Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 8
Здравейте,
интересува ме,когато си имаме бебенце,тези 15 дни които съм чувал,че взима бащата веднага след раждането,смятат ли се от 20-те дни годищен платен отпуск или се начисляват отделно,т.е да може да се позлва 20 раб от трудовия договор+15 работни дни затова,че си станал татко!Защото моята работодателка ми твърди че двете неща са заедно 20 дни.Моля и за източник,от който да се черпят твърденията-например в КТ или ДВ
Благодаря предварително

# 1
  • София
  • Мнения: 5 373
Веднага ти отговарям-на наши познати им се роди второ, бащата беше в 15 дневен отпуск за раждането на детето. Тези дни НЯМАТ нищо общо с платения ти годишен отпуск, защото не фирмата ти ги плаща.

http://news.ibox.bg/news/id_576896834

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/03/17/690908_bashti_v_otpusk_po_maichinstvo/


Промените трябва да ги има в Кодекса на труда. Успех и не се давай на вашите некадърни и неинформирани=явно-работодатели.

# 2
ей много благодаря...

# 3
  • София
  • Мнения: 605
Отпуски "по бащинство"
Отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ
Размерът на отпуска, съгласно новата алинея 7 на чл. 163 от Кодекса на труда е 15-дневен. Размерът на отпуска по бащинство е в календарни дни (Наредба за работното време, почивките и отпуските).   
   Условие за придобиването на правото на бащата да ползва отпуск при раждане на дете е майката и бащата да са сключили брак или да живеят в едно домакинство. Живеенето в едно домакинство е така нареченото фактическо брачно съжителство/фактически брак. Следователно бащи, които не живеят с майката на детето нямат право да ползват този вид отпуск.
   Кодексът определя началният период, от който може да бъде ползван отпуск от бащата при раждането на дете и това е датата на изписване на детето от лечебното заведение.  Законодателят не е поставил краен срок за ползването му, който да погасява правото на ползване на този отпуск. С оглед целта на този отпуск – бащата да бъде до майката и заедно да полагат грижи за новороденото дете, определянето на отпуска като такъв „при раждане на дете” от самата норма и във връзка с отпуска, предвиден в алинея 8 на чл. 163 КТ, считам, че отпуска следва да се ползва до навършване на 6-месечна възраст на детето.
   Отпуск по чл. 163, ал. 8 от КТ   
С новата алинея 8 в чл. 163 от Кодекса на труда е предвидена възможност бащата да ползва част от отпуска за бременност и раждане на майката. Това е възможно след навършване на 6-месечна възраст на детето до изтичане на 410 дни. Т.е. бащата има право да ползва отпуск вместо майката от 6-тия месец на детето до навършването на 1 годинка. Условието е майката да бъде съгласна с ползването на отпуска от бащата. Съгласието може да се обективира отделно в писмена декларация от майката или да бъде отразено в самата молба на бащата за ползване на отпуска отправена до работодателя му.
   Изричната норма на чл. 163, ал. 3 от КТ повелява, че за времето през което бащата ползва част от отпуска за раждане след навършването на 6-месечна възраст на детето, отпускът на майката се прекъсва. Тя следва да уведоми своя работодател за ползването на отпуска от бащата и да поиска прекъсването на ползването му от нея. Няма пречка, майката да продължи ползването на отпуска до изтичането на 410 дни, когато бащата от своя страна след определен период прекъсне неговото ползване.

И двата отпуска нямат нищо общо с платения годишен отпуск.

чл. 333, ал. 6 от КТ - бащите, ползващи отпуск по чл. 163 КТ могат да бъдат уволнявани само на основание закриване на предприятието.

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 10:17 от Raffaello

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт