Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора

софия

Мнения: 90
Здравейте дами,много отдавна ви чета и много се възхищавам на творенияте ви Hugвзела съм много идеи от вас,но сега имам нужда от помоща ви.Значи става дума за агнешко бутче или плешка за Великден,моята майка почина наскоро,а винаги тя го приготвяше и ставаше мозък,сега се пада на мен тази чест,а аз несъм пекла досега агнешко Confused.Наясно съм с подправките горе-долу,но ме притеснява самото печене,колко градуса,колко вода,с фолио без фолио и т.н.Още повече ,че приятелят ми иска да е ориз,за първа година ще празнуваме заедно(отскоро сме заедно)и никак не искам да се изложа!Ще съм ви много благодарна да споделите ваши рецепти и начини на приготвяне Hug
Цитирай

София

Мнения: 10 660
Агнешкото го правя божествено  Love скромна съм  Laughing
Та, ние го харесваме само осолено, но ти щом си знаеш подправките - си ги сложи. По въпроса с печенето - ако е плешка, тя обикновено е около 2-2,5 кг. Задължително покривам с фолио, плътно. Слагам около два пръста вода на дъното на тавата и печа на 170 градуса поне 4 часа. Не че няма да стане и по-рано, но колкото повече време се пече на слаба фурна, толкова по "мозъчно" става. Накрая го отвиваш и запичаш да хване коричка, като увеличаваш да речем на 200-220 градуса.

Може да се направи допълнително и дроб сърма, която да се постави на дъното на тавата в последния един час, но аз лично така не съм правила. Дроб сърмата я пълня вътре в агнето, когато е цяло.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
За Великден аз правя агнешко бутче с дробсърма....

Има два начина...
Единият е по-бавен....В тава с вода слагаш бутчето,което е омазано с черен червен пипер и мазнина,покриваш тавата с фолио и печеш няколко часа,като накрая слагаш ориза с нарязаните(кипнати предварително дреболии),зеленлук,джоджен,черен пипер,магданоз.Наливаш вода според това колко ти е ориза и печеш до готовност на ориза .

Аз лично по-често приготвям по втория начин,защото става по-бързо...
Сварявам бута и го слагам заедно с ориза с подправките и дреболиите в тавата,наливам бульона където е вряло месото и пека.Така и месцето хваща вкусен загар,остава сочно,не му вися да го пазя и т.н. ...


После се спретва една богата зелена Великденска салата и....се почва  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 10 660
Ух, добре че вече пуснаха агнешкото, че щях да умра само да чета за него ...
А като си представя колко хора не го обичат  ooooh!
Цитирай

София

Мнения: 603
Чочи, съжалявам за загубатата ти.....Пожелавам ти да се справиш добре и да впечатлиш любимия  Hug

Момичетата са ти казали как и колко да печеш под фолио, аз бих ти препоръчала само да намажеш бутчето с краве масло и малко дижонска горчица за вкусна и ароматна коричка   Wink

И една подправка, която в къщи задължително присъства на трапезата ни с агнешкото - самардала  Peace
Цитирай

софия

Мнения: 90
Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?
Цитирай

София

Мнения: 1 341






Аз първо пека  бута в кален гювеч под капак на 150 градуса поне 2ч. с малко вино,мазнина и вода.След това  в  голяма тава слагам нарязани картофи (поне 2кг) поливам ги със сосчето от агнето,посолявам и пека.Когато станат готови слагам бута,намазвам го със смес от кр.масло и червен пипер и запичам на инфрачервени лъчи - само за коричка - около10мин. на 220 градуса.Става божествено.....
Цитирай

софия

Мнения: 90
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?
Аз не!  Naughty
Променя ми вкуса....
Цитирай


Мнения: 2 094
Аз правя пълнен агнешки бут по този начин !

агнешка плешка, заедно с ребрата под нея
агнешки дреболии - един набор
ориз 1 ч.ч.
пресен кромид лук 1-2 връзки
масло
джоджен 1/2 връзка
магданоз 1/2 връзка
гъбен бульон (или гъби)
черен пипер
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам дреболиите в солена вода, в която съм разтворила бульона от гъби. Режа на дребни късчета. Запържвам ориза в малко олио, докато стане стъклен. Добавям лука, нарязан на не много ситно, и дреболиите. Ако имаш гъбки, сложи и тях. Добавяш черния пипер, магданоза и джоджена, нарязани на ситно. Разбъркай, добави бульона от варенето на дреболиите- 1-2 чаши. Остави на котлона, докато оризът понабъбне. Отстрани от огъня. С остър нож направи разрез между ребрата и плешката - под месото, така че да се образува джоб. Осолява се плешката отвън и отвътре. Напълва се  джоба с плънката и се шие отвора.Правя дълбоки резки с нож на по-плътното месо от плешката. Поставят се  вътре парченца масло. Слага се в тава и  се налива остатъка от бульона, или вода около 1-2 пръста. Пече се при 180 С, като се полива с водата от печеното често. Готово е след около 2 часа.

Цитирай

софия

Мнения: 90
Не я завиваш с фолио така ли?
Цитирай

София

Мнения: 10 660
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?

И аз не обичам ... Sick Някак си не ми се връзва сладкия вкус с този на дроб сърмата.

Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?

Аз лично си правя дроб сърмата отделно, почни до готовност и чак тогава я пълня в агнето. Не пречи и картофки да сложиш ... ще се чудите от кое да хапвате  Laughing
Цитирай

софия

Мнения: 90
Аз нямам кален гювеч Sadиначе знам,че става разкошно!А и да ви питам обичате ли в дроб сърмата стафиди?

И аз не обичам ... Sick Някак си не ми се връзва сладкия вкус с този на дроб сърмата.

Благодаря ви за бързите отговори,много сте мили Hugаз си мисля ако пека бут,дроб сърмата да я направя отделно,а ако плешка да я напълня Rolling Eyesа и нищо не ми пречи да наредя в тавата и пресни карофки...става нали?

Аз лично си правя дроб сърмата отделно, почни до готовност и чак тогава я пълня в агнето. Не пречи и картофки да сложиш ... ще се чудите от кое да хапвате  Laughing
Ама защото баща ми иска с картофи,а приятеля ми с ориз Laughing
Цитирай

София

Мнения: 10 660
Явно ще ти трябва голяма тава  Mr. Green Действай смело, само намали малко дроб сърмата, че иначе ще трябва да сложиш картофките в/у нея  Love според мен ще стане страхотно!
Цитирай

софия

Мнения: 90
Явно ще ти трябва голяма тава  Mr. Green Действай смело, само намали малко дроб сърмата, че иначе ще трябва да сложиш картофките в/у нея  Love според мен ще стане страхотно!
Не мила,аз мисля дробсърмата в отделна тавичка да си запека,а около месото да сложа картофките,така мисля всички ще са доволни Rolling Eyes Very Happy Но ако пека пълнена плешка незнам Rolling Eyes...а може тогава да запека картофчетата отделно и да ги полея малко с мазнина от месото,ох голяма ми е каша....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора