Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
180-194 от 328 отговора

Анкета

Голямото гласуване за конкурса на KIKKOMAN

Може да изберете максимум 3 опции.

asyalein за Tsukimi-Udon

27 (12%)

baba mravka за Iaki-meshi

6 (2%)

desita1234 за Панирани банани

67 (31%)

Ivelina Atanasova за Маринована сьомга

4 (1%)

Valentines за Рецепта с коприва

5 (2%)

hanabi за Оризови сладки Сакурамочи

5 (2%)

pina за Тофу Хъдзъ

10 (4%)

asyalein за Говеждо за зеленчуци в соев сос

9 (4%)

hanabi за Анко

4 (1%)

*Poli* за Дим Сун

39 (18%)

Г-жа Шуши за Слънце от скариди

27 (12%)

Ratola за Рибни къри-филенца в масло

5 (2%)

Pety за Краб Рангун

7 (3%)

Общ брой гласове: 103

Чудесно е че ви намирам в период ,в който се подготвям да правя суши у дома  bouquet
Набавила съм си ,кори, сосове ,оцет за суши,и сьомга chef.Остана да сменя ориза,защото взех ориз басмати,но той май не е подходящ.
Дайте съвет за марка ориз,който да търся  newsm78
Цитирай


Можеш да вземеш Балдо или гледам са пуснали един за суши на Аrriva http://solaris999.com/site/getprod/384/, но не съм го опитвала. Важното е да е сорт Japonica и да е с много високо качество, а не басамати.
Цитирай


Да kaigi  и аз така прочетох, трябва да стане лепкав, а басмати ми се струва прекалено дълъг и разделящ се.Благодаря все  bouquet,ако стане нещо ще покажа.Хубав уикенд на всички.
Цитирай


Имам предпочитания към вегетарианската кухня, а това което съм чела за Япония ме приближава до тази на дзен монасите. (Теоретично.)  Smile
Yudofu се предлага (най-вече) в Киото (будистките храмове), съвсем основателно, заради високото качество на тофу. (Исторически.)

От рецептите в най-скоро време ще опитам да направя Броколи с дресинг от сусамово семе (goma-ae) на millasan.bouquet Като за начало. Wink

Темата е мн. полезна!
Цитирай


Цитат
Дайте съвет за марка ориз,който да търся
Крина имат точно ориз за суши,черна кутия.С него става.    Peace   
Цитирай


Здравейте.
Имам си тази красота http://www.pavletutka.snimka.bg/album.php?album_id=302824&pid=13680287
Но още не съм ги ползвала,благодарение на вас това ще се случи. За което благодаря!!!  bouquet
Цитирай


.
Дайте съвет за марка ориз,който да търся  newsm78


Здравейте,

Темата с избора на не просто подходящ ориз за суши, а истински такъв е много важна - правилно подбраният и сготвен ориз е 80% от сушито ви.
Не ви съветвам да купувате български марки ориз дори и на тях да пише, че са за суши. Има много сериозна разлика. За Басмати ориза пък съвсем на може да става и дума  Peace

Мога да ви ориентирам например, че в Хит и Пикадили отдавна се продават оризи за суши - обикновено са отделени на специални щандове. По спомен, последно от Пикадили купих такъв ориз за около 8 лв плика. Така че дори по-високата цена би могла да ви е ориентир дали това за което си давате парите е истински ориз за суши или не точно. Обикновено оскъпяването идва от факта, че продуктът се внася от Япония или САЩ.

Всъщност един от най-популярните сортове ориз за суши в света, който се използва и от добрите японски ресторанти, е т.нар. Nishiki rice. В България тази марка не може да се види в малки ритейл разфасовки (основно заради цената), но за сметка на това масово се използва в суши-баровете и ресторантите.



В един от предните си постове бях публикувала видео материал за приготвянето на ориза. Бих искала отново да напомня, че правилното варене + правилният ориз + няколко капки оцет за суши могат да накарат гостите ви наистина да се възхитят от уменията ви. chef bouquet

Ето още няколко много интересни публикации по темата, които намерих из нет-а:

http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1582
http://www.кабуки.бг/sushi_howto.php
http://www.menumag.bg/recipes/view/828






Цитирай


А, ето още едно хубаво видео:

http://www.kikkoman-europe.com/fileadmin/media/vid/sushi_step_by … tep_en/index.html
Цитирай


Привет на всички.
Благодаря за чудесната тема.
Да се похваля и аз с моето първо суши



Правих и втори , и трети път, но все още имам проблеми със затварянето на самото руло. Мисля, че слагам повече ориз отколкото трябва и се получават едни дефектни такива, разтварят се, изтръмбушват се  Mr. Green Но иначе биват и са си като истински сушита  Smile
Имаме няколко месечен престои в Австралия и мога да кажа, че там сушитата са много евтини и големи  Mr. Green
В Канада са мънички и доста скъпи. Така че за сега алтернативата ми е да си ги правя сама.  chef

Поздрави  bouquet
Цитирай


doreto - много добре се е получило като за първи път  chef

Би ли споделила още няколко рецепти от азиатската кухня, които си опитала в странство? Все пак Япония не е само суши   Wink
Цитирай


Направих сьомга на фурна с маринатата на KIKKOMAN. Много ми хареса!  bouquet

За разлика от моята марината (най-често лимон с подправки за риба) този път с KIKKOMAN сьомгата ми стана сочна (вкъщи я предпочитат силно препечена, та в повечето случаи рибата става суха, не слагам допълнително мазнина).


Скоро ще опитам и соевия сос, само да открия рецепта за приложение. И време. Wink


Цитирай


Здравейте Дами  bouquet

Ето още малко рецепти с обикновен соев сос Кикоман и с марина "Териаки".


Агнешко печено с лимон, кайсия и соев сос




Съставки:
- 2 кг. агнешко бутче
- пресен розмарин
- 2 лимона, разрязани на половина
- 2 глави чесън
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. конфитюр кайсия
- 3 с.л. соев сос Кикоман
 
Приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. С остър нож направете множество прорези в кожата на агнешкото бутче и шпиковайте с малки стръкчета розмарин. Сложете бутчето в тава, отстрани на него - лимона и чесъна и полейте отгоре със зехтин.
2. Запечете за около 45 минути, като от време на време поливате със соса от тавата.
3. Смесете конфитюра от кайсии и соевия сос. Извадете бутчето от фурната и го полейте с този сос. Върнете го обратно във фурната и печете още 45 минути. Покрийте с фолио и оставете бутчето на топло за 15 минути, за да стане месото по-сочно и крехко.
   
Бележки:
Хитрина: Естествено ферментиралия соев сос Кикоман придава чудесна глазура на всякакво печено. Възползвайте се от тази малка хитрост на професионалните готвачи. 

Мини омлети



Съставки:

Плънка:

- 1 стрък праз лук
- 100 г брюкселско зеле
- 100 г гъби
- 1 морков
- 1 с. л. олио
- 2-3 с. л. Kikkoman Teriyaki марината

Мини омлет:
- 6 яйца
- 3 с. л. соев сос Kikkoman
- прясно смлян пипер
- 2 с. л. олио
 
Приготвяне:
Изчистете, измийте и нарежете лука на кръгчета, след това измийте брюкселското зеле. Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Обелете моркова, измийте го и го нарежете на тънки лентички. Загрейте олиото, добавете зеленчуците и Kikkoman Teriyaki и оставете да се запържи около 5 минути.

Разбийте яйцата с пипера и соевия сос. Загрейте олиото в малък тиган и запечете 8 мини омлети при ниска температура до златисто. Добавете зеленчуците към мини омлетите и ги обърнете. Поръсете с пресни подправки ако желаете.

Салата от топла патица и манго със сладък соев дресинг



Съставки:
- 2 бр. патешки гърди
- 1 с.л. слънчогледово олио
- 125г. нарязан на тънко зелен фасул
- 2 стръка нарязана целина
- 12 чери-домата, разрязани на половина
- 1 манго, обелено и нарязано на кубчета

Дресинг:
- 2 с.л. сладък соев сос Кикоман (може да използвате и класически соев сос Кикоман, към който да добавите щипка захар)
- 1 с.л. слънчогледово олио
- сока от 1 зелен лимон (лайм)
- 1 с.л. мед
- сол и черен пипер
   
Приготвяне:
1. Запечете патешките гърди на скара или на тиган, без мазнина по 6 минути от всяка страна, докато кожата стане златисто-кафява и хрупкава отгоре.
2. Затоплете слънчогледовото олио в уок (тиган за азиатска кухня), добавете зеления фасул и целината и запържете за 3 минути. Добавете чери-доматите и мангото и запържете за 2 мин.
3. Отцедете патешките гърди, отстранете кожата и ги нарежете на много тънки ивички.
4. Изсипете патешките лентички, зеления фасул, целината, доматите и мангото в съд за сервиране.
5. Пригответе дресинга и залейте останалите продукти. 

Цитирай


Здравейте! Благодарение на темата тук ще се престраша да пробвам да направя суши сама! Имам обаче въпрос. Като се има предвид , че сушито се приготвя със сурова риба, може ли за София да ми споделите от къде си я купувате? В интерес на истината не съм виждала прясна риба тон(може би не съм обръщала внимание), а не съм сигурна , че ще различа и прясната сьомга!  Confused Ще съм ви много благодарна да споделите кои магазини са надеждни за пресни рибни продукти!
Цитирай


Здравейте! Благодарение на темата тук ще се престраша да пробвам да направя суши сама! Имам обаче въпрос. Като се има предвид , че сушито се приготвя със сурова риба, може ли за София да ми споделите от къде си я купувате? В интерес на истината не съм виждала прясна риба тон(може би не съм обръщала внимание), а не съм сигурна , че ще различа и прясната сьомга!  Confused Ще съм ви много благодарна да споделите кои магазини са надеждни за пресни рибни продукти!

Здравейте divna  bouquet

Честно да ви кажа, ако сте решила да правите суши за първи път, нищо не пречи да ползвате филе от сьомга или риба тон в собствен сос от консерва. Добрите марки на пазара за целта са Saupiquet, Rio Mare, Callipo. Най-подходящата риба тон е сорт "Албакор" или "Жълтоперков" (yellow fine), които се предлагат основно от Saupiquet. По-масовият  сорт "Skip Jack" също е вариант, но първите два определено са за предпочитане.

А иначе за прясната риба най-сигурно е да пазарувате от Метро - само ще ви споделя малко информация от "кухнята", че всъщност Метро е най-големият търговец в света на риба Smile Така че ако имате път към този магазин, можете да поразгледате асотимента на пресния рибен щанд и бъдете сигурна, че няма да съжалявате. Именно защото рибата там е прясна обаче, има възможност някой ресторантьор вече да е минал преди вас и да е изкупил наличностите за деня (все пак по своята същност Метро е cash&carry и не е ориентиран много към крайните потребители като нас)

Дано съм била полезна  chef
Цитирай


Благодаря за бързия отговор! Виждала съм , че в МЕТРО рибният щанд е доста богат , но не съм обръщала внимание какво точно предлагат! Мисля все пак да се вслушам в съвета ви и първия си опит да го направя с пушена или консервирана риба! Сега се сещам да попитам- сьомгата и рибата тон ли са традиционно използваните риби за суши? Знам , че всеки е свободен да интерпретира според собствения си вкус, но ми стана любопитно какви други риби използват! Отново ви благодаря за съветите и продължавайте в същия дух  Smile
Цитирай


180-194 от 328 отговора