Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 024
Става дума за специализирана детска градина "Елица" - Пловдив. Градината е седмична и е единствената в региона. Посещават я деца с проблеми в развитието и незрящи деца. Обучаващия персонал е с логопедично педагогическо образование. Тревожното е , че  според родители, желаещи детето им да посещава тази градина,ЕКПО съвсем целенасочено пренасочва децата за обучение в масова детска градина. Това води до незапълване на бройките в градината и крайния резултат може да бъде нейното затваряне. Градината е необходима. Единствена алтернатива е за незрящи деца. Такъв ход буди не само недоумение, но и подозрения за нечисти намерения.

Какво може да се направи? Моля ви за съвети?

# 1
 • Мнения: 64
Незнам какво точно да ти напиша. Ти сама разбираш какъв е изхода от ситуацията. За съжаление не може да бъде направено много срещу държавната политиката спрямо такива заведения.
Аз лично те подкрепям и смятам, че не може да се мълчи когато се случват такива безобразия.
Съветвам те да говориш с родителите на децата, които посещават градината. Съберете се няколко родителя и обяснете се за това което се случва и предстои да се случи. Можете да им отпечетате листовки, които да раздадете на всички родители, които те да прочетат вкъщи на спокойствие. В тези листовки им обяснете ситуачията и това че всички деца се нуждаят от тяхната подкрепа. Съберете имена на родителите и децата и се обърнете към общината с молба да не се допуска намаляване на броя деца и насочването им към други градини. Изброите причините.
Потърсете съдействие от работещите в градината, може и те да участват с подписи. Потърсете помощ и от всички, които биха взели някакво отношение към проблема. Нека всички те се подпишат.
Ако от общината не намерите съдействие търсете съдействие по нагоре, вървете при кмета на общината.
Междувременно може да потърсите съдействие от медиите. Пратете писмо с  копие на молбата и подписите до редакцията на местния вестник, телевизия  и радио.
Поставете проблема в Интернет молете за помощ и съвет.
Пратете eмайли на министерствата по соц. политика, здравното, на образованието, на националните радиота,телевизии, вестници и списания.
Не се отчайвайте ако не ви отговарят или се бавят. Търсете ги отново и отново.
Родителите трябва да се разпределите задълженията, някой да събира подписите, друг да информира медиите и т.н.
В общината вървете поне 5 родители може и с децата. Предварително изберете представител.
Пожелавам ви успех! И споделете как върви и какви са резултатите.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 407
Любознателна, единя път ulsfira го е описала доста добре.

А ти защо мислиш, че комисията по Ресурсно подпомагане е сбъркала в преценката, че детето е за масова градина? Ако има добър ресурсен център, може би наистина да е по-добре за детето.

Иначе си мисля, че ако сте доволни от градината може да напишете благодарствено писмо до общината. Също градината може да направи някаква програма за 24 май и да извика местните медии. Може и вие да участвате в програмата и да подкрепяте децата. Така ще се повиши доверието в градината. Не ми се вярва, ако 20 деца, родители и персонал направят общи танци или програма в центъра на Пловдив, някой да посмее да вземе градината.

# 3
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 024
Благодаря за мненията и съветите ви. Ще се опитаме да направим нещо.

Никой не е тръгнал да я взима официално, но нещата вървят към закриване. Sad Имаше родителска среща, но тя касаеше предимно новата наредба, там бе споменато новото положение. Най-разтревожени са родители на незрящите  деца , тъй като една масова градина не би допринесла изобщо за напредък на децата им, даже обратно. Но нали е тръгнала масовката, че видиш ли,най-доброто е детето да се интегрира, да бъде сред връстници, не всеки е в състояние да прецени доколко това наистина ще  е добре точно за неговото дете, защото както знаете, всяко дете е различно. Никой не може да ме убеди специално за моето, че сред 20 деца ще може да й се обърне внимание, че възпитателката ще види къде пипа и какво дъвче, или , че някой ще играе с нея, като тя самата не иска и не умее да го прави.
На мен този проблем не ми стои на дневен ред, защото ни предстои училище, но ме боли, че ще се затрие нещо хубавои полезно.
Аз лично не съм се срещала още с комисията, но мнението на няколко човека е, че в тази насока се действа тенденциозно. Sad
 

# 4
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Любознателна, към район "Източен" се води градината, нали?
Дано да съм в грешка, но май в сградата вече има свободни помещения, които не се ползват?

Ако се решите да търсите медии, да питам от сега - има ли поне двама родители, които да са готови да разкажат пред камери, че децата целенасочено се пренасочват към масови ДГ, а според тях те не са готови за тази промяна, тя ще им се отрази отрицателно и т.н.?
Защото без родителите да вдигнете аларма, никой няма да ви чуе.

П.П. Мога да ви съдействам с координати на районен кмет, ресорен зам.-кмет и кмет, шеф на дирекция "Образование", както и с мейл - листа на медиите в Пловдив. Ако се сетиш и нещо друго, с което мога да ви бъда полезна - само кажи  Hug

# 5
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 024
bim_bam Hug Hug Hug
Ще те има предвид Wink
Това с родителите ще го опитаме, но имам големи съмнения, че ще се осмелят Confused Без тях положението ми е ясно Sad

# 6
 • София
 • Мнения: 7 476
То нали гъмжи от градини за децата ни,що да не я закрият?! ooooh!
Любознателна,наистина е добре родителите да застанат пред медиите,освен това не знам какво друго би могло да има ефект.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Когато затваряха Пето помощно есента се вдигна голям шум. Две телевизии работеха по случая и нищо не стана-пуснаха кепенците на училището. Родителите , чийто деца останаха без училище в близост в момента съдят държавата, но какво от това...
Ljuboznatelna дано детската градина не се затвори. Стискам палци да се получи нещо. Родителите да вдигат шум докато не е излязло решение в Държавен весник.

# 8
 • Мнения: 64
Ljuboznatelna какво става с детската градина?
Аз познавам едно детенце от бившото Пето Помощно училище. Баба му ми сподели, че изпитват големи трудности в обикновеното училище и по-никакъв начин не може да наваксва материала, въпреки че тя се занимава с детето цял следобед. NaughtyТова е ужасно. Не пожелавам на никого дори на тези които са взели решението за затваряне на училището подобни проблеми.

# 9
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 024
Градината ще функционира докато има групи. Директорката има идеи за по-нататък, засега нищо още не се знае. Приемът за тази година до скоро беше нулев Sad Аз успях да се преборя детето ми да бъде отложено от училище и да е там още една година. Жалко, ако престане да съществува в един момент в този си вид Sad Когато някой се опитва да разруши нещо вече готово, и да създаде друго, почти същото, каквито са дневните центрове, никой не може да ме убеди че няма нечисти интереси.

# 10
 • Мнения: 1 470
Току що гледах репортаж от "Господари на ефира",мисля че за тази градина ставаше въпрос...
Пожелавам ви успех!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт