Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 март 2009, 22:10 ч.

За олимпиадите на СБНУ

 • 8 830
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Какво мислите за олимпиадите, които провежда Сдружението на българските начални учители? Гледах "Частен случай" на 23 март : http://bnt.bg/bg/productions/89/edition/1847/chasten_sluchaj_19_mart_2009
Звучи ми ужасно това събиране на пари за някакви неясни тестове...
Ще се радвам да разбера мнението и на други родители.

# 1
И аз го гледах. Какво да се очаква от "държавата", в която живеем. Няма никакъв контрол и всеки се възползва от това. Лощото е, че не виждам никакъв смисъл от провеждането на точно тези олимпиади. И аз гледах предаването. Грозна работа. Но затова сме виновни ние родителите, защото не реагираме, а си мълчим.

# 2
Със въпросния "съюз на българските начални учители" се занимавам от доста време.
Мога да цитирам тук кореспонденцията си с тях...........
Платих за участие на детето ми във техен формат за провеждане на някаква олимпиада (или състезание) наречено "Аз и числата", после участвахме и в тест по английски. Детето се представи отлично.
Поисках от учителката документ за внесената сума и ми беше отговорено че не може да ми се издаде такъв. Можело да ми предостави документ който е за цялата група деца и е издаден на училището...... и то - копие..........
Отказах, понеже аз си искам квитанция за 6лв, а не за 100....... и освен това искам квитанция, а не ксерокс-копие от такава.
Разтърсих се и открих сайта на въпросната организация. Свързах се с г-жа Елена Владимирова която е Председател на УС на СБНУ  и и обясних с добър тон какъв е проблема. Тя ми отговори че щяла да ми изпрати по пощата касова бележка на дадения от мен адрес. Не ми стана ясно защо трябва да е по пощата, след като в Пловдив си имат представители, но както и да е - дадох адрес и зачаках.......... чакам си бележчицата вече 3 месеца.
Запазил съм си цялата кореспонденция с г-жа Владимирова и сега като попаднах на тези постове се сетих че е време да попитам сега ли режат дърветата за да правят хартията на която трябва да ми се напише квитанцията...... хахахахахах
Ясен пример за неправилно отчитане на пари и явна далавера.
Финансовият документ се издава на името на училището. С него ръководството на училището би могло да оправдае липса на суми, които не са излезли от училищната каса, а са събрани от родителите.
Което пък в пряк текст означава че с тези плащания трябва да се занимаваме не ние, а финансовите ревизори и евентуално прокуратурата.
Не твърдя че правят далавера - но изказвам виждането си че е възможно.

# 3
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
За това състезание съм на мнение, че е за деца, които все пак и те да кажат, че на нещо са се явявали, макар, че в 3 и 4 клас задачите са им много трудни (поне бяха) . На мнение съм също така, че децата не на всички състезания трябва да се явяват. Много масовите и много известни състезания също училището получава обща бележка. Ако иска някой квитанция може преди състезанието да заяви това. Това че гледам, че са ги карали насила в някои училища да се явяват съм против. В нашето училище, учителите събират парите за всички деца и ги внасят общо - не само за това състезание.

# 4
За това състезание съм на мнение, че е за деца, които все пак и те да кажат, че на нещо са се явявали, макар, че в 3 и 4 клас задачите са им много трудни (поне бяха) . На мнение съм също така, че децата не на всички състезания трябва да се явяват. Много масовите и много известни състезания също училището получава обща бележка. Ако иска някой квитанция може преди състезанието да заяви това. Това че гледам, че са ги карали насила в някои училища да се явяват съм против. В нашето училище, учителите събират парите за всички деца и ги внасят общо - не само за това състезание.

Точно за това иде реч.
Изрично подчерах преди да платя че искам самостоятелна бележка. Учителката запита представителя на СБНУ за Пловдив и те и отговориха че не можело. Тогава се свързах директно с г-жа председателката на Управителния съвет на СБНУ и тя след 2-3 писма ми поиска адреса за да ми прати бележка по пощата.
Днес сутринта писах пак - гледам - тия хора в работен ден не си проверяват кореспонденцията.........  Предполагам ще кажат че са пратили и се е загубло писмото по пощата......... дано са наясно че финансов документ се праща препоръчано.
А дали са наясно че е наказуемо това че отказват да издадат касов бон след  неколкократно изрично искане от страна на "клиента"
...... иначе имаха грижата да съобщят че от 2009 били вече регистрирани по незнам си кой закон и вече таксата им не е 5, а е 6 лв. и ала-бала.


Беше ми интересно за какво аджеба се ползват тия 6 лв. Една стая с 20 деца е равна на 120лв. Стаята е на училището и се ползва след последния час без наем. 20 теста са на стойност едва ли по-голяма от 5лв. Теста се проведе от учителката на класа за което тя не е наета и не и се плаща. на всяко дете се издаде грамота от 20ст/1бр.
До тук говоря за един клас. А коко са децата от цялото училище, а колко училища има из цяла БГ???

Като попитах как се прилагат събраните пари ми се отговори - "Това е такса" - е добре де - ама такса за какво - какво получава детето срещу нея?  Оказва се че за да сравниш верността на един тест със шаблон получаваш 3-4лв. (в моите очи е така)
Имат си разходи за офиси, организация и ала-бала - ама като не могат да си покрият разходите да си затворят организацийката. Иди обясни на 8г. дете че тва са глупости и не е смислено да участва.
Те им удрят по една лъскава реклама да ги зарибят и са готови - тати ще го изнудим и сме без проблем.
Обаче нека - рекламират - ние харесваме - участваме.
 Да - ама като платя аз в магазина и си искам фишчето

аааааа - забравих да кажа че като станах по-настоятелен за индивидуалната касова бележка ми предложиха да ми върнат парите и да не участвам.......... демек - или на черно - или няма да участвате
хехе

# 5
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
За училището е 1 или два лв.

# 6
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Гост- тема.
Дороти, почерпи хората.

# 7
В интерес на истината не бях гледал предаването на частен случай , а роптая по темата от средата на януари - оттогава ми е и кореспонденцията с въпросната организация. Сега гледах за какво иде реч и се чувствам като пророк хахахахахаха.
правилният линк е: http://bnt.bg/bg/productions/89/edition/1847/chasten_sluchaj_23_mart_2009


Гледам - не ми отговарят от въпросния СБНУ - май верно са измамници.
Гугъл не казва нищо повече по въпроса...... някой знае ли дали има развитие ?

# 8
 • Мнения: 265
Гледах записа на въпросното предаване и ми се видя много нескопосано . Една майка показваше сайта на СБНУ и обясняваше как от "полезни връзки " следвало корупционна схема  Shocked Мисля , че човек с малко компютърна грамотност знае какво означават препратките "полезни връзки "  Wink. Другият участник в репортажа обясняваше как в област Благоевград било забранено провеждането на състезанията , организирани от СБНУ - което ми се вижда супер дискриминиращо - добре , че моето дете не живее на територията на тази област - как така ще го лишават от възможността да участва в състезания  Shocked
Намирам идеята за подобни състезания много полезна и ползотворна - не е никак лошо децата да си видят нивото и да си проверят знанията си спрямо връстниците си ...Никой никого не кара на сила (поне в нашето училище ) - даже миналата година не знаех за съществуването на този род състезания , а тази година поради лоша информираност пропуснахме по английски . Относно заплащането - ами на разните математически състезания най-често таксата е 5 лева , и някои от тях са в тестова форма (т.е. лесно проверуеми) , но аз се отнасям с разбирането , че все пак организирането на състезание включва изготвяне (измисляне ) на материалите, отпечатване , разпространение по училища, квестори, събиране и проверяване на материалите , награждаване на отличилите си ......Даже одобрявам идеята на малките ученици да се дават грамоти за участие , за да се радват децата за положения труд, а резултатите родителите спокойно си ги гледат в интернет и сами си правят изводите  Wink Не забравяйте че ни предстоят матури в края на 4 клас - полезно е за децата да свикнат с изпити  Wink

# 9
Абсолютно съм съгласен - никой нищо не казва за самия тест и организирането.
Проблема се оформя тогава, когато пискаш някакъв документ за внесените суми. Отказват ти обикновенна касова бележка, и то при положение че предварително им кажеш че искаш такава. Издават фактура на училището и създават предпоставка за крадене на пари от училищната каса. В училището влиза фактура на стойност холяда лева, но тези хиляда лева са събрани от родителите.......... вадят се от касата и се оправдават с фактурката. Сладичко.. нали?
Не твърдя че се случва - но твърдя че е възможно.
Още по притеснително е че ако всичко е ок няма причина да отказват да издадат индивидуална касова бележчица ...... вместо това почват да се крият и да предлагат да върнат парите, а ти да се откажеш от участие ....... само и само да не издадат една елементарна касова бележчица.

М-у другото - още един работен ден в който не получих отговор от въпросната организацийка  Laughing

# 10
 • нейде там, където ....
 • Мнения: 4 472
Има такава празна ниша - за подобни мероприятия. Особено в големите градове. Виж, за платежен документ не съм се замисляла, защото доста средства в училища и градини се събират срещу подпис на хвърчащ лист или тетрадка, в най-добрия случай.
И при нас състезанията бяха изцяло пожелателни.

# 11
 • Мнения: 6
Олимпиадите на СБНУ не са задължителни, а само за тези , които желаят.На сила никой не те кара да пращаш детето си на подобни олимпиади.Моето  дете се яви по математика, български и английски. Не съжалявам, че го пуснах, не търся и дирите на шесте лева.За мен е достатъчно да видя нивото му спрямо останалите деца в страната и то да преодолее притеснението си от явяването  на подобни тестове.Догодина ще е в 4 клас и му предстоят тестове в края на учебната година.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Моите деца също участват на тези състезания /а и не само на тези/. По български и математика. Никой не ги е задължил - нито учителите им, нито аз. На тези, както и на всяко дуго състезание ходят по собствено желание.

Нямам нито желание, нито енергия, нито каквато и да била вътрешна потребност да търся финансов документ за платените такси. Да речем, че имам съмнения относно целесъобразността  на таксата, но нямам такава. Имам и своето обяснение защо организаторите биха предпочели да издадат документ за общата внесена сума, а не отделно за всяко дете. Това ме задоволява напълно. Ако имах някакво притеснение относно тези състезания - като цел, като организация, като начин на мотивация или финансова злоупотреба бих направила едно-единствено нещо: не бих пуснала детето си на участва.

Но да дам парите и после да предприема кръстоносен поход в търсене на нищото ми се струва такова нездраво губене на време, че повече здраве му кажи.

# 13
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Жалко, че заради тази офанзива срущу Съюза на началните учители, едно от състезанията не са провели в училището на детето ми, а определено има желаещи.

# 14
Нещо не се разбираме правилно.
Абсолютно съм доволен от тестовете и това че децата ги посещават абсолютно по желание.
Не съм си дал парите и след това да тръгна да им търся дирите - както някой се опитват да кажат.
Обикновен финансов документ си поисках "Изрично ПРЕДИ да платя"
Зачоплих се с темата след като получих отказ .
На всеки е ясно колко струва една кутия цигари, и че едно кафе с количка и фафала е десятка. Абсолютно не ме касае къде отиват парите - но ме касае защо тези хора са решили че са над законите на България.
Какви са те - нещо много велики, или ние сме овце???

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт