«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

«дравословни проблеми и профилактика
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 1 163 отговора

јнкета

 ъде предпочитате да се съберем и семейно ли?

ћоже да изберете максимум 2 опции.
¬ъведи тво€ глас

—офи€

ћнени€: 1 528
» аз се разписвам в тази тема, че от години съм с дискова херни€. —ега съм бременна в 6ти месец и... едно метене на част от двора ме довършва! Sad ѕреди около 3 месеца много ме беше стегнал цели€т гръб и 3 дни б€х на легло, а лекарите вдигат ръце, понеже нищичко не може да се пие Sad Ќе ни е лесно... Sad –адвам се,че тук има хора, които абсолютно биха ме разбрали и са така положително настроени!!!  Hug
÷итирай

¬арна

ћнени€: 802
» аз се разписвам в тази тема, че от години съм с дискова херни€. —ега съм бременна в 6ти месец и... едно метене на част от двора ме довършва! Sad ѕреди около 3 месеца много ме беше стегнал цели€т гръб и 3 дни б€х на легло, а лекарите вдигат ръце, понеже нищичко не може да се пие Sad Ќе ни е лесно... Sad –адвам се,че тук има хора, които абсолютно биха ме разбрали и са така положително настроени!!!  Hug

яна, добре дошла при нас.  ато пишеш за метенето на двора, та се сетих - при мен всичките мъки започнаха през л€тото на 2007-ма точно с това метене на двора на майка ми. » да се чуди човек какво точно е провокирало болките! Ќ€ма вдигане на тежест, не е бил толкова изкривен кръста, но то като си е писано не може да не стане! ј ти внимавай, че с тази бременност имаш още 3 месеца до събитието. ≈, след три месеца форумът ще си има и бебе #2gunfire

Ќаде, ама ти след всеки дъжд ли миеш прозорци? ¬ече се срамувам от себе си Embarassed ¬ момента измисл€м нови начини на почистване, за да не направ€ н€ко€ порази€.
Ќемирна, само да не се наградиме с н€колкодневен престой в леглата, че тогава вече ще "е кристално чисто".

—офи, като се върнеш и  имаш време дай малко по-подробно инфо, че нещо не разбрах за процедурите. «а това интелигентното говор€. » дано си изкараш супер, че за купона не пишеш.
÷итирай


ћнени€: 617
Софи , радвам се ,че успя да се включиш  HugЛекувай се сега , а като се прибереш и ще пишеш .

Добре дошла и от мен на yana-sladurana    Hug На мен ми казаха ,че ако забременея , последните месеци трябва да лежа . Така че не се престаравай  - да не излезе бебето по -рано и на теб да ти стане нещо !

Лили , преди миех прозорците често . Сега ще си ги гледам на капки и хич не ми пука - пускам си пердетата  и толкова Smile  Току -що прострях шалтето на спалнята и се моля простора ми да издържи тежестта , макар че миналата година го подсилихме - бяха изскокнали болтовете от едната страна от това усърдно пране и простиране  35 Имам и баня да мия , но ще я оставя за утре .
 

nemirna , aз в студеното време само попришетвах из къщи , но сега съм по -добре заради топлото време и хвърча . ДАже прането ми от сутринта вече е сухо и ще го прибирам .
Айде сега и конкурси за чистота  35 Ще трябва да идем на гости на всяко момиче от форума , за да преценим на място  35Преди чистех по -усърдно , но сега не съм толкова старателна - признавам си .
÷итирай

¬арна

ћнени€: 802
јйде сега и конкурси за чистота  35 ўе тр€бва да идем на гости на вс€ко момиче от форума , за да преценим на м€сто  35ѕреди чистех по -усърдно , но сега не съм толкова старателна - признавам си .

Ќаде, н€ма смисъл от конкурси-ти вземаш приза без каквато и да е конкуренци€ bouquet ѕризнавам си, че не обичам мръсно и разхвърл€но, но не мога да бъда роб на шетн€та, а сега съвсем не обръщам внимание на дребните неща. √ледам си вече здравето. “ази пролет се опитвам да почиствам с благослови€та на моите в къщи и долу-горе усп€ваме, въпреки, че не е на ниво. ¬ажното е да се освежи. но ти наистина си домакин€ и се стараеш.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 227
               «дравейте на всички , приемате ли нови членове bowuu

       “ези дни доста четох из разни форуми, но чак днес сутринта попаднах на този и съм много доволен, защото по-изчерпателна и толкова много информаци€ накуп - не срещнах, зарових се в предната тема с 81 страници), изчетох част от не€,тази ще ч прочета по-късно,  поиз€сниха ми се н€кои неща ,но се по€виха и други въпроси  Laughing така че вече имам н€колко  : Rolling Eyes

        јз съм на 25 почти, преди 2.5г се контузих при претоварване ,но не забел€зах да е нещо страшно тогава, болката отшум€ като разтегнат мускул с€каш...,след 5-6 месеца пак се по€виха ходих по лекари (вече не помн€ какво ми казаха), но не било нещо сериозно, спомн€м си че ми казаха радикулит... преди 2г посещавах 2 месеца мануален терапевт (др. ћерджанов) - закрепи ме, но не усп€ да премахне проблема както см€таше в началото, последно преди година пак ходих н€колко пъти.
«имата при един ремонт , малко се понатоварих ,въпреки че се пазех и ми се по€виха пак болки в лумбалната област, по-силни отпреди, н€мам проблеми с краката.
–еших най-сетне да се снимам ,отидох на скенер ( “) в ¬оенна болница, установи се следното :

L4-L5 : ƒискова протрузи€, стенозираща двата неврофорамена, повече този в л€во.
L5-S1: ћедианен дисков пролапс

ќт малък имам и сколиоза н€къде по нагоре...

Ќе ми стана много €сно от невролога-  пролапс = херни€ ли е ?

“ук споменавате : "пр€сна херни€"  аз спадам в ли към не€?

 аква е разликата между дископати€ и дискова херни€?

“а вече и след лежане не ми преминава болката, засед€вам се на стол макс 30мин  Sad ...
   ћисл€ да отида на рехабилитаци€ в н€кой санаториум като ѕавел Ѕан€, н като четох мнени€та  ...с моето богато въображение - почнаха да ми изникват картини от трети€ райх  Confused ƒо колкото разбрах там водата е била най-лечебна, но пък базата и персонала (визирам държавни€ санаториум с който се опитвам да се свържа от известно време)...  » почвам да се замисл€м за алтернативи - Ѕан€, в ѕетрич имаше н€къде, или другаде!?
Ќе мога да се спра все още на определен санаториум, дайде съвет, според моето състо€ние къде бихте ми препоръчали?!

»скам да отида възможно по-скоро,защото вече не се търпи, а и не искам да се усложн€ва проблемът Sad

ѕо здравната каса, как сто€т нещата, мога ли да се запиша тази седмица да кажем ?!

√оворите за резервации, връзки... и направо се шашнах  #Crazy
ћога да взема направление за 21 процедури , и останалите да доплащам, спане ,храна , не знам изобщо как сто€т нещата. ѕо принцип е по-добре в санаториума да си настанен,нали?

»наче след рехабилитаци€та, см€там да почна да се занимавам с йога при един много добър учител, с когото говорих наскоро и ми каза че имал успех в тази област!
- да разви€ мускулнилите в коремни€ и гръбни€ по€с най-вече
- плуване!
- да си набав€ подход€щи хранителни добавки. Ќе пи€ лекарства.
- може и с  хомеопати€ да допълн€
- рационално хранене
- и други помощни методики,способи
  — това см€там да смекча проблема до минимум, защото ми се спортува,тренира и т.н.  newsm41

јз малко се поувл€кох, извин€вам се Wink
“ова е от мен засега, радвам се че ¬и открих  Smile    1swing

 
 
÷итирай

¬арна

ћнени€: 802
hakama, добре дошъл при нас! ћного станахте младите хора в наши€ форум - това е проблем доколкото не ви е тук м€стото newsm78
Ќе описваш нещо, по-различно от историите на всички нас. » не считай, че ние ще те излекуваме и ще ти дадем отговор на всички въпроси.
“а подред :

пролапс
изпадане на част или на ц€л орган през естествен или изкуствен отвор, напр. пролапс на ректума, на влагалището и/или на матката и др.
   на латински език: prolapsus.
   на английски език: prolapseизползвай медицински речник с ленк
http://www.arsmedica.bg/bg/mdictionary/c_id/1504/alpha/207.html

«а санаториумите - ако имаш наистина време да четеш темата ще разбереш много неща за санаториумите. ѕавел Ѕан€ е с най-подход€ща вода, но е наистина соц. ѕрепоръчителни и с добра слава от съфорумци са ѕоморие, има доволни от  юстендил и ¬елинград. ј много подробни описани€ за процедурите има във форума-намери ги и прочети, че са писани поне 5 пъти. ћоже пък н€кой, който е ходил да ти раз€сни отново.
’убаво правиш като не пиеш лекарства, то с нашите болки нищо и не помага. Ќо и хомеопати€та е изпробвана и ако има колеги да пишат. јз използвах јлое . Ќ€мам добри новини за кой знае какъв ефект.
¬нимавай с упражнени€та и особено йогата. ћоже да има обратен ефект, както стана при мен. ќ физиотерапи€ и Ћ‘  за пет дни легнах на легло. Ќай-добре е да се кинсултираш с доктор. ћежду другото скенера е добре, но всички лекари предпочитата яћ–.
ѕр€сна херни€ е когато и станала скоро-т.е. не е калцирана и може да се повли€е от мануална терапи€ - да се прибере.
Ќе се притесн€вай толкова, ти €вно си на крака че и без лекарства. » си без болки в краката, което значи, че нервите не са възпалени въпреки притискането. ƒано не става страшно!
hakama, успех ти жела€ и пиши как се развиват събити€та.

Ќаде, честит празник! ƒа си жива и здрава!
„естит празник и на всички останали здравни работници от темата, дето четат и не ги знаеме какво работ€т! —игурна съм, че и нашите доктори четат, така че честит празник и на т€х!
÷итирай
elpida i vescheff, za operiranite s uslojneniya kato men napishete po-podrobno za efekta ot uprajneniyata i kolana.
Normalno li e sled operaciya da te boli kraka i prez noshta i nyakakvi idei po vaprosa?
I se pazete i ne prekalyavaite s tova chistene........
÷итирай


ћнени€: 599
јз си се информирам пък ще видим кога ще стане. ƒругата седмица отивам да си взема колан. —пр€х се на www.donjoy.com . ўе разгледам какви варианти има. ћануални€т терапевт ме увери, че мога да спортувам когато нос€ колана. ѕредлагаха ми н€какъв испански, но не го взех. ƒруги€ вариант беше Thuasne, но реших, че DonJoy е по-добро качество. ўе видим дали ще си харесам нещо.
“ова са упражнени€та. »зпълн€вай ги бавно и задържай по-малко в позициите.  огато опъваш краката напред ги държиш възможно най-ниско без да ги допираш до леглото. Ќа мен ми казаха да стигна само до втори комплекс. 3, 4 и 5 не тр€бвало да ги прав€. ѕърви€ ден правиш вс€ко упр по 1 път. ¬тори€ ден 2 пъти. » така до 5 и ги задържаш така 1 месец. ѕосле преминаваш към следващи€.

Ѕлагодар€ колега!
÷итирай


ћнени€: 617
Лили , Благодаря за пожеланието  Hug Колкото до домакинстването , най -добра съм в готвенето и гладенето на дрехи ( а как мразя да гладя брррррр )  А , и когато трябва да майсторя нещо из къщи . Сега ми се иска да направя някаква декорация от изкуствени цветя за хола , че съм събрала доста мат`реал  35Но още я обмислям , де .

hakama , добре дошъл при нас . ЖАлко ,че много млади хора имат дискова херния , но е хубаво , че го има този форум , където да се съветваме взаимно . Водата на БАня КАрловско също е много добра , по - мека е от тази на ПАвел Баня ( има доста хора с реакция след лечение там ) . Казвали да ми , че на Баня КАрловско обаче е мнго скучно , ако отидеш сам .
Там , където е дисковата херния и е стенозирала неврофорамените , явно притискането не е много голямо , но трябва да внимаваш със спорта , за да не пртисне още повече . Пролапсът е изместестено ядро на прешлена , отиващо към херния , но все още не може да се постави таква диагноза . Дископатията е много общо понятие и по -скоро означава  само радикулит според повечето лекари , защото няма останалите симптоми за дискова херния . За санаториумите е най -добре сам да пробваш - лично аз бих започнала от най препоръчвания тук , във форума . МОжеш да отидеш по здравна каса и то без връзки ( зависи все пак от къде си ) . Сега се плануват пациентите за първо полугодие , тоест до юни месец . След 20-ти май започва записването за второ полугодие . Ти си преценяваш кога можеш да отидеш . Препоръчително е да се ходи есента , защото топлото време влияе добре на такива проблеми , а със застудяването отново започваме да се чувстваме некомфортно . Лично аз не смятам йогата за добър вариант , поради естеството на заболяването . Цялото това усукване и огъване може да повлияят зле на проблема ти . Никой не обича да пие лекарства , но понякога просто няма накъде , особено когато болката е нетърпима . Отначало и аз бях като теб - не можех да стоя права повече от 10 мин . , без да ме заболи кръста . Какво да означава " прясна херния "  ? Ами прясна е , когато се появи , но доста време тя може да не даде симпптоми , така че такъв израз не съществува . Или пък е прясна , когато за първи път ти я открият , или пък когато получиш първата си криза ( дано да не ти се случва ) . Всеки си има собствено тълкувание на нещата .

Лек ден на всички  Hug

÷итирай


ћнени€: 617
vasilen52 , след операция би трябвало да изчезнат оплакванията ти напълно , обаче има допълнителни "гадости " като сраствания , възпаления на мястото на операцията . КОланът придържа кръста ти , особено когато се натоварваш повече , например на работа , но не е препоръчително да го носиш постоянно . Аз го слагам , когато чистя или пътувам на дълго разстояние - тогава нямам болки , а иначе , без колан , имам . И да си призная - не мога да ти кажа кой знае какво за упраженинията , защото не съм особено старателна в това отношение  Embarassed  И една препоръка от мен - когато имате болки в кръста или краката , качвайте ги  на високо , ако може да са под ъгъл около 90 градуса , за да облекчите натоварването в кръста и да отпуснете прищипаните нерви . При мен има ефект , а и физиотерапевтът ми потвърди ,че така е правилно .
÷итирай

ƒрагичево

ћнени€: 223


       baloni„естит празник на всички  smile3543 и  costumed050    baloni


               cheers за т€хно здраве !!!  newsm24


     —пециални поздрави за нашето си медицинско лице!
     Ќаде, бъди щастлива и приеми хил€ди благодарности от всички съфорумници !   bouquet

÷итирай

отвъд реката под дърветата

ћнени€: 234
≈лпи,сипах си едно малко и си го пийнах с кеф за твое здраве и мое удоволствие!
ƒа си ни здрава и все така "луда глава" .....,жизнена и енергична...!!! bouquet
÷итирай
ѕривет на ц€лото диско-войнство!
Ќай-после се справих с из4итането на “ема 1 - 40 страни4ки , “ема 2 - 64 страни4ки , “ема 3 - 34 страни4ки , “ема 4 - 81 страни4ки, и сега ве4е “ема 5  .........мама миаааа #Crazy !
“ва тук си е определено ЅјЎ форума по въпроса , който по нежелание оба4е вълнува  и мен вклю4ително!
¬карвам си и мо€ "профайл"(който си го копирам от едно друго местенце, което за жалост не търпи развитие като това тук Wink ) , поне към то€ момент, и който ще бъде попълван , ако нещо се (не)слу4ва !

ƒа нахвърл€ набързо и мойто хистори с дисковата херни€:
јвгуст 2005г. ме нападнаха изненадващо страхотни болки в кръста, прехвърлили се в последствие и в/у леви€ крак.
«апо4нах естествено с ли4ни€ лекар, който ми фрасна "задължителните" им тройка инжекции + некви хап4ета(не помн€ ве4е какви) естествено без полза. ѕоследва направление за невролог: отново инжекции + некви хап4ета, естествено без полза. ј болките се усилваха и навл€зах в период, в който не съм си представ€л , 4е може да се изпитва такава болка , най-ве4е сутрин след ставане от сън(то пък и един сън бе), ужас, болки в седнало положение, болки в легнало, постепенно запо4нах и да куцукам, в редките моменти, когато излизах от дома си !
ѕосетих втори невролог, който ме изпрати за снимка на скенер, където категори4но ми излезе нарисувана дискова херни€ L4-L5 . ƒоктора каза, лошо, май ще се налага операци€! ќпераци€, хубаво, но все пак € да се поразров€ в и-нет!
“а там, откривам, 4е има разнопосо4ни мнени€ по въпроса, из4итам доста, и решавам, 4е хирурги4ната намеса ще бъде оставена за на кра€, естествено с надежда да не се стига до там! “а след разли4ни мои търсени€ , решавам да запо4на борбата като за на4ало с физиотерапи€ в ћедецински център  ехайови във ¬арна!
Ѕ€х 4ул и 4ел добри отзиви за т€х! ¬ъпросната физиотерапи€ вклю4ваше освен разли4ните му там ел. машинки,които не са 4ак толкова важни(поне според мен), та включваше масажи, иглотерапи€, вендузи, мануална терапи€, в последствие и специална гимнастика! —лед 4та-5та процедура имах осезателно намал€не на ужасната болката и б€х за момента най-щастливи€ 4овек на зем€та! —лед 8-та ве4е б€х по4ти като нов, направих общо мисл€ 12 процедури, б€х доволен от работата , а и зареден с положителни приказки от  ехайови! Ќо б€х и посъветван след около 6-7 месеца пак да намина профилакти4но!
÷ената(пари4ната) за процедурите наистина си е високи4ка, но от мо€ гледна то4ка си бе оправдала абсолютно всеки един лев!
ѕрез следващите месеци наистина се 4увствах добре , без болки, но и без сериозни физи4ески натоварвани€ от мо€ страна, два пъти в годината посещавах  ехайови за процедури, като едини€ път даже си оставих период от 12 месеца м/у 2 посещени€, и така мислех си в основни линии , 4е работата е нормализрана, и с по 1 посещение за процедури на година ще се справ€м със сп€щи€ проблем, тъй като ве4е знаех , 4е "от това не се умира, но с него си до гроб" ! –азбира се за такава поддръжка , тр€бва и адекватен пари4ен баланс!
» така до €нуари тази година, когато б€х нападнат отново от подобни болки на те€ от преди пове4е от 3 години , не можех да пов€рвам , 4е вси4ко пак се повтар€! “ози път, отново след сериозен про4ит на и-нета, реших да пробвам с озонотерапи€!
Ќаправих си яћ–, тъй като ми искаха съвременна снимка на проблема. ќказа се , 4е старата ми хернийка се уголемила, но пък се по€вила и нова на L5-S1 .
«аписах час при д-р  онстантинов (¬арна)  и го метнах въпросни€ озон!
ќще след втората процедура, болката осезаемо намал€, като след 5тата-6-тата болката намал€ поне на 80%!
ќще в на4алото , доктора ме бе предупредил , 4е 6те е добре(за мен) след нормалната порци€ озонотерапи€(10-15 процедурки), да се подложа и на последни€ етап от процедурата, който ми бе представен под името "нуклеолиза"(за термина не съм на 100%) , за който оба4е до скоро се ходило задължително до —офи€ , но от н€колко месеца се практикувал и във ¬арна, клиниката във ¬иница, но бройката за там била ограни4ена!  офти момента(за мен) бе тва, 4е въпросната процедурка било нещо като операцийка, оба4е не хирурги4на, но пък под пълна упойка(аз б€х питал в предната тема за упойките  Very Happy ) , което за момента ме притесни, но с малко об€снени€ , реших що пък не, така или ина4е крайно решение на проблема ни н€ма, поне да пробваме квото има в нали4ност за момента!
“а така де, след 10-11 процедурки, се подложих в на4алото на април на въпросната процедурка, вси4ко поне за момента се разви по план , имам леки предписани€/пожелани€ да се паз€ поне месец от разните му там навеждани€, вдигане на тежко, спортуване им тем подобни нещица, които аз така или ина4е ве4е съм ограни4ил доста от 3 и половина години насам! »мам изписани и некви хапове за разли4ен период:  јфламил, ћидокалм, ћилгама Ќ (м/у другото н€кой може ли да ме светне дали н€кй от те€ хапове предразполага към ка4ване на килца  Smile ) !?
 ъм момента се 4увствам що годе добре , малко  скованост в кръста, но без болки, абе ослушвам се да не изко4и нещо .........
“а отново съм изпълнен с умерен оптимизъм!
ўе се радвам, ако про4ета мнени€ на "колеги", които са минали през тази процедура!

ќбщо взето за сега тва е , ли4но мои виждани€, поне за премахване на нетърпимата, посто€нна и ужасна болка, физиотерапиите(мануална, игло, масажи) при  ехайови дават доста добър резултат!
ќзонотерапи€та, също ми действа изклю4ително добре, поне за момента!
«а по-дълъг период от време(година, две и на горе) , "ще поживеем, ще видим"!
ѕак повтар€м, това е само сподел€не на опит, основаващ се изц€ло и само на ли4ни патила и преживелици, и не е с цел съвети !
√одинките ми са 38 , ¬арна е ситито!  Cool

”спех и здраве на вси4ки!

÷итирай

—офи€

ћнени€: 98
ѕривет на многото новодошли! Ћошо е, че се множим непрекъснато, но за това пък скоро може да направим парти€ и да спечелим места в парламента Mr. Green

ѕожелавам на празнуващите весело изкарване.

“ези дни ходих до “урци€ защото имаше прогноза за много силен в€тър (70км/ч). ћислех само да гледам при€телчетата как се м€тат, но не издържах и се пробвах. ѕърви€ ден съвсем плахо, чак когато намал€ в€търа, и само за около 20 минути с кратки почивки. ¬ечерта н€мах повече болки от обикновенно. Ќа втори€ ден с кратки почивки и на доста силен в€тър карах около 2 часа, а трети€ ден - цели 4! ¬одата е 13гр., имаше слънце и въздуха беше към 15гр. ÷€лата миси€ беше с разазнувателен характер, исках да вид€ как ще ми се отрази повечко движение, както и хладната вода. ¬ общи линии повече ме измъчи дългото пътуване отколкото ц€лата динамика на престо€ ми там.
 огато всичко беше наред правихме такива изпълнени€, но сега н€мам нищо общо Sad
–адостното в ц€лата работа е, че не се чувствам по-зле от преди да отида (не съм и по-добре) Hug

√оворих с при€тел който докторува в чужбина и той ми каза н€колко интересни факти:
ћиналата година негови колеги представили изследване правено върху 50000 дискоманиаци в продължение на 7 години (и още продължава).  аза, че резултатът бил изненада за всички, а именно, че след тези 7г симптомите, възможността за движение, както и възстанов€ването на нервите било почти еднакво и при оперираните и при лекуваните с други методи!  аза също, че успешната операци€ ти решава проблема моментално, но краткотрайно (негово мнение), и че операци€та с по-гол€м отвор (3-4см) е за предпочитане пред работа насл€по. » още нещо, случвало се изкуствените дискове да изпадат пон€кога newsm78
÷итирай


ћнени€: 44
   Ќаденце, приеми моето късно наздраве за твое здраве!!! newsm40
   ¬есел празник! bouquet
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 1 163 отговора