515
  • Шумен
  • Мнения: 460
А  какво е количеството на мазнината?

# 516
  • Мнения: 11 612
Утре е католическият Великден....Някоя мама да прави козунак специално за него?

# 517
  • На седмото небе
  • Мнения: 468
Мамо Цоци, добре дошла  Hug

# 518
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Утре е католическият Великден....Някоя мама да прави козунак специално за него?

Маме, аз правих козуначена плитка, пиленца и сладък традиционен хляб(козунак) с извара. Утр4е ще показвам....

# 519
  • Балчик
  • Мнения: 7 154

Вие как мислите - може ли да се опекат добре по начина от рецептата?



Може ,разбира се. На Наталина чешкия козунак е с такава оплетка - виж и снимките. 


Patenze , козунакът ти е страшно апетитен. Направо се окапах тук да го зяпам. Ням-ням.  smile3508 newsm64

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 22:32 от Джемма

# 520
  • Разград
  • Мнения: 3 028
Твърдо съм решила тази година да пробвам с месене на козунак, спрях се на рецептата на Тандоори по Скарлет О,Хара, но имам въпрос към майсторките тук - рецептата е дадена със суха мая, а аз предпочитам живата мая , та колко да сложа - предполагам две кубчета, тъй като брашното е 1 кг. или да не рискувам със живата мая и да сложа суха?!

Щом брашното е около 1 кг,сложи 1 кубче жива мая(42 гр).
Незнам защо,но предпочитам живата мая,когато правя козунаци.

Patenze ,Шайн ,много добре изглеждат козунаците ви. Peace

# 521
  • София
  • Мнения: 187
Твърдо съм решила тази година да пробвам с месене на козунак, спрях се на рецептата на Тандоори по Скарлет О,Хара, но имам въпрос към майсторките тук - рецептата е дадена със суха мая, а аз предпочитам живата мая , та колко да сложа - предполагам две кубчета, тъй като брашното е 1 кг. или да не рискувам със живата мая и да сложа суха?!

Щом брашното е около 1 кг,сложи 1 кубче жива мая(42 гр).
Незнам защо,но предпочитам живата мая,когато правя козунаци.


Благодаря! Аз също предпочитам живата мая, защото имам чувството, че няма да улуча мярката на сухата.

# 522
  • Разград
  • Мнения: 3 028
Твърдо съм решила тази година да пробвам с месене на козунак, спрях се на рецептата на Тандоори по Скарлет О,Хара, но имам въпрос към майсторките тук - рецептата е дадена със суха мая, а аз предпочитам живата мая , та колко да сложа - предполагам две кубчета, тъй като брашното е 1 кг. или да не рискувам със живата мая и да сложа суха?!

Щом брашното е около 1 кг,сложи 1 кубче жива мая(42 гр).
Незнам защо,но предпочитам живата мая,когато правя козунаци.


Благодаря! Аз също предпочитам живата мая, защото имам чувството, че няма да улуча мярката на сухата.

1 кубче жива мая=14 гр суха мая

# 523
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671


 Дали има шанс козуначено тесто да втаса на температура около 20градуса, дори и за доста часове?Все си мисля, че няма да стане, но да попитам.

# 524
  • Portugalia
  • Мнения: 1 086
Биляна аз днес то4но месих ( а на вън е доста студено) запо4нах в 14 4аса и го пекох в 20....бавно втаса но втаса...благодарение на един твой съвет в леген с вряла вода Peace

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт