Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2009, 23:54 ч.

НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ АПТЕКИ МАРЕШКИ

 • 200 740
 • 834
 •   1
Отговори
# 525
 • Варна
 • Мнения: 741
Мдааа, утре ще ходя за лекарства, но не ме чакайте във вашите аптеки, защото ще ги купя от Марешки Peace

# 526
 • София
 • Мнения: 0
Цитат
Да, аптека X ще върви към фалит, както вървят към фалит малките магазини, които се сблъскват с конкуренцията на Лидл или Кауфланд. Това е напълно нормално. (Извинявам се, ако в този пункт повтарям друг коментиращ.)
+1!
Мен,но това беше отхвърлено като аргумент,защото не можело да се сравнява възвишеното продаване на лекарства с чушките и краставиците.Освен това никой не отговори как като всичко е рагламентирано в толкова тясни граници има такава разлика в цените в аптеките и как няма поне 2 еднакви цени(не в тези от веригата Марешки,а в останалите)
М/у впрочем купуването на склад е "затваряне на цикъла",за тези дето спореха за пазарната икономика.
харесвам мисленето ти
аз работих в аптеката в Свищов ама трябваше да ходя войник
доволен съм от г-н Марешки и от неговата работа
бях в склада и знаех как се купуват лекарства понякога персонала е некачествен но като викне (на мене лично не) страх

# 527
 • The Windy City
 • Мнения: 1 685
Мдааа, утре ще ходя за лекарства, но не ме чакайте във вашите аптеки, защото ще ги купя от Марешки Peace


 PeaceЕстетвено,че ще се купува от там,откъдето има сметка-това за "фалшивите"лекарства,както казах си е направо смешно и наивно твърдение.

Обаче аз ви препоръчвам да ходите да си пазарувате от аптеките в Хасково  Laughing.Там господина също има аптека,но....една само-там не може да пробие,защото конкуренцията между съществуващите от годиииини "местни вериги"от по две три аптеки е толкова голяма,че продават на цени дори по-евтини от на Марешки-там той не вирее-ха кажете как става това Wink-значи няма невъзможни неща и надценки  Wink Поне има полза за хората.  Hug

# 528
 • Мнения: 15
Уважаеми seal, виждам, че от възмущение сте се регистрирал набързо на 25.01., голямо възмущаване е паднало.  Grinning Написаните неща от Вас са манипулативни и пристрастни. И, ако човек иска да седне и се замисли какво означават като абсолютна сума, примерно 7% от 1 лв, ще види, че това говорене за отстъпки няма общо с реалността.
Съжалявам, че трябва да кажа, но манипулацията не е и няма как да е моя дейност.
Абсолютно проверяеми са данните, че в България има регулация на ценообразуването на лекарствени продукти-има базова цена, на търговец на едро и така наречената пределна цена, която се публикува. Има фактури, на които са отбелязани всички тези цени, така че това с картелното споразумение може би си го пускат на мястото /и не само/, на което сте "работил". Приказките Ви са пристрастни, но Ви разбирам, мисля, че споменавате, че сте работил на това място.
 Както разбирам и останалите, които изтъкват крайната цена като претекст. Те са прави за себе си. Повтарянето обаче в публичното пространство, че нищо друго освен цена не интересува някого, когато става реч за лекарства, смятам, че е опасно. България /видно от това, че не искат да я приемат в Шенген/ не е все още сигурна страна и това не го казвам аз, а е факт.
Тези приказки за печелене от обороти, ама с надценка 0,01 лв, може и да ви звучат привлекателно, но не са реалност.
А приказките, че някой имал други бизнеси /ако са чисти/ и с това издържал този години наред, извинявайте, нали се занимавате с други неща, смятам, че целият приход от една дейност да се разпилява на друго място не е реално. Може да е приятно за ухото, но не е логично.
Лицето си беше съдено чрез КЗК на времето, това също е факт.
Неоспорим факт е също, че имаше няколко доста тежки случаи след объркани лекарства, които са публикувани официално и не са с мехлемчета.
Темата е създадена и е пълна с мненията на потребители, съжалявам, научете какво е наглост, аз също не съм съгласна да слушам глупостите на лицето години наред в публичното пространство, смятам ги за нагли, но...това е.
Смятам също, че преди наличието въобще на тази верига, примерно през  2000 или 2001 година, преди въвеждането на убийствен ДДС, хората си взимаха повечето лекарства през Здравноосигурителната каса, напълно безплатно и подобни спорове отпадат от само себе си. Запозната съм чудесно с това и като професионалист, и като потребител. Защото също потребявам лекарства.
Славненията с вериги за храна смятам за некоректни, не са идентични нещата, независимо дали го разбирате или не. Но дори и при тях, смятам, че като потребител ще бъда напълно ощетена без дребен и среден бизнес в тази сфера. Аз от МОЛ за сега съм си закупила една книга.

