Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 март 2009, 11:26 ч.

Защо в училищата няма лекари ?

 • 1 412
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 110
Защо в училищата няма лекари и зъболекари  Thinking?  Да не споменавам за психолози ,които са не по-малко необходими!
Вчера на моя приятелка на детенцето и станало лошо и припаднало. Завели детето при сестрата и тя казала " Ами аз какво да правя ?"
 ooooh!Нямат никакви лекарства освен аналгин ?! 
Трябва да ви кажа ,че бях изумена !

# 1
 • гр.София
 • Мнения: 3 008
 Тази сутрин пратих по сина ми плик с реванол,кислородна вода,пакет памук и много Цитопласт-да ги носи на класната,да ги заключи в шкафа и да им дава при нужда.
 Не знам,как тя ще погледне на това Simple Smile Чудех се и аналгин да пратя,ама се въздържах. Има деца,за които може да е опасно.
 Имат само медицинска сестра.
 Синът ми ,откак играят физкултура на двора в училището и ритат футбол,през ден се прибира с жестоко издрани я длани, я колене.
 Какво правят там не знам. Логично е след като потече кръв да ходят в мед. кабинет,поне да ги промият.
 Какво ли остава за по-сериозен случай Thinking
 

# 2
 • София
 • Мнения: 9 006
В училището на моите деца има лекар. Но не мисля, че това помага кой знае колко. Май функцията се изчерпва само с това, да слагат лепенки на раните.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 700
Лекарите като щат са премахнати отдавна от училищата. Миналата година се спрягаше в някакъв проектозакон връщането им, но май отново не се е случило (откровено казано съм забравила да се проверя). Мероприятието трябваше да бъде уредено със закон, защото има проблем за финансирането (делегираните бюджети и т.н.). В някои училища, със сигурност едно от тях е това на дъщеря ми, родителите събираха ежегодно на 15/09 по 10 лв. на дете за лекар. Тази година се размина точно защото чакаха закона.

Какво става ли при по-сериозни случаи? Вика се бърза помощ, чукаш на дърво и си викаш "Не дай Боже!"

Иначе в училището на дъщеря ми има зъболекарка, но подозирам, че е в замяна на ползването на кабинета като частен такъв. За да прегледа децата, обаче, се изискваше писменото съгласие на родителите. newsm78 За мое най-голямо учудване имаше родители, които не пожелаха.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 575
В нашето у-ще има мед. сестра, която най-редовно превръзва лактите и коленете на сина ми и като гледам превръзката е както трябва.Няма лекар - имаше инцидент и Бърза помощ беше пристигнала по въздуха (едва ли не).Имат и психолог, дори ще има още един, че тази не смогва.
Аз няма да се съглася детето ми да се лекува от училищен лекар - не се сещам какво ще прави лекар там - сестрата е достатъчна за промивки и др. леки манипулации, ако има нужда. Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 689
Аз също смятам, че в училищата не е необходимо да има лекар. Медицинската сестра е напълно достатъчна. Ако, не дай боже, стане нещо и тя не може да се справи, трябва да се извика Бърза помощ.
По мое време в училищата имаше лекари, които по цял ден кръстосваха крак върху крак и се чудеха как да си запълнят времето. Друг е въпроса кой лекар би се съгласил да работи в училище, където нито заплатата ще му е добра, нито ще има някаква перспектива за развитие. А ако случайно се намери такъв, то ще е докато си намери по-добра работа.
По отношение на психолозите мисля, че във всяко училище трябва да има поне един в зависимост от броя на децата. А и МОН май задължава директорите да назначават психолог.

# 6
 • Русе
 • Мнения: 1 523
Работя в училище (учител по ФВС)и съм си занесла памук,риванол,кислородна вода и лепенки,защото фелдшера е само в понеделник и вторник дежурен в нашето училище.Дори и на 12-токласниците им промивам раните,да не говорим за малките.
Лекар няма как да има в училище-ще остане гладен.

# 7
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
В училищата няма лекари откакто има Здравна каса и Лични лекари. Няма кой и от къде да му плаща. Имаше в началото предложение училищния лекар да е GP на всички деца и така са се финанисира, но много родители бяха против защото предпочитат те да избират личния лекар и/или да е близо до дома и т.н.
Добре че има и сестра.

# 8
 • Мнения: 87
При моите лекар има. И му плащат  - всяка година се събират пари от родителите и с тях + част от бюджета.
Но като потрябва помощ се оказва по-добре да няма. Последен пример - счупен пръст на крака. Отива детето при лекаря в училище.  #2gunfireДава му "нурофен" Толкоз. Добре, че моя не е от търпеливите и след 30 минути се обади, дойде и се почна - личния, снимки, гипс... Ама крака му така бе отекъл, че едвам си дойде. Предния път с темп. 38, 4 - дала "парацетамол" и го пратила в час. Иначе оказва първа помощ при разбит нос - слага памук в носа Laughing. Излиза, че е по-добре да няма лекар - поне ще се вземат мерки навреме, защото сестрата няма да поема отговорност и ще ги праща при личния лекар. А не лекаря в у-ще да слага на спукана от камък вежда памук, за да спре кръвта, да не се обадят веднага ...и после едвам го лепиха.

# 9
 • София
 • Мнения: 36 901
"едно време" лекарите в училищата бяха отговорни за цялата профилактика, имунизации и спешни случаи в училището. Същото важеше и за зъболекарите. Няма начин да не си спомняте как сестрата влизаше в клас със списъчето за зъболекар или по физическо ни мереха, теглеха и слагаха ваксини. Или нагревките с кварцовата лампа. И лекарите си познаваха децата - кой е с алергия, кой с хронично заболяване и т.н. Може да не са били натоварени като в поликлиниките, но работа вършеха.

А за сега - пари няма и лекари няма. Ние плащаме за сестра в училището, но от тази година лекар нямаме. И сестрата е само половин ден. За спешни случаи се вика бърза помощ.

# 10
 • гр.София
 • Мнения: 3 008
 Andariel, точно така беше,както си го описала.Явно зависи от набора ни Grinning
 Хич не си клатеха краката. Имахме и сестра, и лекар, и зъболекар.
 
 Мисля,че сестрата в училището сега не стои до 18ч-когато свършват децата ни.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 480
Иначе в училището на дъщеря ми има зъболекарка, но подозирам, че е в замяна на ползването на кабинета като частен такъв. За да прегледа децата, обаче, се изискваше писменото съгласие на родителите. newsm78 За мое най-голямо учудване имаше родители, които не пожелаха.

Няма защо да се чудиш, много от нас имат доста неприятни спомени и последици от училищните зъболекари - вадене, пломби и умъртвяване на здрави зъби, само за да си изпълнят годишния план. Сега за детето съм осигурила най-добрия възможен зъболекар, и съм категорично против някой друг да й бърника в устата.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 700
Ами учудена съм, защото от един преглед глава не боли. Ние си имаме семеен стоматолог (от около 20 години насам) и при кариес бих завела дъщеря ми при него, но не виждам лошо някой периодично да проверява състоянието на зъбите й. Точно тази стоматоложка, училищната, ми обърна внимание във втори клас на захапката на дъщеря ми. Направихме шина и нещата се оправиха.

# 13
 • Мнения: 2 110
Ами учудена съм, защото от един преглед глава не боли. Ние си имаме семеен стоматолог (от около 20 години насам) и при кариес бих завела дъщеря ми при него, но не виждам лошо някой периодично да проверява състоянието на зъбите й. Точно тази стоматоложка, училищната, ми обърна внимание във втори клас на захапката на дъщеря ми. Направихме шина и нещата се оправиха.

Абсолютно вярно !Има неща и процедури ,за който не е нужно да водиш детето в поликлиниката и то да седи няколко часа заедно с баби и болни/вирусно/деца .
Аз бих била доволна  детето ми да се преглежда в училище и да се проследява развитието му.Да се наблюдават  и зъби те му. Бих се радвала да има и психолог ,който да проследява действията им и ако има проблем да се засече по-рано.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 268
А знаете ли аз какво съм преживяла като ученичка?Да уточня,че става въпрос за началото на 80-те години,учех в елитната Немска гимназия в Хасково.Директорката и лекарката ни спретнаха гинекологичен преглед,когато бяхме в 8 клас,за да видят коя е девствена и коя-не.Стресът беше огромен,унижението страшно.На редичка пред кабинета...Абе не ми се говори....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт