Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора


Мнения: 11 612
Пай Банофи от Taneto

Това чудо изглежда страхотно!

Снимки на Цецето и на Krische:

 



Позволявам си да възродя този пай, защото смятам да го напарвя тези дни. Само това не ми харесва,че има чакане - чакане да се свари млякото, чакане да стегне пая......Като го гледам колко вкусно изглежда, трудно ще чакаме у нас.......

Ето и тук ценното от старата тема - Taneto :

Този пай представлява следното:

На дъното на съда се разстила смес от ситно смлени бисквити, омесени с малко масло и прясно мляко. Притиска се добре и леко се запича във фурната. Отгоре се намазва карамеления крем, получен от сваряването на кутия сладко кондензирано мляко в продължение на няколко часа (аз варих 2,5 ч. и стана много гъст карамела); след това се нареждат нарязани на колелца банани; отгоре се покрива обилно със сметана, разбита с малко кафе, а самият пай се поръсва отгоре с кафе или какао.

Ето вчерашното мое творение в разрез:



само че нали ми беше за пръв път го спретнах в съд за домашна консумация  Mr. Green
И понеже съм забелязала, че бананите в сладкарски произведения не ми допадат особено, въпреки успешното им изпълнение например  Wink, при мен банана е само половин и то нарязан на много тънки филийки, които потънаха в карамела......Сметаната отгоре е малка кутийка Президент, 200 мл, разбита с 3-4 ч.л. обикновена захар........

А в нета на български намерих това в един друг форум, там има точни рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.65.html


Съвети на Котка за нетърпеливи домакини:


По повод на карамела от кондензирано мляко, в една друга рецепта, която съм правила, е даден такъв вариант (ако някой няма търпение да то вари на котлон):

Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.

По този начин мисля, че удобно се съкращава времето за приготвяне на такъв сладкиш, ето как изглежда (моят само че е с шоколад отгоре):



Рецептата на labrex

Аз имам ето тази рецепта за пая:

Основа:

250 гр пълнозърнести бисквити (в Англия -  digestive biscuits)
55 гр разтопено краве масло

Пълнеж:

кутия варено подсладено кондензирано мляко
3 банана
284 мл сметана, разбита, но не на твърд сняг
шоколад за украса или какао

Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Във форма с диаметър 18 см се прави подложката от бисквитите, като се натиска хубаво с дъното на чаша най-добре. Отгоре се излива вареното карамелизирано мляко. Бананите се режат на кръгчета и се подреждат върху млякото. С лъжица се слага разбитата сметана и леко се изравнява. Формата се слага в хладилник за около час. Внимателно с тънък нож се минава покрай стената на формата и се маха пръстена. Украсява се с шоколад.


За варенето на кондензираното мляко:

Най-важно е кутията да не остава непокрита с вода, като заври водата, отъня се намалява, така че ври на умерен огън. Най-добре е да се хвърля поглед отвреме навреме за всеки случай, за да се наблюдава положението. Ако е нужно, се долива вода. Не е чак толкова страшно, но за всеки случай вижте и това. Не ви го пожелавам, разбира се!  Very Happy

http://www.joyofbaking.com/Millionaire'sShorbreadBars.html

Тук са описани два начина на приготвяне: краткият в микровълнова е цитиран по-горе. Дългият вариант тук се състои в това, че се отваря млякото, налива се в подходящ съд, покрива се с капак и се вари на водна баня и на ниска температура 45 - 60 минути като се разбърква от време на време. Аз се спрях на по-краткия вариант, защото правих сладкиша за Коледа наред с много други неща и наистина нямах време да се занимавам с варене на водна баня.

Ако трябва да обобщим, има 3 начина за приготвяне на сгъстено кондензирано мляко:

1. В затворена кутия, на котлон като кутията трябва да е добре покрита с вода. Вари се 2-3-4-5 часа според желанието ви и времето, с което разполагате.
2. Налято в подходящ съд, на водна баня върху котлон.
3. Налято в подходящ съд, в микровълнова фурна.


Във всеки случай, който и вариант да изберете, това мляко има неповторим вкус и си заслужава всяко усилие.  Peace



Писна ми!Коства ми пари и килограми форума!Пролет е, а аз от вас не мога да се пъхна в дрехите си! Love
Цитирай


Мнения: 11 612
Искам да попитам дамите, които са го правили пая - 1 консерва мляко достатъчна ли е?
« Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 14:55 от Мама Цоцоланка »
Цитирай

Bourgas

Мнения: 1 436
Маме, аз го правих преди няколко месеца по молба на мъжа ми...Но нямах време да чакам 3-4 часа варене на млякото и действах по бързата процедура в МВ. Определено стана добър десерт! Ползвах повече от една кутийка кондензирано мляко - някъде 1 1/2 Peace
Цитирай


Мнения: 2 379
Аз го правих с 1. И тя почти си изтече, макар че силно казано изтече, че като го награбихме четиримата, от всички краища, ей така забавно ни беше и се срещнахме някъде по средата hahaha hahaha hahaha та нямаше за кога да изтече де. При мен и грам не беше попило в бисквитения блат, но май прекалено го натъпках - с плоско дъно на 1 чашка, почуквах, потупвах отгоре и то така се беше степало, че направо едвам го "откъртвахме" hahaha hahaha hahaha

Но аз от тези кутии си варя по 4 наведнъж - няма кой да се пипка за 1 кутия. Понеже ползвам същото мляко за крема на Пепи за торти - това свареното се смесва с пудинг ванилия или карамел (или брашняно млечен крем) и маслен крем . Та 3те заедно правят великолепен крем за торти, но аз обичам карамел де. Има опасност да се пресече , но пак е вкусен. Пепи е дала в тортената повече разяснения за този крем.

Така или иначе на мен ми стигна 1 кутийка. Peace
Цитирай

София / Bad Soden am Taunus, Deutschland

Мнения: 154
Здравейте, момичета, сладкиша наистина е превъзходен, един от  любимите в къщи! Правила съм го няколко пъти и винаги имам един и същ проблем - карамела ми изтича. Правя го в откопчаваща се форма, махам я само да отрежа парченца и остатъка пак го затварям с формата, но карамела се стича от вътрешните разрязани страни. Вярно е че за ден-два го изяждаме, но вида му определено се разваля, като изтече карамела. В другата тема, на 5стр. Иринка има снимка на пая - ами превъзходен вид. Последните два пъти го правих дори с Dulce de leche и пак ми изтече.
Та ако може някой да ми каже къде греша и какво не правя както трябва  newsm78 и дали има някакъв трик да остане пая компактен без да се разтича карамела!?
ПС: Слагам една консерва конд. мляко.
Цитирай


Мнения: 2 272
И аз съм го правила няколко пъти,защото това е един от любимите сладкиши в къщи.Винаги се разтича,но това мисля е нормално,защото карамела поема от влагата на бананите.За мен най-вкусно си остава с вареното кондензирано мляко (но не съм пробвала с "Dulce de leche",поради липсата му на пазара в Бг  Tired ).В микровълновата не става толкова карамелен вкуса.
На снимката е направен като индивидуални десерти във формички за тарталети.

Цитирай


Мнения: 50
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Цитирай


Мнения: 2 272
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Задържа го докато се отреже първото парче.После изтича от там,от където е отрязано  Peace .
Цитирай

София / Bad Soden am Taunus, Deutschland

Мнения: 154
За мен най-вкусно си остава с вареното кондензирано мляко (но не съм пробвала с "Dulce de leche",поради липсата му на пазара в Бг  Tired ).В микровълновата не става толкова карамелен вкуса.
На снимката е направен като индивидуални десерти във формички за тарталети.
И аз го варя, никога не съм пробвала  в МВ. Няма разлика във вкуса на готовото Dulce de leche и свареното 4-5 часа конд. мляко.
Благодаря за идеята с тарталетите, отскоро имам тези формички и ще пробвам с тях.  Hug
Макар че снимката на Иринка ме вдъхнови да го направя за първи път и очаквах и аз да докарам тази визия, но уви... тече ли тече!
Цитирай


Мнения: 50
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Задържа го докато се отреже първото парче.После изтича от там,от където е отрязано  Peace .

Не се усетих  Blush
Цитирай


Мнения: 8 573
Момичета, според мен оригиналната руска варена сгущенка е доста по-гъста от нашето, т.е. от моето варено мляко. Мисля, че затова се разтича. Но на вкуса не оказва влияние. Моля някой англочетящ да погледне рецептата по-долу /претендира да е най-старата и оригинална/ и да каже каква разлика има по сравнение с публикуваните във форума.

The Original Hungry Monk Banoffi Pie Recipe
 

Invented at the Hungry Monk in 1972, Banoffi Pie (originally known as Banoffee Pie), is still as popular today as it was the first time it appeared on the menu. There have been many imitations as far and wide as Russia and the United States; it is even rumored to be Mrs Thatcher's favourite pudding! Below is the original Banoffi Pie recipe as it first appeared in 'The Deeper Secrets of the Hungry Monk' in 1974.
Banoffi Pie Recipe (to serve 8-10 people)

12 ounces uncooked shortcrust pastry
1.5 tins condensed milk (13.5 ounces each)
1.5 pounds firm bananas
375ml of double cream
Half a teaspoon powdered instant coffee
1 dessertspoon caster sugar
A little freshly ground coffee

Preparation
Preheat the oven to gas mark 5 (400F, ). Lightly grease a 10in x 1.5in flan tin. Line this with the pastry thinly rolled out. Prick the base all over with a fork and bake blind until crisp. Allow to cool.

The secret of this delicious pudding lies in the condensed milk.
Immerse the cans unopened in a deep pan of boiling water. Cover and boil for 3 hours making sure that the pan does not boil dry *(see CAUTION).

Remove the tin from the water and allow to cool completely before opening. Inside you will find the soft toffee filling.

Method
Whip the cream with the instant coffee and sugar until thick and smooth. Now spread the toffee over the base of the flan. Peel and halve the bananas lenghtways and lay them on the toffee. Finally spoon or pipe on the cream and lightly sprinkle over the freshly ground coffee.

*CAUTION
It is absolutely vital to top up the pan of boiling water frequently during the cooking of the cans. 3 hours is a long time and if they are allowed to boil dry the cans will explode causing a grave risk to life, limb and kitchen ceilings.

Hint - Banoffi is a marvellous "emergency" pudding once you have the toffee mixture in your store cupboard. We therefore suggest that you boil several cans at the same time as they keep unopened indefinitely.

 
Цитирай

София

Мнения: 2 635
в къщи го обожаваме. Първите няколко пъти не ми стана особено сполучливо и се обърнах към Цецето да ми даде нейната рецепта, от тогава няма грешка. Peace

Моите наблюдения са:
1.пробвала съм на МВ, само потъмнява, без да добие карамелен вкус, а и доста кипи.
2.Не само, че колкото по-дълго се вари, става по-вкусно и карамелено, но и става много по-гъсто и изтичането извън тортата е минимално.
Цитирай


Мнения: 770
Превъзходен пай,и аз съм го правила  преди време.За съжаление нямам снимки оттогава.От къде беше рецептата също е хикс.Спомням си само,че първия път го варих,нооо ...след това нямах нерви, щото домочадието напираше и направих следното:карамелизирах захар и по-малко доливах от кондензираното мляко докато се усвои.Сега единствения проблем е ,че не си спомням колко захар и мляко използвах smile3515.
Решението е следното.....ще се прави поне карамела
« Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 07:49 от nordina »
Цитирай

София

Мнения: 68
Аз го направих с 2 кутии карамелизирано кондензирано мляко, обаче стана прекалено сладко за моя вкус. Следвах рецептата в която се слага кутия и половина, сварих две и за да не го хвърлям изсипах и двете - но следващия път няма да правя така. Дори не съм сигурна дали само една кутия не е достатъчна.

Иначе за първи път варя кутии и като ги сложих изправени много взеха да се местят в тенджерата, после ги сложих легнали, после се уплаших да не гръмнат и пак ги изправих - абе с две думи голям екшън беше това варене. А нямам толкова малък съд за две кутийки само ... може би трябва да ги уплътнявам с нещо  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 2 635
Аз го направих с 2 кутии карамелизирано кондензирано мляко, обаче стана прекалено сладко за моя вкус. Следвах рецептата в която се слага кутия и половина, сварих две и за да не го хвърлям изсипах и двете - но следващия път няма да правя така. Дори не съм сигурна дали само една кутия не е достатъчна.

Иначе за първи път варя кутии и като ги сложих изправени много взеха да се местят в тенджерата, после ги сложих легнали, после се уплаших да не гръмнат и пак ги изправих - абе с две думи голям екшън беше това варене. А нямам толкова малък съд за две кутийки само ... може би трябва да ги уплътнявам с нещо  newsm78
аз варя по две-три наведнъж. Така и така ще се занимавам с това нещо. После ти трае с месеци. Като решиш и след половин година пак да направиш такъв пай, си имаш готово кондензирано карамелизирано мляко. А и аз слагам само по една консерва.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора