Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 698
Рискове при цезарово сечение

Всички сме наясно с основния риск при вагинално раждане след цезарово сечение (ВРСС)– руптура на матката. И когато една майка, която желае вагинаглно раждане след секцио се срещне с гинеколога си, тя трябва да подпише „Формуляр за съгласие за ВРСС”, удостоверявайки усведомеността си за риска. Но намирам ирония във факта, че жени, решили да раждат чрез ресекцио не са задължени от гинеколога си да подпишат „Формуляр за съгласие за ресекцио” като част от пренаталните прегледи, защото съществуват рискове при секциото. Но тъй като това не се случва, повечето гинеколози набързо изброяват рисковете ако изобщо си правят труда да ги споменат, което кара жените да си мислят, че ВРСС са рисковани, а цезаровите сечения не са.
Онова, което не знаят майките, предприемащи ресекцио е, че това решение не носи само рискове с моментално влияние върху тях и тяхното бебе, това решение също може да повлияе не бъдещата им фертилност, както и бъдещи раждания секцио, така и бъдещите бебета. Някои от тези усложнения нарастват с всяка операция. Казва се: „Ясно е, че всички рискове на първо раждане секцио нарастват при повторно и се увеличават още повече при трето, четвърто и повече цезарови сечения”
 Това е много добра статия, показваща в детайли рисковето при секцио, но аз само ще изброя рисковете по-долу. Ако искате да прочетете по-подробно, може да посетите тази страница: Risks Associated With Cesarean Delivery http://www.medscape.com/viewarticle/512946_4
Краткосрочни рискове на цезаровото сечение
•   Смърт на родилката (точно така, това е първото, което се посочва)
•   Тромбоемболизъм – дефинира се като „блокиране на кръвоносен съд от тромб, който може да достигне до сърцето по кръвоносната система, белия дроб и мозъка и да нанесе сериозни вреди”. Ако тромбът навлезе в мозъка, тогава се получава инсулт. Ако навлезе в сърцето, тогава причинява инфаркт. Ако попадне в белия дроб, това е пулмонарен емболизъм. Нищо от посочените не е добро.
•   Кървене – „Рискът от кървене, налагащо кръвопреливане нараства значително с нарастването на броя на предишни цезарови сечения.”
•   Инфекция – „най-честото усложнение след секцио” засяга 85% от жените с предишно раждане и 4-5% от жените с цял околоплоден мехур. „Инфекция на раната може да възникне при 2,5% до 16% от раждалите секцио”
•   Инциндентни оперативни наранявания – типично на пикочния мехур, червата или матката, които ако не се коригират навреме, могат да причинят други усложнения като сепсис (сериозна и опасна инфекция), бъбречна криза, образуване на фистула.
•   Продължителна хоспитализация – много хора гледат на престоя си в болницата като на ваканция, а аз предпочитам своята почивка безболезнена и с по-добра храна, но всеки знае себе си!
•   Спешна хистеректомия (оперативно отсраняване на матката) – това за съжаление се е случило на тази жена.http://hbacmama.wordpress.com/2008/03/05/100/ „хисторектомията е 13 пъти по-вероятна при цезарово сечение”
•   Болка – тази малка дума е толкова силна. Болката лесно се пренебрегва или може да си кажеш, че се подразбира, но когато се опитваш да се грижиш за новородено и по-голямо дете, рискът от болката е огромен. А болката при някои жени може да продължи с месеци. Трябваха ми 18 месеца, за да спре белегът ми да е странно изтръпнал и въпреки това чувситителен. Откъсът е от статията, акцентът е от мен:
•   „Изледване на 242 първескини показва, че всички, подложени на секцио (планувано и непланувано) са се нуждаели от болкоуспокояващи средства, сравнени с 11 % при родилите вагинално. Обезболяването с медикаменти може да има значителни последствия при първоначалното изграждане на връзка между майката и новороденото и при процентите на успех с кърменето,  както и дееспособността на майката след раждането; в допълнение, рискът от слеродилна депресия може да бъде значителено по-голям.”
•   Непълноценно преживяване на раждането – „по-често съобщават неудовлетворение от раждането в сравнение с родилите вагинално... по-рядък ранен контакт с новороденото... значително по-дълго време преди първия контакт с бебето... по-често отбелязват неудовлетвореност при първоначалния си контакт с бебето”
Дългосрочни рискове при секцио
•   Повторно приемане в болница – „... следродилно повторно приемане в болница е значително по-често при родилите с цезарово сечение”
•   Болка – „по-често съобщават за болка през първите два месеца след раждането”. Изследване на 1500 жени, родили секцио през последните 24 месеца казват, „че болките при шевовете са били сериозен проблем през 25 % от времето, а от сериозен до малък проблем 83% от времето”, а шест месеца след раждането 7 % от родилите секцио съобщават за болки в областта на шевовете, сравнени с 2% от родилите вагинално жени, съобщаващи болка в областта на перинеума.
•   Адхезия (срастване) – „... се случва често и значително допинася за риска от усложнения при бъдещи раждания ... съобщава се повишен риск от извънматочна бременност при жени с предишно секцио.”
•   Стерилитет/субфертилност – „... по-вероятно е да не могат да заченат повече от година”
Рискове за новороденото при секцио
•   Неонатална смърт (поставено е на първо място)
•   Респираторни затруднения – „... вероятно като резултат от пропуск на механизмите, задействащи се нормално при вагинално раждане, да резобрират феталните белодробни течности... три пъти по-чести при елективното цезарово сечение, отколкото при вагинално раждане.”
•   Астма – „за родените с планирано или непланирано секцио има 30 % по-голяма вероятност за постъпване в болница поради астма в детса възраст, отколкото при родените вагинално ”
•   Иатрогенична незрялост – това означава, че бебето не е зряло, защото секциото е извършено преди бебето да е готово да се роди. Това се случва обикновено при плануваните цезарови сечения.
•   Травма – има се предвид неволно порчзване от хирурга.
•   Неуспех с кърменето.
Рискове при секцио за последващи бременности
•   Руптура на матката – за повече статистика тук: http://vbacfacts.com/vbac/#URVC Изследване на населението на повече от 250,000 жени в Швейцария показва вероятност от руптура на матката за жена без предишно раждане секцио 0.007%. Тази вероятност се покачва на 0.192% за жена с предишно раждане секцио, която е планувала следващо секцио и се качва дори повече до 0.397% за жени, които плануват опит за раджане при предишно секцио.
•   Абнормално положение на плацентата – това означава, че вашата плацента се имплантира или на отвора на шийката на матката (плацента превия), което означава, че отново трябва да родите секцио или че плацентата ресте през маточната стена (placenta accreata) което може да означава, че плацентата трябва да се отстрани по хирургичен път или мануално, което ви излага на по-голям риск от постпартален кръвоизлив.При жените с най-малко едно секцио има най-малко 3 пъти по-голям риск от плацента превия по време на раждането от жени без предишни оперативни раждания и този риск значително нараства с нарастването на броя цезарови сечения – достигайки почти 45 пъти за жени с 4 или повече цезарови сечения.
•   Хистеректомия – „С нарастване на броя на цезарови сечения, нараства и риска от цезарова хистеректомия.”
Както съм казвала и преди:
Вагиналното раждане след секцио крие рискове.
Цезаровото сечение крие рискове.
Моля, информирайте се преди да вземете решение
http://vbacfacts.com/2008/06/05/cesarean-risks-overview/

Преждевременното цезарово сечение е опасно за бебето

През последните няколко години специалистите все по-често предупреждават, че предприемането на цезарово сечение (секцио) преди последната седмица от бременността носи сериозни рискове за новороденото. Изследване, публикувано в “Ню Ингланд джърнъл ов медисин”, показва, че бебетата, които се раждат със секцио преди края на 39-ата седмица на бременността, по-често страдат от дихателни проблеми, инфекции и понижена кръвна захар. Тези изводи не са новост – в предишни изследвания се посочват същите заключения и медицинските институции се обявиха против планирането на цезарови сечения за по-рано от 1 седмица преди термина за раждане.
Въпреки предупрежденията, в много случаи се прибягва към раждане по оперативен път без основателна причина и то преди плодът да навърши 39 седмици.
Статистиката подава, че в САЩ за преждевременните цезарови сечения често са виновни бъдещите майки. Те или искат да се вместят в графика на предпочитан от тях лекар, или нямат търпение да се освободят от бременността и да дочакат до навършването на пълни 37 седмици, което е нормалното време за раждане.
Специалистите са обезпокоени от това, че през последните години ражданията със секцио са се увеличили чувствително. Преди 10 години такива са били една пета от всички раждания в САЩ, а днес съотношението е 1 от 3.
До голяма степен това се дължи на лекарите, които предпочитат да израждат с цезарово сечение заради неговата предвидимост. То е по-бързо, по-чисто и обикновенно по-сигурно и лесно от нормалното раждане.
От друга страна, само 3 на сто от жените са категорични в желанието си да родят с по оперативен път заради удобство и от страх от родилните болки. Останалите предпочитат да родят по естествен път.
Тъй като има лекари, които не подхождат съвсем отговорно и прибягват до преждевременно цезарово сечение, бъдещите майки трябва да са много добре информирани за рисковете за тяхното бебе и да не се колебаят да потърсят друг акушер-гинеколог.
Учените са установили, че, дори когато бебетата се раждат с цезарово сечение след 39-ата седмица, те са застрашени от респираторни проблеми, особено ако сечението е направено преди да започнат родилните болки.

Вероятната причина за това е, че непосредствено преди и по време на раждането се отделят специфични стресови хормони, които помагат за разгъването на белите дробове на бебето. Много лекари обаче насрочват датата за цезаровото сечение така, че то да изпревари започването родовата дейност.
Какво е правилното поведение, ако очаквате дете и се налага да го родите с цезарово сечение? Обсъдете с лекаря си най-новите изследвания по този въпрос и планирайте раждането си така, че то да е най-безопасно за вас и за вашето бебе. Последното нещо, с което трябва да се съобразявате е удобството за лекаря. Би трябвало за самия него приоритет да е не личният му комфорт, а здравето на още нероденото дете.
 

# 1
 • Мнения: 698
Нормално раждане предпазва бебето от астма

Увеличените случаи на астма в индустриалните държави вероятно се дължал на вече утвърдената практика да се среща повече чрез Цезарово сечение - пише английският вестник "Индепендънт".
В резултат на осемгодишно изследване, проведено от холандски учени от Националния институт за обществено здраве, което обхванало 3000 деца, било установено, че 80 от родените чрез Цезарово сечение рискуват да получат астма.Според лекарите нормалното раждане осигурява на новороденото естествена среда още от първите мигове след появата на бял свят.
Много важна роля за това играят бактериите във вагината на майката, които изграждат имунната система на новородените и изграждат естествена защита срещу развитието на алергии.
Обратно - при децата, родени чрез Цезарово сечение - взаимодействието с тези бактерии става на по-късен етап и поради това развитието на тяхната имунна система се забавя.
Холандските учени са изследвали 3000 деца от раждането до 8-годишна възраст. 80-процентна от родените чрез Цезарово сечение показали симптоми на астма.
http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=15973

Цезаровото сечение увеличава риска от поява на диабет у новородени

Има много по-голям риск децата, появили се на бял свят с помощта на цезарово сечение да се разболеят в ранна възраст от диабет. Това сочат изследвания на учени от Кралския университет в северно ирландския град Белфаст. Групата учени, под ръководството на Крие Кардуел и Крис Патерсън използвали за своя анализ 20 по-раншни изследвания, в които се привеждат данни за 10 хиляди деца от 16 страни, страдащи от диабет 1-ви тип. Те са открили, че рискът да заболеят от диабет за децата, родени с цезарово сечение е с 20% по-висок отколкото при децата, родени по естествен път. Авторите на изследването отбелязват, че това различие не може да бъде обяснено с фактори като теглото на детето при раждането, възрастта на майката, кърмено ли е било бебето или не и други подобни, с които по-рано са свързвали появата на диабет при децата. Учените подчертават, че причините за този 20-процентен риск от диабет все още не са ясни. Възможно е, твърди Кардуел, децата, родени с цезарово сечение да се отличават от другите по някакви неизвестни причини, също така не е изключено причина за заболяването да се крие в самото цезарово сечение. Той пояснява, че диабетът от 1-ви тип е свързан с това, че имунната система поразява клетките на жлезите, произвеждащи инсулин. "Една от теориите, отбелязва ученият, е че цезаровото сечение може да влияе по някакъв начин върху развитието на имунната система, доколкото бебето, при подобна поява на бял свят се сблъсква за пръв път с болнични бактерии, а не с тези на майка си. Средно едно на всеки четири деца в Северна Ирландия се появява на бял свят с помощта на цезарово сечение, което е значително повече от препоръчваното от здравните специалисти по света.
http://d-rmario.com/statii_detail.php?id=107


Какво мислят за цезаровото сечение педиатрите?Автор: BG-Mamma | 16.10.2005

Категория: Раждането

Появата на дете е голямо събитие в живота на едно семейство. И разбира се, бъдещите родители не са безразлични към това какво ще бъде бебето им. Всички искат наследника или наследница да са здрави, умни и много красиви. Но малко хора подозират, че тези качества зависят и от това как се е появил на бял свят човека. Ето защо към раждането трябва да се отнасяме сериозно и да се подготвим отрано. В тази подготовка роля има не само бъдещата майка, но и бъдещия татко.

Спасение или лек път?

Както е известно раждането е завършващият бременността физиологичен процес, когато от матката през родовите канали излиза плода. Обикновено раждането настъпва 40 седмици след момента на зачатието и зависи от много обстоятелства. Немаловажно е състоянието и здравето на бъдещата майка, нейната психологическа настройка и квалификацията на лекаря или акушерката. Именно докторът-гинеколог определя начинът на раждане естествено или чрез намеса, включително хирургическа.
Цезаровото сечение тази най-често правена акушерска операция, се налага тогава, когато раждането по естествен път е невъзможно или опасно за живота и здравето на майката или детето. В никакъв случай не бива да се счита, че операцията е нормален път за раждане - ако бъдещата майка се съгласява на такава интервенция с мисълта, че се жертва в името на детето трябва да знае, че това е заблуда. При цезаровото сечение страдат и двете страни. Работата е в това, че организма на жената се готви за раждане постепенно, в течение на девет месеца. В организма на бебето също настъпват промени, то съзрява и се подготвя за новите условия на живот. И само когато зрелостта и на майката, и на детето достигне определено ниво раждането става възможно. При цезаровото сечение тази готовност се определя изкуствено, например чрез изчисления от датата на зачеване. Но изчисленията не са обективен метод да се определи кога е най-добре едно бебе да се появи на бял свят.

Какво е важно при естественото раждане?
Преди всичко не бива да се нарушава естествения, природен ход на събитията. Често родителите не отдават значение на това какво влияние има за здравето и характера на детето начина на раждане или по-точно протичането на процеса на раждане. Подготовката за естественото раждане се извършва в продължение на десет лунарни месеца. В този смисъл отношенията между майката и бебето се пораждат много преди то да се появи на бял свят.
Още с момента на зачеването малкия човек се настанява трайно в живота на мама. Той регулира не само вътрешните изменения, но и нейното емоционално състояние, доколкото всяка емоция се контролира по биохимичен път. Започвайки с шестата седмица от вътреутробното развитие през коремната стена то усеща погалване, от седмия месец чува. Ето защо е така важно бременността да бъде желана. Още в първия момент, когато майката разбере, че носи в себе си дете трябва да започне да разговаря с него, да му разказва какво прави в момента, какво чувства, какво й доставя радост и защо се сърди, да му пее. От това какво е било общуването преди раждането много зависи ще успее ли жената да настои своята психика и ще започне ли да разбира детето си след раждането кога е недоволно, кога нещо го боли или пък просто капризничи, демонстрирайки характер. Не по-малко важно е и общуването с бащата. С първия си ден бебето е в състояние да разбира и приема любовта, която чувства по интонациите, докосването, галенето и е нещастно, когато усеща невнимание и липса на любов от страна на родителите си.
Но да се върнем към въпроса какво получават майката и детето при естествено раждане. Основното е майката да приеме факта, че ще й се наложи да изпита болка, давайки живот на бебето си, да преживее страдание, но то ще избледнее в момента, когато чуе първия плач на детето си, още в родилната зала, когато го прегръща до гърдите си, когато малкото човече, мърдайки с устнички, заспи в ръцете й. Това блаженство е отсъдено да преживее само жената. От този миг нататък майката и детето стават неделимо цяло. Както и по време на бременността, новороденото ще чувства, че е защитено, че до него има човек, който го обича и се грижи за него. Малкото същество ще се успокоява, отпуска и радва в ръцете на майка си и така ще превъзмогне родилния стрес.
Освен това в момента, когато плодът се изгонва от матката в неговия организъм се извършва производство на биологически активни вещества, стимулиращи механизмите на защита, които до раждането се намират в неактивно състояние. Това се отнася на първо място за имунната система, ендокринните жлези, главния мозък. Така детето по-бързо се адаптира в новите условия, по-леко привиква към новия живот. Децата, родени по естествен начин за в бъдеще не само имат свое мнение, но и го защитават успешно. Те по-бързо преживяват периода на бързото израстване /първия период във възрастта 6-7 години и втория по време на пубертета 12-14 години/.

Другият начин цезарово сечение
Колкото и съвършена да е съвременната медицина, колкото и да се стремят фармацевтите да правят безвредни наркотични препарати и методи за общо обезболяване, така или иначе съществува известно негативно тяхно влияние върху майката и плода. Организма на новороденото цезарово бебе не е съвсем готов за новите условия, доколкото активацията на биологическите функции не е извършена. Както вече казахме, в ситуация на естествен стрес се пробуждат компенсаторните механизми, които позволяват на детето да оживее. Освен това, използваните по време на операцията упойки /наркотични аналгетици/ създават изкуствено кислородна недостатъчност /хипоксия/. Продължителността на това състояние зависи от много обстоятелства професионализма на хирурга, избора на анестезия, квалификацията на анестезиолога, техническото обезпечаване на операцията.
Последствията от тази вътреутробна хипоксия за плода може да стане причина за забавяне на психомоторното развитие, което по начало не се появява особено ярко. Като правило майките на такива деца ги считат за практически здрави, още повече, че те не притесняват родителите си много спят, имат добър апетит, не са много подвижни. Само че, тези деца в последствие по-късно започват да седят, да се изправят сами, да лазят, да ходят и да говорят в сравнение с връстниците си. Общото им състояние е добро, те са пълнички, весели и забавянето не се приема като проблем от околните. Но в училищния период такива деца по-трудно усвояват материала и по-бързо се уморяват. Като тийнейджъри се оплакват от главоболие, умора, нестабилно кръвно налягане и др.
Освен това се счита, че особеностите на личността са тясно свързани с това колко близък е бил психологическият контакт на майката и детето по време на бременността и непосредствено след раждането. Цезаровото сечение това е изкуствено прекъсване на бременността в условно изчислен срок /дори понякога съобразен с това под какъв зодиакален знак предпочитат близките да се роди бъдещото бебе/. И така детето, защитено в утробата на майката от всички външни въздействия в един момент е лишено от психологическа подкрепа и вместо да се окаже в прегръдките на мама от родилната зала попада в креватчето, губейки контакт с външния свят.
Причината е в това, че дори при най-успешно проведената операция родилката се намира в такова състояние, че не може да прояви внимание към бебето, чувства се дискомфортно, а липсата й несъмнено се отразява на малкото човече. Психологическият контакт между тях се нарушава. Практически всяка родила по този начин жена е на антибиотично лечение, за да се ограничи възможността от инфекции. Това води до късното слагане на бебето да суче. Ако въпреки приема на медикаменти майката кърми, то това несъмнено ще е във вреда на бебето, което освен това ще се чувства неприятно поради издуване на стомахчето, колики, разхлабване и т.н. Често се случва новороденото да се отказва от гърдата само, така разривът между майката и детето й се увеличава.
Дори при добро стечение на обстоятелствата, ако детето е сложено на гръдта на майка си веднага след преминаването на наркозата и тя има достатъчно коластра, а бебето суче нормално, жената изпитва силна болка на мястото на срязване. Състоянието й не остава скрито за бебето, което несъмнено ще усеща дефицит на внимание и ще преживее пасивния стрес много тежко, отколкото изпитанието да премине през родовите пътища.
 Ако жената е здрава и подготвена за раждането, появяването на бял свят на новия човек не може да навреди нито на нея, нито на детето, докато при операционна намеса винаги съществува риск от неприятни изненади. След цезаровото сечение много по-често, отколкото след естествено раждане, се появяват усложнения. Като правило се наблюдава нарушение на менструацията и възпалителни процеси. Желанието двойката да има второ дете е ограничено не само от сроковете /препоръчителната разлика е не по-малка от 2 години/, но и от състоянието на жената в следоперативния период. Дори при най-благоприятното развитие на нещата последващите раждания рядко са физиологични. Практически в 90% от случаите се налага повторна хирургическа намеса поради опасност от нараняване на матката при следващо раждане.

За да станеш майка трябва дълго да се готвиш за това

За това бременността успешно да завърши по физиологически начин, без да нанася вреда нито на майката, нито да детето, е необходимо да бъдат изпълнени няколко условия: физическа и психологическа подготовка, избор на лекар и избор на родилен дом.
Да се подготви родилката за новите задължения могат да са от полза училищата за родители. Колкото по-рано бъдещата майка започне да се занимава в такъв курс, толкова по-добре тя ще преживее бременността и ще приеме раждането. Освен това там ще я насочат към подходящ родилен дом. Обсъждайки различни варианти преди всичко е нужно да се обърне внимание на това, кой ще бъде водещия раждането лекар. След майката той е единственият човек, от когото зависи как ще протече раждането. Затова препоръчваме жената да се запознае с него предварително и дори да подпише договор за индивидуално следене на бременността и раждане. За благополучния изход и бъдещото здраве на бебето е важно да се провери разполага ли клиниката с добра апаратура за грижа за новородените, ранна диагностика на заболяванията на плода, отличава ли се персонала с бързина и професионализъм. Всички тези компоненти съставляват основата за благополучно раждане. Допълнителните грижи, чистотата и вниманието от страна на медицинските лица са идеалната среда на бял свят да се появи красиво и здраво бебе.

Любов Харитонова,
Лекар-педиатър

по материали от руски сайтове
Превод от руски език: ивана

http://www.bg-mamma.com/articles/full/365

# 2
 • София
 • Мнения: 6 098
Каква е целта на темата и защо я пускаш?


По темата - да, информираха ме и двата пъти, подписах се за всичко, за което бях съгласна.
За нормалното раждане и рисковете, свързани с него информират ли? Иди, прочети какво пишат за него момичетата, изгубили бебетата си поради ненаправено секцио и тогава пускай такива теми.

# 3
 • Варна- на крачка от Морската градина
 • Мнения: 2 960
И аз някак не схванах целта на авторката на темата.
Да ,информирана бях/съм за рисковете на секциото и рисковете на вагиналното раждане.И???

# 4
 • Мнения: 4 784
Да, информираха ме.
И двата вида раждане крият рискове.
Риск имаше и за живота на детето ми, ако бях тръгнала да раждам нормално. Всеки си преценя сам.

# 5
 • София
 • Мнения: 11 370
Всеки си преценя сам.

Преценката може да бъде само и единствено на лекар!

Към авторката - всичко това е известно.

# 6
 • Мнения: 4 784
Нана, можех да настоявам нормално раждане, но след консултацията с лекарския екип, взех решение, че преминаваме директно към секцио. Това имам предвид. Дадоха ми възможност да избера.

# 7
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 176
Да, информираха ме.
Защо?

# 8
 • Мнения: 1 915
Де да беше всичко така черно или бяло,както се опитваш да ни внушиш  ooooh!

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 9 533
Ако имаш в предвид да ми изчетат всичко това-не,не са ме информирали.Само подписах някакви листи за съгласие.Сега като попрочетох малко мисля,че единствения ефект щеше да е да се уплаша още повече.Радвам се,че не ме запознаха така подробно.Ако има някакво значение,секциото ми беше по-спешност,но имаше време за това.

# 10
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Ако имаш в предвид да ми изчетат всичко това-не,не са ме информирали.Само подписах някакви листи за съгласие.Сега като попрочетох малко мисля,че единствения ефект щеше да е да се уплаша още повече.Радвам се,че не ме запознаха така подробно.Ако има някакво значение,секциото ми беше по-спешност,но имаше време за това.
И аз бях така. При мен секциото е единственият начин да имам деца.   Така че рискът  ме интересува по-малко.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 597
Нищо лошо няма,че жената е сложила този материал.
Нека хората да знаят.
И всеки да избира своят път,всичко останало е в ръцете на Бога.

Моят случай:
Родих със секцио,защото така исках.Бях на 35 год,беше ме страх и винаги ме е било страх от нормално раждане.Възхищавам се на всички жени по света,които раждат нормално.
Знам за себе си че повече няма да раждам.Некомфортна бременност имах..
Секциото ми протече много дълго според мен,около час и половина.А детето извадиха на първият час.Доста дълго са ме рязали нали?Но никой не ми каза защо толкова бавно.започна операцията в 8ч а детето извадиха в 9.09ч.А после докато почистят и ме зашият....значи е било по дълго и от 9.30.
Много зле бях по време на операцията,но асистентите казваха че било нормално,а аз имах чувството че потъвам,че се губя...а защо ли не и умирам.Знае ли човек,не ми казваха.100% кръвното ми е било адски ниско,познато ми е чувството,защото имам ниско кръвно.
Тази кислородна маска която ми бяха сложили,нищо не усещах от нея,не усещах свеж въздух....напротив задушавах се.
Много ме бутаха за да извадят бебето,накрая го извадиха ,а той много тихо проплака..имал е проблем с дишането явно.
Имаше много тежка жълтеница.
Детето ми е добре разбира се,живо и здраво Simple Smile
Това е една малка част от некомфортното ми раждане.
Липса на обяснения в болницата и грубост.....това срещнах аз.

Бях с уговорка,но не платих на доктора.

# 12
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
Сега да очакваме тема "Рискове при вагинално раждане", м?

Да, информираха ме, не така подробно, но то и нямаше време за подробности - секциото се наложи по спешност. Тъй като почти бях родила нормално - бях получила 9 см разкритие и вече имах напъни, мога да оборя точката относно болката при секцио и вагинално раждане. Поне за себе си. И поне за него път като раждах.

Мисля, че такива теми освен смут и паника, с друго не могат да "обогатят" четящите ги. Не всичко трябва да е на всяка цена. Включително и нормалното раждане.

# 13
 • Мнения: 283
Аз пък оставам с впечатление, че авторката е член на някаква групичка от потребителки, които много ревностно ни информират на подобни теми и то регулярно. Чудно защо? Планове ли изпълняват, на хонорар ли заработват? Може би трупат актив и се борят за издигане в непонятна за мен система.

# 14
 • Под брезата
 • Мнения: 571
Защо се пускат такива теми???Никой не прави нищо на сила.Как могат да те накарат да раждаш по един или друг начин без ти да го искаш newsm78Мисля,че българската жена е достатъчно информирана,че да знае рисковете дори и без да я информират в болницата.Ми нали в този форум се споделя опит,обменят се мнения и препоръки.Колко теми изпълнени със спорове има....Ако не сме информирани тогава какви сме.Тук/най-малкото/има всякаква информация.Болниците са задължени-да,лекарите също.Но я е съгласете.Колко от вас са питали за всяко нещо,което ги интересува първо тук,а след това лекаря,следящ бременността а по нататък педиатъра???Ами всички. Heart EyesИнформацията за видовете раждания почерпих първо тук.АМи да няма да ни даде информация лекаря защото живеем в съвремието и знаем,че има безборй книги,статии,телевизия,интернет.............Много добре знаем,че това са източниците,от които ще научим повече.Ами,че лекарското мнение е едно две най много три,ама във форума има хиляди мнения и теми..на жени изпитали го.Моя лекар щото е мъж няма как да знае какво чувства жената по време на секцио нали............

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт