«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
180-194 от 332 отговора

јнкета

√ол€мото гласуване за конкурса на KIKKOMAN

ћоже да изберете максимум 3 опции.
¬ъведи тво€ глас

ƒобрич

ћнени€: 55
„удесно е че ви намирам в период ,в който се подготв€м да прав€ суши у дома  bouquet
Ќабавила съм си ,кори, сосове ,оцет за суши,и сьомга chef.ќстана да смен€ ориза,защото взех ориз басмати,но той май не е подход€щ.
ƒайте съвет за марка ориз,който да търс€  newsm78
÷итирай


ћнени€: 566
Можеш да вземеш Балдо или гледам са пуснали един за суши на Аrriva http://solaris999.com/site/getprod/384/, но не съм го опитвала. Важното е да е сорт Japonica и да е с много високо качество, а не басамати.
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 55
ƒа kaigi  и аз така прочетох, тр€бва да стане лепкав, а басмати ми се струва прекалено дълъг и раздел€щ се.Ѕлагодар€ все  bouquet,ако стане нещо ще покажа.’убав уикенд на всички.
÷итирай

Sofia, downtown

ћнени€: 1 063
»мам предпочитани€ към вегетарианската кухн€, а това което съм чела за япони€ ме приближава до тази на дзен монасите. (“еоретично.)  Smile
Yudofu се предлага (най-вече) в  иото (будистките храмове), съвсем основателно, заради високото качество на тофу. (»сторически.)

ќт рецептите в най-скоро време ще опитам да направ€ Ѕроколи с дресинг от сусамово семе (goma-ae) на millasan.bouquet  ато за начало. Wink

“емата е мн. полезна!
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 3 120
÷итат
ƒайте съвет за марка ориз,който да търс€
 рина имат точно ориз за суши,черна кути€.— него става.    Peace   
÷итирай

“олбухин

ћнени€: 2 342
«дравейте.
»мам си тази красота http://www.pavletutka.snimka.bg/album.php?album_id=302824&pid=13680287
Ќо още не съм ги ползвала,благодарение на вас това ще се случи. «а което благодар€!!!  bouquet
÷итирай


ћнени€: 49
.
ƒайте съвет за марка ориз,който да търс€  newsm78


«дравейте,

“емата с избора на не просто подход€щ ориз за суши, а истински такъв е много важна - правилно подбрани€т и сготвен ориз е 80% от сушито ви.
Ќе ви съветвам да купувате български марки ориз дори и на т€х да пише, че са за суши. »ма много сериозна разлика. «а Ѕасмати ориза пък съвсем на може да става и дума  Peace

ћога да ви ориентирам например, че в ’ит и ѕикадили отдавна се продават оризи за суши - обикновено са отделени на специални щандове. ѕо спомен, последно от ѕикадили купих такъв ориз за около 8 лв плика. “ака че дори по-високата цена би могла да ви е ориентир дали това за което си давате парите е истински ориз за суши или не точно. ќбикновено оскъп€ването идва от факта, че продуктът се внас€ от япони€ или —јў.

¬същност един от най-попул€рните сортове ориз за суши в света, който се използва и от добрите €понски ресторанти, е т.нар. Nishiki rice. ¬ Ѕългари€ тази марка не може да се види в малки ритейл разфасовки (основно заради цената), но за сметка на това масово се използва в суши-баровете и ресторантите.



¬ един от предните си постове б€х публикувала видео материал за приготв€нето на ориза. Ѕих искала отново да напомн€, че правилното варене + правилни€т ориз + н€колко капки оцет за суши могат да накарат гостите ви наистина да се възхит€т от умени€та ви. chef bouquet

≈то още н€колко много интересни публикации по темата, които намерих из нет-а:

http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1582
http://www.кабуки.бг/sushi_howto.php
http://www.menumag.bg/recipes/view/828






÷итирай


ћнени€: 49
ј, ето още едно хубаво видео:

http://www.kikkoman-europe.com/fileadmin/media/vid/sushi_step_by … tep_en/index.html
÷итирай

Toronto

ћнени€: 18
ѕривет на всички.
Ѕлагодар€ за чудесната тема.
ƒа се похвал€ и аз с моето първо суши



ѕравих и втори , и трети път, но все още имам проблеми със затвар€нето на самото руло. ћисл€, че слагам повече ориз отколкото тр€бва и се получават едни дефектни такива, разтвар€т се, изтръмбушват се  Mr. Green Ќо иначе биват и са си като истински сушита  Smile
»маме н€колко месечен престои в јвстрали€ и мога да кажа, че там сушитата са много евтини и големи  Mr. Green
¬  анада са мънички и доста скъпи. “ака че за сега алтернативата ми е да си ги прав€ сама.  chef

ѕоздрави  bouquet
÷итирай


ћнени€: 49
doreto - много добре се е получило като за първи път  chef

Ѕи ли споделила още н€колко рецепти от азиатската кухн€, които си опитала в странство? ¬се пак япони€ не е само суши   Wink
÷итирай

Sofia, downtown

ћнени€: 1 063
Ќаправих сьомга на фурна с маринатата на KIKKOMAN. ћного ми хареса!  bouquet

«а разлика от мо€та марината (най-често лимон с подправки за риба) този път с KIKKOMAN сьомгата ми стана сочна (вкъщи € предпочитат силно препечена, та в повечето случаи рибата става суха, не слагам допълнително мазнина).


—коро ще опитам и соеви€ сос, само да откри€ рецепта за приложение. » време. Wink


÷итирай


ћнени€: 49
«дравейте ƒами  bouquet

≈то още малко рецепти с обикновен соев сос  икоман и с марина "“ериаки".


јгнешко печено с лимон, кайси€ и соев сос




—ъставки:
- 2 кг. агнешко бутче
- пресен розмарин
- 2 лимона, разр€зани на половина
- 2 глави чесън
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. конфитюр кайси€
- 3 с.л. соев сос  икоман
 
ѕриготв€не:
1. «агрейте предварително фурната на 190∞—. — остър нож направете множество прорези в кожата на агнешкото бутче и шпиковайте с малки стръкчета розмарин. —ложете бутчето в тава, отстрани на него - лимона и чесъна и полейте отгоре със зехтин.
2. «апечете за около 45 минути, като от време на време поливате със соса от тавата.
3. —месете конфитюра от кайсии и соеви€ сос. »звадете бутчето от фурната и го полейте с този сос. ¬ърнете го обратно във фурната и печете още 45 минути. ѕокрийте с фолио и оставете бутчето на топло за 15 минути, за да стане месото по-сочно и крехко.
   
Ѕележки:
’итрина: ≈стествено ферментирали€ соев сос  икоман придава чудесна глазура на вс€какво печено. ¬ъзползвайте се от тази малка хитрост на професионалните готвачи. 

ћини омлети



—ъставки:

ѕлънка:

- 1 стрък праз лук
- 100 г брюкселско зеле
- 100 г гъби
- 1 морков
- 1 с. л. олио
- 2-3 с. л. Kikkoman Teriyaki марината

ћини омлет:
- 6 €йца
- 3 с. л. соев сос Kikkoman
- пр€сно смл€н пипер
- 2 с. л. олио
 
ѕриготв€не:
»зчистете, измийте и нарежете лука на кръгчета, след това измийте брюкселското зеле. ѕочистете гъбите и ги нарежете на парчета. ќбелете моркова, измийте го и го нарежете на тънки лентички. «агрейте олиото, добавете зеленчуците и Kikkoman Teriyaki и оставете да се запържи около 5 минути.

–азбийте €йцата с пипера и соеви€ сос. «агрейте олиото в малък тиган и запечете 8 мини омлети при ниска температура до златисто. ƒобавете зеленчуците към мини омлетите и ги обърнете. ѕоръсете с пресни подправки ако желаете.

—алата от топла патица и манго със сладък соев дресинг



—ъставки:
- 2 бр. патешки гърди
- 1 с.л. слънчогледово олио
- 125г. нар€зан на тънко зелен фасул
- 2 стръка нар€зана целина
- 12 чери-домата, разр€зани на половина
- 1 манго, обелено и нар€зано на кубчета

ƒресинг:
- 2 с.л. сладък соев сос  икоман (може да използвате и класически соев сос  икоман, към който да добавите щипка захар)
- 1 с.л. слънчогледово олио
- сока от 1 зелен лимон (лайм)
- 1 с.л. мед
- сол и черен пипер
   
ѕриготв€не:
1. «апечете патешките гърди на скара или на тиган, без мазнина по 6 минути от вс€ка страна, докато кожата стане златисто-каф€ва и хрупкава отгоре.
2. «атоплете слънчогледовото олио в уок (тиган за азиатска кухн€), добавете зелени€ фасул и целината и запържете за 3 минути. ƒобавете чери-доматите и мангото и запържете за 2 мин.
3. ќтцедете патешките гърди, отстранете кожата и ги нарежете на много тънки ивички.
4. »зсипете патешките лентички, зелени€ фасул, целината, доматите и мангото в съд за сервиране.
5. ѕригответе дресинга и залейте останалите продукти. 

÷итирай

—офи€

ћнени€: 310
«дравейте! Ѕлагодарение на темата тук ще се престраша да пробвам да направ€ суши сама! »мам обаче въпрос.  ато се има предвид , че сушито се приготв€ със сурова риба, може ли за —офи€ да ми споделите от къде си € купувате? ¬ интерес на истината не съм виждала пр€сна риба тон(може би не съм обръщала внимание), а не съм сигурна , че ще различа и пр€сната сьомга!  Confused ўе съм ви много благодарна да споделите кои магазини са надеждни за пресни рибни продукти!
÷итирай


ћнени€: 49
«дравейте! Ѕлагодарение на темата тук ще се престраша да пробвам да направ€ суши сама! »мам обаче въпрос.  ато се има предвид , че сушито се приготв€ със сурова риба, може ли за —офи€ да ми споделите от къде си € купувате? ¬ интерес на истината не съм виждала пр€сна риба тон(може би не съм обръщала внимание), а не съм сигурна , че ще различа и пр€сната сьомга!  Confused ўе съм ви много благодарна да споделите кои магазини са надеждни за пресни рибни продукти!

«дравейте divna  bouquet

„естно да ви кажа, ако сте решила да правите суши за първи път, нищо не пречи да ползвате филе от сьомга или риба тон в собствен сос от консерва. ƒобрите марки на пазара за целта са Saupiquet, Rio Mare, Callipo. Ќай-подход€щата риба тон е сорт "јлбакор" или "∆ълтоперков" (yellow fine), които се предлагат основно от Saupiquet. ѕо-масови€т  сорт "Skip Jack" също е вариант, но първите два определено са за предпочитане.

ј иначе за пр€сната риба най-сигурно е да пазарувате от ћетро - само ще ви сподел€ малко информаци€ от "кухн€та", че всъщност ћетро е най-големи€т търговец в света на риба Smile “ака че ако имате път към този магазин, можете да поразгледате асотимента на пресни€ рибен щанд и бъдете сигурна, че н€ма да съжал€вате. »менно защото рибата там е пр€сна обаче, има възможност н€кой ресторантьор вече да е минал преди вас и да е изкупил наличностите за ден€ (все пак по сво€та същност ћетро е cash&carry и не е ориентиран много към крайните потребители като нас)

ƒано съм била полезна  chef
÷итирай

—офи€

ћнени€: 310
Ѕлагодар€ за бързи€ отговор! ¬иждала съм , че в ћ≈“–ќ рибни€т щанд е доста богат , но не съм обръщала внимание какво точно предлагат! ћисл€ все пак да се вслушам в съвета ви и първи€ си опит да го направ€ с пушена или консервирана риба! —ега се сещам да попитам- сьомгата и рибата тон ли са традиционно използваните риби за суши? «нам , че всеки е свободен да интерпретира според собствени€ си вкус, но ми стана любопитно какви други риби използват! ќтново ви благодар€ за съветите и продължавайте в същи€ дух  Smile
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
180-194 от 332 отговора