Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 284
Бих искала да споделя опит, който съм сигурна ще е от полза на родителите, които записват децата си в първи клас в така наречените "елитни" училища, където се чака с часове, правят се някакви списъци и т.н.

Миналата година и аз се редих на опашката на такова училище, подадох молбата, дадоха ми входящ номер, както на всички преди и след мен, а когато излязоха списъците се оказа, че детето ми не е 104 в списъка - това беше редът ми в родителския списък, не е 118 - заради децата с предимство брат/сестра, от квартала, а чак 148. В единия случай имаше шанс да бъде прието, в другия - не.

Коментирахме и с други родители, чиито деца бяха по-напред в списъка, но също с разлика спрямо поредността на подаване на документите - разлика много по-голяма, отколкото би трябвало да е заради 14-те деца с предимство. Една майка предположи следното - молбата се завежда под номер в някакъв училищен дневник, това е номерът, който родителят получава. Обаче между вписаните молби, се оставят празни номера, за да се довпишат след това онези с връзките или с някакви други възможности, сещате се.

Това не може да се случи, ако при излизането си всеки родител казва на чакащите на опашката номера, който са му дали - ако се пропусне номер - родителите от опашката трябва да знаят, че някой вече ги е изпреварил. Мисля, че този "трик" е известен на много хора в образователната система, но всички си затварят очите, защото все имат свои деца, които трябва да уредят тук и там.

Впоследствие не можете да докажете нищо - когато излязат списъците на приетите деца, родителския списък вече отдавна го няма, а и да го има, той не е никакво доказателство. Единственото е чакащите на опашката да получават наистина поредни номера. И да запомнят кой е първият, защото понякога "нашите деца" се оказват не само без ред, но и първи в списъка.

За съжаление научих всичко това твърде късно. Дано на вас да ви е от помощ. Аз лично реших, че може би по-добре е станало, че не го приеха детето ми в това училище - не желая то да учи с децата на някакви нахалници, които си мислят, че могат се уреждат като прецакват другите. На такива хора, такива са им и децата.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 13:31 от Aster

# 1
  • На черешата
  • Мнения: 8 185За съжаление научих всичко това твърде късно. Дано на вас да ви е от помощ. Аз лично реших, че може би по-добре е станало, че не го приеха детето ми в това училище - не желая то да учи с децата на някакви нахалници, които си мислят, че могат се уреждат като прецакват другите. На такива хора, такива са им и децата.

 Не мислиш ли,че това е малко крайно ?  newsm78
 По темата,детето ,и е прието в училището,което избрахме.
 С една съфорумка се редувахме да висим пред училището.Запознахме се с доста от родителите,все пак прекарахме заедно часове.Децата на всичко,с които се запознах бяха приети. Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 284За съжаление научих всичко това твърде късно. Дано на вас да ви е от помощ. Аз лично реших, че може би по-добре е станало, че не го приеха детето ми в това училище - не желая то да учи с децата на някакви нахалници, които си мислят, че могат се уреждат като прецакват другите. На такива хора, такива са им и децата.

 Не мислиш ли,че това е малко крайно ?  newsm78

Не разбирам кое точно ти се вижда крайно - че има хора, които не се редят на опашка, не са в родителския списък на чакащите с часове преди заветната сутрин на подаване на молбите и все пак децата им са в списъка на приетите ли? И че съм нарекла тези хора "нахалници"? Да ти кажа, мисля, че съм се изразила прекалено меко.

Въобще не говоря за случаи като твоя, дето сте се редували - защото ако е имало някакъв списък и твоето име, и името на съфорумката са били в него, нали?

Вероятно в училището, в което си записала твоето дете няма практика да се записват парашутисти.  Поста ми е само предупреждение за механизма на записване на парашутисти. Който иска да си отваря очите, който иска да прави пас. Миналата година просто не го знаех, както вероятно не го знаят и десетки майки на бъдещи първокласници.

# 3
  • Мнения: 2 110
Благодаря за информацията Aster !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт