Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2009, 16:07 ч.

Варна - протест във връзка с детските градини!

 • 18 704
 • 493
 •   1
Отговори
 • Мнения: 50
Ще се организираме ли, хора за протест или ще ги оставим да ни правят на маймуни до край?
Аз съм на мнение, че дори да не успеем или дори да приемат децата ни - това положение, в което ни поставят да висим денонощно и се бием едва ли не - за свещеното място на детето ни в детското заведение - това е една грозна и жалка картинка!

Марианик, моля те копирай разработеното до този момент, че не помня къде беше, а ти го обработи! И да добавяме и мъдрим по-нататък какво ще е...!

# 1
 • Мнения: 50
Не знам дали случайно няма отговори, понеже времето навън е хубаво - но честно не мога да повярвам.
Ами модовете - ако още малко никой не се включи, ако искате изтрийте темата!  Rolling EyesОбаче да ви кажа - вечно ще ни тъпчат, да!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 102
аз съм за протест , ама не мирен
те от мирен не разбират
ако се съгласите да отворим вратата на кабинета  на кмета и да му пуснем  30 деца вътре и да го оставим 2 часа с тях аз идвам
иначе да си трая пред общината и да се обяснявам с пресата е безмислено

# 3
 • Мнения: 2 369
Аз детето си в ония змиярник няма да го  оставя .Но съм им приготвила саксия с изсъхнало цвете.Нали такава беше идеята първоначално Wink

# 4
 • Мнения: 50
То наистина няма смисъл да се обясняваме с пресата, щото пресата не че са на наша страна, просто клюкарят хората. Има смисъл, ако застанат зад нас някак си и се разровят в истинските начини, по който се приемат децата... newsm78

# 5
 • Varna
 • Мнения: 331
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=263382.msg6379897#msg6379897
http://www.bgpetition.com/detska_gradina_za_nashite_deca/index.html
http://www.iproduct.info/zadecata/?p=4

Това са материалите от предишните протести които ми прати Юлия.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 102
тази идея е и в пряк и преносен смисъл на думата
то се видя че от мирни протести файда няма
няма пробиване за тези градини по никой начин

# 7
....................
1вия най-важен акцент е, че е нарушено правото на образование на нашите деца, а детските градини са част от образователната система!
2ри акцент -  независимо от сектора частен, държавен , общински, местата в детските радини са планируеми поне 2 години напред, което е срок за предприемане на действия от Общински Съвет и Общинска администрация, ако не за разкриване на Общински заведения, то поне за насърчаване на частния сектор с отдаване на общински имоти или друг вид спомоществувателство.
.......................

Тези идеи...........специално ги търсих от темата за приема.............
ДА НАПРАВИМ ПРОТЕСТТТТТТТТТТ!!!

# 8
 • в ПРОстранството
 • Мнения: 163
1вия най-важен акцент е, че е нарушено правото на образование на нашите деца, а детските градини са част от образователната система!- според Закона за Народната просвета:

Чл. 2. Системата на народната просвета включва детски градини, училища и
обслужващи звена.2ри акцент -  независимо от сектора частен, държавен , общински, местата в детските градини са планируеми 3 години напред, което е срок за предприемане на действия от Общински Съвет, Общинска администрация и местния инспекторат към МОН, ако не за разкриване на Общински заведения, то поне за насърчаване на частния сектор с отдаване на общински/държавни имоти или друг вид спомоществувателство. Но воля за помощ няма! Само от раждаемост за 2006г  са записани с постоянен адрес Варна 3763 деца!
 
Според Правилник за прилагане на закона за народната просвета:

Чл.11(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 19 от 2003 г.) Общинските училища и обслужващи звена се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката, по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет и становище на регионалния инспекторат по образованието, изготвено по реда на ал. 1.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2000 г.) Предложенията по ал. 1 и 2 се правят не по-късно от 31 март на съответната календарна година.


Трябва да питаме по ЗДОИ има ли направени предложения за разкриване на ДГ по чл.11 и какви, до 31.03.2009г. МОга да подготвя документа, но е добре да има повече заявители, за да има натиск.

3ти акцент - дискриминативен е всеки опит да се въвеждат критерии за подбор на кандидатите за детски градини -

според Закона за Народната просвета:

Чл. 4. (1) Гражданите имат право на образование. ......
          (2) Не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол,
етнически и социален произход, вероизповедание и обществено положение


от Закона за Закрила на Детето:

Чл. 10. (1) Всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси.

Чл. 23. Мерките за закрила в семейна среда се изразяват във:
    1. осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ на родителите или лицата, на които са възложени родителски функции, по проблеми, свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на децата;
    2. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) насочване към подходящи социални услуги в общността;
- питам се какви ли ще ни предложат?

Из Национална стратегия за детето 2008-2018

Изключително неблагоприятно въздействие върху бъдещото развитие оказват и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователната структура сред младите хора до 24 години. Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. Неграмотността в редица случаи се съпровожда със социални рискове - безработица, бедност, липса или недостатъчни грижи за здравето и образованието на детето, отклоняващо се понякога поведение. Всичко това оказва отрицателно въздействие по отношение на децата и тяхното развитие.Предлагам по посочените акценти да се разпишат и предложения, които в деня на протеста ще се внесат в Община Варна, местния инспекторат на МОН, Министъра на Образованието и науката и до Председателя на държавната агенция за закрила на детето.

Последният го включвам в списъка защото според Закона за Закрила на Детето:

Чл. 17(15) извършва наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето и дава задължителни предписания;

Нещата трябва да се изнесат на национално ниво!

# 9
 • Варна
 • Мнения: 578
отговорът на г-н Базитов на миналогодишното писмо, свързано с проблема: Места в ДГ на Варна. /със синьо съм маркирала това, което вече се е случило, а с червено и оранжево нещата, които все още не са готови/


ДО ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ - ВАРНА

Уважаеми родители,

Във връзка с ваше запитване относно изграждането на нови детски градини на територията на Община Варна ви информирам за следното:

Дългосрочната строителна Програма на община Варна 2007/2013г. цели максимално задоволяване на потребностите на населението от места за детска градина.
Програмата е съобразена с прогнозиране на нуждите в различните райони на града и включва:

1.   Строителство на ОДЗ в района на “Кауфланд”
Проектант- “Ертаконсулт”ЕООД
Изпълнител- “Експрес гаранцион”
Срок на започване-06.2008г.
Срок на завършване- 31.12.2008г.
Общ брой места по възрастови групи – 100 за ДГ, 36 за ясла.
Прогнозен брой на местата по възрасти:
~ 2 първи групи
~1 втора група
~ 1 трета група


2.   Строителство на ЦДГ в кв. Младост
Проектант –“Фрибул” ЕООД
Изпълнител –в ход е процедура по определяне
Срок на започване- 2009г.
Срок на завършване- 12.2009г.
Брой места по възрастови групи- 100 за ДГ.
Прогнозен брой на местата по възрасти:
~2 първи групи
~1 втора група
~1 трета група
 

3.Строителство на ЦДГ на ул. “Цар Симеон”
Проектант- “Фрибул”ЕООД
Изпълнител- не е определен
Срок на започване- 2008г
Срок на завършване – 2009г.
Брой места по възрастови групи- 50 за ДГ.
   Прогнозен брой места по възрасти
   ~ 2 първи групи


4.Строителство на ЦДГ в двора на ОУ”Хр. Ботев”
Проектант- “Ератоконсулт”ЕООД
Изпълнител- в ход е процедура по определяне
Срок на започване- 2009г.
Срок на завършване-12.2009г.
Брой места по възрастови групи – 150 за ДГ.
Прогнозен брой места по възрасти
~ 2 първи групи
~ 2 втори групи
~ 1 трета група
~ 1 четвърта група

1.   Строителство на ЦДГ на ул.”Капитан Райчо”
Проектант-“Декуманус”
Изпълнител- в ход е процедура по определяне
Срок на започване- 2009г.
Срок на завършване-12.2009г.
Брой места по възрастови групи – 100 за ДГ.
Прогнозен брой места по възрасти:
~ 2 първи групи
~1 втора група
~1 трета група


6. Строителство на ЦДГ в района на ул. “Батак” се планира след приключване на процедурата по деактуване на терена в публична общинска собственост.  ???

7.   До началото на новата учебна година /става дума за 2008/2009/ ще бъдат разкрити от оптимизация на съществуващата база 90 места за ДГ/ ОДЗ№14”Дружба, ОДЗ№15”Морска звездица”, ЦДГ№7”Изворче”и ОДЗ№36”Ран Босилек”/, а от разширяване на базата в  ЦДГ№25”Люляче” 50 места за ДГ и 16 за детска ясла.

До края на календарната 2008г.  предстои и откриването на 50 места от разширението на ЦДГ№5”Слънчо” и започва строителството на ул. “Цар Симеон” с 50 места, което ще завърши през 2009г.

8.   Приблизителният брой на неприетите деца за 2008г. към момента е 500.

9.   В структурата на Община Варна Дирекция” Образование” прогнозира, планира и отговаря за поддържането на съществуващите  и изграждането на нови детски заведения .
10. Община Варна преценява ежегодно потребностите, анализира условията и планира в дългосрочен план своите действия видно от анализа и публикуваната строителна Програма в сайта на Община Варна /http://www.varna.bg/ 

11.Заявленията за прием в  групите към новите детски градини или техни разширения ще се подават, когато строителството е завършено и сградата е в готовност да приеме децата. Датата за прием във всяка градина ще бъде широко оповестена в медиите, в сайта на Община Варна, в сайта на дирекция ”Образование” с  достатъчно предварително време за подаване на заявленията от родителите.

12. Приемът ще се извършва по силата на сега действащите Правила за прием в детските градини и определените в тях критерии. Новите детски градини при осъществяването на първоначалният си прием ще приемат деца от всички райони на града, за да откликнат на потребността от свободни места. След това ще се определят конкретни райони и за всяка от новопостроените градини, като и за тях ще влезе в сила изискването за район.
13. Съгласно сега действащите Правила за прием в детските градини, допълнителен прием на деца за всяка възрастова група се извършва при наличие на свободни места.

ЗАМЕСТНИК- КМЕТ
                     НА ОБЩИНА ВАРНА
                     / КОСТА БАЗИТОВ/
Сряда, 2008, Юни 18

Последна редакция: сб, 28 мар 2009, 22:09 от JuliaP

# 10
 • в ПРОстранството
 • Мнения: 163
Моля всички, които пишат в тази тема да се съсредоточат върху целите на протеста:
1. Фактическата обстановка
2. Нормативната база
3. Нашите искания
4. Задължително резюме за медиите!!!
Опита досега показва, че медиите са слабо информирани, затова в наш интерес е да им подадем точната информация и въпроси към отговорните институции.
5. Ден и час
предлагам 01.04, 15 часа пред Общината

Препоръчителна е предварителната организация пред градините за по-голяма успеваемост и масовост.

# 11
 • в ПРОстранството
 • Мнения: 163
От доверен източник научих, че г-н Коста Базитов, заместник кмет по образованието, ще отсъства от града тази и другата седмица!
Колко благоразумно от негова страна, предвид истерията обхванала всички родители!  Twisted Evil
Като плъх напускащ  първи потъващия кораб ...
Това обяснява и липсата на статии с интервюта от него, каквито имаше миналите години.

По предположения следващият плъх трябва да е кмета:

http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=808&t … aha&sluchai=1
 " ...., като първа точка на заседанието, съветниците разгледаха предложението на кмета Кирил Йорданов за включване на Община Варна в инициативата „Община – приятел на детето”. "

Ако Община Варна иска да е приятел на децата е добре на първо време да се наблегне на възпитанието им в първите седем години и да се построят достатъчно детски градини, където децата да получават адекватна грижа и образование!

Всичко останало е популизъм, демагогия и липса на качества за заеманите отговорни постове!

Последна редакция: сб, 28 мар 2009, 22:36 от Маришка

# 12
 • варна
 • Мнения: 225
аз предлагам пък групите от предучилищните групи в детските градинни да ги изпратят в училищата  .отново да са целодневни те така и така не спят след обед .сутрин да се занимават с учебни занимания след обед със спорт .обядват в стола на училището , играят в салона .

# 13
 • Мнения: 18
Ето  ме и мен!Това,което сте направили до момента е много добро и чудесно начало....
Много е важно всяка от нас като застане там да знае точно какво иска....Когато бяха протестите пред Парламента всички се бяха струпали по някакъв стаден метод и трудно някой формулираше конкретни искания....
Без да плюем всичко и всички,по най интелигентен начин да си представим мотивите....
Ако има нещо конкретно,с което мога да помогна бих желала да се включа....Не съм добър организатор,но съм добър изпълнител....Не се борим нито за пенсии ,нито за заплати...борим се за децата си.....А няма по могъща сила от майчинската....Важното е да си повярваме....

# 14
Аз съм от чакащите пред "Христо Ботев". Споделила съм идеята за протест с родителите и повечето са съгласни,че трябва да висим пред Общината , а не пред градините,  ако искаме нещо да се промени. Ако има вече петиция аз се ангажирам да я подпишат родителите от" Христо Ботев".
А от Общината от три години един и същ отговор дават - ще строим, ама аз от как съм бременна знам за техните планове, детето ми вече стана кандидат за детска градина, те са още на "ще" .
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт