Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 март 2009, 21:51 ч.

Задграничен паспорт за дете

 • 12 468
 • 107
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 525
Мили мами, никъде не намерих точна и сигурна информация къде точно се подават документите за паспорт за дете в София. А и според вас каква се води регистрацията на детето, по регистрацията на майката или бащата. Дъщеря ми е родена в провинцията, аз преди това си бях сменила регистрацията от провинцията в София, забременях и си направих временна регистарация в провинцията (за да мога да родя там), в момента съм с постоянна в София. Мъжът ми все още не си я е сменил.
Иначе живеем в Дружба.
Някои ми беше казал, че трябва да подам документите на Мария Луиза, а други в Районното на Дружба.
Трябва да отида и да попитам, но времето ме притиска, ако някой знае нещо повече нека сподели.
Мерси предварително Peace

# 1
 • София
 • Мнения: 454
В районното по местоживеене мисля, че беше. Аз миналата година изкарах паспорт за сина ми. Заявление, което се взима от районното, 2 снимки, декларация от таткото, че е съгласен да се извади паспорт на детето и ако не се лъжа акт за раждане и платена такса.
Провери си пак в районното, за да не те объркам!
Успех!

# 2
 • зад пънчето, под трънчето
 • Мнения: 127
Ако ще вадите паспорта по бърза процедура, по-добре идете на Мария Луиза. Мисля че искат и брачното свидетелство.  Ние с мъжа ми също сме с различна адресна, но подадохме в районното към което живеем. Но отидохме двамата, за да не ходим до нотариус за декларацията.

# 3
 • y дома
 • Мнения: 1 358
Подава се заявление в районното по местоживеене и освен стандартните документи, като заявление, акт за раждане и 2 /не съм сигурна в бройката/ снимки, трябва да присъстват и двамата родители и детето! Поне така беше преди година и половина и не съм чула да има промяна!

# 4
 • София
 • Мнения: 525
Благодаря ви

# 5
 • Мнения: 83
Обръщам внимание, че освен вече изброените документи се изисква и УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПОСТОЯНЕН АДРЕС, което се издава от общината - службата по ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ. Нас така ни изненадаха и започна едно обикаляне...

# 6
 • Ку-куландия
 • Мнения: 784
По закон децата се водят на адреса на майката. Няма значение, че с таткото сте на различни, заявлението за паспорта на детето се подава в паспортна служба по адресна регистрация на майката. Паспортна служба се намира в съответното РПУ. При подаване на заявлението и двамата родители трябва да се подпишат лично пред служителката, освен ако единят родител не е издал пълномощно. Носят се личните карти, акт за раждане - на родителите и на детето и съответния брой снимки. Брачно свидетелство не е нужно - все пак не всички които имат деца са женени Simple Smile. Ако искате спешна пърачка за 24 часа подавате заявлението на Малия Луиза, като + по-горе изброените документи ви трябва и удостоверение за постояннен адрес, то се издава от служба ЕСГРОН в съответната община по местоживеене.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 048
На нас ни поискаха и декларации, че сме съгласни да се издаде паспорт на детето. Бланките ни ги дадоха на гишето в районното.

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 10:30 от Жасмин

# 8
 • София
 • Мнения: 5 048
Искам да попитам следното нещо - защо, след като общината ми издаде удостоверение за постояннен адрес, което приложих към документите за издаване на паспорт на детето ни, след това дойде и районният инспектор вкъщи да провери дали действително живеем на този адрес?
Не стига това, ами след като мина вкъщи и ни намери на адреса, отишъл и разпитвал и комшиите по етажите дали наистина живеем на този адрес и дали са ни виждали? Откъде - накъде?!? Ние да не сме престъпници, да разпитва полиция за нас из блока? Разбирам да сме следствени по някакво дело, да идва следовател да разпитва из блока, ама за издаване на задграничен паспорт на детето ни да идват полицаи да звънят по комшиите и да разпитват за нас - просто е недопустимо!!!
Някой чувал ли е за подобна практика? Вас проверяваха ли ви полицаи по домовете ви, като вадихте задграничен паспорт на децата си?
Бясна съм, живеем там от 12 години, познаваме се с всички комшии, върви обяснявай сега защо те е издирвала полицията.
Мислите ли, че трябва да подам жалба в Районното управление?

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 10:45 от Жасмин

# 9
 • София
 • Мнения: 454
Никога не са ни проверявали така...

# 10
 • София
 • Мнения: 5 048
Не знам, адски съм стресирана и ядосана. Полицаят изобщо не е уточнил, че става въпрос за задграничен паспорт на детето ни, просто е звънял по звънците и е разпитвал за нас - познават ли ни, виждали ли са ни в блока. И нямаше да разберем, но ни казаха комшиите от третия етаж - разтревожили се да не се е случило нещо лошо с нас, та да ни издирва полиция и ни звъннаха.  Sick
А в блока се ползваме с доста добра репутация, откъде-накъде ще ни третират по този начин? 
Затова пиша и тук, искам да разбера дали и по другите районни управления в София съществува подобна практика на проверки при издаване на задграничен паспорт на дете?

# 11
 • Мнения: 9 713
Заради трафика на деца.

# 12
 • София
 • Мнения: 5 048
Какви трафиканти на деца сме пък ние, като сме си представили документите при подаване на молбата за задграничен паспорт, имаме удостоверение от ЕСТРАОН от общината, че живеем на този постоянен адрес (апартаментът е наш, живеем там от 12 години), дошъл е полицай вкъщи, намерил ни е на адреса, удостоверил е, че детето отговаря на снимката, а ние - на личните си карти. Срещу това нямам възражения.

НО! Защо трябва да разпитва и комшиите? И то по този начин! Защо не е уточнил поне, че става въпрос за вадене на задграничен паспорт?

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 11:14 от Жасмин

# 13
 • Мнения: 13
Миналата година (лятото) изкарвахме международен паспорт на детето... ooooh!
за протокола действието се развива в Пловдив
Отидохме с пълен набор надлежно подготвени документи  - удостоверение за постоянен адрес, актове за раждане, снимки, квитанции за платени такси...абе бях се подковала предварително, че имам горчив опит по разни администрации...
Не би !
Служителката метна пренебрежителен поглед към бумащината ми и отсече : "Вижти к'во, госпожо, първо се минава през районния инспектор, пък тогава се редите тука..."
Ще спестя подобности за това след колко време, къде и как  се добрах до въпросния районен инспектор.
Човекът се оказа прелюбезен, но това не смекчи общата картина.
Вкратце: трябваше да доведем двама (ДВАМА!) пълнолетни свидетели с документи за самоличност и адресна регистрация доказваща, че са ни съседи, които да потвърдят устно и писмено, че познават нас и детето, че живеем на посочения адрес, че посоченото дете е нашето и т. н. #Crazy
Сещате се как мисията се усложнява - да се организираме толкова народ в работно време + детето, а бяха и едни жеги...
В началото не ми се вярваше, мислех, че аз нещо не проумявам или има недоразумение...ама тцъ - хората си бяха сериозни и непоклатими!
Попитах защо и откога е толкова усложнена процедурата.
Отговориха ми, че причината за затегнатите мерки е случаят "Куйович" (култово, знам  Mr. Green)
Отново ще спестя подробности около организацията на събитието...
Седмица по-късно се изсипахме в двора на районното като сватбари, ако се бях понапънала можех и музичка да осигуря, ама семпло мина....разписахме се и толкоз...
Снимки не направихме, но остана мил спомен.
Държа да отбележа, че доста настоятелно убеждавах себе си, че това се прави в посока закрила на децата ни, че идеята е не гражданите да са максимално затруднени, а максимално защитени, но явно не съм много добър оратор - не успях да се самоубедя.
Може би ако организацията във въпросните служби беше на по-високо ниво, ако работното им време е удължено или поне стриктно се спазва, ако...ако.....

 

# 14
 • Мнения: 9 713
Оставам с впечатление, че всяко районно си е измислило мерки. Една мама беше писала, че показвали снимки на детето - дали си познава роднините.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт