Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 12 авг. 2005, 10:53 ч.
  • Преглеждания  317  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Опитвам се отново да свикна  Калина с домашните пюрета, но нещо не ми се получава. Пюретата ми уж са с нормална консистенция, докато са горещи, поизстинат ли, стават като лепило за тапети- гъсти и лепкави.  Cry Една позната ми каза да слагам съвсем малко зехтин- пробвах, не става, резултата е същият. И, естествено, детето не ги яде. Ако малко преди ядене ги разредя с водичка, вкусът се променя и пак не ги иска. Как ги приготвятв вие? Направо в чудо се видях вече, а предпочитам да яде домашни и от финансова и от хигиенна гледна точка.

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 567
Вари ги с малко повече водичка. Пасирай ги или ги смилай на блендера, когато са още топли, но не врели, т.е Т за хранене. Сложи и малко от водичката, където са се сварили. Става нещо като пасирана супичка, но малко по-гъстичко. Добаваш (след варенето и пасирането) и около една с.л. зехтин. Хем идеално пасирана, хем не е туткал.
По принцип повечкото картофи придават този лепилообразен вид на пюрето. Съвет освен картофа слагай и повечко други зеленчуци.
Днес мойта Елпида ще яде: зелен фасул, морков, чушка, скилидка чесън, копър и пилешко. След като всичко се пасира ще сложа зехтинец...
Това е......

Дано всичко добе съм обяснила....

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Аз ги правя така - сварявам на пара и пасирам още топли с водата от варенето,като гледам консистенцията да е като на лютеница,не по-гъста(преценка на око - за морковите трябва повече вода,за тиквичките - никаква).По принцип от картофеното пюре става това лепкавото - затова картофите ги варя и не ги пасирам с пасатор,а ги мачкам с миксера,с бъркалките за разбиване на кексово тесто - не трябва дълго бъркане,защото пак ще стане на лепило,а кратко - ако са хубаво разварени картофите,става буквално за минутка и пюрето е хубаво и пухкаво,не лепкаво.И така картофеното пюре го замразявам и прибавям отделно към другите зеленчуци.
По принцип не готвя всеки ден и малко количество - а взимам около 1кг зеленчук,варя,пасирам и замразявам във формичките за лед на кубчета - и после си правя произволни комбинации с картофено пюре плюс разни зеленчуци или просто комбинация от зеленчуците.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 631
Аз в момента правя на Али картоф със морков-задушавам ги на пара и докато да топли сипвам повече от водичката да стане по рядко и след това пасирам.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 603
Цитат
Вари ги с малко повече водичка. Пасирай ги или ги смилай на блендера, когато са още топли, но не врели, т.е Т за хранене. Сложи и малко от водичката, където са се сварили. Става нещо като пасирана супичка, но малко по-гъстичко. Добаваш (след варенето и пасирането) и около една с.л. зехтин. Хем идеално пасирана, хем не е туткал.
По принцип повечкото картофи придават този лепилообразен вид на пюрето. Съвет освен картофа слагай и повечко други зеленчуци.
Днес мойта Елпида ще яде: зелен фасул, морков, чушка, скилидка чесън, копър и пилешко. След като всичко се пасира ще сложа зехтинец...

Абсолютно съм сагласна. Само дето аз използвам краве масло, вместо зехтин.
Освен посочените зеленчуци може да използваш и тиквичка, и домат за разнообразие.
Инъче и аз съм за домашно приготвените пюрета. Моя бебчо бързо свикна и дори отказваше купените, когато се захранвахме с месо.

# 5
  • USA
  • Мнения: 4 630
Имам такова приспособление, с което варя зеленчуци и плодове на пара. Докато са топли ги слагам в кухненския робот с малко вода. После ги наливам в кубчета за лед и ги пъхам в камерата. Като ги размръзявам, за да ги давам на бебо, ако са много течни добавям малко оризова или ечемичена каша за сгъстяване.

# 6
  • София
  • Мнения: 11 039
Номерът е да го правиш по-рядко докато е топло - така като изстине, вече става с идеална гъстота.И да - лепкавото идва от картофа.Него по-добре го мачкай с вилица.Аз направо рядко го ползвам, защото първо сме едрички и второ не виждам какво пък толкоз полезно има в картофите Rolling Eyes

# 7
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Мерси!!! Утре явно ще кулинарствам, докато постигна нужната гъстота.... Mr. Green

# 8
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Просто ги варя в повечко вода,пасирам ги веднага след като сваля от котлона,никога не ми стават на лепило.Като сложа зеленчука в купата на пасатора,доливам един пръст над него от водата в която е варен.Става идеалната за нас консистенция.Дано и вие я уцелите,защото друго си е home-made Mr. Green

# 9
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Днес уцелих нужната консистенция, но маймунката решително отказа да яде. След дълга борба и отворих пюре на гербер и изчезна за около минута. Май няма смисъл да се мъча, ще се ядат готови пюрета... #Cussing out

# 10
  • София
  • Мнения: 2 809
Май няма смисъл да се мъча, ще се ядат готови пюрета... #Cussing out

А не си ли пробвала да приготвиш домашното пюре като използваш съставките на купеното, може би не харесва комбинацията от зеленчуци на домашно приготвените  Wink

Захранила ли си с месо?
Направило ми е впечатление, че бебоците харесват повече месните Wink

Успех!

# 11
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Сега захранвам с месо, затова толкова искам да я свикна с домашни пюрета, за да знам колко месо слагам в тях. Досега съм пробвала с пуешко и пилешко и си ги ям сама. А готовите пуйка и пиле и се услаждат. Не се хваля, ама моите стават по-хубави от купешките, но не ги яде.  Cry Какво имаш впредвид под "да използвам съставките на купешките", т.е. да добавя само месо ли? Май ще трябва наистина да пробвам... Thinking

# 12
  • София
  • Мнения: 11 039
Ами така е - като свикнат с подобрители, овкусители, захарта и солта, после всичко полезно им се струва гадно SickУви!
Може да ти се стори крайно, но аз бих направила следното:Ти нали кърмиш?Тоест няма да умре от глад, ако пропусне пюрето за ден-два.Ами не давай бе...Предлагаш домашното - като не иска, няма да яде NaughtyАма го направи идеално - гладко, с подправки и пр. глезотийки WinkНа другия ден пак така...Ще забрави вкуса на готовите и ще прояде, поне така си мисля newsm78
А, и още нещо.Някои майки имат навика да дават готовите пюрета направо от бурканчето и често бебетата просто свикват да се хранят именно от бурканче.Затова отказват домашното, защото е от купичка.Ако ти правиш така - сипи домашното в бурканче, да го види.Хитринки трябват   Twisted Evil

# 13
  • Варна,морето,сините вълни.
  • Мнения: 2 785
Пробвах я и няколко дена на кърма- няма хич не го яде, различни разновидности зеленчукови- също. А по принцип го правя в бурканчета и вакуумирам за няколко дни. Даже взех да слагам малко кафява захар, с тенденция, ако го прояде да намалявам, докато съвсем я спра- не ще. Може би проблема е, че колкото и гладко да стане и да не лепне, понякога остават частички, като люспичките от грах, например, ама то и в готовите има, а тях ги яде.  #Cussing out Аз взех да се примирявам вече, ако не иска, ще купуваме готови,а след някой друг месец, ще я запиша на кухня, ама чак обидена се чувствам. Чак свекито ме призна за кулинар, а собствената ми дъщеря- не... Crossing Arms Cry

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт