Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 апр. 2009, 11:59 ч.

Цоп да питам за Индологията :)

 • 2 265
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 150
Здравейте!
След..не особено дълго мислене и премисляне,реших,че това ми се учи.
Учат ми се и други неща,но в България ги има само в НБУ,а там и да ми платят няма да отида..
Та,исках да питам дали случайно някой тук не е завършил Индология,или пък детето му да учи в момента?
Интересно ми е,четох много във форума на СУ,но там..всеки си защитава тезата,че специалността му е най-хубава  Laughing
Изборът ми е между индология,славянска филология и арабистика..

# 1
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Мии и арабистиката и индологията са си трудни, за славянската нищо не мога да кажа.

# 2
 • София
 • Мнения: 36 901
Ясно е, че всеки ще си защитава специалността. Но НБУ  не го подценявай. И аз си мислех, че са гола вода, но нещата много са се променили през последните 10 години и впечатленията ми от някои програми е много добри. Дори мисля, че в някои отношения като иновации в обучението и отношение към студентите, както нивото на материалната база са изпреварили всички останали български университети. Не зная конкретно какво е нивото на интересуващите те специалности, но не отхвърляй възможностите преди да си ги проучила.

# 3
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
А да да допълня, че доколкото знам доста от преподавателите са от СУ в НБУ. И аз в последно време само хубави неща съм чувала за там, особено за тези специалности.

# 4
 • София
 • Мнения: 179
А да да допълня, че доколкото знам доста от преподавателите са от СУ в НБУ. И аз в последно време само хубави неща съм чувала за там, особено за тези специалности.

Абсолютно е така - аз в момента уча Арабистика в НБУ и и двамата преподаватели, които ни водят лекциите са същите, които преподават и в СУ, с тази разлика, че в НБУ са по-малки групите, което за такива езици определено е по-добре. Аз лично съм много доволна, всичко е много сериозно и на високо ниво. Преди това съм учила и друго в НБУ и също съм доволна. Peace

# 5
 • Мнения: 387
Като пропусна това, че и трите специалност са еднакво неясни и леко безсмислени като бъдеще /с много, много малко специални изключения/, подкрепям това, че НБУ не бива да се подценява като ниво на преподаватели.
Там нивото на студентите е ниско, което не създава конкурента среда и демотивира. Освен това незавършил НБУ няма, можеш да влачиш изпити 100 години...какво говори това? В СУ това не може да стане!!! А и е много по-престижно!

Но от друга страна, ако избора е някаква много хубава и интересна специалност в НБУ и тези трите в СУ, бих гласувала за НБУ.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Да, бе, не можело да стане! СУ е върхът на сладоледа може би? Както се казва, пред СУ и магаре да вържеш, и то ще завърши. Нивото на студентите в НБУ е същото, каквото и в повечето университети. Няма как при една и съща образователна система да излизат коренно различни кандидат-студенти. Болшиноството са на средно ниво навсякъде. Виждала съм достатъчно неграмотни и грамотни студенти и от двата ВУЗ-а.

# 7
 • Мнения: 387
Извинявай, но в СУ не можеш да влачиш 100 изпита до края на следването. Като не ги вземеш до 3 пъти мисля и прекъсваш или повтаряш годината!!! И това е факт! В НБУ не е така. А и е факт, че в НБУ влизат хора, не успели в болщинството от случаите да влязат в СУ. Където летвата е доста висока.
А че калпави студенти има и в СУ, няма спор! Има влязли "по погрешка", завършили също по погрешка, естествено. Но не е масовия случай, докато в НБУ влиза всеки и последната година още влачи невзети изпити от първата! Това е абсурд.

Друг е въпроса, когато става дума за специалност, която я няма в СУ /макар че тогава сигурно я има в някой друг специализиран ВУЗ, където също трудно се влиза/.
Но разбира се, в крайна сметка всичко зависи от самия студент, доколко е отдаден на това, което учи - дали му трябва диплома или иска да е добър по специалността, която учи. И макар контрола и средата да не са без значение, най-важна е индивидуалната мотивация.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
В грешка си. В НБУ влизат тези, които могат да си позволят да плащат таксите. Който е мързелив си влачи изпитите или едва изкарва тройката където и да учи. Аз съм учила и в едно държавно и в две частни висши учебни заведения. В държавното бяха едни бюрокрации, едно гледане накриво, една закостенялост, направо нямам думи. Сякаш преподавателите отиваха там колкото да не заспят и да имат време да си бачкат на частно. И в двете частни отношението към студентите беше съвсем различно, материалната база е на доста по-добро ниво, а преподавателите са доста по-мотивирани да преподават добре, защото накрая има и анкети. И най-странно може да ти се стори това, че отношението към един преподавател не се измерва с това какви оценки пише, а с това на какво е научил студентите и колко полезни са лекциите му.

# 9
 • Мнения: 387
Ееее, таксите не са толкова високи, де. Почти всеки може да си ги позволи. За базата съм съгласна, че е по-добра, няма спор. За отношението също предполагам, защото като всяко частно предприятие и в НБУ това е важно за клиента. Както и да бъде побутван...за да не пада рейтинга на предприятието.
От своя страна спирам спора, безсмислен е, няма да купуваме университетите. Но само да се запитаме, ако работодател трябва да избира дали да назначи човек завършил едно и също в СУ и в НБУ, какво ще предпочете...

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Ще предпочете този, който се представи по-добре на интервюто.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт