Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 март 2009, 09:39 ч.

ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

 • 69 033
 • 1 512
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 823
Първоначалното „Ръководство за родители” е публикувано в специална нова секция на сайта: http://kg.sofia.bg/?page=manual

Моля, прочетете Въпроси и отговори!

Преди да попитате, проверете дали тук  или тук вече няма отговор!


По-късно днес ще може да видите информацията в новите семейни профили

Родители, които са преминали през първите две стъпки на трансформация ще могат да видят информацията в новите семейни профили и да се запознаят с интерфейса на системата.

Ще виждате всички секции и подсекции на профилите на децата и родителите, но бутоните все още няма да работят.

Достъпът до новите профили ще бъде осигурен по-късно през деня.

Ще може да актуализирате профилите утре 8.04.2009 г. по-късно през деня.

Опашките ще започнат да се нареждат по точки в края на деня на 8.04.2009 г.
Добро утро!

Има проблем с пароли, които използват знаци на кирилица. Работим по отстраняването му.
След малко ще включим функционалност "Забравена парола", с която ще може да поискате нова служебна парола. След това ще може да я смените по желание в профила.


Дааа паролата ми е на кирилица и това е проблема заради който не ме допуска да вляза така ли да го разбирам ooooh!

Да, ще оправим проблема.По решение на Ръководителя на проекта, актуализацията на профилите с пълните данни се отлага за 8.04.2009 г., за да има достатъчно време да се изчистят проблемите с трансфер на профилите към новия регламент. До тогава ще се извършат постепенни стъпки на потвърждаване на адресите на е-поща за вход в новите профили.

Цитат
ПОНЕДЕЛНИК НЕ Е „ДЕН Х”!

НЯМА НАДПРЕВАРА! НЯМА ОПАШКИ!


От понеделник (6.04.2009 г.) просто ще започне да работи новата функционалност за актуализация по новите правила за прием на деца, родени 2006 г. и по-малки. Системата ще започне да работи в рамките на работния ден, но не в определен час.

Няма необходимост да използвате новата система точно в понеделник. Датата на актуализация по никакъв начин не влияе върху шансовете ви за прием.

Имате месец и половина да актуализирате профилите и подредите кандидатурите си. Ако нещо не е ясно, питайте чрез формата за обратна връзка. Ще помогнем на всички. Важното е да сте завършили актуализацията до 18:00 ч. на 21.05.2009 г. - два дена преди първоначалното класиране на 23.05.2009 г.

Актуализацията на профилите ще започне на две стъпки

От понеделник (6.04.2009 г.) ще започне да работи новата функционалност за актуализация на профилите съгласно правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет. 

Деца, родени 2006 г. и по-малки ще кандидатстват по новите правила. Родителите ще могат да актуализират профилите си с необходимата информация за определяне на точките по критериите за прием, както и да добавят и подреждат кандидатурите си.

За деца, родени 2005 г. и по-големи ще продължи да важи регламента от миналата година – опашките ще се запазят същите за групите с текущ прием.

Новата система ще започне да работи утре в рамките на работния ден на две стъпки:
 
а) още от сутринта родителите ще могат да препотвърдят адресите на е-поща, чрез които ще става влизането в новата система. Просто трябва да въведат ЕГН на детето и парола и да следват инструкциите. Ще получат съобщение на въведения адрес на е-поща, което трябва да потвърдят. От този момент нататък ще могат да влизат в новите обединени профили на семейството с адреса на е-поща и същата парола;

б) по-късно през деня тези, които са преминали през потвърждаване на е-поща ще могат да актуализират информацията в профилите на семейството си.

Няма никаква необходимост актуализацията да се извърши точно в понеделник!
Датата на актуализация по никакъв начин не влияе върху шансовете за прием.


Имате месец и половина да актуализирате профилите и да подредите кандидатурите си. Ако имате въпроси, винаги може да използвате формата за обратна връзка. Ще получите отговор в рамките на 48 часа. Ще помогнем на всички. Важното е актуализацията да завърши до 18:00 ч. на 21.05.2009 г. - два дена преди първоначалното класиране на 23.05.2009 г.

Родители, които нямат достъп до интернет могат да подадат писмени заявления с необходимата информация при директорите на детските градини. Те ще вкарат информацията в системата и ще управляват профилите от името на родителите. Датата на подаване на писмени заявления по никакъв начин не влияе върху шансовете за прием.

Няма никаква необходимост от физически опашки пред градините!


Екип на ИСОДГ, ще отмените ли получаването на входящи номера, ако това,което виждам в момента на сайта  (т.е. нямам достъп) се случи отново на 25 май?!

 ПП. Досега си разхождах детето и не съм ви натоварвала с-мата,пробвайки отново и отново!!!

Системата е претоварена изкуствено от нас, за да сме сигурни, че ще работи нормално при пускане на новата функционалност.

Няма да отменим заявяването на входящи номера, ако на 25.05.2009 г. се получи претоварване. Дори да стане така, то ще е временно - не повече от половин час - и няма да има негативно влияние върху шансовете за прием. Взели сме достатъчно мерки, за да не се получи претоварване.

Ако по каквато и да е причина изгубите връзка със системата, просто трябва да опитате пак след известно време. Часът и минутата на подаване на заявка за входящ номер по никакъв начин не влияят върху това дали ще получите по-малък или по-голям номер. Причината е проста – входящият номер се получава след активиране на обратен брояч (9, 8, 7... 2, 1, 0!) и отмерва времето от „0!” на брояча до натискане на бутона за заявка. Следователно, няма никакво значение в кой час и минута активирате брояча. Важното е да натиснете бутона за заявка веднага след „0!”.

На 25.05.2009 г. сравнително малък брой родители ще имат възможност да заявят входящ номер. По предварителна преценка, не повече от 1000. Обявен е интервал от осем часа през деня (от 6:00 ч. до 14:00 ч.), когато ще могат да се подават заявки. Ако е необходимо, ще увеличим този интервал. Само родители на деца, които попадат в граничните групи с равен брой точки ще могат да заявяват входящ номер на този ден. Останалите родители на некласирани деца – по всяко време след това. Тъй като всички кандидатури преди първоначалното класиране ще имат дата 23.05.2009 г., няма значение кога точно ще бъдат подадени заявките за входящи номера от останалите родители.
Цитат
Допълнителните критерии, определени по решение на педагогическите съвети на детските градини и съгласувани с Дирекция „Образование” съгласно Чл. 3.3 от Правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет, са публикувани.

Всеки допълнителен критерий дава по една подточка за вторично подреждане в рамките на групи от кандидатури с равен брой точки по критериите на Чл. 3.1 и Чл. 3.2 от Правилата за прием. При равен брой подточки се прилага третично подреждане по входящ номер, заявен чрез ИСОДГ след първоначалното класиране.

Педагогическият съвет на всяка детска градина е избрал един или повече от следните допълнителни критерии (има градини, които не са избрали нито един доп. критерий):

    * Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
    * И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
    * Семейството живее на територията на административния район на детската градина
    * Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование
    * Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина
    * Детето има брат/сестра, които са родени с разлика по-малка от 24 месеца
    * Детето посещава определени самостоятелни детски ясли най-малко 6 месеца преди записване

Конкретният избор на допълнителни критерии за всяка детска градина може да се види в страницата на всяка детска градина в ИСОДГ.

Свободните места за групите с прием от септември ще бъдат обявени на 30.03.2009 г. Кандидатурите на деца, родени 2006 г. и по-малки ще бъдат прехвърлени към групите с прием от септември на 30.03.2009 г. съгласно Правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет.

Екип ИСОДГ

Цитат
Дирекция „Образование” публикува следния график на събитията за прием 2009 г. в детските градини на Столична община. Графикът е съобразен с изискванията на Правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет. Той се отнася за яслените и 1-ва градинска групи с прием от м. септември 2009 г. за деца, родени 2006 г. и по-малки.

В ИСОДГ е отворена нова секция на главна страница – „Календар”. Там може да видите събитията месечно и като график.

Ключовите дати са:

Понеделник, 30 март - Обявяване на свободни места за септември 2009 г.

Петък, 3 април - Публикуване на „Ръководство за родителите”

Понеделник, 6 април - Начало на актуализация на профилите по новия регламент

Четвъртък, 21 май
- Край на актуализиране на информацията в 18:00

Събота, 23 май - Първоначално класиране по точки за септември

Понеделник, 25 май - Подаване на заявления за входящ номер от 6:00 до 14:00 ч. чрез ИСОДГ (само за кандидатури в гранични групи с равен брой точки и подточки)

Следват ежеседмични класирания в събота от 30 май до 4 юли включително.

Срокът за записване в този период е две (2) седмици.

Период без класирания: от 11 юли до 14 септември включително.

Следват ежеседмични класирания за текущ прием от 19 септември до 12 декември включително. Срокът за записване в този период е една (1) седмица.

Период без класирания: от 19 декември до края на годината.

Екип ИСОДГ

Цитат
Поради необходимост от техническа поддръжка и внедряване на новия регламент, системата няма да работи на 28.03 и 29.03.2009 г. (събота и неделя).

На 30.03.2009 г. ще бъдат обявени свободните места за групите с прием от септември. На тази дата кандидатурите на децата, родени 2006 г. и по-малки ще бъдат прехвърлени към опашките за групите с прием от септември. Първоначално опашките няма да бъдат подредени по точки – само ще се виждат като списък по азбучен ред.

Системата ще бъде затворена за актуализация от 18:00 на 27.03.2009 г. до 10:00 на 6.04.2009 г. В този интервал няма да може да правите промени по профилите или кандидатурите, но ще може да виждате информацията.

От 6.04.2009 г. ще може да актуализирате профилите си и да добавяте информация за критериите по Правилата за прием и за допълнителните критерии от педагогическите съвети на градините. От тази дата ще може да добавяте нови кандидатури и да размествате досегашните, за да ги подредите по ред на желанията. Опашките ще започнат да се подреждат по точки.

За родители на деца, родени 2005 г. и по-големи: Няма да има класирания за групи с текущ прием на: 28.03, 4.04 и 11.04.2009г. След това класиранията за групи с текущ прием ще продължат ежеседмично по досегашните правила от 2008 г.

Екип ИСОДГ

Доколкото, аз знам, това са Административните райони в София - Банкя, Витоша, Връбница, Възраждане, Изгрев, Илинден, Искър, Красна Поляна, Красно Село, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Младост, Надежда, Нови Искър, Оборище, Овча Купел, Панчарево, Подуяне, Сердика, Слатина, Средец, Студентски, Триадица.

http://lex.bg/laws/ldoc/2133624321

ПП Тук са градините по административни райони. http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden


ИСОДГ, по повод адм. район - например Люлин разделен ли е на 1,2,3 и т.н. защото получих такава информация от директор, искам и вашият отговор.

Не. Важат цялостните административни райони, които включват няколко квартала.

Екип ИСОДГ

И аз се чудя кой адрес ще се взима за месторабота - този на конкретен офис доказано със служебна бележка или адреса на регистрация на фирмата?

Този допълнителен критерий е избран само от няколко градини. Ще се гледа адреса на месторабота от служебната бележка.

Екип ИСОДГ

До екипа на ИСОДГ

Има градини, за които няма публикувани доп. критерии. Те ще се появят ли, кога? Или няма да има доп. критерии изобщо?

Примери:
р-н Слатина, 67 ОДЗ Мечо Пух
р-н Слатина, 55 ЦДГ Веселина (тук е още по-мистериозно, защото филиалът, фигуриращ в системата като 55 ЦДГ Веселина 2, със същия директор и предполагам, същия педагогически съвет, има публикувани критерии)

Да, някои градини не са избрали допълнителни критерии и няма да има подточки.
Подредбата по общите критерии ще се осигури от входящия номер, който ще се заявява в понеделника след първоначалното класиране, но само за тези кандидатури, които попадат в гранични групи с равен брой точки.

Екип ИСОДГ
Аз пак да попитам, подточките така ли ще се дават както са подредени критериите, или ще има пак разместване, питането е към екипа на ИСОДГ

Всеки допълнителен критерий носи една подточка. Сумират се и се добавят като десети към броя на точките по общите критерии. Например, ако събирате 8 точки по общите критерии и 2 подточки по допълнителните, ще имате 8.2 точки общо.

Екип ИСОДГ

Аз направо искам свестен пищов Mr. Green :"столично образование" - какво влиза и не само за това.

Влизат преподаватели и директори в столични училища и университети.

Екип ИСОДГСлед консултации с Дирекция „Образование” бе взето следното решение:

Заявки за входящи номера в понеделника след първоначалното класиране да могат да подават само тези родители, чиито кандидатури попадат в гранични групи с равен брой точки и подточки. Така, само около 1000 души ще трябва да подадат заявки в понеделника след първоначалното класиране (вместо 10000 в предишния вариант).

Това решение е взето, за да се избегне масово притеснение на родителите при заявки за входящи номера.

Всички родители, които попадат в гранични групи с еднакъв брой точки ще бъдат информирани по е-поща. Списъците от първоначалното класиране ще съдържат специална секция с граничните групи с равен брой точки, т.е. тези, които трябва да заявят входящ номер в понеделник на 25.05.2009 г.

Останалите родители ще могат да подадат заявка за входящ номер по всяко време след 25.05.2009 г. Заявките за входящ номер за всички кандидатури, съществуващи на 23.05.2009 г. ще бъдат записани към тази дата, за да не зависи точно кой ден е подадена на заявката. Така не се ощетяват родителите, които не попадат в гранични групи с равен брой точки след първоначалното класиране и се избягва масово притеснение.

Допълнителните решения и доуточнения ще бъдат записани и публикувани в Служебните указания за прилагане на Правилата за прием.

Екип ИСОДГ


Детето посещава определени самостоятелни детски ясли най-малко 6 месеца преди записване

Това определени как го разбирате дали се има предвид само някои конкретни ясли или кояти да било  newsm78
Най-вероятно конкретни близки ясли. Това е критерии преди популярен в много от ЦДГ, деца от най-близката ясла са се записвали с предимство. Явно и сега ПС са си го върнали. Сигурно на място ще ти кажат кои са точно яслите.

Да, конкретни близки ясли. До час ще бъде показано точно кои са те.

Това допълнително предимство е избрано само от 2 градини.

Екип ИСОДГ


Ами кога се доказва, че отговаряш на критериите? В момента на записването ли? И в такъв случай критерият 6 месеца в чиста ясла до кога се отчита - до записването ли или до момента на тръгване на детската градина?
Подбутвам си въпроса, надявам се от ИСОДГ да ми отговорят.
Критериите се доказват на място при директорката при записването на детето. Така поне беше миналата година. Ако не отговаряш, отказват да запишат детето и освобождават мястото.

Така е. 6 месеца се отчитат към момента на записването и се гледат предходните 12 месеца. Т.е. в рамките на предходните 12 месеца, детето трябва да е посещавало яслата за най-малко 6 месеца общо.

Екип ИСОДГИскам да попитам ИСОДГ БАН влиза ли в критерия образование. Академията е към Министерството на образованието и повечето институти са акредитирани?

Не. В БАН няма преподаватели. Те са в университетите.

Екип ИСОДГ

Съпругът ми работи в БАН и преподава на хонорар в УНСС. Нямаме ли предимство?

Необходимо е да бъде асистент или хабилитиран преподавател на постоянен договор.

Екип ИСОДГ1. Извинете, а княкой знае ли как ще се доказва че "Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Люлин)" с адресна регистрация ли? Щото аз може да съм под наем и да живея на тер-ята на Люлин, но да нямам там адресна регистрация.
2. И още едно въпросче: ние сме на 7 м. и все още сме на предварителни класирания, но няма как да си сметна точките или да ги попълня някъде. Как става това попълване на предимства по доп. критерии, защото на мен са ми активни само тези за Родител с увреждания над 90%,   Брат/сестра, посещаващи същата детска градина, Близнаци  и Семейство с 3 или повече деца до 10 г.

Трябва да си направите адресна регистрация (постоянна или настояща) по местоживеене на семейството.

На 6.04.2009 г. системата ще бъде обновена по новия регламент. От тази дата ще може да да допълвате информация за критериите.

Екип ИСОДГА допълнителни критерии за прием в яслите, кога ще влязат в сила...когато си направим нови профили ли?
Въобще не ми е ясно.....

Да. На 6.04.2009 г. ще може да започнете попълването на данни за критериите - общи, социални и допълнителни.

На 3.04.2009 г. ще бъде публикувано Ръководство за родители. В него ще бъдат обяснени необходимите стъпки за успешна регистрация и кандидатстване.

Екип ИСОДГ

Я Джонев обясни в предната тема, че входящия номер се формира от датата и милисекундите, следователно има значение кога си кандидатствал!!!

Датата на всички кандидатури към първоначалното класиране (23.05.2009 г.) ще бъде еднаква.

Това се прави, за да се осигури равнопоставеност на родителите, които не попадат в гранични групи. Само родителите в гранични групи ще могат да подават заявки за входящ номер в понеделника след първоначалното класиране - 25.05.2009 г. Останалите родители ще могат да подават заявки по всяко време след тази дата.

Само кандидатури, създадени след първоначалното класиране ще носят датата, на която са създадени и ще имат пореден входящ номер към момента на подаване на кандидатурата.

Конкретно да отговорим на въпроса: Ако кандидатурата е направена преди 23.05.2009 г., няма значение кога е направена, нито кога е подадена заявка за входящ номер.

Екип ИСОДГ
Моля да ме извините, ако е дискутирано, но не успах да изчета цялата предна и тази тема, а само част.
- От общите критерии- ако родител е и работещ, и редовен студент- и за двете ли получава по една точка?

Не. Работещ редовен студент получава само една точка.

Цитат
- След 30.03.09 класиранията за текущите групи по новата точкова система ли се пренареждат?

Класиранията за текущите групи (деца, родени 2005 г. и по-големи) ще се провеждат по стария регламент. Новият регламент се отнася само за деца, родени 2006 г. и по-малки. Те ще формират опашките за прием от септември на 30.03.2009 г.

Екип ИСОДГОт понеделник (30.03.2009 г.) колегите от екипа за поддръжка ще започнат да отговарят на събрани и обобщени въпроси от предходния ден. Очаквайте публикуване на отговорите около 12:00 ч. всеки работен ден.

Във форума няма да отговаряме веднага на отделни въпроси, защото е твърде неефективно. Очакваме голямо количество въпроси чрез формата за обратна връзка и ще сме много натоварени.

Секцията "Въпроси и отговори" на сайта ще бъде актуализирана ежеседмично с обобщени въпроси от форума и от формата за обратна връзка.

Приятен уикенд!

Я.Дж.


Първоначалните списъци на чакащите за групите с прием от септември 2009 г. са публикувани в страниците на градините. Списъците съдържат кандидатури на деца, родени 2006 г. и по-малки – разделени по набори. Активните кандидатури са прехвърлени от опашките за групите с текущ прием. Предварителните кандидатури са активирани.

Първоначалните списъци не представляват подредба за класиране!

Подредба по точки ще започне да се оформя след 6.03.2009 г. при актуализация на профилите и изчисляване на точките по общите и допълнителни критерии.

Екип ИСОДГи аз питам същотото? 99 ЦДГ, общо места 50, свободни 46. Къде отиват другите 4?
А може да са запазени за деца със СОП. 50 деца -> 2 групи -> по 2 деца със СОП на група -> 4 деца записани извън системата.

Запазени места няма. Децата със СОП ще бъдат класирани предварително и ще намалят свободните места.

Най-вероятно има записани деца в групи с текущ прием (това бе позволено в регламента от 2008 г. при навършване на 3 годишна възраст). Тези деца ще останат с набора си септември и заемат места в момента.

Екип ИСОДГВидяхме официалните места, а сега някой ще ми каже ли къде да гледам за неофициалните.
Защото в няколко градини в Красно Село беше обявено, че се разширяват и ще открият нови групи, но такива не виждам.

Нови свободни места при разширяване на градините или строеж на нови ще бъдат обявявани, когато има готовност за прием на децата. При строеж на нови градини, кандидатурите на всички деца в същия административен район ще бъдат насочвани автоматично.

По преценка на директорите, групите могат да се уплътняват. В този случай, директорите ще обявяват нови свободни места в ИСОДГ. Всички деца ще бъдат класирани чрез системата и всички записвания ще се отразяват в системата.

Екип ИСОДГБроят на свободните места се различава от боря на наличните места, защото през септември ще се прехвърлят деца в същите възрастови групи, които вече са записани в детската градина.

Децата, родени 2006 г. в яслените групи в ОДЗ се прехвърлят автоматично към 1-ва градинска група от септември. Има и деца, които са били приети в групите с текущ прием. Те също остават с набора си от септември.

Въпроси за свободни места в конкретни детски градини задавайте на директорите. Ние не можем да отговаряме на такива въпроси. Само публикуваме свободните места, както са обявени от директорите.

Екип ИСОДГСвободните места за групите с прием от м. септември са публикувани на страниците на детските градини.

Групите с прием от м. септември 2009 г. са:
 • Ясла 1 за деца, родени 2008 г. - свободни места: 931;
 • Ясла 2 за деца, родени 2007 г. - свободни места: 972;
 • 1-ва градинска група за деца, родени 2006 г. - свободни места: 3681.

Кандидатурите (вкл. предварителните кандидатури) на деца, родени 2006 г. и по-малки са автоматично насочени и активирани към опашките за септември. Списъци на чакащите ще бъдат публикувани днес, но без да са подредени по точки.

Екип ИСОДГ[/size]


Обобщени отговори на въпроси от 30 и 31.03.2009 г.

Цитат
1. Моля, кажете ми, на някой друг излиза ли му такава страница в кандидатствания:
"До момента не сте кандидатствали за нито една детска градина.
История на класиранията "?

Това е възможно, ако сте били регистрирани, без да въвеждате кандидатствания. Нямаме информация за „пропуснати” кандидатури. Ако пишете чрез формата за обратна връзка, ще можем да проверим конкретно. При всички положения от 6.04.2009 г. ще можете да въвеждате нови кандидатури и да ги нареждате по желание.


Цитат
2. А аз не мога да разбера как в едно чисто ЦДГ с обавени места 22, свободни са 21
пример
85 ЦДГ
Възрастова група Общо места Свободни места за септември Списъци
1-ва група,
родени 2006 г.          22                      21                                   Първоначален

или брезичка 99ЦДГ
Възрастова група Общо места Свободни места за септември Списъци
1-ва група,
родени 2006 г.            50                      46                               Първоначален

Вероятно има прието дете (набор 2006) в текуща група (това е възможно по стария регламент при навършване на 3 години), което от септември ще остане с набора си. Няма нищо нередно.

Цитат
3. СОП се записват предварително, но кога ще видим колко места от свободните намаляват? Ще има ли време за преподреждане на желанията?
Опашките на социалните (40%)  и общите (60%) отделно ли ще се виждат за всяко ДЗ?

Все още няма определена дата от Дирекция „Образование” за записване на децата със СОП. Във всеки случай, няма да има повече от едно дете със СОП в група. Разлика от едно място не би трябвало да води до пренареждане на желанията. Опашките от квотата за социални предимства ще са отделни от общите опашки и ще се виждат.

Цитат
4. Обяснете точно критерия "семейството живее на територията на административния район .....- в частта му- каква част от семейството, при родители с брак. Трябва ли да се регистрират и 2мата родители, или е достатъчно единият да има регистрация на територията на Столична община?

Достатъчно единият родител да има постоянен или настоящ адрес в същия административен район.

Цитат
5. Много моля, да ми разясните как в 8-мо ОДЗ в Красно село миналата година за втора яслена група - набор 2006 - имаше обявени 50 места, а в 1-ва градинска 75. От това излиза, че за градинската група има с 25 места в повече. Тази година би следвало децата от яслената група да се прехвърлят в градинската и понеже там са 75 би следвало да останат 25 свободни места, за такива като нас които отанаха в резервите. Да, ама не, на сайта са обявени 0 свободни места за 1-ва градинска група  Кой ги зае тези 25 места още от сега?
„Точно така е и според мен, предварително се обявявят по-малко места и после шума като мине и влизат нашите хора.”
Според мен нещо не са показани като хората нещата. Защото миналата година се приеха 20 деца 2007, а сега от показаното в kg.sofia.bg излиза, че са приети само 10. (места 40, свободни 30) едва ли има 10 отказали се деца от миналогодишния прием, не и в това ОДЗ.
Интересно какво биха отговорили за това от ИСОДГ?

Ние не можем да водим разследване за всяка детска градина. Моля, обърнете се към директорите за повече информация относно свободните места. В момента единствено публикуваме подадена информация от директорите.

Общият брой обявени в момента свободни места е същия като миналата година – около 5600 за групите от септември. В по-големите групи се очаква да се освободят около 700 нови места от септември. Като цяло капацитетът на системата е разширен с поне 1000 места по номинал, а групите са уплътнени с още 1000 места. Тази година също ще има увеличение на номиналния капацитет с 1145 места – ремонти и нови градини. Догодина, също.

Действително в момента се обявяват местата по номинален капацитет. Както казахме, очакваме през септември да бъдат обявени допълнителни свободни места, когато директорите ще могат да преценят доколко да уплътнят групите. Класирането ще става само чрез системата и целия процес ще бъде прозрачен. Ще се осъществява граждански контрол от работната група.

Цитат
6.  Какво значи сега това:статус - Извън периода за кандидатстване
и списъка с чакащи вече го няма.

Статусът означава, че в момента не могат да се подават кандидатури. Системата ще бъде затворена до 6.04.2009 г. Кандидатурите на деца, родени 2006 г. и по-малки са преместени от текущите групи към групите от септември. Затова може да не виждате списъци в текущите групи, но трябва да виждате предварителните списъци за групите от септември.


Цитат
7. Добре де, кога ще се появят и ОДЗ-та в кандидатстванията?Нещо ми намирисва, че тая система пак ще се скапе.

Трябва да има и ОДЗ, и ЦДГ в кандидатурите. Пишете чрез формата за обратна връзка, за да проверим конкретно.

Цитат
8. moiat problem e 4e iskam da registriram deteto si za predu4ili6na grupa ot septemwri, no sistemata ne mi pozwoliawa, za6toto e roden 2003 i w momenta moga da go zapi6a samo za teku6ta 3-ta grupa?

>>2003 набор ще си е и от Септември с текущ прием. Децата от този набор са приети преди 3 години и автоматично преминават от група в група. 2003 набор ще си е и от Септември с текущ прием. Децата от този набор са приети преди 3 години и автоматично преминават от група в група.

Да, кандидатствайте в текуща група. Септември автоматично ще преминете към подготвителна група. По принцип, деца, които не са посещавали градина се насочват към училищата за подготвителна група.


Цитат
9. момичета и г-н Джонев, бихте ли ми казали,
какво става с децата родени ноември 2007г, при които достъпът за кандидатстване бе отказан
миналата година, защото са били малки, а сега се налага да се борим за 2-ра яслена група, където местата знаем за много по-малко???
имаме ли право за 1-ва група или си чакаме за втора и се примиряваме, че сме леко казано изцепени???

Това ограничение бе несъвършенство на стария регламент, което е коригирано в новия. Местата в яслите по принцип са много по-малко. Разбираме гнева Ви, но трябва да кандидатствате по надлежния ред.


Цитат
10. ПРЕДИ 1 ЧАС ТОВА ГО НЯМАШЕ, А СЕГА:
Нямате активни кандидатствания!
Ако желаете да се преместите в друга детска градина, активирайте съответната кандидатура или създайте нова. Тази информация ще бъде използвана и при автоматичната оптимизация в системата, която ще се опита да открие възможни размени между градините с цел осъществяване на по-добри желания на родителите.
Не се безпокойте! Ако сте класирани в друга градина, мястото, където сте записани, се пази, докато не се запишете в другата детска градина.

Питането ми е към екипа:
наистина ли мога да направя още една кандидатура на детето и да ложа в нея всики възможни ДГ?
Колко време ще ми се пази мястото, ако сме приети на другия край на София?
Какво значи автоматична оптимизация?
Как да си активирам старата кандидатура?

За да видите този надпис, би трябвало да сте записани в градина и да се интересувате от преместване.

Кандидатурите са отделни за всяка детска градина. Ако сте класирани, мястото се пази 2 седмици. Ако не се запишете, кандидатурата се премахва. От септември, срокът за записване се намалява на 1 седмица.

В момента не може да правите промени в профила си. Изчакайте след 6.04.2009 г.

Цитат
11. Aз пък пак да попитам за децата родени януари и декември- взе ли се вече решение дали могат да си избират с кой набор да кандидатстват?

Само децата, родени през януари ще могат да избират дали да кандидатстват с по-големия набор.

Цитат
12. Има ли някакво тълкуване какво точно ще се разбира под ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ, за работа в което на родител и/или баба/дядо се дават допълнителни точки. Питането е специално дали се ограничава само до чистите ОДЗ и детски ясли и градини, или може и други ситуации - по-специално става въпрос за Детската градина при Училището за глухи деца. Това си е държавно детско заведение, заплатите на персонала са същите, на всичко отгоре понеже е за цяла Б-я е и пансионат, т.е. ако се цели поощряване на персонала в тези центрове би следвало и за тях да се отнася, нали?

Формално погледнато, под ‘детски заведения’ се разбират само общинските ОДЗ и ЦДГ. Обърнете се към Дирекция „Образование”.

Цитат
13. Току-що си погледнах профила- редът на кандидатстванията не е този, който аз бях въвела! Първото ни желание от списъка е на второ място, а ОДЗ-то, което бях посочила на четвърто място, е отишло на първо! Знам, че след 6.04 ще мога да редактирам списъка, но леко ме притеснява как така стана тази работа....?

Възможно е наредбата на кандидатурите да не отговаря на очакванията Ви, ако сте имали едновременно предварителни и активни кандидатури. Двата списъка са събрани в един, а предварителните кандидатури така или иначе не са били подредени. Ще имате възможност да коригирате подредбата от 6.04.2009 г. – не се притеснявайте.
Относно реда на кандидатурите на деца, родени 2006 г. и по-малки

При прехвърляне на кандидатурите от опашките за текущ прием към опашките за септември и активиране на предварителните кандидатури на деца, родени 2006 г. и по-малки е възможно да се получи промяна на реда на желанията в профилите. Това се дължи на факта, че предварителните кандидатури нямат определена подредба и са съвместени с другите по азбучен ред.

Не се притеснявайте! От 6.04.2009 г. всички ще имат възможност да променят реда на кандидатурите си, да добавят нови или да изтриват съществуващи. Така или иначе всички ще трябва да допълнят профилите си с информация за новите критерии и да актуализират подредбата на желанията си.Обобщени отговори на въпроси от 1.04.2009 г.


Цитат
1. към екипа: кога ще има тестови бутон? ...за тренировки
Това в действителност ще се случи ли?!?! Или пак ще чакаме последният "звънец"?!?!!?!?

Тестови бутон ще е наличен в деня за подаване на заявки 25.05.2009 г. за родителите на деца от граничните групи с равен брой точки. За всички останали – от 26.05.2009 г.


Цитат
2. съпругът ми работи в чужбина, ще ми признаят ли бележката, естествено преведена и легализирана и колко време преди това мога да я извадя макар, че няма да знам детето прието ли е или не/но надеждата умира последна/, защото двуседмичния срок няма да ми е достатъчен.

Изисква се социална осигуровка от НОИ. Работа в чужбина, която няма социална осигуровка от НОИ не може да бъда призната.

Двуседмичният срок важи от момента на класиране. Имате най-малко месец и половина да подготвите необходимите документи преди първото класиране.

Цитат
3. Как стоят нещата с интернет записването за ясли? Пази ли се ред за следващата година или пак на ново?
Ама какъв ред да се пази   Докато сегашния регламент е дейтващ, реда се определя от точките, които събираме така че реда ще е се променя в зависимост от това колко точки имаме. Ако после сменят реглемента всичко пак на ново - децата си стоят чакащи и ги подреждат според новите правила, както е и тази година - старата подредба отпадна и ни подреждат на ново ...
Да за тази година но ми казаха ,че за другата ,като си подновиш регистрацията те изстрелват на ново най-отзад!

ИСОДГ поддържа прием в ясли, които са част от ОДЗ на Столична община. Прием в „чисти” ясли или частни заведения не се поддържа.

Всеки, който е регистриран и кандидатствал за прием в ОДЗ или ЦДГ на Столична община запазва кандидатурите си, докато не бъде класиран. Ако тази година не бъдете класирани, кандидатурите Ви се запазват за следващата със същия брой точки. Прехвърлянето към по-горна група става автоматично.

Не съществува „подновяване на регистрация”. Регистрацията се прави веднъж. Кандидатурите се запазват през годините, но могат да се променят от родителя. Точките по критериите остават същите, освен ако няма променени обстоятелства, които трябва да се отразят от родителя. Разбира се, това предполага, че регламентът за следващите години ще остане същия що се отнася до критериите и точките. Възможни са малки подобрения, но не очакваме значителни промени на регламента в следващите години – особено, ако приемът тази година премине успешно.

НЯМА НАДПРЕВАРА В ПОНЕДЕЛНИК!

От понеделник (6.04.2009 г.) ще имате възможност да актуализирате профилите на семействата си съгласно новите правила за прием.

Няма никаква необходимост да го правите в същия ден!
Датата на актуализация по никакъв начин не влияе върху шансовете ви за прием.


Новата система ще бъде пусната в понеделник в рамките на работния ден, но не в определен час.

Имате месец и половина за актуализация и определяне на подредбата на кандидатурите. Ако нещо не е ясно, питайте чрез формата за обратна връзка. Ще помогнем на всички. Важното е да сте завършили актуализацията два дена преди първоначалното класиране на 23.05.2009 г.

Само в сайта на ИСОДГ може да разчитате на вярна и пълна информация за процеса на прием.
Информацията от други източници е често невярна и непълна.


Много молим журналистите да се обаждат преди да пишат материали по темата. Ползвайте формата за обратна връзка. Благодарим за разбирането!

Ръководството за родителите ще бъде публикувано до няколко часа. Подобрената му версия, включваща снимки от новата система, ще бъде публикувана в понеделник.


Мисля, че няколко майки по-напред питаха и затова ще споделя с вас какво ми отговориха във формата за обратна връзка относно това, че виждам само кандидатурите, за които имаме необходимата възраст, а предварителните - не:

"Предварителни кандидатури вече няма да има, тъй като по новия регламент фактора време няма никакво значение. Ще можете да си направите кандидатури за ЦДГ, когато детето навърши необходимата възраст (3г.)"

Без коментар...

Това трябва ли да означава това, което буквално чета... newsm78
Че дете родено на 30 декември 2006 ще може чак тогава да кандидатства за ЦДГ  newsm78
..
Имам МОЛБА КЪМ ЕКИПА НА ИСОДГ...
МОЛЯ ВИ, когато отговаряте във формата за обратна връзка , (а и тук във форума), бъдете максимално точни и ясни в изказа си. НЕ ни обърквайте допълнително. Според регламента ВСИЧКИ ДЕЦА , които навършват 3г през 2009г ще имат право да кандидатстват за "голямото първо класиране"..т.е...раздаването на останалите след уплътняването места за набор 2006..
Това БИ ТРЯБВАЛО да означава, че след публикуването на въпросниците и отварянето на системата от вас за ползване от нас, ВСИЧКИ кандидатури за ЦДГ на деца, родени 2006г (и такива родени януари 2007г) БИ ТРЯБВАЛО да са активни...
Моля ви...отговаряйте по-отговорно и не забравяйте, че срещу вас има хора, които приемат думите ви БУКВАЛНО, а не са изчели преди това правилниците и регламента..
Бъдете по-"френдли"..т.е..отговаряйте ни като на нищо неразбиращи и за първи път виждащи сайта ви!
И аз чакам този отговор Същото в пълна сила важи и за децата родени в края на 2007. Текста за мен трябва да бъде променен така "Ще можете да си направите кандидатури за ЦДГ, от началото на годината, в коята детето ще навърши необходимата възраст (3г.)"   Така деца от един и същи набор,  родени в началото на година и такива в края ще имат равни шансове да започнат ЦДГ през септември. ОЧАКВАМЕ КОМПЕТЕНТЕН ОТГОВОР ОТ ИСОДГ


Според мен пък, един компетентен отговор би трябвало да звучи така: Ще можете да си направите кандидатури за ЦДГ, след датата на която бъдат обявени официално на сайта на ИСОДГ свободните места за първа градинска група на набора на вашето дете за приема от септември, в годината в коята детето ще навърши необходимата възраст (3г.)
Поне аз така мисля...без да съм достатъчно компетентна...

Молим за извинение за объркването.
Стараем се да не грешим и ще проверим точния въпрос и причините за такъв отговор.

Конкретно по въпроса: Всички деца, родени 2006 г. ще могат да кандидатстват за 1-ва градинска група в ЦДГ и ОДЗ с прием от септември 2009 г. независимо от датата на раждане.
Конкретно по въпроса: Всички деца, родени 2006 г. ще могат да кандидатстват за 1-ва градинска група в ЦДГ и ОДЗ с прием от септември 2009 г. независимо от датата на раждане.

И децата, родени януари 2007, също ще могат да кандидатстват за ЦДГ?

Да, и децата, родени януари 2007 г. ще могат да кандидатстват за 1-ва градинска група в ЦДГ или ОДЗ. Родителите трябва да изберат един от двата набора - 2006 или 2007. Кандидатства се само с един от наборите. Веднъж избран, наборът не може да се сменя за класиранията преди септември. След това може.


Ръководството за родители е публикувано

Първоначалното „Ръководство за родители” е публикуванo в специална нова секция на сайта: http://kg.sofia.bg/?page=manual

Подобрена версия със снимки ще бъде публикувана в понеделник, когато ще бъде пусната и новата система. Това ще се случи в рамките на работния ден, без да е определен конкретен час.

Това ръководство се отнася преди всичко за родители на деца, родени 2006 г. и по-малки, които кандидатстват за детски градини на Столична община за прием от м. септември 2009 г.


Фокусът на Ръководството е върху стъпките, необходими за регистрация и кандидатстване преди първоначалното класиране на 23.05.2009 г. Следващите стъпки в процеса на прием – подаване на заявки за вх. номер, записване, постъпване и преместване – ще бъдат допълнени в началото на м. май. Тогава планираме да внедрим и допълнителна функционалност, която дава по-реалистична индикация за шансовете за класиране. Ще публикуваме и нашите съвети за по-изгодно подреждане на желанията.

От понеделник (6.04.2009 г.) ще имате възможност да актуализирате профилите на семействата си съгласно новите правила за прием.

Няма никаква необходимост да актуализирате профилите в същия ден!

Датата на актуализация по никакъв начин не влияе върху шансовете за прием.
Конкретно по въпроса: Всички деца, родени 2006 г. ще могат да кандидатстват за 1-ва градинска група в ЦДГ и ОДЗ с прием от септември 2009 г. независимо от датата на раждане.

И децата, родени януари 2007, също ще могат да кандидатстват за ЦДГ?

Да, и децата, родени януари 2007 г. ще могат да кандидатстват за 1-ва градинска група в ЦДГ или ОДЗ. Родителите трябва да изберат един от двата набора - 2006 или 2007. Кандидатства се само с един от наборите. Веднъж избран, наборът не може да се сменя за класиранията преди септември. След това може.

Правилно ли разбирам: тази година за ЦДГ ще кандидатстват само децата родени 2006 и родените през януари 2007?

Да.

Цитат
Предварителни кандидатури няма да има за всички останали деца, родени след януари 2007?

Кандидатурите на по-малките деца в ЦДГ ще се виждат, но няма да са активни, защото в ЦДГ няма групи за тях.

Цитат
Ще мога да кандидатствам за ЦДГ на 01.01.2010 или в деня, в който детето ми навърши 3г.? [/b]

Системата автоматично ще активира кандидатурите, когато групите и свободните места за 2010 г. бъдат обявени. Разбира се, след обявяване на свободните места ще имате достатъчно време (поне два месеца) да коригирате кандидатурите си преди първоначалното класиране за 2010 г.

[/size]


Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 09:57 от .Ели.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 819
  bouquet

# 2
 • Мнения: 1 147
Хайде и аз тук да следя ...

# 3
 • Мнения: 3 886
И аз цоп.Аз като живееща в района да дам предимство на работещите а моето дете къде ще е #2gunfire #Cussing out

# 4
 • софия,ст.град
 • Мнения: 36
И аз цоп.Аз като живееша в района да дам предимство на работещите а моето дете къде ще е #2gunfire #Cussing out
в района в който ти или бащата на детето работите Laughing Laughing

# 5
 • Нови искър
 • Мнения: 241
Честито на всички и за темата и за критериите Grinning smile3525

# 6
 • Мнения: 2 280
Ох..ами..явно са се напатили в тази ДГ от това, че родителите късно си прибират децата и се оправдават с трафика..
И..са предпочели да запишат деца с работещи в квартала родители..Така поне са сигурни,че няма да закъсняват много..
 newsm78
Тия родители, които и работят и живеят в квартала ще са най-добре..
Аз до сега този критерий не съм го срещала..Явно в нашия квартал не е популярен..

# 7
 • Мнения: 3 886
И аз цоп.Аз като живееша в района да дам предимство на работещите а моето дете къде ще е #2gunfire #Cussing out
в района в който ти или бащата на детето работите Laughing Laughing
е много смешно баща му работи където го пратят ми  сега мислеше да е на морето >????????  а аз не работя защото малката не ми е тръгнала на градина(няма кой да ми я гледа нито баби нито дявовци) ей от такива умници дето създават такива критерий

# 8
 • София
 • Мнения: 5 279
Значи и преди спорехме по-този въпрос (за районите) и от Сирма казаха, че на срещите с ПС изрично е обсъдено, че предимството е по административни райони, а не квартали. Това, че сега директорките си правят техни интерпретации е друг въпрос. A и след като критерият е записан така:
"Семейството живее на територията на административния район на детската градина" , няма как директорката да ми твърди, че става въпрос за квартал. Пък и това ще са точки, които ще се дават в системата от Сирма, т.е. независимо от личното тълкуване на директорката децата от Младост 1, ще получат подточка в градините в Младост 3.

# 9
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Аз съм в сердика и там го видях тоя критерии
и друго нещо, дали критериите както са записани ще дават подточките или после ще има пак някакво донаместване

# 10
 • софия,ст.град
 • Мнения: 36
Ами според мен би трябвало,за месторабота на майката да се взима адреса на фирмата от която е излязла в майчинство.Ако някой знае да каже дали е така

# 11
 • Мнения: 7 823
И аз се чудя кой адрес ще се взима за месторабота - този на конкретен офис доказано със служебна бележка или адреса на регистрация на фирмата?

# 12
 • Мнения: 1 255
Значи и преди спорехме по-този въпрос (за районите) и от Сирма казаха, че на срещите с ПС изрично е обсъдено, че предимството е по административни райони, а не квартали. Това, че сега директорките си правят техни интерпретации е друг въпрос. A и след като критерият е записан така:
"Семейството живее на територията на административния район на детската градина" , няма как директорката да ми твърди, че става въпрос за квартал. Пък и това ще са точки, които ще се дават в системата от Сирма, т.е. независимо от личното тълкуване на директорката децата от Младост 1, ще получат подточка в градините в Младост 3.


Да, имаше градини, които бяха заявили квартал като допълнително предимство. В окончателните допълнителни правила, предимството е разширено до административния район на детската градина.

Екип ИСОДГ

# 13
 • Мнения: 1 284
Ами според мен би трябвало,за месторабота на майката да се взима адреса на фирмата от която е излязла в майчинство.Ако някой знае да каже дали е така
И аз за това се чудех....

# 14
 • Мнения: 1 255
И аз се чудя кой адрес ще се взима за месторабота - този на конкретен офис доказано със служебна бележка или адреса на регистрация на фирмата?

Този допълнителен критерий е избран само от няколко градини. Ще се гледа адреса на месторабота от служебната бележка.

Екип ИСОДГ

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт