Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2009, 10:45 ч.

20 бона за бебе на черно !!!

 • 1 931
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 761
Прокуратурата влиза в "Шейново", намериха "изчезналите" пеленачета
20 бона за бебе на черно
Богати двойки пазаруват новородени с рамо от нотариус

Близо 100 бебета са се "изпарили" от АГ "Шейново" между януари 2003 и август 2008 г. Това скандално разкритие направи шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов.
Имало ли е черна борса с новородени или търговия с деца в софийската АГ клиника по времето на бившия директор д-р Димитър Драгиев? Това разследват от вчера прокуратурата, Агенцията за социално подпомагане и Столичният общински съвет.

Новородените струват по 20 бона на черно
Фото "Стандарт"
20 бона. Толкова плащат заможни семейства за бебе "на черно", под сурдинка разказват доктори. Най-скъпи са чистите българчета - в болница "Шейново" за тях искали по 10 000 евро, разкриват и запознати с далаверата във форумите. По-мургавите дечица струват наполовина - по 5000 евро. Богатите мераклии за дете прескачали бавната процедура по осиновяване много лесно. След раждането на бебето новият "татко" припознавал детето за свое с декларация, заверена от нотариус. После отнасяли бебенцето у дома. Обикновено след това съпругата на "таткото" осиновявала новороденото
Няма регистри, няма чакане, минимум формалности", коментират запознати с търговията на новородени в родилните домове.
"По тази схема са продавани и бебетата в "Шейново". Публична тайна е как се върти черната борса с новородени", коментираха социални работници, които обаче се страхуват да подадат сигнал. "Липсата на документация може да е умишленa, с цел нерегламентирано осиновяване, но това трябва да се докаже със засичане на информацията от други институции", каза и Нели Нешева, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Столичната община. Още вчера сутринта прокуратурата се е самосезирала и вече извършва предварителна проверка по случая с липсващия регистър на новородени и оставени за осиновяване деца в АГ болница "Шейново". "Разследването ще приключи в най-кратки срокове", обеща Руси Алексиев от Районната прокуратура в столицата. Прокурорите са изискали документите от проверката, която е извършила Столичната община, както и регистрите за всички раждания от 2003 до 2008 г. в "Шейново". "Ние също наредихме проверка", съобщи и зам.-шефът на Агенцията за закрила на детето (ДАЗД) Христо Монов. Вчера в 9 сутринта от ДАЗД са издали заповед до "Социално подпомагане" - "Лозенец", да започне разследване на скандала. "Резултатите ще са ясни до дни", обеща Христо Монов.
Само след няколко часа обаче от Агенцията за социално подпомагане намериха данните за изоставените в "Шейново" деца. За пет години от бебетата си са се отказали 115 майки. Ден по-рано стана ясно, че по информация на болницата годишно в "Шейново" между 10 и 20 жени изоставят децата си, което отговаря на данните на агенцията. От януари насам пък има 5 случая на зарязани новородени. "Ние сме работили по всички сигнали, документите са при нас", заявиха от Агенцията по социално подпомагане (АСП). "Не искаме да вярваме, че в "Шейново" се изнасят бебета през задния вход. Но по принцип всичко е възможно", казаха още от АСП.
"Абсурдно е да са изоставени по 10-15 деца на година, само от януари насам случаите в страната са над 300", усъмниха се социални работници. "Ако прокуратурата си свърши работата, търговията с бебетата ще излезе наяве
смятат те. "Имало ли е канал за продажба на бебета - невъзможно е ръководството на болницата да не е намесено", категорични са социалните работници. По закон шефовете на АГ клиники са длъжни да докладват за всички родилки "в риск". В чл. 9 от Наредбата за предотвратяване на изоставянето на деца е записано, че управителят на лечебното заведение трябва да уведоми до 24 часа дирекция "Социално подпомагане", ако някоя майка се колебае дали да задържи детето си. "Нека от прокуратурата видят спазили ли са закона в "Шейново", призоваха социалните работници.
И обясниха, че в момента никой не проверява сигнализират ли АГ болниците за бременни жени и родилки "в риск". "Ако има строг контрол, търговията с бебета няма да е толкова лесна", смятат социалните работници.
Лора Симеонова
Ангел Богданов

"Изчезналите" бебета
 2003 г. - 7
 2004 г. - 16
 2005 г. - 27
 2006 г. - 18
 2007 г. - 28
 2009 г. - 19
 * Според справката на Агенцията по социално подпомагане за подадените от АГ "Шейново" случаи на изоставени деца за периода 2003-2008 година

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-03-28&article=272282

# 1
 • Мнения: 2 110
Не може да бъде истина . Отказвам да повярвам, че някой може да прави пари с това ! Не може да има такива хора !

# 2
 • Мнения: 2 698
Поредната поръчкова статия или иначе казано журналистическа ,,новина'':
,,под сурдинка разказват доктори''......кои доктори?...
,,коментират запознати с търговията на новородени в родилните домове''....
,,коментираха социални работници, които обаче се страхуват да подадат сигнал.''
,,Но по принцип всичко е възможно", казаха още от АСП.''-Егати основанието да се пусне подобна новина!

# 3
 • Мнения: 1 981
Няма дим без огън.

# 4
 • Мнения: 204
Защо пък не?!?
Не мисля че тук същественият момент са 20-те бона, а това, че неволята е измислила начин да се заобиколи ужасната бюрокрация при осиновяването на едно дете.
 Не мисля, че има губещи страни, даже изобщо:
-бездетните двойки получават жадуваната топлина и щастие
-изоставените бебенца ще имат много, много по-светло бъдеще, отколкото в социалните домове
-медицински и социални работници ще бъдат облекчени в грижата за тези, на които СЕГА по ЗАКОНЕН начин търсим домове и семейства, тръбейки по медиите за благотворителност
 Не мисля и че медиците са изневерили на Хипократовата клетва........ Какво значение имат някакви си 20 бона, когато изоставеното бебенце ще има топла майчина прегръдка.......
 ИСКРЕНО САМО СЕ НАДЯВАМ ТОЗИ НАЧИН НА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНА ДА НЕ БЪДЕ ОПОШЛЕН!!!

# 5
 • Мнения: 2 110
MMH много си права погледнато така. Но, мен това което ме притесни е, че за да се направи нещо по този  нелегален начин  е възможна злоупотреба ! Още повече, че сега вече процедурата с осиновяване е много по-облекчена!

# 6
 • София
 • Мнения: 7 674
Подкрепям. По-добре да се дадат 20 бона за дете, отколкото за кола. Все пак това са хора без деца, те толкова дълго време са мечтали за дете и ще му се радват, ще го заобиколят с грижи и внимание. Имам наблюдение над 2-3 майки, раждащи почти от поглед. Едната на 24 г чака 6-то, другата на 30 - 3-то. Не са от катуна, но не могат да предложат на децата нищо освен мухлясала стая под наем и поредния пиян баща. На призива ми да го дадат за осиновяване - блещят се - ама как, нали ще загубя парите, с тях гледам и другите.
Даже съм си мислила, че ако не мога да имам дете ще предпочета да си платя и да ми го родят. Поне майката ще бъде под мой надзор по време на бременността. А  и няма да се тровя с разни хормони и процедури.

# 7
 • Мнения: 1 844
за пръв път чувам за изчезнали бебета в шейново. Shockedнаистина съм шокирана.
но аз така и не разбрах,"изчезналите"бебета щяли ли са да се дават са осиновяване така или иначе,или са откраднати от родители,които си ги искат?!
ако така или иначе са щяли да се дават в дом,сякаш съм по-склонна да си затворя очите пред такова нещо,макар и да е незаконно по принцип.

# 8
 • Мнения: 15 379
Защо пък не?!?
 Какво значение имат някакви си 20 бона, когато изоставеното бебенце ще има топла майчина прегръдка.......
 ИСКРЕНО САМО СЕ НАДЯВАМ ТОЗИ НАЧИН НА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНА ДА НЕ БЪДЕ ОПОШЛЕН!!!
А защо пък да?
Ами, ако това беше твоето бебе? И защо да става дума само за бебета,  за които се знае предварително, че ще бъдат изоставени от майки те си???
Това е просто ужасяващо....

# 9
 • Мнения: 1 678
Дано дечицата са попаднали при добри хора. Това което се е случвало със сигурност не е редно, но пък от друга страна по-добре дечицата да са в семейство, отколкото в дом.

# 10
 • Мнения: 17 548
Не мисля че тук същественият момент са 20-те бона, а това, че неволята е измислила начин да се заобиколи ужасната бюрокрация при осиновяването на едно дете.
Peace
Да се сетят господа книжните плъхове, създаващи безумни по срокове и изисквания процедури, които променят човешки съдби и то не за добро!

# 11
 • Мнения: 2 430
Хайде стига! Бюрокрацията не е голяма! Чакането идва от там, че повечето двойки заявяват, че искат дете от български произход. Ако нямат претенции за произхода, сроковете се скъсяват значително.

Не мисля, че има губещи страни, даже изобщо:
-бездетните двойки получават жадуваната топлина и щастие
Осиновяването на дете не е акт, с който двойката запълва празнината по липсата на биологично дете. Нито може по този начин за заличи страданието по загубата на нероденото биологично дете!

-изоставените бебенца ще имат много, много по-светло бъдеще, отколкото в социалните домове
Повечето, да. Отчете ли риска при едно такова осиновяване? Защото тук двойката не преминава през консултации с психолози и социални работници! Кое гарантира на детето, че ще попадне при подходящо семейство и кой в случая се грижи за правата му? Нали детето има права все пак!   Confused
Чета и наблюдавам една доста изкривена представа на повечето, от вас. Съзнавате ли, че при легалното осиновяването се търси семейство за детето, а не дете за семейството! Confused
Не говорим за домашен любимец все пак! ooooh!
И няма нищо благородно в това да осиновиш дете. Родителите копнеят за дете, те желаят това дете с всяка частица от себе си. Никакво геройство не намирам тук, напротив. Няма нищо по-естествено, от порива да обичаш детето си, макар не биологично твое!
За съжаление, има и други осиновители. Кой пази децата от тях, питам? Confused

# 12
 • Мнения: 17 548
И няма нищо благородно в това да осиновиш дете. ...Никакво геройство не намирам тук, напротив.
Много интересна гледна точка! Thinking Ти сериозно ли го мислиш това? напротив какво?

# 13
 • Мнения: 2 430
И няма нищо благородно в това да осиновиш дете. ...Никакво геройство не намирам тук, напротив.
Много интересна гледна точка! Thinking Ти сериозно ли го мислиш това? напротив какво?
Да, наистина го мисля. Винаги съм се дразнела, когато чуя колко благородни са еди кои си родители, защото видите ли, осиновили дете! Или още по-лошо - когато самите родители регулярно натъртват на порасналото дете, как то им е длъжно, защото те проявили невероятно благородство, като са го осиновили! Confused
Слава Богу, такива семейства са по-скоро изключения, но все пак...

За другото - аз съм от тази страна и не изключвам алтернативата осиновяване. И колкото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че в желанието на хората да имат дете има известна доза егоизъм. Да, точно така го чувствам. Аз искам това дете, за да го обичам, за да се грижа за него. Никога не изхождам от позицията, че ще измъкна едно дете от дом за сираци и с това ще извърша върховно благородно дело, достойно за овациите на обществото. Напротив, аз искам дете, защото чувствам такава потребност - да обичам и обгрижвам. Тук намирам егоистичната нотка, в добрия смисъл, разбира се.

# 14
 • Мнения: 17 548
Трудно ми е да те разбера напълно, но разбира се всеки има право на мнение.

Напротив, аз искам дете, защото чувствам такава потребност - да обичам и обгрижвам. Тук намирам егоистичната нотка, в добрия смисъл, разбира се.
Че то трижди по-голям егоизъм е стремежът на всеки да се възпроизведе. А колкото повече пъти толкова по висш егоизъм?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт