Лазаня

  • 14 312
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 497
Някой знае ли рецепти, както и дали ще мога да го направя това чудо с многолистно тесто?

# 1
  • MUC
  • Мнения: 571
Такова не съм пробвала правя лазаня почти всяка седмица Grinning и ползвам само кори Buttoni. Ти бутертесто ли имаш в предвид?

# 2
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Да, рецепти Знам.  Wink Мога да ти напиша например една моя любима рецепта  За лаЗаня със спанак и salmon (как се каЗваше таЗи риба на бълг., май сьомга?), ако искаш?

С тестото не съм пробвала, вЗеми по-добре корите За лаЗаня.

# 3
  • Мнения: 966
Moliate dai receptata otivam da ci kypia prodykti ymiram za tozi vud lazania, shte cam ti mnogo blagodarna Laughing

# 4
  • Мнения: 1 533
Ето една рецепта за мексиканска лазаня от Иван Звездев:

http://www.bonapeti.tv/recepti/rec/02.03.05.htm

Изпробвала съм я десетки пъти, става УЖАСНО вкусна.

Добавям и гъби към каймата, в рецептата не пише, слагам също заквасена сметана на Данон вместо течна.

# 5
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Точно си мислех да сядам да я пиша тая рецепта и  ти си ме изпреварила Laughing  Само дето не се бях сетила за гъби в каймата, иначе и аз отвреме-навреме слагам сметана на Данон вместо течна. Така или иначе факт е, че става страхотна вкусотия.
 Адаш, като гледам сме отявлени фенове на Иван Звездев, а Laughing

# 6
  • Мнения: 1 533
Цитат на: bomboto
Точно си мислех да сядам да я пиша тая рецепта и  ти си ме изпреварила Laughing  Само дето не се бях сетила за гъби в каймата, иначе и аз отвреме-навреме слагам сметана на Данон вместо течна. Така или иначе факт е, че става страхотна вкусотия.
 Адаш, като гледам сме отявлени фенове на Иван Звездев, а Laughing


 Grinning
Отслабване няма!!! Flushed

# 7
  • sofia
  • Мнения: 1 606
И тука си права Cry  Ама пък вкусноооо и всички се кефят и искат още - ми то какво му трябва на човек, за да е щастлив - някой да ти каже "Ммммм, че вкусно, може ли още малко" Wink  Laughing

# 8
  • Мнения: 1 497
Да, за  многолистно тесто става дума, която не зная какво да го правя.
Роза- сьомга и спанак е класическа комбинация! Обаче аз искам нещо с кайма, защото мъж ми не яде спанак.  Imp

# 9
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Значи, ако искаш да употребиш многолистното тесто, опитай следното. Правила съм го За парти:

500 гр. смесена кайма  (агнешка или телешка)  се Запържва и след това се смесва с
200 гр. овче сирене
10  маслини
1  лук
сол, черен пипер.
Накрая се слагат в наряЗаното на квадрати тесто и отгоре се намаЗва с раЗбито 1 яйце и се поръсва с роЗмарин. Рецептата може да се вариира и да се прибавят най-раЗлични съставки.

Другите сигурно ще напишат рецепти За лаЗаня с кайма. Wink

# 10
  • Мнения: 1 497
А колко време се пече?

# 11
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
20 или 25 мин. се пече

# 12
  • Мнения: 1 497
Мерси Роза. Много е интересно като решение. Ще го опитам непременно!

# 13
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 090
Теди, къде намери многолистно тесто в Англия?

# 14
  • София
  • Мнения: 767
Ето каква рецепта  ми се падна вчера в пакета бутер тесто,може би ще ти е итересна или поне подобна на това което търсиш...Все още не съм я опитала,но със сигурност по натък ще я пробвам.
Само още едно уточнение най -отдолу пише
"Тази рецепта е спечелила голямата награда на списание "Сладко и Солено" и "Съни"ООД"
Преписвам я дословно:

Агнешка баклава

600гр бутер тесто("Белла")
2 големи глави лук
4 скилидки чесън
6 с.л.олио
4 с.л. доматено пюре
сол
пипер
1 ч.л. сух розмарин
600гр агнешко смляно
500гр патладжани
100гр кашкавал
1/2 кофичка кисело мляко
2с.л.масло или маргарин

Време за приготвяне около 2 часа
форма за печне 25*35см

Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват,обелват и нарязват на шайби с дебелина около 1см,и се изпържват до златисто кафяво в част от олиото.Разстилат се в широк съд и се посоляват със сол и черен пипер.Лукът и чесънът се нарязват наситно.В голям тиган се слагат 2 с.л. олио и се задушават около 10 мин като се разбъркват.Добавя се каймата и се пържи със останалите съставки докато сосът се поизпари.Добавя се доматеното пюре и се разбърква добре,тиганът се отстранява от огъня.Добавя се сол на вкус,черен пипер и розмарин.
Правоъгълната форма се намазва леко с масло.Фурната се загрява до 200гр.От бутер тестото се отрязват 5 листа с формата на тавата.Реденето става п следния начин:Първо лист бутер тесто отгоре се разстила половината агнешки пълнеж ръсис се тук там с кисело мляко(за препоръчване  е да е от гъстото),после пак бутер тесто,половината от патладжена и пак малко кисело мляко,после както следва -бутер тесто +кайма+мляко ,и отново бутер тесто +другата половина от патладжана и малко мляко,накрая последния лист тесто.Поръсва се с кашкавал и тук там 2-3 бучици масло.Пече се в предварително загрята фурна 40 мин.В случай ,че фурната препича мноо отгоре се завива с готварско фолио или хартия.Обикновенно се поставя тавичката малко по ниско от средата на фурната.Реже се внимателно с много остър назъбен нож.


Това е !Звучи ми страшно апетитно !

# 15
  • Мнения: 1 497
Олелееее, това е страхотно!!!!!! Утре ще го направя за вечеря и ще ви постна отзиви. (Само, че ще го направя на половина, че ми изглежда много като количество)

# 16
  • Мнения: 1 975
СЕга ще ти кажа как аз правя ЛАЗАНЯ  Grinning

Първо ми трябват:

- 1 пакет с  ЖЕЛАТИНОВИ кори
- половин килограм настърган кашкавал
- една чаша със сварени макарони

- около 500гр. кайма
1 лук
2 скилитки чесън
орегано
1 чаена лъжика зачар
1 чаена лъжика сол
1 кутия с домати херметик
 и всичко това го смесвам - запържвам каймата, нарязвам лука и чесъна, слагам 2 лъжички орегано, изсипвам и доматите вътре, и така оставям сместа да ври около 30 минути като я разбърквам от време на време.

- после ти трябват
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица масло,
 малко черен пипер
и около половин литър мляко с по-голяма масленост
 и така - първо разтопяваш маслото, и запържваш брашното.
прибавяш малко по млако от млякото и внимаваш да на стане брашното на бучки! слагаш малко черен пипер, и добавяш само една маааалка част от кашкавала

и така започваш да редиш във тавата/ формата

Първо намазваш формата с масло, и започваш да редиш - един ред със сместа с каймата, поръсваш с макарони, отгоре слагаш желатиновите кори като внимаваш да покриват навсякъде,  върху корите намазваш белият/рашненият сос, и накрая поръсвае обилно с кашкавал.... И така повттаряш процедурата докато ти се напълни тавата и стане на много «етажи».
Най-отгоре задължително трябва да желатина със белият сос, и със обилно поръсен кашкавал!
ПЕчеш на 225 градуса около 35 - 40 минути.
Като стане готова, я поръсваш с малко вода отгоре, за да не остане такава твърда и я покриваш в фолио за 10 минути.....

И лазанята е готова за сервиране!
Нарязва се на голями квадрати


Надявам се да ти помогнах!
Опитай я... моят си облизва пръстите като му я направя  Wink  Grinning  Stuck Out Tongue

# 17
  • София
  • Мнения: 3 679
Какви са тези ЖЕЛАТИНОВИ кори?  Embarassed

# 18
  • Мнения: 1 975
Цитат на: jutoo
Какви са тези ЖЕЛАТИНОВИ кори?  Embarassed


Попитай в магазина ако не можеш да ги намериш!
Това е желатин, ама вместо на прах / е на кори

разбираш ли?

# 19
  • Мнения: 1 497
Добре, де- ама този желатин , как се разтваря без да е накиснат предварително? Интересна е рецептата ти.

# 20
Погледнете и тези рецепти - през лятото вариантите без месо са много подходящи:
http://bgkulinar.net/forum/viewtopic.php?t=74&sid=81c3032341 … a4130af30c9788827
http://bgkulinar.net/forum/viewtopic.php?t=21

# 21
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Госте= anonimous;
 на страница 3 имаше вече един апел да се спре с рекламата, която правиш.

# 22
  • Мнения: 1 497
Ще я пробвам тази "баклава с агнешко", но нямаше патладжани. Ще я направя с тиквички.

# 23
Цитат на: bomboto
Госте= anonimous;
 на страница 3 имаше вече един апел да се спре с рекламата, която правиш.

Съжалявам, не е било за мен, но щом имате такива правила... Аз мисля, че колкото повече четем и готвим, толкова по-добре! Аз с удоволствие чета вашите рецепти, както и много други. Все пак - извинете Simple Smile

# 24
  • София
  • Мнения: 767
Непременно  да кажеш какъв е резултата ,защото съвем сериозно смятам да я направя по нататък.. Wink

# 25
  • Мнения: 1 975
Цитат на: Теодора
Добре, де- ама този желатин , как се разтваря без да е накиснат предварително? Интересна е рецептата ти.



НЕ!!!!
С нищо не се разтваря!
Ти си ги редиш корите така както са, и ги заливаш със брашненият сос! Той соса си свършва работата по време на печене! Разбираш ли? САмият сос се впива в желатина!
Направи я !!!
Наистина е много вкусно!


И да се похвалиш после Wink

# 26
  • Мнения: 1 497
Сега отивам да я правя. А това за тази лазаня с желатина също е много интересно. Кристал откъде знаеш тази рецепта?

# 27
  • Мнения: 1 975
Цитат на: Теодора
Сега отивам да я правя. А това за тази лазаня с желатина също е много интересно. Кристал откъде знаеш тази рецепта?



От една норвежка книги за готвене Simple Smile
За първи път я правих преди 4 години, и от тогава я правим от време на време   Wink

# 28
  • Мнения: 1 497
Ох, Кристал, извинявай чак сега забелязах, че си в Норвегия(обикновено не чета кой откъде е). За рецептата- направих я. Стана превъзходна. Само дето "многолистното" тесто се оказа 1 лист. Та всички продукти отидоха отгоре- малко като пица. Но стана страхотно. Поздравления на Courage!!!

# 29
  • Мнения: 6 323
Цитат на: bomboto
Госте= anonimous;
 на страница 3 имаше вече един апел да се спре с рекламата, която правиш.


Няма нищо лошо препоръчването на сайт, форум и т.н.
Просто в темата, която ти визираш едно и също лице си комуникираше сам със себе си, което според мен е некоректното и подвеждаше останалите посетители тук.

Гостът от тази тема не е Slu4aen=Kulinar от другата.... или поне не от същия компютър   Wink

# 30
  • София
  • Мнения: 767
Ами то нали попринцип си е един лист или по скоро една платка дебела 2-3 мм  Confused:  Не трябваше ли да се нареже на равни парчета с големината на тавата?А не да се разделя на слоеве?  Confused:

# 31
  • sofia
  • Мнения: 1 606
O.K. Извинявам се  - мое е объркването.

# 32
  • Мнения: 1 497
Цитат
Ами то нали попринцип си е един лист или по скоро една платка дебела 2-3 мм  Не трябваше ли да се нареже на равни парчета с големината на тавата?А не да се разделя на слоеве?

да, ама не. Тези "многослойни" кори са един лист и му слагаш отгоре разни работи и го печеш. Може би трябваше да отворя другата кутия.

# 33
Hi Tedy,
ще ти предложа и моята рецепта, която е събрана от две гръцки Simple Smile
Правиш си соса като за спагети - лук, моркови, (целина), много гъби (1 кг), кайма, 1 консерва домати. !!! Подправките правят ястието - сложи босилек, черен пипер и сол.
След като си сварила платките и си ги изстудила започваш да редиш в правоъгълна тавичка: ред платка - ред плънка, като завършиш с плънка. Печеш 10-15 мин. Настъргваш много кашкавал и печеш още 5 мин.
Добър апетит!

# 34
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ata, вкусна е рецептата то, обаче не разбрах какво и е събраното от две гръцки? Извини ме, не се заяждам, ама ми е любопитно, защото съм колекционер на средиземноморски рецепти Wink

# 35
Цитат на: bomboto
Ata, вкусна е рецептата то, обаче не разбрах какво и е събраното от две гръцки? Извини ме, не се заяждам, ама ми е любопитно, защото съм колекционер на средиземноморски рецепти Wink


Hi Bomboto,  Simple Smile
от дълги години съм почитател на пастата Стелла а те са Гръцки и за това предполагам, че рецептите, които са от тях са такива. Едната е класическа Лазаня, а другата Лазаня ал Сасиен. Ако желаеш ще ти ги препиша, за да ги пробваш Sign Exclamation

# 36
  • Мнения: 1 497
Daj gi de  !:)

# 37
Здравей Теди,
Ети ти две изпитани рецепти, втората особено любима на съпругът ми! Simple Smile

ЛАЗАНЯ
Сварява са 1/2 пакет лазаня Стела, след което се отцежда.
Приготвя се плънка: задушават се лук и моркови, нарязани на малки кубчета. Добавя се чушка, ананас от консерва и много гъби. Прибавете 1 буркан домати или дом. пюре. Добавете също чаша бяло вино, черен пипер, сол, индийско орехче и маргарин. Оставя се на тих огън, докато се изпари половината течност. През това време нарязваме патладжан, който се осолява, за да излезе голчилката.
В йенска тенджера се нарежда ред лазаня, ред плънка, а най-отгоре нареждаме филийките отцеден патладжан. Следва запичане в умерена фурна. Върху патладжаните може да се размаже пюренце от счукан чесън, объркан с олио.

ЛАЗАНЯ ал САСИЕН
(продукти за 4-6 порции)
1 пакет лазаня Стела
1 кг. ситно нарязани гъби
200 гр. ситно нарязани и обелени домати
1,5 кафена чаша зехтин
150 гр. шунка или бекон, нарязани на жулиени
150 гр. настърган кашкавал
150 гр. пушен /желиран/ език, нарязан на жулиени
1-2 стръкчета босилек
сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: В дълбок тиган слагате половината зехтин с езика ,шунката и гъбите и оставяте да се задушат на умерен огън 5 мин. Добавяте доматите, солта, черния пипер и босилека, малко вода и оставяте да врат още 15 мин.
Отделно сварявате лазанята, поливате я със зехтин и сервирате топла, залята със соса и настърган кашкавал.

И за двете рецепти е препоръчително използването на добре охладено червено вино Wink

# 38
  • Мнения: 1 655
здравейте мамчета,
на мен не ми остава много време за готовене и за това го правя по бързата процедура. Ето я моята лазаня:
Сварявам макарони - най добре с по-големи дупки за да влезе сосчето вътре. Става по-вкусно.
Правя соса който се приготвя за спагети - като този на ata
Цитат
Правиш си соса като за спагети - лук, моркови, (целина), много гъби (1 кг), кайма, 1 консерва домати. !!! Подправките правят ястието - сложи босилек, черен пипер и сол.

След това смесвам соса и макаронките, слагам в тавичка и запичам. Към края на печенето настъргвам кашкавал и пека най-много още 5 мин.
Добър апетит!

Общи условия

Активация на акаунт