Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 март 2009, 15:44 ч.

Майчинство и детски за близнаци - 5

 • 22 347
 • 369
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 897
Старата тема набъбна твърде.  Обсъждането продължава тук!

Старата тема!

# 1
 • София
 • Мнения: 106
В понеделник от 14 ч. имаме среща с госпожата от ГЕРБ, която се зае с нашия случай. Мястото на срещата е до завод Електроника на ул. Шипченски проход. Аз със сигурност ще отида, на 5 мин. ми е от офиса. Още някой желащ? Поне двама трима да отидем.

# 2
 • София
 • Мнения: 778
Аз ще дойда, предполагам Танини също  Peace

# 3
 • В страната на чудесата.
 • Мнения: 538
хоп и аз в темата.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 8 352
Запис да следя. Ние ще пропуснем, че пак сме болни.

# 5
 • Мнения: 9
И ,аз следя темата ,въпреки,че не винаги пиша  Grinning
Благодаря на всички майчета, които правят всичко това за нас.    bouquet
Дано има резултат, положителен за нас.
Днес  си пуснах жалбата до АСП. Заедно със всичко ,което трябва /копия от актовете за раждане, копие от лична карта и входящ номер от соц. грижи/  Каква е следващата стъпка? 

# 6
 • Moнтана
 • Мнения: 12
И аз да следя темата...

Каква е жалбата до АСП?От къде трябва да си я закупя?
Дайте малко повече инфо,моля!

# 7
 • Мнения: 11
Здравейте момичета,често преглеждам темата,но нямам време да пиша.Аз имам момичета който на 6.04 ще навършат 2 годинки.
Значи да попитам дали правилно съм разбрала,въпреки новоприетия закон (от вчера) аз ще получа обещаните по 100 лв. на дете= 600 лв. считано от 1.01.09г. до 31.03.09г., правилно ли съм разбрала.И пак ли остава това с пускането на декларация в соц. служби.Миналия месец ходих при тях и те ми отговориха ,че въобще не са чували за такъв закон и ме върнаха.Пак ще ида стига да има смисъл,остават 10 дни до рожденият им ден и се притеснявам ,че както се мотат и се чудят как да ни прецакат ще навършим 2 ,а няма да са ми дали входящ номер и няма да ни изплатят и стотинка.Въсшност като се замисля на този етап след като са приели закона до 1 год. на децата дали от соц. въобще ще ми обърнат внимание .

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 72
Пуфа ,точно така ти ще получиш по 300лв на дете ,но отново ще трябва да пускаш декларация в соц.служби ,но най вероятно този път ще е по образец ,след като приемат правилника за изплащането на помощите.Ще ти ги изплатят ,защото те точно това приеха ,деца които са били на възраст м/у 1-2 годинки в периода 01,01,09-31,03,09 да получат по 300лв на дете.Ти си един от малкото случаи в които няма да изгубиш нищо ,нито по старият ,нито по новият закон.

bubitka - жалбата до АСП не трябва да си я закупуваш ,когато стана ясно ,че се внасят предложения за изменение и допълнение на закона ,много майки си пуснаха документите за помощите по действащият закон ,според който близнаците на възраст м/у 1-2г .имаха право на по 100лв всеки месец на дете до навършването им на две години.Този закон беше умишлено спрян от законотворците ни с ,което нарушиха правата на хиляди семейства с близнаци.Тези ,които получиха входящи номера на депозираните документи в соц.служби сега подават жалба пред АСП ,какъвто е реда за подаване на жалбите.В предишните теми е изписано много по този въпрос, както и за проблема възникнал в следствие на неадекватни действия от страна на народните ни представители.

# 9
 • Габрово
 • Мнения: 54
pitia, mario, за какво е срещата Ви с Герб? В смисъл с какво конкретно могат те да помогнат? Какво стана с писмото до президента? Кой ще го занесе?  newsm78

# 10
 • Мнения: 11
gloriana    bouquet благодаря ти за изчерпателния отговор. Ще следя темата,за да съм наясно за какво да претиндирам когато отида до соц. служби.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 519
     Хайде цоп и аз тука  Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 1 542
Момичета, пускам пак писмото. Утре може да го внесем, затова ви моля да го прочете още веднъж, да не насметем нещо. Кажете как ще подпишем писмото и кой ще бъде лицето за контакт.

ДО Г-Н ПЪРВАНОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

С КОПИЕ ДО:
Г-Н ПИРИНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Уважаеми господин Президент ,
            Във връзка с приетите на второ четене изменения и допълнения на Закона за семейните помощи за деца, ние, родителите на близнаци, родени в годините 2007 и 2008, искаме категорично да заявим нашата позиция по внесените промени.
Макар на пръв поглед да се създава в обществото представа за допълнителна социална подкрепа, предоставена в първите дни на раждането на близнаци, тя има за цел силно да ограничи възникналото законно право на родените през горепосочените години деца.
          С така приетите поправки, обещаната ни в закона помощ през втората година от раждането на близнаци, се пренасочи към онези семейства, на които в момента им предстои да родят своите деца. Считаме за недопустимо да се противопоставят нуждите на семействата с родени и неродени деца, тъй като всички ние по принцип имаме нужда от подкрепа, породена от факта, че (ще) се грижим за две или три едновременно родени деца.
От около два месеца над 1500 български семейства, имащи близнаци, са поставени в състояние на обърканост и стрес от неадекватното третиране на проблема.
Никой не пожела да ни изслуша и да разбере мотивите ни за протест или да вникне в трудностите при отглеждане на близнаци/тризнаци. Ние нямаме нужда толкова от помощ при раждането, защото и в момента всички ние получаваме такава помощ (по 600 лв. за всяко дете), а по-скоро от помощ при отглеждането на децата, защото майката на близнаци/тризнаци получава само едно майчинство, а гледа едновременно две/три родени деца. И ако през първата година майката получава 90% от заплатата си, през втората тя получава само 240 лв. обезщетение за гледане на малко дете до 2 г. Сам разбирате, че с тази сума е трудно да се гледа едно дете, а ние сме принудени цяла година да се грижим с тези средства за две/три деца. Точно поради тази причина беше приет стария закон от декември месец – да подмогне отглеждането на децата през втората година, когато доходи в семейството рязко спадат. Точно поради гореизложените факти ние не приемаме новите промени в закона, които лишават от законно полагащата им се помощ, не само децата на възраст между 1 и 2 г., но и ощетяват децата ненавършили 1 година към 1 януари 2009 г. Новоприетият закон не само е в наш ущърб, той грубо ощетява всички настоящи майки на близнаци.
Ние не приемаме нито един от аргументите на вложителите на новия законопроект за съществени и убедителни за промяна на възрастовата граница. Нямаме нищо против неосигурените майки също да получават подкрепа при отглеждането на децата си, но с промяната на закона излиза, че се подкрепят бъдещите неосигурени и неработещи родители, а всички ние работещи и плащащи данъци родители сега сме ощетени и лишени от помощите, които ни даваше стария закон. За нас е абсурдно, че в период на криза и демографски срив, в който се намира България в момента, вместо родителите да се насърчават и подпомагат, вместо помощите и възрастовата граница да се увеличават се получава точно обратното.
         Със следващите примери бихме желали да онагледим влиянието на измененията спрямо действащия в момента закон:
Първи пример: съгласно действащия от 01.01.2009г. закон, близнак на възраст 1год. и 3мес. следва да получи 900 лв. за периода до навършване на 2 години. Съгласно предложеното изменение същото дете ще получи 300 лв. (по силата на внесените поправки в ЗИД на ЗСПД)
Втори пример: близнак на възраст 11 месеца съгласно действащият закон би следвало да получи1200 лв. до навършване на 2 години. Съгласно изменението ще получи 100 лв. (по силата на предложената поправка възрастовата група да се промени от 0 до 1г. със сила от 01.01.2009г.)
Тези примери много ясно онагледяват, че нашите права са нарушени.
          Разбираме нуждата от изглаждане на закона в частта му за помощта за отглеждане на близнаци, но по никакъв начин не можем да разберем защо трябва да се отнемат частично или напълно в момента действащи права. С приемането на новия закон ще се спести една нищожно малка сума за държава, която за майките на близнаци е наистина нужна и очаквана.
         В тази връзка заявяваме, че ако правата на децата, родени 2008 година (получаване на помощта за една цяла година, независимо от това дали законово ще влязат в групата от 0 до 1 или от 1 до 2 години) и децата, родени 2007 година (получаване на помощта от 1 януари 2009 година до навършването на 2 годишната им възраст) не бъдат реализирани в цялост, ние ще търсим защита на правата си със всички позволени от закона средства включително ако се наложи и с протестни действия. Разчитаме на вашата подкрепа и се надяваме на среща, на която да изложим лично нашата позиция и нашите аргументи.
           Прилагаме разпечатка на стенограмата от заседанието на социалната комисия, публикувана на сайта на парламента, от която заключаваме, че повечето членове на комисията не са били наясно защо се налагаха промени в закона и по какъв начин, приемайки тези промени, ощетяват родените през 2007 и 2008 г.

          Г-н Президент, при сега приетите промени, абсолютно всички семейства с близнаци, очакващи подпомагането на държавата, регламентирани от предишния Закон, се чувстват излъгани и подведени, защото са повярвали, че държавата наистина ще ги подкрепи в отглеждането им на две и повече деца родени едновременно. Призоваваме Ви, съгласно предоставените Ви от законодателството на Република България правомощия, да упражните правото си на вето върху поправката на Закона за семейните помощи, в частта й, касаеща близнаците на възраст между 1 и 2 години. Настояваме да ни бъдат изплатени пълните суми, предвидени в първоначалните текстове, а не само за периода 1 януари-31 март 2009 г.

С уважение:
......................
Лице, адрес и телефон за контакт:

# 13
 • Мнения: 183
аз съм съгласна с писмото, разбира се ако цялото време е пред нас можем да го изглаждаме и дооглеждаме, но моето притеснение, е че няма време! Трябва да действаме бързо и най-вече както каза мешленце да намерим начин да се доберем до президента. 

# 14
 • София
 • Мнения: 778
Танини, ти си Пиарката, слагай се като лице за контакт... Peace
Очаквам ви с новини, относно внасянето... и да действаме Peace
Относно подписването и аз не получих отговорите , за това може ли да бъде инициативен комитет на родители или продължаваме да прилагаме списъка от предишното писмо?
Днес съм изцяло на разположение, утре обаче от рано сутринта съм в Ст. Загора, така че ако днес не се организираме с представителката на Омбудсмана, с огромна молба съм към mamaV007 и Марио да ударите едно рамо на Танини за писмото. Дори имам следното предложение mamaV007 и  Марио да входирате писмото в Президентството, а Танини да поеме атаката по телефоните.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 09:57 от pitia

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт