Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2009, 14:38 ч.

посъветвайте ме! за наказанията в градината

 • 1 644
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 299
Ето какво ми разказа моят син на 5 год. какво се бе случило вчера в детската градина: "Без да искам затворих компютъра/ играчка предполагам/ ,но не видях ,че Ивето си беше сложила пръстчето и аз и го притиснах. Тя се разплака , защото много я заболя." Аз го попитах- Извини ли и се? - "Ами не, госпожата ме наказа!"Аз ли нещо бъркам или са сбъркани госпожите в детските градини?Бясна съм!На това ли се учат децата в ДГ?Че когато блъснеш някого , когато удариш някого, следва наказание?И въобще не иде реч за онази вълшебна думичка?Между другото предният ден едно момченце блъснало едно момиченце и му счупило очилата. Пак ми каза , че детето го били наказали.Е, незнам как е станало и дали някой е казал "извинявай".Мисля да говоря с госпожата...... .И в тая връзка искам само да спомена думата "агресия", думата "страх".Страхът от наказание ли е средството за възпитание в ДГ? Мисля , че страхът и агресията вървят ръка за ръка.Какво тогава се прави в ДГ?

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 11:40 от .Ели.

# 1
 • София
 • Мнения: 41 022
Ами извинението си е извинение, наказанието-наказание....когато някой умишлено нарани друг би следвало и двете да са последици.....
То и възръстните се въздържат от много неща заради страх от наказания - законни...какво по-различно.....
И да, когато моето дете в градината била халосано, ухапано, блъснато и т.н. от друго - очаквам другото да бъде наказано по някой начин...ест  преди трябва и да се извини.....

# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 106
когато е нарочно се наказва
когато е без да иска тогава - ивинявай
това е правилното

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 2 363
когато е нарочно се наказва
когато е без да иска тогава - ивинявай
това е правилното

Напълно съм съгласна  Peace

# 4
 • Мнения: 1 827
А моят син се беше научил, че като каже извинявай и може да си прави всичко.
Не може да няма наказания.

# 5
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
А моят син се беше научил, че като каже извинявай и може да си прави всичко.
Не може да няма наказания.

Същата работа и при нас.
Бутна веднъж братовчед си, той се удари в един стол и се разплака. Идва дъщеря ми при мен и казва "Какво толкова, нали му се извиних".

Не може наказанията да са за всичко и по правило да си "виновен" винаги. И наистина госпожите би трябвало да разберат каква точно е била ситуацията, преди да наказват. Но без наказания не може.

# 6
 • Мнения: 2 440
За неволно нараняване в никой случай не мога да допусна наказание. Нито аз го наказвам по такъв повод, нито в градината знам за подобни случаи. Рядко наказват децата и то предимно за действия, при които няколко пъти им се прави забележка за едно и също недопустимо поведение и няма резултат, едва тогава ги наказват.
Моето е на 5 и се извинява. И да, прави разлика между без да иска и нарочно, защото ако направи беля, която осъзнава, че не е трябвало , започва да се опитва да лъже и да се измъква, но ако ме настъпи или удари неволно ми се извинява и не се опитва да прехвърля вината на друг. Но когато се усеща, че е виновен и мънка, лъже и си измисля куп глупости докато успея да го накарам да си признае , извини, обещае, че няма да прави така и ако е по тежко провинението, тогава го наказвам (предимно лишение от нещо, други наказание не прилагам, така или иначе не мога да го накарам да стои до стената или нещо подобно).

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 224
Според мен е важно детето да осъзнава, кога е постъпило лошо - независимо дали е без да иска или нарочно. И този критерий не се създава в градината, а в семейството. Ние много говорим кое е редно и кое не. Наказания или шамари не вършат работа, ако детето не разбира какво е направило. Така по-скоро родителят/учителката показват кой е по-силният, а не възпитават. В детската градина много често учителките въобще не разискват ситуацията, за да вземат правилно решение кой е виновен и какво наказание да понесе. В повечето случаи действат абсолютно първосигнално, което не е редно. И моя син е наказван без конкретно да и извършил виновното деяние - просто бил на мястото на събитието и госпожата решила, че той е виновен. Винаги разискваме тези ситуации вкъщи.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Според мен е важно детето да осъзнава, кога е постъпило лошо - независимо дали е без да иска или нарочно. И този критерий не се създава в градината, а в семейството. Ние много говорим кое е редно и кое не. Наказания или шамари не вършат работа, ако детето не разбира какво е направило.. В детската градина много често учителките въобще не разискват ситуацията, за да вземат правилно решение кой е виновен и какво наказание да понесе. В повечето случаи действат абсолютно първосигнално, което не е редно. И моя син е наказван без конкретно да и извършил виновното деяние - просто бил на мястото на събитието и госпожата решила, че той е виновен. Винаги разискваме тези ситуации вкъщи.
Все едно аз съм го писала. И според мен е важно детето да осъзнава кога е постъпило лошо. И аз в нас  разговарям с дъщеря  за такива ситуации. Но в детеската градина и нашите учителки действат първосигнално, което за мен също не е редно. И дъщеря ми е била увиквана без да е виновна, обаче в някой  случаи е била и виновна.  Но вече е по голяма и аз я уча вече да успява да се защитава сама ако наистина не е виновна. Не става въпрос да се репчи на госпожата и т.н., но може да обясни какво е станало и да не премълчава истината. Един учител винаги може да разбере кога едно дете хитрува и кога е несправедливо засегнато. Много често обаче децата се стъписват и замълчават.

# 9
 • Мнения: 43
когато е нарочно се наказва
когато е без да иска тогава - ивинявай
това е правилното
Peace

# 10
 • Мнения: 284
Страхът от наказание ли е средството за възпитание в ДГ? Мисля , че страхът и агресията вървят ръка за ръка.Какво тогава се прави в ДГ?
Съжалявам, че учителката е наказала детето ти - сигурно е добро и внимателно дете, но наказанията със сигурност са средство за научаване човек да е по-внимателен и предпазлив.

Аз имам обратния случай - дете беше тръшнало тежка, метална врата на тоалетната и беше прищипал пръста на дъщеря ми. Падна й нокътя. Не попитах дори кое дете е било - тогава се тревожех да не е счупен пръстът. Но сега като се сещам, се чудя дали едно дете може да разбере какво е направило само с обяснение, дори да е било без да иска. Аз на моите деца непрекъснато обяснявам, че няма такова нещо "без да искам" - това е просто лесно извинение, но само за измъкване, а истината е че човек не е внимавал - за себе си или за другите около себе си, а за важните неща - трябва да се внимава.

# 11
 • Мнения: 2 466
Аз не разбрах под каква форма е било наказанието?
Моят син е малък още за наказания или поне не разбира,че е наказан.Но разбира,когато е направил беля,и му обясня с различна интонация,че така не се прави,че трябва да бъде по-внимателен,че мама я боли,когато я ухапе,дори и на игра.Еой не говори все още и не се извинява Wink

# 12
 • Мнения: 1 896
Защо пък да се подразбира от само себе си, че трябва да има наказание? Ако едно дете проявява умишлена агресия, това е сигнал за някакъв проблем. Ако просто го накажем, ние го учим да не се изразява, когато има проблеми, но не решаваме самия проблем, просто го правим по-незабележим както за нас самите, така и за самото дете. Но той не изчезва, а просто намира друго проявление.
Тука няма наказания в детските градини, има обясняване, говорене, наблюдаване, изслушване. И агресията е в пъти по-малко.

# 13
 • Мнения: 3 673
Аз в момента търся средното положение. Синът ми почти всеки ден е наказван в детската градина, какво точно прави не знам, защото много рядко ни разказват кога са се били, кога е имало някакъв инцидент, добре, че детето започна да се мъчи да разказва, та чат-пат научавам едно друго. Учат ги да се извиняват, но в момента явно и той е на мнение, че извини ли се, всичко му е простено. Ако му се скараме за нещо, започва да се извинява, да целува, да ни казва, че ни обича и си продължава, без да разбира според мен, че извинението не значи автоматично, че нещата са наред. Та не знам, аз също се чудя къде точно е правилното положение и баланса между наказание и извинение. А не е толкова просто да му кажа това е така, това е иначе, защото все още е малък и не разбира много, защото все още наваксва изоставането от двете години в институция.

# 14
 • Мнения: 2 110
Лошото е ,че децата много добре прикриват умишлената агресия с думите "без да искам".Лошото е и ,че госпожите не винаги могат да следят всички деца и най-често го "отнася" по-буиното дете. Много е трудно да се попадне на добър учител-психолаг в ДГ, а това е много важно ,защото се отразява в поведението и характера на децата и в училище, по -късно и в живота.
Аз бих си поговорила с госпожата ,моето дете и другото дете ,за да се изясни и ситуацията. Извинение и наказание трябва да има . Трябва и ако с нещо не съм съгласна в решението на госпожата да и го кажа .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт