Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
[color=navy][/color]

Моля ви за помощ!

Не съм в България от 5 години. На есен се завръщаме. Ще имам ученичка в трети клас. Но мноооого неща не са ми ясни. Например - детето от колко до колко часа е на училище с и без занималня? Носи ли си само храна в училище или не е прието? Съществува ли добрата стара школа на извънкласните занимания - кръжоци и пр. към училища или детски центрове? Има ли униформи някъде и носят ли мобилни телефони?

Моля ви, пишете ми #Crazy

# 1
 • Мнения: 6 927
Разликата между училищата в чужбина и тези в Бг. е съществена. Синът ми е в трети клас и учи в Бг. по вина на мудната съдебна система. Та.... децата сменят първа и втора смяна всеки месец ( не във всяко училище е така ), има занимални които струват между 5 и..... лв. на ден, има и занималня в училището която не се плаща но тя не е за препоръчване, при всяко положение вечер се доучва в къщи. Синът ми носи по 2 лв. но има и безплатна закуска, която не яде. Първия срок водих война с лавката и стола за глупостите ( пит бул, захарни гривнички и пари, топчета магнити и какво ли още не ) които продават на децата. Не че не може да излезе и да си ги купи магазина всичко по 1 лев който е близо до училището. Може да си носи сандвич от в къщи, но след като го намерих размазан по учебниците повече не му сложих. Мобилни телефони носят всички независимо кой клас са. При по малките телефоните сменят притежателите си непрекъснато. Униформи има но не във всяко училище. Това е най общо. Ако имаш още въпроси питай. Поздрави.

# 2
 • Мнения: 497
Леле, вие направихте разногледа жената. Еминея, не приемай всичко написано тук буквално, защото хората са различни, училищата-също. Аз лично, за стандартно българско училище с униформа, не съм чувала. Даваха по телевизията за едно в Русе, в което решили да има униформа и децата много я харесвали. Тоест - щом го дават по телевизията е 1 или 2 случай ( Joy). Второ за първи път чувам училище, в което смените се променят всеки месец. Стандарта е - единия срок първа смяна, другия-втора смяна. За мобилните няма никакви ограничения. Всички деца (с изключение на моя син, който няма ама никакво отношение към мобилните телефони) носят, дори и в долните класове. Няма проблем да си носи детето храна от вкъщи, но някакси тук не знам защо това не се прави, а децата гледат едно от друго. За трети клас - кръжоци и извънкласни занимания.....абе в общи линии забрави в стандартно училище. От едната крайност минахме в другата. Всичко извънкласно (рисуване, езици, спорт и други подобни занимания) си се организира от родителите  и е платено. За детски центрове в момента се сещам само за Двореца на децата (на бул. "К. Величков" и "Стамболийски"), където има различни занимания, подобни на "старите" кръжоци, към читалищата също има (зависи от читалището).
Само да добавя, че имам близка роднина, която 1 година преподаваше в гимназия в САЩ-Южна Каролина. Направо беше потресена от нивото. В часа напр. си разгеждали и показвали снимки на бебето, обсъждали соц. помощи...... А, как ви звучи. И това е нормална гимназия, не е аналог на нашите вечерни....
Та  нещата не са еднозначни, зависи къде сте били досега и в какво училище е учило детето и сравнение винаги ще правите. Може и да се разочаровате жестоко, може и да останете доволни. Ако имате близки тук ги помолете за поразпитат за училищата във вашия район или град, за да имате някакъв маркетинг налице, а не да сте "на тъмно" като се върнете.

# 3
 • Мнения: 6 927
Униформи има в училището което е на 10 метра от дома ми, а синът ми е в различна смяна всеки месец. Поради липса на свободни стаи третите класове са разделени ( половината са в едната смяна другата половина са в другата ), което не е фатално. На много мои познати децата учат само в една смяна цялата година ( всяко училище е различно ) Нашата класна непрекъснато организира зелени училища, посещения на кино, театър и екскурзии ( сега ще ги води на новото кино в МОЛ ), но това е по нейно желание не е задължена по програма. Една от съществените разлики с училището в чужбина е това че там го водя в определен час и отивам да си го взема също в определен час и знам че е зад заключена врата и не може да излезе, а тука вероятността да се заиграе и да хване улиците е много голяма в междучасията никой не ги гледа какво правят. Друг проблем е търговската дейност която се развива в училището ( има теми за нея ) Там където аз живея няма такова нещо. Ядене се носи от в къщи или в 11 родителите им ги хранят през оградата. Училището в Бг. не е стресиращо просто има много пропуски и учители на които не им е там мястото.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 432
Много обобщително ми звучат негативните постове тук ThinkingЧе има редица учители, които не са си на мястото - това не оспорвам.Че има чувствителен спад в образованието ни като цяло - това също.Но пък не приемам и това, че обучението в чужбина/пак подвеждане под общ знаменател/ е по-добро.Та жената дори не е казала ,къде живеят понастоящем.... newsm78
Всичко е строго индивидуално, зависи от самото училище, от директорката и най-вече от класния ръководител.Моите дъщери-близначки са второкласнички и при никакви положения не могат да напуснат територията на училището.Класната ги предава собственоръчно  на дошлия  родител след приключване на занятията.Имам и шестокласничка в същото училище и едва от тази година през голямото междучасие напуска училищния двор, отивайки до близкия супермаркет.Което е и нормално, като се има предвид че така или иначе на тази възраст вече ходят и се връщат сами от училище. Peace
Училището е основно, външни лица в него не се допускат, на входа има охранител.Т.е има относително прилична сигурност за децата.Проблемът с лавките е повсеместен.Продават се масово боклуци.Не подценявам този проблем, но не е той най-важният при определянето на едно училище като добро или лошо.Моите деца си носят парички за някоя напитка или солети, а  иначе си носят и допълнително нещо за хапване от къщи.Стол има, занималня също.Определено съм съгласна с мнението, че в болшинството занимални нещата се вършат полвинчато, но за хората, нямащи възможността да приберат детето си на обяд и това е вариант.В нашето училище децата са облагодетелствани от наличието на Център за работа с деца в самия училищен двор.Там се предлагат на изключително приемливи цени разнородни извънкласни занимания - рисуване, пеене, танци, театрална школа ,бойни изкуства..
И за да не ви прозвучи като реклама, ще ви кажа, че и аз имам доста забележки, но премервайки на кантар нещата, все пак преценявам че плюсовете са значително повече.
Целта на цялото това излияние бе да посъветвам майката да поразпита обстойно чрез близки и познати за училище,  най-вече за учител, отговарящ на изискванията й.Със сигурност има и такива училища и такива учители, просто не всичко е в толкова черни краски.Наш бивш съученик/на каката/ замина в 3-ти клас за Канада.И ако тук беше сред дечицата, изпитващи затруднения с усвояването на учебния материал, то там се оказа на светлинни години по-напред от връстниците си.. PeaceИ макар с всяка година образованието у нас да запада, все още наши деца се представят достойно на разни международни състезания.Т.е не всичко е изгубено!Има много какво да се желае в посока подобряване на нещата, но пък не са и еднозначно отписани!

# 5
 • Мнения: 81
Жената иска мнение за училищата,а не пита дали да се върне или не!
                               ***
Поне няма да държите приравнителни изпити,до четвърти клас образованието в чужбина се признава без никакви изпити.
В повечето училища тук смяната се сменя през срок-първия срок започват първа,втория-втора и тн.
Има лавки и стол в повечето училища(дали е хубаво и какво се предлага е относително),има и деца,които си носят домашна храна,нито едното,нито другото е задължително.
Мобилните телефони са масови,в ОУ-то,с което делим сграда дори децата от предучилищната група имат телефони.
Униформите не са често срещано явление,освен в частните училища.

Съветвам те да командироваш роднини по училищата и да проверят на място,така ще получите най-надежна информация.

Поздрави и успех!  bouquet
# 6
 • София
 • Мнения: 2 700
Детето от колко до колко часа е на училище с и без занималня? Както са ти казали,  има смени. В училището на дъщеря ми при първа смяна часовете са от 8,20 до 12,30 или 13,20 часа в зависимост от това дали имат 5 или 6 часа. При втора смяна са от 13,30 до 17,40 или 18,30 отново в зависимост от броя на учебните часове.
За занималните нещата са по-сложни. Ако занималнята е безплатна, т.е. държавна, обикновено е до към 17-17,30 часа следобед или от 8,30 сутринта респективно за учениците от втора смяна. При частните занимални толерансът е по-голям 18 – 18,30 – 19 часа.

Носи ли си само храна в училище или не е прието?  Има училища с добри столове и такива с лоши столове. По принцип за децата от начален курс има безплатни закуски в голямото междучасие, които не са вкусни и децата като цяло не ги ядат. Що се отнася до носенето на храна, въпрос на мода в класа. Преобладаващо децата предпочитат да си купят нещо от лавката, но дори и това омръзва. В класа на дъщеря ми миналата година се надпреварваха кой какъв собственоръчно направен сандвич ще си донесе. Така или иначе ако детето ти си носи никой няма да му се смее.

Съществува ли добрата стара школа на извънкласните занимания - кръжоци и пр. към училища или детски центрове? Има училища, които предлагат някакви форми на извънкласна дейност, има и такива, в които не се предлага нищо. В училището на дъщеря ми може да се тренира айкидо, народни танци, спортни танци, а към частната занималня може да се изучава допълнително английски.

Има ли униформи някъде и носят ли мобилни телефони? Униформите имат тенденция да влизат, но все още не са влезли. Не е изключено някъде вече да са въведени. Мобилните телефони се носят основно от деца, прекарващи целия ден в училище (за сигурност). Забранено е ползването им в час – трябва да са максимум на вибрация.

С две думи нявсякъде е различно. Успех при избора Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 284
Аз бих те посъветвала да си набележиш училище и да потърсиш дали има сайт, за да се свържеш по имейла с директорката и да си зададеш въпросите, които те интересуват.

Иначе тук както виждаш всякакви отговори, защото точно по тези въпроси няма определени стандарти, а и всъщност не мога да се сетя защо от чужбина ти е толкова важно да знаеш дали има униформи в училище или не.

Отговор за мобилните телефони също не можеш да получиш ясно, защото освен от училището, зависи и от класа, в който ще е детето ти - има начални учители, които изцяло забраняват децата да отиват на училище с телефон, има и други, които позволяват да се включват в голямото междучасие.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 954
Не съм в България от 5 години. На есен се завръщаме.
За 5-те години откакто живеете другаде, нищо съществено не се е променило.
Говори с хора от квартала, където ще живеете - те ще ти кажат най-добре кое училище какви предимства има. Добре е детето да може да чете и пише гладко на Бг. Опити за обобщения от форума не биха ти помогнали да се ориентираш за училището, което ще ти пасне и е в града и квартала, където ще живеете.
Ако искаш конкретна информация пусни тема с град и квартал или прегледай темите по градове и махали и попитай там.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт