Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2009, 09:31 ч.

Има ли мами с дечица, на които зъбките са почернели?

 • 3 797
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 60
Здравейте мами! Синът ми е на 1 год. и 4 мес., от 4месечен до днес плаче през нощта и пие сок и ми се струва , че на предните горни зъби има петна. На вашите деца давахте ли им сок през нощта и кога им почерняха зъбите? Водихте ли ги на зъболекар? Уффф много се обвинявам, чувствам се ужасно.

# 1
 • Мнения: 179
Да, на моят син. На година и половина е. Не пие сок и не се буди през нощта. Водихме го на зъболекар и според нея /тя не е детски зъболекар/ при някои деца това, което при другите се отлага като безцветен налеп, е черно или оранжево. Наследявало се от майката. Преминава при смяната на зъбите.
После се сетих, че съм чувала от майка ми, че като дете зъбите ми били черни.
Сестрата на мъжа ми има две деца в пубертета и едното от тях е било с черни млечни зъби. Имам предвид черни в основата, надолу са бели.
Планираме в съвсем скоро време да го заведем на детски зъболекар, но ми се струва много малък за правене на каквото и да било по зъбите му.

# 2
 • Мнения: 2 110
Според мен децата трябва да се водят на детски стоматолози .
Намерих една статия защото ми стана  интересно и открих това, не е много по-темата ,но може да се научат интересни неща!
http://www.lekar.bg/news-41/info-1966/%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D … 0%B4%D0%B8%D0%B9/

# 3
 • Варна
 • Мнения: 61
Моите и двете деца имат черно в основата на зъбките, като налепи. Водила съм ги на зъболекар, тя ме успокои че са състоянието на слюнката. Така било при някои деца. И аз имах черни млечни зъби като малка. Лошото е, че при каката мина и на постоянните зъбки и това ме тревожи. Мисля пак да я заведа на друг зъболекар.

# 4
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
...
Планираме в съвсем скоро време да го заведем на детски зъболекар, но ми се струва много малък за правене на каквото и да било по зъбите му.

Не е малък!
Дъщеря ми нямаше две годинки, когато започнахме да правим пломби.
Ако попаднете на зъболекар, който ви каже, че детето е още малко, за да се лекуват зъбите му - сменете го незабавно. И не се съгласявайте да третират зъбките на детето със сребърен нитрат.
Задължително намерете добър детски стомтолог. Не е казано, че веднага ще го почне с машинката  Wink

# 5
 • София
 • Мнения: 60
bim_bam а ти къде го намери? 

# 6
 • Мнения: 204
Момичета, някъде преди време бях чела за специално покритие, което се прави от зъболекар- нещо като защитен слой върху детските зъбки, който предотвратява появата на кариеси. Идеята беше такава, че този слой ги защитава до момента, в който се образува емайлът на зъба. Това особено се прилагало при кътниците, заради изразения релеф.
 Дано някой знае нещо повече за това.

# 7
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
bim_bam а ти къде го намери? 

Стоматологичен център "Медстом" - доц.Маркова  Peace тел. е 981 00 00.
Но за нея часовете са пълни месеце напред. Там има и други зъболекари, които работят с деца, но лични впечатления от тях нямам.
Има обаче и други добри стоматолози. Пуснете търсачката тук във форума, ще намерите и други преложения.
Ние преди пътувахме от Пловдив до София, но вече открихме зъболекарка и тук, която е мн.добра. Ако някой има нужда за Пловдив - да кзава.

# 8
 • ... при вятъра и вълните
 • Мнения: 196
И моето момиченце имаше на тази възраст черни налепи по зъбките. Изчезнаха за около месец- просто доста упорито ги миехме.

# 9
 • Мнения: 4 950
Аз съм писала в старите теми, и сега няма да пиша отново подробно моето мнение.
Зъбките се мажат със силант за да се запазят и да не се образуват кариеси. Но поне доколкото аз знам се мажат постоянните зъбки, именно за да се запазят в първите 2-3 години, когато според доц. Маркова са най-чувствителни и застрашени от разваляне. Маже се всяко зъбче поотделно, обикновено се третират задните зъбки. Силантът е безцветен.
Момичета, не оставяйте децата с черни зъбки, не е истина че на малки деца не се правят. Ако ви кажат че няма страшно, ще ги сменят децата, също търсете друг зъболекар.
Krasteval пиенето на сок, подсладена вода, мляко е предпоставка за образуването на кариес в ранна детска възраст. Непременно си заведи детето на детски зъболекар.
Ето една статия писана от доц. Маркова във "форума на часът на мама" - копирам я тук , надявам се да е полезна. Там може да зададете и въпроси към доц. Маркова.
Разбирам много добре вашата несигурност и безпокойство по отношение на флуора, поради противоречивата информация и безразборно хвърляните мнения в общественото пространство от некомпетентни лица.
В обучението по детска дентална медицина са предвидени повече от 8 часа лекционно преподаване и още повече практически занятия за студентите, посветени на флуорната профилактика и различни теми свързани с нея.
Сами разбирате, че не е възможно да провеждам лекции в сайта, за да предам цялата информация изчерпателно, което всъшност е от изключително голямо значение. Откъслечното изнасяне на отделни факти е неправилно, неточно и непрофесионално!
Всяко дете има различни потребности и правилният подход е изработването на !индивидуална! профилактична програма, отговаряща на спецификата на конкретния случай в конкретното време.
Програмата е динамично променяща се в зависимост от променящите се обективни фактори в устната кухина на детето, неговата възраст и общо състояние.
!!! Няма схема, която да бъде валидна винаги и за всички деца!
Съществуват многообразни форми на флуорна профилактика.
Необходима е точна преценка коя форма или комбинация от форми (ендогенни и екзогенни) е оптималната за дадено дете в даден момент. Не приемам твърдението, че една майка не може да намери време да се погрижи за зъбното здраве на своето дете, което ще рефлектира и на неговото здраве като цяло. Не е възможно да се поставят диагнози, да се прави план на лечение и да се профилактира по интернет. Необходимо е задълбочено проучване на анамнестичните данни и рисковите фактори (които са над 20) за конкретното дете. Ето някои от тях: наследственост, начин на протичане на бременността на майката, качества на емайла, смущения в образуването на органичния му матрикс и минерализация, начин на хранене, пробив, честота на въглехидратния прием, микробиологични фактори, вид орално-хигиенни процедури и навици, вода която се консумира, регион, който се обитава, възраст на дете, мотивация на дете и родители, социални фактори и други.
Ето защо отговорите, които давам могат да бъдат само насочващи и ориентировъчни.
Много моля, всеки родител да избере своя !специалист!, дентален лекар по детска дентална медицина, на когото има доверие и да предприеме необходимите мерки за своето дете навреме! Колкото по-рано се случи това, толкова по-големи възможности имаме за постигане на отлично здраве. Детската възраст е златна и уникална и тогава можем да бъдем максимално полезни.
По отношение на флуорната профилактика на базата на всичко горепосочено в заключение искам да отбележа: Когато различните форми на флуорна профилактика се прилагат компетентно, професионално, отговорно и !контролирано! от специалист, те могат да бъдат само полезни и то в контекста на индивидуална профилактична програма!
Досега няма аргументация срещу флуора, освен фактът, че „ако се предозира могат да настъпят различни поражения”. Разбира се, че е така, но аз питам кое средство, дори най-полезното, което се приема безразборно и с което се злоупотребява не се превръща във вредно? Тук е мястото на специалиста и това не може да бъде аргумент да не използваме флуора в неговите полезни форми и дозировки.
На антифлуористите ще кажа, че не по-малко опасно от предозирането на флуора е пълното лишаване на децата от неговите ползи. Всяка крайност е порочна.
Флуорни препарати под различни форми са разпространени в целия свят. Въпросът е в правилността на тяхното приложение. Защото едно дете със сериозни стоматологични проблеми страда и не е здраво дете!!!, а флуорът често помага това да не се случи.

# 10
 • под облаците
 • Мнения: 780
Потърси зъболекар. След първото зъбче, децата трябва да ходят на всеки 6 месеца на контролен преглед. От зъби до зъби има разлика, дори при еднаква хигиена.
Не би навредило да започнеш постепенно да разреждаш сока /гледай съдържанието, много сокове са вода със захар/ , докато го замениш напълно с вода. Нашата педиатърка ни препоръча да го разреждаме  с  леко газирана вода и така постепенно стигнахме само до вода. Сока го разреждам и през деня поне 1:3 с чай или газирана вода.
Ако не си мие зъбите с флуорна паста и не взема флуорни таблетки, е добре поне да готвиш с флуорирана сол.  Поне първата година е задължително да се вземат Д- флуоретите, често ги продължават през тъмния сезон до 1,5 год.
Миенето на зъбите е важен ритуал преди всяко лягане, защото по- време на сън бактериите са най- агресивни.

# 11
 • Мнения: 458
И двете ми деца бяха с почернели ронещи се млечни зъби. Малката все още има от тях  Sad лекуваме и стари и ....постоянни вече. Новите кътници ги покриха със силант.Аз смятам че състоянието и на детските зъби зависи не само от хигиената и правилното хранене,а в по-голяма степен от гените. Даже като размишлявам може би и радиацията се отразява пагубно на зъбите на децата ни. Cry  Непременно намери зъболекар,който да успее да предразположи детето и да се погрижи за зъбките му.  Peace

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 2 986
И ние сме така. Зъболекар  Peace

# 13
 • София, Манастирски ливади
 • Мнения: 1 194
Записвам се да следя темата.
Детето ми все още няма индикации за нещо нередно по зъбките му, но предпочитам да посещава стоматолог профилактично.
Заинтригува ме зъболекарката в 20-та поликлиника, живеем наблизо.
За доц.Маркова има много противоречиви мнения, като повечето не са положителни. Лично моето е, че лекар, като нея, при който наплива е огромен няма как да изгради някакво лично отношение към отделните деца, защото няма шанс да ги запомни. Предпочитам детски зъболекар, който да не е толкова известен.
Веднъж гледах по телевизията (не помня в кое предване беше) детска стоматоложка, младичка и много симпатична, беше изключително любезна (дано да не е било само за пред камерата). Гостуваха й деца в кабинета, а самият кабинет беше невероятно направен, даже стоматологичният стол беше детски, шарен, но, разбира се, не казаха никакви нейни координати  Tired

# 14
 • Мнения: 4 950
 Аз мразя темите ЗА и ПРОТИВ, зъболекари има много и избор голям.
Доц. Маркова е много добър детски зъболекар.- благодарение на нея дъщеря ми има зъби. И напротив - успява да изгради отношение към съотетното дете. Ние я посещаваме вече почти 5г, познава децата ми прекрасно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт