Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр.Кубрат
 • Мнения: 64
Ще пиша накратко,защото колежката ми диша във врата.
от скоро съм на работа назначена като личен състав (назначаване,заповеди),честно казано не съм много на ти,още уча,НО
ако някой знае моля ви да ми обясните...Става въпрос за следното:
повечето служители са назначени под минималния осигурителен праг.Това нормално ли е.
Преди няколкоо месеца работих известно време в счетоводна къща и там задължително се спазваха тези прагове.Това не е ли нарушение на правата на служителите.Пък и си мисля ако има проверка - ми това е в ущърб на държавата (по-малка заплата - по-малък данък)
Ако някой е по-добре запознат,моля да ми помогне,чудя се да кажа ли на шефа,който също е от скоро (сменен)
Благодаря,предварително.До няколко дена ще ми пуснат нета вкъщи и ще мога да пиша по-спокойно,дано до тогава да се поуспокоя малко.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Цитат
повечето служители са назначени под минималния осигурителен праг. Това нормално ли е.
Ами не е нормално, но не е незаконно. Важното е осигуровките да се начисляват поне на минималния осигурителен праг. Просто понятията са две - минимална работна заплата, под която не може да спадне възнаграждението, и минимален осигурителен доход, под който не могат да се внасят осигуровки.

# 2
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
може да е назначен на минимална заплата, а осигуровките да се плащат на минималния осигурителен праг.

# 3
 • гр.Кубрат
 • Мнения: 64
много сте бързи бе хора...на мен докато ми зареди...
ами със сигурност знам че осигуровките които се начисляват са според заплатите,а не според осигурителния праг

# 4
 • Варна
 • Мнения: 11 829
КСО
чл.6
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
1. максималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година;
2. минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица;
3. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.
(3) (*) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и 8 се дължат върху получените или начислените, но неизплатени брутни месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3 и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход.

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 15:00 от Месечинка виторога

# 5
 • Казанлък
 • Мнения: 3
   Ако наистина осигуровките се внасят според заплатите /а те са по-ниски от МОД/ сте в нарушение и при проверка ще ви санкционират. Осигуровките се внасят най-малко в/у мин.осигурителен праг /МОД/.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Ако изчислявате осигуровки под МОД, как подавате декларация обр. 1? Би трябвало да ви дава грешка при попълване и да не я приеме системата. Ако не подавате такива декларации, нарушенията стават много и се санкционират солено.

# 7
 • гр.Кубрат
 • Мнения: 64
не знам,пак ще попотам спезиално за осигуровките,как ги начисляват,разбрах поне че самита заплати могат и да са по-ниски...

# 8
Ти като личен състав трябва да внимаваш само да не назначиш под минимална заплата(за час-има и договори на непълно работно време-напр. 4 часа-не по-малко от 120 лева тази година). Всички,които са на минимална работна заплата, трябва да имат допълнителни споразумения от 1.01.2009г. за новите заплати(пак според брой часове работен ден). Ако се занимаваш и с начисляване на заплати, осигуровки и удръжки на персонала-трябва да следиш вече за минимални осигурителни прагове. Не обработвате ли заплатите с някакъв софтуер? Ако ги пресмяташ поне с ексел, винаги ще имаш проблеми със софтуера на НАП за декларация 1, ако нямаш пълен работен ден или пълен месец(това е за минималните прагове голям проблем и затова е най-добре с някаква програма да ги обработвате). Иначе въпросът ти е:спазва ли се законът, ако са назначени на минимални или по-ниски от минималния осигурителен праг заплати? Да. Относно данъците-има само малка загуба в данъка по ЗДДФЛ. Но той се трансформира в данък ЗКПО, който е също 10%, така че не би следвало да има загуба за държавната хазна Laughing Осигуровките са върху праговете, така че не се губи от тях. А за избягване на данъци има други игри. Надали вашата е такъв голям крадец Laughing

# 9
А относно казването на шефа-по-добре си мълчи. Учи се засега. Бъркаш счетоводното разглеждане на заплатите с това в "Личен състав".Чети си кодекса на труда и разните наредби за отпуски,болнични и т.н.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт