«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 582 отговора

’асково

ћнени€: 931
 Ќай напред да се извин€ ако вече има такава тема но не можах да намер€, и ако м€стото на темата не е за тук мол€ да се премести.

— наближаването на ¬еликден все повече започвам да се замисл€м за този гол€м христи€нски празник. ¬ъодушавена от темата миналата година и събрала прекрасни идеи от вас съм събрала различни начини за бо€дисване и украса на великденските €йца.≈стесвено не съм запомнила всички но тук ще ви избро€ начините за които аз знам.Ќад€вам се темата да е полезна и всеки да сподели опита си както и много други идеи.

 акто всички зна€т първото €йце се бо€дисва червено, което €йце се пази до слвдващи€ ¬еликден. —него се натръкват челата и бузките на децата за да са здрави през ц€лата година.ѕо традици€ €йцата се бо€дисват или в „етвъртък преди ¬еликден и или в —ъбота след разпети ѕетък.

≈то и начините:

”краса с ориз


—лед като се бо€дисат €йцата в марличка се завързва ориз, който се  пуска в бо€та за €йца.—лед като се оцвети се развързва и се остав€ да изсъхне. — лепило върху предварително бо€дисаните €йца се украс€ват по начин който всеки сам избере.

—вар€ване на €йцата с т.н. кристали
[/b]

„аст от €йцата които са приготвени за бо€дисване могат да се свар€т с кристали които се продават по магазините.јз лично ги вар€ след което ги остав€м да изстинат в тази вода така винаги резултата е бил отличен.—лед това бо€дисването е по решение на вс€ка домакин€.—поред мен стават много красиви ако се бо€дисат шарени с памук напоен от различни цветове.

”краса с лепенки и стикери

≈дноцветно бо€дисаните €йца за да бъдат по красиви и по забавни могат да се украс€т с различни лепенки и стикери. ¬ последните години в магазините продават лепенки които прилепват плътно за €йцето като се постав€т заедно във вр€ща вода.—тават много ефектни а и са интересни за децата.

ѕисани €йца

“ова е метод на бо€дисване който аз лично не мога да си позвол€ да направ€ поради простата причина че не ми се отдава, но се възхищавам на такива произведени€. Ќачина за писане на €йцата е със специален восък и инструменти.

яйца с форми от листа

ƒруг ефектен начин за бо€дисване на €йца е като се съберат красиви листенца от различни цвет€ или растени€(детелина здравец, магданоз и др).¬зема се €йцето слага се листото заедно се постав€т в чорап (тънък) ст€га се добре и се пуска в цв€т след като се бо€диса €йцето се изважда махат се чорапа и листото и ефекта е страхотен.

[center]Ѕо€дисване с желатинови бои[/center][/b]

∆елатиновите бои се продават в различни цветове по магазините.ѕреди да се почне бо€дисването се слагат в топла вода за да се отпусне бо€та.— помощта на домакински ръкавици вземате първо един цв€т и поливате на места  €йцето , измивате си ръкавиците и вземате др цв€т.—тават много красиви и блест€щи защото имат и седефени цветове.


Ѕо€дисване с желатин
[/u][/b]
≈дини€ начин е този : –азтвар€ се желатин Ц да стане гъста каша.
—варените и охладени €йца се намазват с четка с желатина. —лед това с друга четчица се нанас€т фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски €йца.
ѕолучават се фантастични фигури
ƒруги€т начин е този : —вареното и изстинало €йце се потап€ в разтворен на водна бан€ желатин. —лед като се извади от желатина €йцето се рисува на ръка с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша (боите тр€бва да са прахообразни,за да могат да се приготв€т по този начин с много малко вода). Ѕо€та се разлива по желатина и се получават много €рки и красиви €йца. јко имате добра фантази€ и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. “р€бва малко повечко търпение и желание,но ще останете доволни. »майте предвид, че €йцата изсъхват бавно

¬ис€щи €йца

ћного лесно се прави украса от кухи €йца. ¬нимателно се пробива черупката на сурово €йца от двете страни и съдържанието се изсипва в купичка. ƒали ще си направите маска с €йцето или ще застроите супата, остав€ме на вас. ¬ насто€щи€ момент е важна черупката на €йцето. ”крас€вате € по ваш вкус по един от познатите вече начини.

¬зимате панделка и € промушвате през €йцето. «а да не се изхлузи, в едини€ край вържете клечица , ко€то ще се запречи на дупчицата на черупката и панделката н€ма да се измъкне.  ъде и как ще закачите вече готовите €йца зависи от разположението на мебелите в дома ви и от ¬ашата фантази€ .

¬еликденски саксии

 јко имате много стайни цвет€ , ДнастанетеУ в листата им малките жълти пиленца-играчки , които вече се продават на всеки ъгъл. ћожете на тънка пръчица да сложите едно от кухите €йца, да € забиете в пръстта и да разчупите по този начин обичайни€ вид на цвет€та си.

ќцв€таване на €йцата с помощта на люспи на лук

ќбелва се стар лук и с люспите се  увиват суровите €йца, завиват се в марличка, ст€гат се добре и така се вар€т 10-15 мин. »зваждат се от водата и се остав€т така докато изстинат.

Ќе на последно м€сто е и декораци€та и украсата за великденските €йца. ќсвен декоративни пиленца в гнезда, зайчета и др фигурки, много хора прав€т и собствено производство украса Ц като ефектни поставки за €йцата, вис€щи €йца, украсени дръвчета с т€х както и правенето на естествена тревичка за постав€не на €йцата.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 804
—трахотна тема ѕепита,записвам се да € след€.«а други начини на бо€дисване не се сещам-тези,които ти си казала са много добре об€снени и ще пробвам тази година да бо€дисам и аз така.Ѕлагодарско за темата.
÷итирай


ћнени€: 2 096
«аписала  съм си идеите ,защо са страхотни ! “ова с ориза много ме впечатли !
÷итирай

близо до морето

ћнени€: 1 313
—трахотна темичка  bouquet записвам се да € след€
÷итирай

—офи€

ћнени€: 293
записвам се да след€ темата Peace
÷итирай

¬арна

ћнени€: 550
Ѕлагодар€ bouquet
÷итирай


ћнени€: 67
и аз се записвам да след€ темата Smile
÷итирай

—офи€

ћнени€: 942
—упер тема. —ега се записвам, по-натам ще пиша и ще пускам снимки.
÷итирай

в полите на –ила

ћнени€: 44
ћомичета аз ги прав€ с сатенени бои, мраморни обикновенни и брокатено лепила, а за украса слагам в кошничката или панерката където ще са €йцата жито отгоре салфетка и намокр€м с вода за да покълне и отгоре си нареждам €йчицата ето и една снимчица.
÷итирай

’асково

ћнени€: 931
показвам ви миналогодишните ми творени€ макар и малко скромни но за първи път сама се справ€х.≈то :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=243887
ћо€та трева също е жито.«а тази година снощи си € приготвих в същата чинийка сложих тънък пласт талаш отгоре изсипах житото тази година € омесих с леща и отгоре още един тънук пласт талаш.—ега ще поливам всеки ден.јко порасне много до ¬еликден € подсртигвам както мин година.
÷итирай

Torrevieja,España

ћнени€: 1 505
“емата е неверо€тна от кога € 4аках,благодар€ pepitta_84 .
» да ви кажа един на4ин за свар€ване на €йца,не съм го пробвала о6те,но го про4етох в един испански блог и казват,4е ставали €йцата страхотни така.
¬ тенджера се слага студена вода,€йцата,малко оцет и се долива вода 2 пръста над €йцата,когато запо4нат да вр€т се изклиу4ва котлона,похлупват се и се остав€т така 20 минути.“ака €йцата ставали перфектно сварени и с жълтъка в центъра.
» за декоративни,от подфорум хоби едно моми4е каза един страхотен на4ин с цветен п€сък-нанас€ се лепило на €йцето в желана форма,овалва се м€стото с лепило в цветни€ п€сък и така се продължава с друг цв€т п€сък.ѕолу4ават се страхотни фигурки.
÷итирай


ћнени€: 2 701
¬место запис http://kulinarno.hit.bg/links56.htm
 http://zadoma.rozali.com/velikden/p7678.html
 http://vbox7.com/play:a5483620
 
« ѕоследна редакци€: ср, 25 мар 2009, 12:55 от aleks »
÷итирай


ћнени€: 2 701
ј ето как изглеждат €йца ,украсени с ориз, начинът, който  pepitta_84 е описала:
 http://zadoma.rozali.com/velikden/p3195.html
 украса със салфетки :
http://zadoma.rozali.com/velikden/p3193.html
още нещо интересно:
 http://zadoma.rozali.com/velikden/p3198.html
и пак:
http://zadoma.rozali.com/velikden/p3194.html
http://zadoma.rozali.com/velikden/p3100.html
 http://zadoma.rozali.com/velikden/p3098.html
÷итирай


ћнени€: 250
—упер темичка !

—амо да питам талашът за тревата какъв е ? “ози който се продава в зоо магазините за хамстери и морски свинчета става ли ? —ъщо така ми се стори , че на едната снимка вместо талаш има сложен памук , права ли съм ?
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 774
ћомичета,има една питанка за живата тревичката.
—лед като сложите €йцата и като поливате не вредили мокрото за €йцата,а ако не се полива не изсъхвали тревата?
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 582 отговора