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 11:23 от Agrimonia

# 529
 • The Windy City
 • Мнения: 1 685
 Peace Понеже е леко издразваща и вашата упорита пристрастност Agrimonia -само да вметна,че"объркани"лекарства има и в "невержните"аптеки и то доста сериозни-не кремчета-а стигнали до сериозни последствия и съд-аз лично съм била свидетел на два такива случая като колега .То е също като при лекарските грешки нали-незвисимо от  престижността на клиниката и титлите на лекаря. Hug

# 530
 • Варна
 • Мнения: 741
Само да кажа, че днес купих две опаковки с антибиотик. Цената на едната от тях е с 3 лв. по-евтина от Санита. За какво говорим изобщо. Само от тях съм спестила 6 лв.

# 531
 • Мнения: 0
Уважаема Agrimonia, ако бях „войник”, щях да се регистрирам много по-рано и щях да отговарям на глупостите ви по-често.  Интересувах се от друга тема в bg-mamma  и попаднах на тази случайно.  Изобщо не следя публикациите за Марешки в интернет, защото не съм му адвокат. И  никъде не казвам, че съм бивш или настоящ служител на Марешки. Казах, че имам достоверна информация за бизнеса му. Приказките ми щяха да са пристрастни, ако бях част от здравната мафия в България.  Аз обаче съм нейна жертва, както и милиони други българи, които са принудени да търпят своеволията й.
Сега конкретно на въпросите ви.
 
1. Пределната цена не изключва движение на цената надолу. Да ви го повторя ли още веднъж? Имаме предел и не може да се върви нагоре. Но може да се върви надолу. Аз говоря за това движение, ако досега не ви е станало ясно. Колко надолу може да се върви? Ако има картел, той казва колко точно. Той не фиксира цени,  но фиксира граница, под която не трябва да се пада. И ако някой наруши тази граница, започва пълна програма: прокарване на лобистки закони, организирани кампании срещу „нарушителя” и чат-пат някое мутренско сплашване за разнообразие.

2. Не трябвало да се интересуваме само от цената на лекарствата.  Вие не можете да вменявате на хората от какво да се интересуват. В предишните си коментари казах, че е нормално някои хора да се интересуват приоритетно от цената, а за други приоритетите да са различни.  Действително в натоварените обекти на Марешки обстановката за клиентите не е от най-приятните. Затова хора, за които времето е важно и искат да получат бързо обслужване, отиват в друга аптека, където няма навалица. Преценят, че по-ниската цена не е причина да нарушат комфорта си. И са прави. Както са прави и хората, които получават 200 лв. пенсия и всяка стотинка им е важна. Но хората трябва да правят информиран избор. Такива като вас, Agrimonia, им пречат да имат реална преценка. Защото вие внушавате, че лекарствата в „Марешки” и  в конкурентните аптеки са различни.  Питам ви – продължавате ли да твърдите, че Марешки продава фалшиви лекарства?

3. Не знам откъде измислихте приказките за печелене на обороти с  надценка  от 0,01 лв. Да, звучат привлекателно, но действително не са реалност. Надценките са в пъти по-големи. Те са такива, че да позволят да се печели от оборот. Сега стигаме до най-интересната част. Къде в моите коментари видяхте твърдение, че Марешки има друг бизнес , с който издържа аптеките си?  Казах, че по принцип мръсните пари от нелегална дейност се перат чрез легални дейности, като се фабрикуват фалшиви обороти. Ако някой спечели два милиона лева от продажба на наркотици, може да си построи хотел, който да не е печеливш, но пред властите собственикът му ще декларира големи печалби  и така милионите ще се легализират.  И казах, че на Марешки не му се налага да прави такива врътки, защото той има реална печалба.  Знам, че има и други бизнеси, но те в случая изобщо не ме интересуват.  Ако открие аптека, нормално е да я финансира с печалбата си от други, разработени вече аптеки.  Това се прави от всяка верига във всеки бизнес. Част от печалбата от печеливш обект се прехвърля към новооткрит. И новооткритият обект се „субсидира”, докато не започне да се самоиздържа. Ако вие знаете по-добър метод за управление на вериги, споделете го.

4. "Лицето си беше съдено чрез КЗК на времето". Ами разбира се, комисията за защита на конкуренцията трябва да защити "честните" търговци от нахалното нахлуване на натрапници в териториите им. Пука ми дали лицето е съдено. Казах ви, че не съм му адвокат. Ако има за какво да го осъдят, да го осъждат. Обяснете ми къде виждате нарушение на закона в ценообразуването на лекарства в аптеки "Марешки". И ми кажете дали лекарствата в аптеките му имат законен произход. Да или не? Ще питам, докато благоволите да ми отговорите.

5. Имало объркани лекарства. Ne Da ви отговори на този въпрос. Нямам какво да добавя.

6. Аз съм за плурализма на мненията. Не казвам, че не искам да ви слушам. Реагирах на лъжи, не на лични мнения.

7. Не разбрах какво искате да кажете с това, че преди появата на Марешки, хората си взимали лекарствата безплатно по здравна каса. Може би съм тъпа и не схванах, съжалявам. Изяснете този въпрос, ако смятате, че е нещо важно.

PS. Виждам, че вече сте редактирала мнението си и не ме наричате "войник", а seal. Мерси.    

# 532
 • Мнения: 15
Моля, радвам се на културен тон. Обърках с друг потребител, затова се поправих.
Не са верни приказките за в пъти по-големи, пишете го на хората, щом им е удобно да вярват в това, ОК. Но не е истина.
Има си схема за образуване на пределна цена, тръгва се от базова такава/има я по фактурите/ и затова държа на мнението си, че като цяло нивото на цената се определя от вносител и производител. Надценките на търговец на едро и на аптека/сами по себе си/ не са големи и не са "в пъти".
За нивата на цените през 2000 и 2001-ва можете да проверите. Първо, тогава нямаше 20% ДДС на лекарствата, базовите цени /т.е. тези на производител и вносител/ бяха доста по-ниски, здравната каса покриваше цялата стойност на основните продукти, така че положението си беше далеч по-спокойно и нямаше никаква липса от тази или онази верига, още повече точно от такъв тип. Базовите цени /на производител и вносител/ нараснаха в периода 2002-2005 година пълзящо около 80-100% и това не се прави в аптеката като заведение.
В аптеките, в годините 2000 и 2001/както и преди това/ работеха повече здравни лица, а не всякакъв тип "оператори", менажери, манипуланти и т.н. Имаха време, самочувствие и желание да обръщат внимание на своите пациенти. Цените като цяло бяха по-ниски на лекарствата, защото тези на производители и вносители бяха по-ниски и нямаше 20% ДДС върху тях. Отделно, нямаше почти никакви разлики между цените в различните аптеки. Това беше през 2000 и 2001-ва години. Тотално тръгнаха на развала нещата, когато се въведе през 2002-ра година 20% налог ДДС и е факт, че в повечето европейски държави той е далеч по-нисък.
Така, че не бива да бъдат обвинявани професионалистите, че искат по-високи цени, защото не е вярно. След като искате и само за цени да говорим, пак има какво да се каже.
И seal, повече нямам намерение да отговарям на въпросите Ви, наистина се държите като адвокат на лицето, но ОК и това е Ваше право. След като твърдите, че сте толкова запознат с бизнеса на някакво лице... Hug
 Аз съм и потребител на лекарства, а и паметта ми е налице. Нека се смъкне само ДДС-то на лекарства, тогава питайте пак.
Получавайте от където смятате за удобно и полезно, лекарствата, но хвърляйте и по едно око как пълзят нагоре и храни, и перилни препарати и...всичко. И спасението не е в МОЛ-а, Лидл-а, Кафланда и подобни. Така, че яка да ни е душа.

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 14:52 от Agrimonia

# 533
 • във фурната
 • Мнения: 509
Знаете ли каква е заплатата ми в една от най-хубавите и елитни аптеки в София? 2000 лв.нето!И знаете ли защо?Защото аптеката ни е най-посещаваната в квартала,въпреки Магарешката аптека наблизо.Защото цивилизованите хора,каквито са нашите клиенти,знаят как да се възползват от знанията ни.Защото шефът ни е далновиден и е наел хора,които непрекъснато четат и се усъвършенстват.И нашите клиенти оценяват това.Имаме и книга за похвали.Можете да я прочетете...А вие,които сте толкова невежи,че не знаете що е то фармацевтична услуга , доверявайки се само на лекаря си и само и само да спестите някой лев предпочитате да бъдете обслужени от кравари,свинари или незнам какви си и така рискувате здравето си за дребни левчета-беж при Марешки!Само не ми казвайте,че там работят фармацевти!Това са псевдоколеги,закостеняли защото Магарето не може да си позволи високи заплати,каквито трябва да даде на добри специалисти!  И колкото и да се мъчи да унищожи съсловието,Магарето няма да успее.Защото има хора,които оценяват фармацевта като специалист,хора,които не биха поверили здравето си в ръцете на неграмотни.Хайде като отивате при Марешки,поне се помолете Бог да ви е на помощ!

# 534
 • Варна/София
 • Мнения: 20 967
Цитат
Знаете ли каква е заплатата ми в една от най-хубавите и елитни аптеки в София? 2000 лв.нето!И


Боже, Боже  ooooh! Кога българинът ще европеизира незнам  ooooh!

Ние сега какво трябва да направим, да се пръснем от яд ли Rolling Eyes Наистина има много път да извървим, докато настигнем Европа. (само за твоя информация- тази заплата в Сф е нормална за почти всички чужди фирми. Не е някакъв прецедент, ако така си мислиш).

# 535
 • Мнения: 5 145
банице йованице, изтрещяхте ей... толкова ли ви е напънал тоя Марешки с конкуренцията, че така грубо да ни се карате по форумите.. Thinking
И имайте уважение към фармацевтите, които работят в Марешки, защото такива има
Това за заплатата на фармацевтите го знаем, но не мисли, че си достигнала кой знае какви върхове, защото в други професии това е средната заплата:mrgreen: Кой къде и за колко си продава труда си е негов личен избор

# 536
 • Варна
 • Мнения: 741
Явно 2 000 лв е доста висока заплата в София Mr. Green Ако не е, то тя е избита от високите цени  на лекарствата Peace То се вижда какво ти и е отношението към клиентите, щом ни пращаш всички като стадо овце в аптеката му.

# 537
 • Варна/София
 • Мнения: 20 967
Явно 2 000 лв е доста висока заплата в София Mr. Green Ако не е, то тя е избита от високите цени  на лекарствата Peace То се вижда какво ти и е отношението към клиентите, щом ни пращаш всички като стадо овце в аптеката му.

повярвай това е съвсем нормална заплата за Сф. Шофьорите в градския транспорт вземат 1200-1400лв.   Peace За фармацевт е супер малко като се има предвид обучение и т.н. За въпросната г-жа обаче е явно космическа сума  Laughing

# 538
 • Мнения: 0
Agrimonia, защо ме карате да си преразказвам коментарите?  Говорех за в пъти по-големи надценки от 0, 01 лв. А това 0,01 лв. беше споменато първо от вас, не от мен.  При това говорех за надценката на Марешки , не на други аптеки. Марешки ще купи едно лекарство от склада за 1 лв. и ще го продаде за 1,80 лв. Аптека от друга верига ще го купи пак за 1 лв, но ще го продаде за 2,20 лв. Аптека от трета верига ще го купи за 1 лв. и ще го продаде за 3 лв. Пределните цени не ме интересуват. Интересува ме, че има място, от което мога да си купя лекарството за 1,80 лв.  Освен това ако съм хронично болна и купувам лекарство по здравна каса, ще ме интересува кой търговец може да ми предложи най-голяма отстъпка от сумата, която трябва да доплатя.  Ако лекарството струва 100 лв. и здравната каса плаща от тази сума 60 лв., аз ще трябва да доплатя  40 лв. Ако Марешки ми направи отстъпка от тези 40 лв. и ако ми продаде лекарството за 39 лв, ще го купя от него. Ако в друга аптека мога да го купя за 38 лв., ще отида там. Какъв е проблемът? Който може да предложи по законен път по- ниска цена, ще си спечели повече клиенти. Който не може – да се оправя.

Няколко пъти повтаряте, че цените се определят от  производители и вносители.  Ами разбира се, че ако в склада повишат цената на лекарството, вие ще повишите цената му в аптеката. Кой спори по този въпрос? И кой спори, че ДДС-то върху лекарствата в България е по-високо, отколкото в други държави? Вие с Марешки работите при еднакви условия. Той не работи на място, където ДДС-то е 10 %. И работи със складовете, с които работите и вие.  Направил е така, че да пазарува от тях с отстъпка. Който не може да си издейства отстъпка, да се спасява. А който може, нека да се конкурира с него . Пазарът ще реши кой ще оцелее.
 
Казвате, че не искате да отговаряте на въпросите ми. Аз имах един главен въпрос към вас – продължавате ли да твърдите, че Марешки продава фалшиви лекарства. След като не отговаряте на  този въпрос, приемам, че сте променила становището си.  Т.е. въпросът е приключен (надявам се).

Извинявам се,  че на някои места в коментарите си позволих по-груб тон. И се извинявам за дългите обяснения, сигурно са досадни. Agrimonia, наистина ще се радвам, ако не се налага оттук нататък да повтарям като латерна едни и същи неща до безкрай. Казах ви, че други теми във форума са ми по-интересни, и аз като вас не смятам да се впускам в денонощни дискусии тук.
 
На баница йованица ще пожелая да си харчи парите със здраве. Това, че е доволна от възнаграждението си,  е чудесно.  Дай Боже всекиму.  „Магарето” няма да унищожи съсловието ви, баница йованица, спокойно.  Но бизнесът на работодателите ви  може да бъде унищожен от „цивилизовани” и „ нецивилизовани” клиенти.  Каквито и да са, имайте респект към тях.

# 539
 • Мнения: 15
Не карам никого да преразказва и не мога да кажа, че звучат сериозно подхвърлени цифри, неподплатени с нищо. 1,80, 2,20, 3,20.....Всеки има право да приема липсата на коментар по някои въпроси, както му харесва, това си е лично решение.
Това, че някой поддържа мрежа от аптеки, че и склад с целия персонал вътре, осигуровки, консумативи и разходи, единствено с отстъпки, може да се разказва около 1 000 000 пъти за да стане истина, но не е.  Laughing
Относно ДДС, аз чувам, че има страшни злоупотреби. Въобще чувам страшни неща за територията, която населяваме. Може би и за Шенген не е вярно.
 А дали някой работи на еднакви условия, това хвърлено така в пространството, пак не го прави истина.
Нямам нищо против да казва някой, че го интересува цена, но обясненията за спекуланти, алчност и т.н. идват понякога в повече.
Иначе е проверяемо, че в тези форуми повече се интересувам от филми по романи на Джейн Остин /има чудесни предложения/, отколкото от това кой откъде си взима лекарствата.
И както е нормално да уважавам своите пациенти, то не е лошо и някои от тях да не хулят без да разбират. Както аз примерно не го правя относно друг вид специалисти. Тъй като става въпрос за европейски маниери, да добавя.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт