Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора


Мнения: 11 612
Снимки, които сложих по-късно от пускането на рецептата:

Преди мазането с яйцето и печенето, втасала - същата работа

Готова - пак - пак - пак

Разчупена - пак - пак - пак

Искам да споделя с вас една рецепта от пенсионерски вестник. За тази питка ме сърбят ръцете откакто съм я прочела, дано да я направя скоро. Вестника мисля,че е Втора младост, по принцип едно от любимите ми занимания когато отида при родителите ми, е да разглеждам техните вестници, защото попадам на добри рецепти и съвети.

Независимо,че не съм я правила, смятам,че ще стане интересна, а и идват празници, може да върви отлично с агнешкото на трапезата. Само заради това си позволявам да я споделя с вас без да съм я правила.

Дано някой я направи скоро, да сподели тук впечатления и снимки.

Няма течност в рецептата. Но в приготовлението пише за топло мляко, явно печатна грешка. Предполагам,че е 250мл. Вие как смятате,  на това количество брашно колко мляко е нужно? Няма и мазнина в рецептата...Смятам,че не е лошо да се сложи 3-4 с.л. олио......


Шарена питка:

Продукти:

500 гр. брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 яйце
от мен: около 250мл. прясно мляко
60-70 гр. краве масло

1/2 лъжичка сол
1 лъжичка червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1ч.л. чубрица(може и по-малко)

За намазване:
1 яйце

За поръсване:
малко кашкавал, ким и червен пипер


Разтворете маята в топло мляко, заедно със захарта. Като бухне замесете с яйцето, солта и брашното. Оставете я 30 мин. да втаса. Разделете тестото на 3 части. В едната сложете червеният пипер, в другата - чубрицата, третата оставете бяла. Изтеглете трите части и ги оплетете на плитка като козунак. Поставете в намазана продълговата тавичка. Оставете да втаса 30 мин. Намажете с яйцето. Бялата част на питката наръсете с настърган кашкавал, зелената с ким, а червената с червен пипер. Пече се 30 мин. на 180 градуса.

Дано да ни е сладко!


Смятам,че ще стане ефектна, струва си за се опита принципа на шареното. Ще ви чакам с нетърпение. Пък аз дано скоро остана без хляб и да я направя за вечеря!

« Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:04 от Мама Цоцоланка »
Цитирай


Мнения: 2 094
Дано да ни е сладко !
Благодаря  ти Мама Цоцоланка , за страхотната питка и ,че си направи труда да я споделиш с нас !
Цитирай

каби_нета

Мнения: 228
Аз правя подобна , но със сирене и масло в нея. Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Аз съм малко пишман с месениците, така че с недоуточнена или евентуално сбъркана рецепта няма да рискувам  Very Happy
Пък и козунакът като упражение ми стига за Великден  Laughing
Цитирай


Мнения: 4 735
Маме, така като те четох, ако прибавим това мляко - 250 мл и 2-3 с л олио звучи точно като  половин доза мойте Кифлички Калцоне/Мармалад.
Но има и яйце.
На това брашно 500гр - 200 мл е подходящо количество  мляко.
« Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 14:30 от пеп-4o »
Цитирай

Torrevieja,España

Мнения: 1 505
Аз съ6то не се справям много добре с тестата,но смятам да я направя,така или ина4е няма да правя корабии,поне не6то друго да пробвам.
Цитирай

Sofia

Мнения: 2 950
Имам тази рецепта от Журнал и е с малка разлика. Същите продукти са почти, но има прясно мляко. Ето я:

500 г брашно
1 мая
250 мл прясно мляко
1 яйце
50 г масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
червен пипер
магданоз
кашкавал
ким
чубрица

Маята в млякото - топло. Към нея се слагат яйцето, захарта, солта, маслото и брашното. Омесва се меко тесто. Разделя се на 3 части и втасват. В едната се слага червеният пипер, във втората - магданозът, третата остава бяла. Сплитат се на плитка. Втасва. Плитката се намазва с яйце. Върху бялата част се ръси кашкавал, върху червената - ким, върху зелената - чубрица.  Пече се на 180 градуса около 30 мин.

И аз съм й хвърлила око, но все не й идва времето.  newsm78

Маме, да не би във вестника да са пропуснали млякото?  newsm78
Цитирай


Мнения: 11 612
Аз съм малко пишман с месениците, така че с недоуточнена или евентуално сбъркана рецепта няма да рискувам  Very Happy

Блонди, заради теб мога да жертвам 500гр. брашно......А и DessiJ се е включила точно навреме. Благодаря!

В момента я меся, т.е. хлебопекраната я меси. Около 550гр. брашно ми отиде и около 250 мл.(но не повече, може и да беше 240мл.) прясно мляко. Сложих и около 60-70 гр. краве масло, разтопено. Малка топка се получи, къде ще ги правя тези фитили - не знам! Или пък аз все много искам......

Сега започва да втасва за 1 път, ще показвам какво е то шарена питка.......


Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
 Laughing Хи хи, това с жертвата ми хареса  35
Чакам с нетърпение  Hug
Цитирай

там, откъдето преди години тръгнах

Мнения: 541
Маме, чакам и аз с нетърпение да видя какъв е шареният ефект на питката!
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 036
А черния пипер за къде е по-точно?
Цитирай

У нас

Мнения: 365
Ще чакам снимки Hug
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Имам такава рецепта от много години под названието Немска шарена плитка. Така и не се наканих да я пробвам. Така ще ще чакам снимки, ако някой я направи скоро.
Цитирай


Мнения: 4 735
ето още една рецепта за Шарен хляб на Веси
Цитирай


Мнения: 11 612
М...да.....

Хляба обра овациите сред децата...това да си го призная - не го очаквах! Големият син каза,че хляба бил изключително вкусен.

Това е хляб, да нямате очаквания за питка. По-особен хляб. Спазих стриктно рецептата - е, не толкова,че то няма мазнина и течност никаква. Така че рецептата търпи развитие - може и около 250мл. мляко да се сложи(така както направих аз), може и различни количества прясно и кисело мляко на вкус до същите тези 250мл. Както Вриндда писа - може и със сирене, както е пособено и в рецептата на Пепи...Така че търпи различни вариации рецептата, едно не може да се отрече - какъвто и вариант да изберете - ще бъде ефектно!

При мен искам да проявите малко снизхождение, питката я начупихме топла-топла и бе леко тестяна вътре, което си личи на снимките. Можех да я пека малко повече от 30 мин., но народа гладен(допълнително се изнерви от фотосесията....), пак закъснях нещо с вечерята.........А и други неща правих....и отиде,че се не видя....Правоъгълната ми тавичка бе заета и я направих питката в кръгла, на 3 фитила и в кръг.

Преди маза … 72;ла - същата раб … 86;та

Готова - пак - пак - пак

Разчупена - пак - пак - пак

Пепчо, ще пробвам и варианта от тази рецепта за оформяне. Както и да се замисля как да засиля зеления фитил,че се изгуби...Може би със зелен лук...А в бялата част сложих чесън на прах....Готова питката мирише неповторимо, много, много хубаво.

Блонди, жертвата си струваше!

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора