Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 апр. 2009, 20:21 ч.

Кредит за енергийна ефективност

 • 9 764
 • 43
 •   1
Отговори
 • в очите на двама мъже
 • Мнения: 1 367
Не съм сигурна дали темата е точно за този подфорум.Ако не,моля модераторите да я преместят.Накратко-имаме нужда от смяна на дограмата и външна изолация. По-изгодно ли е да се тегли такъв кредит или е по-добре със стандартен потребителски кредит?Благодаря предварително за отговорите!

# 1
 • Мнения: 1 859
Най-добре се обърни за консултация към служител на твоята банка,или иди в няколко различни,интересувай се както за кредит по тази програма,така и за потребителски кредит,сравни условията и сама ще избереш това,което ти е по-изгодно.
Наскоро ми попадна текст в закона за местните данъци и такси,според който,ако си санирал жилището си по тази програма чрез оторизирана за целта фирма,се освобождаваш от данък сгради за определен бр. години/не помня точно колко,7 или нещо такова/.

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 915
По-добре е кредит за енергийна ефективност отколкото потребителски. Или лихвата е по-ниска или след като направите предвиденото ти връщат част от парите. Ако кредита е за енергийна ефективност ще ти искат разходооправдателни документи и ще искат да видят дали парите са изразходвани за целта.
Всъщност да уточня, че не съм 100% наясно, тъй като съм работила само с корпоративни клиенти за ВЕЦове, соларни колектори и др. При тях връщат от 24 до 45% в зависимост от инвестицията. Но все пак принципа е същия.
Питай в банките ще ти обяснят какви са точните условия.

# 3
 • в очите на двама мъже
 • Мнения: 1 367
Тези дни събрам оферти от банки не само за енергийна ефективност,а и за потребителски кредити.Това за данък сгради не го знаех,ще го проверя.Още веднъж благодаря за отговорите!

# 4
 • София
 • Мнения: 39
Банките в България са един от най-често използваните източници на финансиране на дейности за повишаване на енергийната ефективност.
За подобряване на енергийната ефективност в домовете е създадена Кредитна линия за енергийна ефективност в домакинствата (www.reecl.org).По нея всяко домакинство може да получи заем от 2000 до 9500 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер от 200 до 850 евро (от 400 до 1700 лв.), или 20% . Може да се кандидатства в четири банки на българския пазар - ДСК, ОББ , "Пощенска" и "Райфайзен"

# 5
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938

или ДО 20%.
Много е важно "ДО"-то.
Попитай си в банката, в която имаш досие или работите с нея фирмено или имаш връзки там.
Част от тези средства в някои клонове на цитираните по-горе банки са изчерпани. За това, конкретизирай си банката и нейния клон и отиди да ти разяснят какво точно означава този кредит.
Въоръжи се с търпение (размотават до месец/и) и събери всичките необходими документи, за да ти се разгледа случаят.
Късмет  Peace

# 6
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Доколкото ми е известно, освобождаването от данък сгради е възможно само ако е санирана цялата постройка от-до, а не само отделен апартамент.
Цялостно саниране означава не само дограми и външна изолация, но и подмяна на всички инсталации.
Кауза пердута ми звучи на мен лично, особено ако блокът е голям и собствениците са много и с различни възможности.
За цялостно саниране дори максималната сума от 9500 е недостатъчна за 1 апартамент.

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
За цялостно саниране дори максималната сума от 9500 е недостатъчна за 1 апартамент.

ако добре си спомням, Райфайзен отпускаше до 15 000 лв., като имах клиентка, която се беше справила умело с тази сума и си направи външна изолация, смяна на дограма и климатици за 14 990лв.

# 8
 • Мнения: 1 859
Доколкото ми е известно, освобождаването от данък сгради е възможно само ако е санирана цялата постройка от-до, а не само отделен апартамент.
Цялостно саниране означава не само дограми и външна изолация, но и подмяна на всички инсталации.
Кауза пердута ми звучи на мен лично, особено ако блокът е голям и собствениците са много и с различни възможности.
За цялостно саниране дори максималната сума от 9500 е недостатъчна за 1 апартамент.
18. (нова - ДВ, бр. 18 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория А, издаден по реда на Закона за енергийната ефективност, както следва:

а) за срок 7 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата;

б) за срок 10 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата, ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата;

19. (нова - ДВ, бр. 18 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория Б, издаден по реда на Закона за енергийната ефективност, както следва:

а) за срок 3 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата;

б) за срок 5 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата, ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата.



Може и да си права,защото се споменава сграда,а не част от сграда.Но за самостоятелна къща,ако се санира цялата сигурно ще важи.

# 9
 • видин
 • Мнения: 358
миналото лято теглихме такъв кредит - сминихме дограмата и сложихме слънчев колектор- върнаха ни чисто, след таксите и лихвите, малко над 700 лв. тази година мислехме да теглим, за да санираме къщата, но с голямо учудване разбра, че от която банка си теглил веднъж- до гроб си вързан за нея. пояснявам - за едно желеще можеш да теглиш само от една банка - може на няколко пъти за различните неща, но само и само от тази банка. и за наш късмет прокредитбанк тази година не са включени в програмата - дават кредити, но не връщат онези 20%, за които писах по-горе. попитах в райфайденбанк - и от там ми отказаха
 с мотива ,че щом съм теглила веднъж от друга банка, няма да мога да тегля от тях!!!!! не и по програмата.
ако някой знае нещо, моля нека пише. лично аз останах много доволна от кредита, защото помощта наистина беше ефективна. на седмия и на десетия ден от усвояването на средствата ни върнаха парите. също мога да кажа с ръка на сърцето, че бяха много любезни служителите от банката и изобщо не са ни разигравали - за седмица уредихме документите.

# 10
 • Мнения: 4 916
Записвам се да следя темата.

# 11
 • Мнения: 3 217
А отпуска ли се такьв ,ако прмерно на половината жилище е сменена дограмата или няма знаение на какво ниво е дограма,изолация и т.н?!

Извинявам се ,вьпроса ми може да не е много умен,но хич не сьм в час с това

# 12
 • в очите на двама мъже
 • Мнения: 1 367
А отпуска ли се такьв ,ако прмерно на половината жилище е сменена дограмата или няма знаение на какво ниво е дограма,изолация и т.н?!

Извинявам се ,вьпроса ми може да не е много умен,но хич не сьм в час с това
Мисля,че няма да има проблем в този случай.В крайна сметка банката я интересува единственосумата,която иска фирмата за поставяне на дограма или изолация.Събрах доста оферти и никъде не се споменава минимална сума.Най-много да не ти възстановят 20 процента,а по-малко,но да не те излъжа.По-добре питай в банките.И да кажа на всички,които се интересуват-Пощенска банка в момента не работи по програмата за енергийна ефективност.В банка ДСК направо ме посъветваха да тегля потребтелски,защото много се размотават с документите-поне два месеца.В ОББ и Райфайзен споменаха доста по-кратки срокове-до седмица.

# 13
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 7
Здравейте!
 И аз се сблъсквам с подобна дилема,само че при мене нещата са малко по-различни..  Аз имам парите за дограма и климатици кеш - около 3000-4000 лв. и искам да направя една врътка Simple Smile Значи.. тегля си кредитчето със сумата ,която ще ми трябва.. Примерно 3000лв. Майсторът извършва смяната на дограмите,разплащам му се,купувам климатика,описвам всичко с бланката на Банката и им я предоставям. След като платя и свърши ремонта,поисквам си 20% (До 30% ми казаха,че се дава,но 30% е ако успееш да накараш всички комшии да санирате целия блок) . Банката ми дава тези 20% - 600 лв. След 10 дена погасявам кредита с наказателна лихва 3%. Обаче като сметна таките към банката и наказателната лихва,някъде чисто ми излиза към 430 лв,което си е добре...
  Моят комшия скоро си смени цялата дограма и каза,че не е искал да тегли въпросния кредит,заради факта,че ако не го погасиш предсрочно си плащаш лихвите и главниците за определения период в рамките на 12% лихва и като сложиш и другите разходи за обслужването в банката,пак излизало към 16-17% от сумата и преценил,че не си заслужава. Негови колеги го посъветвали да не тегли този кредит,защото,както отбеляза друг потребител преди мене,после не може да използва такъв кредит за същото жилище ако всички решим да санираме.
 Някой правил ли е моята "игра с парите" и има ли някъде капанче или условка. Защото засега в банката казаха,че така стоят нещата. По груби сметки с таксите за разглеждане на документи + наказателната лихва+ още нещо Simple Smile излизаше,че от 600-те лева ,които ще получа като помощ ,150 ще съм дала за банката. Което пак е добре...
  А ..интересува ме и още нещо -после в какъв аспект съм вързана за банката -за теглене на всякакви кредити няма да мога да ползвам други банки ли или просто ,че няма да мога пак за същото жилище??
 Благодаря предварително!

# 14
 • Разград
 • Мнения: 2 077
WiLD_LoVE, схемата която предалгаш е използвана вече. Работи!  Peace

Точно така се прави както описваш. Не си обвързан към банката после, но за същото жилище не може да се тегли такъв кредит повече от веднъж. Изтеглил си един потребителски кредит, имаш възможност плащаш го предсрочно и това е. Провери й дали има такса за предрочното погасяване, защото по моя информация тази такса отпадна за потр. кредити. Но не съм сигурна дали важи и за кредит "Енерг.ефективност".
Дано съм била полезна!

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт