Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 апр. 2009, 16:09 ч.

ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

 • 72 499
 • 1 515
 •   1
Отговори
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
ТАЗИ ТЕМА Е САМО ЗА КОНКРЕТНИ ТЕХНИЧЕСКИ ВЪПРОСИ ЗАСЯГАЩИ САМОТО КАНДИДАТСТВАНЕ! Отношението си по проблема с местата в софийските градини може да споделите тук.

Преди да попитате, проверете дали тук, тук, тук, или тук вече няма отговор!
Анкета за начина на подредба при равен брой точки

Уважаеми родители,

Съществува възможност за промяна на решението за подредба и класиране в граничните групи с равен брой точки. Планираното решение е това да се извършва чрез входящ номер, издаден от системата при отчитане с обратен брояч.

Важно е да се каже, че подредбата е важна единствено след първоначалното класиране и то само за родителите на деца, които попадат в гранични групи. Заявката за входящ номер ще е възможна единствено с покана по е-поща и има цяла седмица преди следващото класиране, за да се случи. С други думи, няма организационни условия за претоварване и има достатъчно време за заявка на входящи номера, което ще е важно само за малка част от родителите.

Очертават се три възможности:

1.   Изборът за децата, които се класират се прави от педагогическите съвети на детските градини.
2.   Кандидатурите да се подреждат на основата на входящ номер (6-цифрено число), издаден от системата при отчитане с обратен брояч - т.нар. ‘бързи пръсти’. На оставащите свободни места се класират децата с най-малък номер.
3.   Кандидатурите се подреждат на основата на номер (6-цифрено число), издаден от системата автоматично. Издаването на номера става прозрачно по случаен принцип под граждански контрол. На оставащите свободни места се класират децата с най-малък номер.

Повече информация за вариант 2 (който е планиран за внедряване) има тук:  http://kg.sofia.bg/?page=faq#9

Обстоен анализ върху алтернативните варианти за избор при равен брой точки има тук: http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=pr4

Моля, прочетете материалите и помислете добре. Влезте в профила на семейството в ИСОДГ и изберете кой вариант предпочитате. Анкетата ще е активна до 11.05.2009 г. Резултатите ще са публични.

Тази анкета е моя лична инициатива, за да помогне на обсъждането на въпроса.

Нарочно се въздържам от изказване на каквото и да било лично мнение – засега.

Благодаря за разбирането и помощта!

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ
[/size]Молим родителите, които не получават отговор от обратна връзка до 4 работни (!) дена да пишат отново като внимават адреса на е-поща да е валиден. По принцип успяваме да отговорим на всички до 3 работни дена.

Благодарим за разбирането!
Последни допълнения

В последната актуализация на системата отключихме възможността да се отказват заявени критерии (натиснете бутона „Откажи” срещу вече заявен критерий) и да се заявяват отнети родителски права по СК9.

За деца, родени през януари 2007 г. може да заявите кандидатстване с набор 2006 г. След седмица ще получите е-поща за потвърждение. Ако потвърдите, ще участвате в класирането само с набор 2006 г. без възможност за промяна до края на септември.

С това привършваме актуализациите преди началото на май. Идната седмица ще осигурим възможности за промяна на кандидатурите в текущите групи и необходими функционалности за директорите. Ще започнем да поддържаме и ЛНЧ за родители или деца, които са чужденци.
Вече може да добавяте деца и втори родител към семейството.

За да добавите дете, натиснете „Добави дете” на началната страница и въведете ЕГН и имената му на съответния екран. Трябва да получите съобщение „Успешно добавихте <име> като член на семейството.” Влезте в профила на детето и проверете дали майката и бащата съответстват по Удостоверение за раждане. Ако не съответстват, отбележете "Друг" или "Неизвестен".

Внимание! Децата трябва да живеят на едно и също място. Ако имате деца, които живеят на друго място, не може да ги добавяте като членове на семейството. Деца над 18 години продължават да са членове на семейството, ако следват на ваша издръжка. Семейства с регистрирани деца, чиито родители по Удостоверение на раждане не съвпадат с поне един от регистрираните родители ще бъдат проверявани допълнително.

За да добавите родител, натиснете „Добави родител” на началната страница и въведете ЕГН и имената му на съответния екран. Този бутон е активен, ако има само един регистриран родител. Въведете данните за втория родител в семейството и натиснете "Запиши". Ако дете има друг родител по Удостоверение за раждане изберете съответно "Друг" или "Неизвестен" в профила на детето. Няма нужда да регистрирате други родители извън семейството, ако вече сте регистрирали двама в семейството. Точките по критериите се изчисляват на базата на информацията от профилите на двамата регистрирани родители в семейството.

Заявката за преместване към набор 2006 за деца, родени през януари 2007 г. ще бъде пусната като специален въпрос в профила на детето по-късно днес или утре сутринта. Ако отговорите положително на въпроса, до седмица ще получите съобщение за потвърждаване.
[/color]


Подточките по допълнителните критерии се изчисляват

В секция „Критерии / Точки” на детските профили са изчислени подточките по допълнителните критерии.

Молим, родители заявили детска ясла по К5 да проверят дали заявката им е означена правилно. Ако не, просто изберете детската ясла от менюто. Това ще доведе и до изчисляване на ДК7. Подточките, показани в тази секция са максималния брой, който може да получите. За всяка градина е различно.

В секция „Кандидатури” се вижда разпределението на подточките за всяка кандидатура, съответстващо на избора на педагогическите съвети за допълнителни критерии.

Списъците на чакащите не съдържат подточки, защото това би било заблуждаващо на този етап. Подточки в списъците ще въведем, когато разделим опашките по квоти и внедрим индикацията за шансовете за прием в началото на май.


Обновяването на профилите за кандидатстване в градините на Столична община е успешно

До днес, 14.04.2009 г., повече от 8600 семейства са обновили профилите си за кандидатстване за прием от месец септември в Информационната система за обслужване на детските градини на Столична община (ИСОДГ). В последните дни са направени повече от 800 нови регистрации за кандидатстване. Около 1900 потребителя все още не са преминали през всички стъпки на прехвърляне на профилите по новите правила.

Процесът отне една седмица. Въпреки известни затруднения в началото и съзнателното забавяне на процеса, можем да кажем, че обновяването на профилите е успешно. Системата е стабилна, процесът е под контрол.

Списъците на чакащите вече се подредени по точки. Те ще се обновяват към 24 ч. всеки ден. По-късно днес ще бъде пусната и функционалността за изчисляване на подточките по допълнителните критерии. С отключването на функциите за добавяне на дете и родител към профилите на семейството, планирани за утре, ще приключат промените в системата на този етап.

На родителите, които изпитват проблеми, отговаряме до два дена чрез формата за обратна връзка. Поддържаме интензивна комуникация и чрез интернет форума бг-мама. 

Ще помогнем на всички! Има достатъчно време до 18 ч. на 21 май 2009 г. Класирането е на 23 май 2009 г.

В началото на май ще добавим специална функционалност, която ще дава реалистична индикация за шансовете за прием на всеки индивидуално. Списъците на чакащите в момента не са добра индикация за шансовете за прием. Те ще се променят значително всеки ден.

Преминаваме към втория важен етап на подготовката за класиране – засичането на информацията в профилите и критериите с бази от данни на ЕСГРАОН, НОИ, МОН и други институции. По този начин ще можем да отстраним проблеми в профилите преди самото класиране и да намалим отказите за записване поради нередовни документи. Значително ще намалеят възможностите за документни манипулации и нерегламентиран прием. Бихме искали да благодарим на колегите от общината и институциите, които ни съдействат!

Стъпка по стъпка се приближаваме към основната цел: Тази година да няма денонощни опашки пред градините в София и децата да бъдат приети прозрачно и възможно най-справедливо по ясни правила без субективен фактор.

Дори в изключително тежките условия на остър дефицит, ще докажем, че цивилизованият, европейски избор е възможна алтернативна за обществото. Алтернатива, която се осъществява с конструктивното взаимодействие между всички заинтересовани страни – родители, директори и общински служители.

Надяваме се, че успешното провеждане на прием чрез ИСОДГ тази година ще подпомогне по-бързото и ефективно разрешаване на основния въпрос - острият недостиг на места в детските градини на София.

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ
Отговориха ми да си проверя профила - наред си е, разбира се!
Всички с този проблем - пишете им!!! Явно е масов, а ни пращат да си гледаме профилите. Има някакъв бъг в системата явно.

Не се безпокойте. Прегледайте списъците пак утре. Тогава ще са актуализирани към 24 ч.


Списъците се обновяват към края на деня!

Много родители се учудват, че не виждат незабавни промени по списъците на чакащите, когато променят кандидатурите си. Това е нормално.

Утре ще видите обновените списъци към 0:00 ч.

Промени, правени през деня ще се виждат на следващия ден.Моля, не преекспонирайте проблемите!


Повечето потребители нямат проблем с обновяването на профилите, критериите, кандидатурите или списъците. Те и не пишат във форума, защото нямат нужда.

Много често за проблеми, които се дискутират във форума и засягат малко потребители се създава впечатление, че са масови. Това най-често въобще не е вярно. Има проблеми с някои профили и ние ги решаваме, но масови проблеми няма.

Моля, имайте предвид този ефект на преекспониране на проблемите, когато четете и дискутирате тук.

Благодаря за разбирането!

Я.Дж.


Добър ден,
извинявам се но кога ще има решение на този "малък" проблем с подновяването?
Писах и на обратната връзка, също така не съм обновявала профила на дъщерями последните 72 ч. , резултат за промяна няма .
Ще изчакам още ,но докога ??!?!!?!?

Ако говорите за списъците, просто проверете дали утрешните списъци съответстват на точките във Вашите профили.

ДО ИСОДГ:
До кога възнамерявате да прилагате тази практика профилите да не се обновяват на момента, а към 24 ч.
И респективно значи ли това, че ако сте решили да я прилагате до края - на 21.05.  18.00 ч. - който каквито промени направи в профила си те няма да бъдат отразени на момента а чак в 24 ч. и съответно никой няма да има представа за реалната подредба  #Crazy
за каква прозрачност говорим всъщност  Crossing Arms

Ама моля Ви се пускайте съобщение СИСТЕМАТА Е ВРЕМЕННО ОТВОРЕНА И НАПЪЛНО НОРМАЛНО РАБОТЕЩА така поне да не висим по цял ден а само в този мечтан период   bouquet

Профилите се обновяват веднага, разбира се. Става дума за списъците.

Както казахме многократно - списъците в момента НЕ СА индикация за шансовете Ви за прием. В началото на май ще въведем реална индикация.
 
Не разбираме какво точно и пречи на прозрачността, това че списъците се обновяват веднъж дневно?
Вие знаете ли за някоя друга по-прозрачна обществена услуга?

И при мен няма доп.критерий брат/сестра иначе всичко друго е наред.
Дали не сте ги въвели още или е грешка?

Не е грешка.

Подточки по ДК1 „брат/сестра в същата градина” ще се изчисляват автоматично през май, когато ще бъде внедрен регистъра на всички деца в детските градини.

А какво стана с критерия "К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т." той само за ЦДГ ли важи или и за ОДЗ, че ве му изпуснах края

Важи за 1-ва група - независимо дали ЦДГ или ОДЗ.


Подточките по ДК7 „конкретни детски ясли в района на градината” важат само за ЦДГ 12 (ясла #1 и #28) и ЦДГ 161 (ясла #24). Ако избраната по К5 ясла не е #1, #28 или #24, допълнителна подточка по ДК7 не се изчислява.


и да допълня, кога ще се появи тестовоя  бутона за заявяване на входящ номер

За тестовия бутон питах вече няколко пъти в темите тук (включително на първа страница в тази тема), а също и от формата за обратна връзка, но нямам никакъв отговор. Отново и аз питам за него, а дано като се настоява най-накрая да отговорят.  Peace

Ако има тестови бутон, той ще бъде пуснат след класирането. Планираме да проведем анкета в началото на май сред родителите, защото не мислим, че 'обратния брояч' и състезанието 'бързи пръсти' са добър начин за определяне на входящите номера. Той ще доведе само до излишно изнервяне, а крайния резултат няма да е различен - разпределението ще е на практика случайно. Стига да сме в рамките на решенията на СОС и на педагогическите съвети, че третичното подреждане ще се извършва чрез входящ номер, получен от системата - имаме свобода да решим как точно да работи входящия номер. Ще направим така, както решат родителите при анкетата. Ще приложим пряка демокрация.

Я.Дж.


ДО ИСОДГ

Дали ще е възможно в списъците да бъде отразено за всяко дете по кое желание (I, II, III,...) събира точките си, например в скоби след обявените точки

Три Имена             точки                  желание

това вече ще бъде доста добра индикация за шансовете ни. Предполагам че и Вие ще се основавате на тази информация при даването на индикации от началото на май. Не мисля че тук може да става дума за защита на лични данни - това ще отразява само поредността на желанието все пак

Моля, изчакайте до началото на май за реалистична индикация. Номер на желанието в момента само ще Ви заблуди. Смятаме да направим следното: Ще разделим списъците по квоти. Ще включим и подточките. Ще започнем да правим подредба на кандидатурите все едно, че извъшваме класиране всеки ден. Така срещу всяка кандидатура ще започнете да виждате шансовете: "Високи", ако бихте се класирали на този ден, "Средни", ако бихте попаднали в гранична група и "Ниски", ако не бихте се класирали. Това по никакъв начин не означава, че в деня на класирането ще получите същите резултати, но е много по-реалистична оценка на шансовете, отколкото да изследвате списъците и да се чудите непрекъснато. Има идея да се направи специално предаване по БТВ в „Часът на мама” по този въпрос, но още нямаме потвърждение от редакторите на предаването.

Я.Дж.и да допълня, кога ще се появи тестовоя  бутона за заявяване на входящ номер

За тестовия бутон питах вече няколко пъти в темите тук (включително на първа страница в тази тема), а също и от формата за обратна връзка, но нямам никакъв отговор. Отново и аз питам за него, а дано като се настоява най-накрая да отговорят.  Peace

Ако има тестови бутон, той ще бъде пуснат след класирането. Планираме да проведем анкета в началото на май сред родителите, защото не мислим, че 'обратния брояч' и състезанието 'бързи пръсти' са добър начин за определяне на входящите номера. Той ще доведе само до излишно изнервяне, а крайния резултат няма да е различен - разпределението ще е на практика случайно. Стига да сме в рамките на решенията на СОС и на педагогическите съвети, че третичното подреждане ще се извършва чрез входящ номер, получен от системата - имаме свобода да решим как точно да работи входящия номер. Ще направим така, както решат родителите при анкетата. Ще приложим пряка демокрация.

Я.Дж.

Това означава ли, че има вероятност този брояч да отпадне и да измислите нов начин за класиране, и ако да - какви са вариантите?

Класирането ще бъде извършено по третична подредба от входящ номер чрез системата - това е решено от СОС и педагогическите съвети и няма да се промени.

Въпросът е единствено как точно да се получава този входящ номер от системата. В началото на май ще пуснем обяснения и анкета до родителите. Ще направим така, както решат 50% + 1 глас.

Я.Дж.Защо децата посещаващи частни детски ясли немогат да ползват допълнителни точки?!Повечето от децата посещатат частни,защото не са ги приели в държавни и сме имали друг вариант!Не всички деца са в частни детски,защото родителите им незнаят какво да правят парите си!Мисля,че е некоректно към нас!Нали и ние плащаме данъци в тази държава,която се грижи тоооолкова много за нас!

Имате право, но такива са правилата в момента. Самостоятелните ясли също са на Общината, въпреки че са под контрола на Министерството на здравеопазването. Допълнителната точка е дадена, за да осигури равнопоставеност на децата в самостоятелни ясли и децата в яслени групи в ОДЗ, които преминават към градинските групи автоматично.

Я.Дж.

Още един въпрос, г-н Джонев,

Вчера Щурчо изказа нещо, което ми се стори логично. Наистина някъде до средата на май няма да има значение колко пъти дневно се обновяват списъците според настъпилите промени, но на 21-ви ще има голямо значение, защото ако сме преценили, че някъде може да ни приемат, то някой може да направи корекция, която няма да видим и ще останем извън класираните. Респективно може да "изхвърлим" от класацията някое дете, ако ние направим промяна. Няма ли да е добре поне последните 1-2 дни (20-21 май) списъците да се обновяват ежеминутно? Мислили ли сте за това и ако да - предвиждате ли го?
Мисля, че идеята е повече от добра!

Благодаря, че ме изчетохте и лек ден!

Павл. Н.

Да, предвидили сме го. От пускането на реалистичната индикация, списъците ще се обновяват ежеминутно. Това непрекъснато и забързано разместване може да създаде проблеми в последните часове преди 18 ч. на 21-ви април. Ще мислим как да ги избегнем. Мислим и по най-добрите стратегии, които да предложим на родителите за подредба на желанията. Трябва да се направи математически анализ на ситуацията – този раздел от математиката се нарича „Теория на игрите”.

Я.Дж.

Добро утро,Пиша ви и тук,защото вече много се обърках и ми трябва вашата помощ и съдействие!Бутона вече е активен,но когато добавям и втория близнак ми излиза следното събощение:ЕГН-то вече е регистрирано в системата Ако сте сигурни, че няма грешка в данните, моля, свържете се с екипа за поддръжка. Моля ви за съдействие,явно грешката е моя защото тръгнах да регистрирам двете деца поотделно.Моля за вашето съдействие за да се коригира профила ни.Благодаря 


Просто пишете в обратна връзка. Ще Ви кажа какво е станало: В предишната система сте регистрирали и двете деца, но не сте установили връзка между тях като брат/сестра. Съответно, при прехвърлянето на профилите само едното дете е записано в семейството. Другото е регистрирано в системата, но не е асоциирано към Вашето семейство в момента. Като се опитвате да добавите дете, системата правилно Ви казва, че то вече съществува. Пишете в обратна връзка, дайте ЕГН на другото дете и ние ще го добавим към Вашето семейство. Не се безпокойте.

Я.Дж.

Какво се е случило, че масово деца, които си бяха с по 8,7,6 и т.н. точки сега са с по 0 т. Окола 2/3 от децата в списъка са с нула точки, а вчера бяха само около 1/3-та?  newsm78
Гледах градините в Студентски град, но предполагам, че и в другите е така.

Нормално е. Просто има повече родители, които започват стъпките на прехода, но още не са въвели данни в профилите, за да се изчилят точките. Както казахме, процесът на формиране на списъците ще продължи няколко седмици. Затова непрекъснато обясняваме, че от това да се следят списъците в момента, освен да ви изнервя, друга полза няма. Изчакайте началото на май за реалистична индикация на шансовете ви.

Я.Дж.

Внимание! Децата трябва да живеят на едно и също място. Ако имате деца, които живеят на друго място, не може да ги добавяте като членове на семейството.

Значи ли това, че деца от различни бракове не са братя/сестри и не може да се ползва предимство, когато по-голямото осещава същата ОДЗ, макар че живее в друго домакинство, но носят едно име?

Не. Ако имат поне един общ родител по Удостоверения за раждане, ще ползват предимство за брат/сестра в същатата градина. Няма реалистичен начин да се докаже друго, а и тези случаи са единични.

Я.Дж.

Г-н Джонев, бихте ли казали дали се обсъжда /или дали вече е решено/ при равен брой точки директорите да вземат решение кое дете да бъде класирано?Защото днес по БНТ1 Г-жа Фандъкова е казала точно това...а вчера беше пусната информация от вас, че ще има допитване до родителите кой вариант предпочитат.Надявам се на отговор, защото на мен ми се струва, че това ще увеличи корупцията и много повече деца от миналите години ще влязат по "втория начин".

Правилата от Столичния общински съвет са ясни: Педагогическите съвети взимат решение как да се подходи при равен брой точки. Педагогическите съвети са решили да се ползва входящ номер, издаден от системата. В този смисъл, твърдението на г-жа Фандъкова е вярно. Решението е на предагогическите съвети и то е да се ползва входящ номер, издаден от системата - точно, за да не се допусне субективен фактор в класирането. Разбираемо, Общината не желае в момента да се дискутира този въпрос, защото може да се преекспонира. На практика, той ще засегне не повече от 10% от родителите и няма защо да се преекспонира в момента. 

Я.Дж.

До ИСОДГ - Продължавам да не мога да си вляза в профила, и да не знам - е ли съм регистрирана или не? Всеки път е едно и също - влизам с мейла и паролата,директно ме изпраща да попълвам ЕГН-та, и след като въведа моето,иска и на бащата - бащата ,както съм писала е чужденец, няма  БГ - ЕГН, и вече цяла седмица аз си стоя на тези ЕГН-та и не мога да продължа напред Rolling Eyes Ще има ли някакво решение на проблема ми, писала съм и на обратна връзка преди доста време - отговор нямам, и наистина съм изнервена и притеснена,защо този път не мога да запиша синът си,защо първият път бащата беше "одобрен от системата" , а сега дори и мен не приема, и въобще има ли някаква надежда да мръдна от тези ЕГН-та и да си вляза в профила Confused Confused Confused

Просто оставете всички полета за бащата празни. Така ще може да си попълните данните в профилите. После ще добавите бащата - не се безпокойте.

Я.Дж.

Какво се е случило, че масово деца, които си бяха с по 8,7,6 и т.н. точки сега са с по 0 т. Около 2/3 от децата в списъка са с нула точки, а вчера бяха само около 1/3-та?  newsm78
Гледах градините в Студентски град, но предполагам, че и в другите е така.

И ние сме така. Вчерашните ни точки (8, 7 , 6) се НУЛИРАХА (в списъците на детските градини).  Как става така?! Защо и ДОКОГА?! При всяко "оптимизиране" на системата едно се оправи и друго се развали. Това, което вчера работеше вече не работи!
масово тези който са били по назад искачат напред  Rolling EyesЕй като гледам в детските градини които кандидатствахме  излизат над 5-6 арапчета и турчета а аман от тях бе #2gunfire #Cussing out( не съм расистка)

Много моля, списъците в момента НЕ СА ДОБРА ИНДИКАЦИЯ за шансовете ви за прием. Непрекъснатото им следене само ще ви изнервя, без никаква реална полза. Изчакайте началото на май, когато ще пуснем реалистична индикация за шансовете ви.

Чудя се дали не е по-добре просто да махнем списъците засега. Но това ще доведе до паника. Въобще, няма добро решение - избираме по-малко лошото.

Я.Дж.


Здравейте и от мен. От името на моя близка ,която в момента не може да влезе, имам въпрос. От началото на м.12.2008 г., детето посещаваше ДЯ в р-н Подуяне. От м.02.2009 го преместиха в друг район. Как да бъде отразено преместването ,за да може проверката да е актуална?

В началото на май ще внедрим регистъра на всички деца. Там директорите ще нанесат преместванията от февруари месец насам. Последната актуална база на МОН е към края на февруари. Колегите от МОН и фирмата, която се грижи за регистъра на всички деца в образователната система са много кооперативни.

Я.Дж.

имам следния въпрос към системата

как ще се определят 40% квотата, как въобще ще изглежда това като списък? Защото сега както са подредени няма квотен принцип..и всъщност не дава въобще реална представа за класирането, дори на този първоначален етап.

Ще има две опашки - едната под квота за 40% от свободните места, другата обща за оставащите 60% от местата. Квотата ще отпадне след първите няколко класирания. Реална представа за шансовете ще имате в началото на май. Списъците в момента НЕ ДАВАТ РЕАЛНА ПРЕДСТАВА за шансовете Ви за класиране.

Я.Дж.

въпрос към екипа:
Защо след като местоработата ми е в Триадица, а на съпруга ми в Лозенец, а яслата за която кандидатстваме е в Красно село системата ми дава 0,1т за ДК5? Явно е грешка в системата, но да не излезе после, че е наша грешка и да откажат да ни запишат? И защо системата ми изчислява 10,3 т, а в списъка за яслата излизат само 10т?

Не, няма грешка. Просто не сте избрали районите на месторабота на родителите. Направете го.

Точките по допълнителните критерии в секция "Критерии/точки" са максимално възможните. Те варират за различните градини в зависимост от техния конкретен избор на критерии.

Подточки в момента не се виждат в списъците, защото това би било заблуждаващо. Изчакайте до началото на май за реалистична индикация за шансовете за прием.

Я.Дж.

Имам питане - как мога да отменя заявена точка по един от критериите? Никъде няма бутон "ОТМЕНИ"  или нещо подобно, а все пак до м. май има доста време, през което ще настъпват промени...

Само да направим последните проверки по генерацията на точките и списъците и ще пуснем и "Отмени" за критериите.

Я.Дж.

До ИСОДГ: Когато дете родено януари 2007 година, кандидатства с набор 2006 година в ОДЗ, отпада ли от кандидатстването за ясленска група или попада и в списъците и за ясла и за първа група? Въпроса ми е във връзка с това, че във всяко отделно ОДЗ шансовете за прием са различни, в някои има повече места за ясленските, а в други за първа група.

Благодаря предварително за отговора
Януарчетата 2007 могат да си изберат еднократно набора с който да кандидатстват. Т.е избереш ли да сте с набор 2006, губиш шансовете си за яслените групи в ОДЗ.

Да. Точно затова ще получите допълнително съобщение за потвърждаване до седмица.

Я.Дж.

До ИСОДГ: Когато дете родено януари 2007 година, кандидатства с набор 2006 година в ОДЗ, отпада ли от кандидатстването за ясленска група или попада и в списъците и за ясла и за първа група? Въпроса ми е във връзка с това, че във всяко отделно ОДЗ шансовете за прием са различни, в някои има повече места за ясленските, а в други за първа група.

Благодаря предварително за отговора

Не е справедливо спрямо останалите родители. Може да се редите само на една опашка с един набор. Вие решавате на коя. Така или иначе, възможността на родените януари 2007 да кандидатстват с набор 2006 е вид компромис.

Я.Дж.

Детето ми посещава ясла в ОДЗ.  Роден е през 2006 г  и ще премине автоматично през септември в 1-ва група, но ОДЗ ми е доста далече и неудобно, въпреки, че е най-близкото ОДЗ до блока ни.
На ъгъла на блока ни има ДГ, която ми е много удобна и  в която съм заявила кандидатура за 1-ва група. Не разбирам, защо не мога да ползвам предимство като реално, ако го приемат в ДГ ще освободя едно място в ОДЗ за родено дете през същата година.
Реално децата родени през 2006 г имат по голям шанс във въпросната градина, защото свободните места са 50 , а в ОДЗ-то респективно са само 15 тъй като от яслата ще преминат в 1-ва група.
И сега въпроса ми е предвижда ли се размяна в случай, че на две семейства им е по удобно.


Може да кандидаствате на общи основания. Това са правилата.

Ще има функционалност за идентификация на възможни размени след класирането. Ако и двете семейства са съгласни и децата са един набор, тогава ще може да извършите размяната.

Я.Дж.

според мен този бутон е просто застраховане от страна на онези "горе"- защото по принцип никой няма право да ти иска лични данни, от каквото и да било естество. И понеже родителите са "луди" на тема градини - предполагам повечето натискат "ДА" и така малко или много ония от "горе" се застраховат, после да не писне някой защо аджеба личните данни са достъпни

Не. Това е изискване по закон. От НОИ няма да ни дадат данни, ако не сме поискали изричното съгласие на родителя за това засичане. Не зависи от никой - това е законно изискване.

Добре ще е, ИОСДГ да драсне два реда с каква цел се въвежда тази опция. Хубавото, че отговор "Да" е по подразбиране, иначе и аз не бях влизала в профила от няколко дни и от тук разбрах за това нововъведение.

Щом така и така си попълваме лични данни, значи разчитаме, че този, който ги чете/проверява има право да върши това. И това се отнася не само до справките в НОИ, а до цялата инфо от профилите ни, не е ли така? Макар че сега като се замисля, в някои случаи се иска изричното "писмено" съгласие за проверка на някои категории данни.  newsm78

наистина се иска писмено съгласие, но какво ще става с тези които са отказали, може би с влизането за регистрация в системата трябва да даваме съгласие за тази и всички други проврки, иначе да се отказва регистрация.

Не, не може да се отказва регистрация, но за тези профили, за които нямаме потвърждение от засечките с други регистри ще бъдат сигнализирани на директорите за особена бдителност. Освен това, те би трябвало да са първа цел на евентуална последваща проверка.

Края на миналата седмица отдавна отмина а за деца родени 2005г. все още не може да се добавят или премахват детски градини!  SadЗащо?  Благодаря предварително, ако някой ми отговори.

Отложихме текущото класиране за събота (25.04), защото трябваше да препотвърдим текущо свободните места с директорите. В момента работим да осигурим възможност на родителите на деца, родени 2005 и по-големи да разместват кандидатурите си преди класирането. Надяваме се утре по-късно през деня да пуснем тази функционалност.

А кой все пак ще следи директорите?

Чл. 4.1 от Правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет гласи:

„Контрол по спазване на реда за приемане на деца в общинските обединени детски градини на територията на Столична община се осъществява от Дирекция „Образование” с участието на представители на Работната група, създадена със Заповед РД 09-01-83/22.02.2008 г. на Кмета на Столична община.”

В Работната група участват представители на две неправителствени родителски организации – Асоциация „Родители” и Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, както и други родители. Участват представители на Дирекция „Образование”, представители на директорите.

Няма по-добра гаранция за прозрачност от гражданския контрол, който е установен от Столичния общински съвет с Чл. 4.1 от Правилата за прием.Здравейте понеже видях че трябва да попълвам адм. район на месторабата има ли някъде в интернет място където да разбера конкретната месторабота (по нейния адрес) къде се намира т.е. в кой район, защото от тъпата ни община г-жата ми обяснява че това го няма на сайта на Столична община да съм се обадила в телефонни услуги. Аман от конпетентност в тази страна. Благодаря ви мами, знам че вие ще ми помогнете.

Най-лесно е да отворите картата с градините в Google Maps. Намирате местоработата си на тази карта и виждате в кой район са най-близките градини.

Здравейте!
Искам да попитам, не съм на ясно със следното - в профила на детето ми , срещу всяка от градините в списъка има точки - 8, 6, 5 и т.н.  А в списъците на градините с имената на децата точките са други. Кои точки да гледам - тези ,които са срещу всяка градина или тези, които са срещу името на детето в съответната градина? Тогава какви са тези точки, които са срещу всяка градина в списъка ми с градини?
Благодаря!

Не би трябвало да са други. Единствената разлика, че точките в профила съдържат и десети, т.е. подточки от допълнителните критерии. Тези подточки още не се виждат в списъците. Пишете на обратна връзка, ако действително има разлика в целите точки.

ИМАМ ВЪПРОС КЪМ ЯВОР ДЖОНЕВ ИЛИ СЪОТВЕТНОТО ЛИЦЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА МИ ОТГОВОРИ
Извинявам се, че питам тук, но от седмица чакам отговор на този въпрос в профила на детето си и няма нищо. Та може тук като попитам да ми отговорят все пак. Интересува ме защо не се отразява като предимство наличието на сестра в същото ОДЗ, която не тръгва наесен на училище? Тоест там, където трябва да ни се даде подточка, системата не дава такава, макар да отговаря на условието - "брат/сестра в същото ОДЗ, които не тръгват на училище наесен". Извинявайте за спама, ама си изчаках чакането за отговор, където би трябвало да ми отговорят.
Струва ми се, че допълнителните критерии, поне не всички, още не се отразяват. И при мен има един такъв критерии, който се изчислява автоматично, но не е изчислен.

Този допълнителен критерий ще се изчислява автоматично, когато внедрим регистъра на всички деца в градините в началото на май. Ще видите подточка, заедно с информация коя градина посещава детето. Ако има несъответствие, пишете на обратна връзка.

според мен този бутон е просто застраховане от страна на онези "горе"- защото по принцип никой няма право да ти иска лични данни, от каквото и да било естество. И понеже родителите са "луди" на тема градини - предполагам повечето натискат "ДА" и така малко или много ония от "горе" се застраховат, после да не писне някой защо аджеба личните данни са достъпни

Напротив. Ние сме регистриран администратор на лични данни и имаме право да ги събираме и обработваме по разпоредба на Общината, но само за целите на услугата, която предоставяме. Разбира се, трябва да спазваме определени законови изисквания за защита на тези лични данни. Информацията от НОИ попада в специален раздел лични данни, свързани с данъците. По закон се изисква съгласие за проверка на данни свързани с данъците - затова е сложен и този въпрос в интерфейса.

здравейте
прехвърлиха ми задължението да регистрирам детето на шефа и да кандидатствам за определена детска градина
смятам се за доста компютърно грамотна, но определено не намерих откъде да направя избора на детска градина, за която да кандидаствам
как да се оправя с въпросното нещо

Избрете "Кандидатури". Натиснете бутона "Добави градина". Изберете района. Изберете желаните градини от този район. Натиснете бутона "Добави градина". После подредете градините по ред на желанията използвайки стрелките.

пак да попитам....какво правим с децата с еднакъв брой точки

Проблемът е с децата с еднакъв брой точки, които попадат в гранични групи, т.е. остават определено количество свободни места, но недостатъчно да бъде приета цялата следваща група с равен брой точки (и подточки).

Родителите на деца в гранични групи ще трябва да заявят входящ номер след първоначалното класиране. Ще имат една седмица да го направят. Съответно, ще бъдат класирани тези с по-малки входящи номера, като самият номер няма да зависи от деня и часа на заявката! Има два варианта за заявка на входящ номер: а) с обратен брояч - 'бързи пръсти' и б) чисто случайно число с независим генератор и публичен регистър. В началото на май ще проведем анкета с родителите кой вариант предпочитат. Ще направим така, както решат 50% + 1 гласа.

Здравейте!

Родителите на деца, родени през януари 2007 г. и заявили преместване за кандидатстване с набор 2006 ще получат съобщения по е-поща за потвърждаване или отказ на заявката. При потвърждаване, кандидатурите ще бъдат пренасочени към набор 2006 и ще бъде изпратено допълнително съобщение в рамките на два дена.

здравейте,

колкото и да опитвам не успявам и не успявам да извърша регистрация на близнаците ни в системата;
пише - Проблем в профилите, моля обърнете се към екипа са поддръжка.
също така в червено са означени и ЕГНтата на децата;
те са родени 2004 година;

моля помогнете как да успеем да се регистрираме и да се запишем в листа на чакащите на избраната градина?

Нова регистрация ли правите или и преди сте се регистрирали в системата? Защото ако имате предишна трябва само да я прехвърлите.

не успях да вляза в старата така че се опитвам да направя нова регистрация (до момента несполучливо)?

Ако тези деца са били записани преди, няма да може да направите нова регистрация за тях. Трябва да следвате стъпките за прехвърляне на профилите: http://kg.sofia.bg/?page=manual#1

Някой с новини относно кандидатстване на януари 2007 с 2006? Thinking

Аз още се чудя как от ИОСДГ ще прилагат нещо, което не  е записано в Правилата. Такава възможност там не се предвижда. Ако съм майка на дете, родено 2006, и някое януарче 2007 ме изпревари, ще оспорвам записването му.

Това е решение на Дирекция "Образование" по препоръка на Работната група. Традиционно се правят подобни изключения за родените януари.

И втория ми въпрос е: При оформянето на опашките по квоти децата, които получават точки по критерий К4 - родител/ баба/дядо в детско заведение, към коя квота ще бъдат - социалните с предимства или към общата? Защото като гледам те са начело на опашките, а близнаците и многодетните са след тях с по 2 точки.
Мога да ти отговоря само на този въпрос. Въпросният критерий К4 е от общите, не от социалните, така че той ще е на другата опашка не при близнаците.

Ще има две опашки: едната за деца с точки по социални критерии (40% от свободните места) и другата - обща за всички (без точките по социални критерии) - 60% от свободните места. К4 не е социален критерии - тези деца, ако нямат социални точки, ще са само на общата опашка.

До екипа на ИСОДГ
Моля да ни отговорите на въпроса, който вълнува всички родители - в много от вашите отгооври казвате, че идея за вероятните класирания ще дадете в началото на май. Моля, уточнете под началото на май какво имате предвид като дати особено, както от 1-7 май ще бъдат почивни дни. Може ли да дадете по-конкретни дати, за да изчакаме дотогава вместо да сме на тръни да не пропуснем този момент.

Благодаря и лека работа

След 7-ми май ще пуснем реалната индикация за шансовете за прием.
Няма да почиваме 2-6 май - има твърде много работа преди класирането.
Няма защо да сте на тръни отсега - разместванията на опашките ще се случат в седмицата преди 23 май. Вероятно ще въведем определени ограничения, за да не се получат прекалено много размествания в последния момент.

Аз искам да питам екипа относно квотите:
1. Имайки предвид, че 40% от различните числа не е винаги цяло- какъв прицип е избран за закръгляне?(пример от 9 места- 40% са 3.6 деца. В случая 3 или 4 деца ще се приемат?);
2.Направи ми впечетление, че някои сем-ва на близнаци ги регистрирт по следният начин- единият е първо желание в едната градина, а др. в друга градина. Тове е въжможно понеже шансовете им се увеличават. но въпросът ми е следният пример: в една градина под квота са 3 деца- Иван, Драган и Петкан. Иван обаче има брат близнак, който е кандидаствал по второ желание в съответната градина. Вземайки предвид, че брат му близнак е приет следва и той ще бъде. Това означава ли, че Петкан ще опадне и на неговото място ще премат брата близнак на Иван или ще се добави още една бройка за сметка на приема без квота?
Благодаря за отговора

1. Принципи за закръгляване няма много, има само един, математическият - 5 десети и над се закръгляват към следващото цяло число; 3,6 се закръглява на 4.
2. Никъде не пише ясно и точно отговора на това, което питаш. Предполагам, че ще "добавят" по още една бройка за близнаците, защото те вървят в пакет автоматично.

Свободните места ще се разделят 40/60 със закрългяване към по-голямото число за социалните опашки.

Да, за близнаците ще се отваря допълнително място, ако е необходимо.


Да има случайно някой с чадо, родено януари 2007, който вече да е с обработена заявка за кандидатстване с 2006? Седмицата вече се изцъка, така че очаквам днес да стане, ама още не е в нашия случай... Mr. Green
И аз чакам да ми се обработи заявката....днес изтича седмицата откакто съм го обявила. Още не мога да се наредя на опашките заради това Confused
Явно ще го оставим за понеделник. След 17:45 едва ли има шанс... Аз съм на същото дередже, но нали има време. Mr. Green

Днес пуснахме потвърдителните съобщения до родителите. До два дена ще извършим и прехвърлянето на кандидатурите.

Момичета имам един въпрос Rolling Eyes.Как може да се прехвърли профил на дете  което е регистрирано миналата година без да се знае имейла.Изчела съм почти всичко по въпроса  и мисля ,че е не възможно .Но ако някой има идея моля да ми отговори дори и на лични.Защото имам позната която има този проблем и ситуацията е доста объркана пък ми се иска да и помогна.
Благодаря   bouquet

Не може. Трябва да пишете в обратна връзка с ЕГН на детето, е-поща и телефон за връзка - необходима е ръчна намеса. Те ще Ви се обадят, ако има нужда.

момичета, самоцитирам се за пореден път - моля, кажете ако вече е ясно кога и как ще става за мамите с равен брой точки или ако още не е ясно - кога евентуално да очаквам информация  Confused
Нали последно от ИСОДГ писаха, че в началото на май ще пуснат анкета и варианта спечелил 50+1 гласа ще е. Двата варианта са обратен брояч и случайни числа генерирани от самата система (разбирай лотария).

Да. И при двата варианта, входящият номер ще е случайно число на практика. Има подробни обяснения за това в документите на Работната група.

Към кой трябва да се обърна,ако знам,че някое дете е с неправомернно попълнени критерии?Защото вече ми писна от тарикати.Значи ние ще си висим по опашките с по 8,7 точки а други ще оглавяват с 10+ точки,че и ще се хвалет,че имат връзки. #2gunfire

Ще има начин да изпращате оплаквания към Дирекция "Образование" и Работната група.

Уважаеми екип на ИОСДГ, по мое лично мнение, ще ни направите лоша услуга с тази индикативен шанс за прием. Мисля, че всеки що годе грамотен човек може да си прецени къде шансовете са му по-големи, но ако тръгнете да насочвате всички, наистина ще настане голям хаос и подскачане от опашка на опашка.
Аз лично съм против това.

Сложен въпрос, действително. Все пак сме длъжни да дадем повече информация на родителите, защото ориентирането само по списъци е заблуждаващо. От друга страна, очакваме много размествания в последния момент. Ще вземем мерки да не допускаме прекалено много размествания последните дни - възможно е да въведем времево ограничение за разместване - примерно, 30 минути. Мислим по въпроса и ще намерим решение.

Здравейте. Искам да попитам нещо свързано с класирането.

В списъците на някои от градините, за които кандидатства моето дете, на челни позиции с най-високи точки са, с малки изключения, едни и същи деца. Както и да са им подредени желанията точките им са все високи. Това е ми е ясно защо. Обаче, когато се извърши първото класиране, тези деца ще бъдат приети във всички градини ли?  И после, останалите ще чакаме да видим къде ще се запишат те, за да мръднем ние по-напред, така ли е?  Ако е така, то значи, че и след на първо класиране нищо няма да е напълно ясно.  newsm78

Точно това е причината да твърдим, че списъците сами по себе си не са добра индикация за шансовете. Разбира се, че ако някой бъде класиран в една градина, той автоматично ще отпадне от опашките на всички други градини и те ще се преместят напред.

Поради наличието на гранични групи и други фактори, ще има нужда от няколко класирания, за да се запълнят всички места. Ще има и отказани записвания, които ще освобождават места за следващото класиране.

Здравейте. Искам да попитам нещо свързано с класирането.

В списъците на някои от градините, за които кандидатства моето дете, на челни позиции с най-високи точки са, с малки изключения, едни и същи деца. Както и да са им подредени желанията точките им са все високи. Това е ми е ясно защо. Обаче, когато се извърши първото класиране, тези деца ще бъдат приети във всички градини ли?  И после, останалите ще чакаме да видим къде ще се запишат те, за да мръднем ние по-напред, така ли е?  Ако е така, то значи, че и след на първо класиране нищо няма да е напълно ясно.  newsm78

ами нещо такова... по-интересното е дали ще се разчита на съвестта на родителите да деактивират кандидатурите на вече записани деца (кой ще заявява, че дадено дете е записано и вече няма да участва в следващо класиране - дали пък директорката при записването няма да е длъжна да го отписва от по-задните кандидатури newsm78) защото иначе още след първото класиране не е ясно на каква и до колко актуална информация ще разчитаме

Не е така. При класиране, всички кандидатури на детето за по-ниски желания се премахват автоматично. Остават само кандидатурите за по-високи желания.

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 18:31 от .Ели.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 172
Следя ви!

# 2
 • при лъв,лъвица и един козирог :)
 • Мнения: 766
КИАРА за идентични случаи се питаме много родители,  както се оказа  Peace
поста на kg.sofia.bg преди твоя е техния отговор - аз лично не го разбирам  Rolling Eyes
 Промени днес по профилите не съм правила  newsm78
Ще почакаме до утре - вече свикнахме  Tired ooooh! Tired

# 3
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
Екип ИСОДГ, здравейте!
Знам, че това не е най-наложащият въпрос точно в този момент, но в крайна сметка за мен е първостепенен засега, а вярвам, че вълнува и много други родители.
Какво е развитието по темата за пускането на пробен обратен брояч? Ще го въведете ли и ако да - кога?
Предварително благодаря! Лек ден и лека вечер!   bouquet

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 16:22 от Pavlina Nikolova

# 4
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
Екип ИСОДГ, извинявам се, защото аз не съм с такъв проблем (нереални точки в списъците с чакащи деца), но става въпрос за хора, които са обновили профилите още миналата седмица, а в списъците не са отразени реалните им точки. Моля да не четете въпросите отгоре-отгоре, а да вниквате в смисъла им и да давате конкретни отговори, а не запаметени автоматично.  Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 806
С отключването на функциите за добавяне на дете и родител към профилите на семейството, планирани за утре, ще приключат промените в системата на този етап.

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ
Бих искала да попитам на кой етап ще бъде дадена възможността за отразяване на желанието, дете родено Януари 2007 да кандидатства с набор 2006?

# 6
 • София
 • Мнения: 2 437
следя темата

# 7
 • София
 • Мнения: 336
Тъй като никой не споделя да има този проблем днес, все пак ще попитам тук, преди да изпратя запитване на лични - успявате ли да влезете в профилите си? Аз не - от сутринта. Пробвам с различни браузери, изчистих кеша, помолих съпруга ми да опита от служебния си компютър - не!

# 8
 • София
 • Мнения: 526
запис

Иглика, аз влизах много пъти в профила. Пиши им в обратна връзка.

# 9
 • София
 • Мнения: 395
И аз да се запиша

# 10
 • едно иглу в Лапландия
 • Мнения: 511
Иглика , влизам в профила без проблем.

# 11
 • София
 • Мнения: 336
Благодаря, момичета..

Друг въпрос - има ли някакво допълнително условие за децата, родени 2006 г., но след септември. Дъщеря ми е родена на 31.12.2006, системата я записа на база ЕГН-то с рождена дата 31.01.2007! Съответно вчера установих, че с тази ИЗФАБРИКУВАНА НЕИЗВЕСТНО КАК ДАТА не мога да избирам детски градини, разбира се, защото не влизаме в групите. Никъде не намерих информация по въпроса. Тук пишещият представител на ИСОДГ не отговори на въпроса ми.

# 12
 • До една малка принцеса...и татко ѝ:)
 • Мнения: 2 907
И аз днес не съм имала проблеми при влизане в профила  Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 198
 Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 2 178
 Да следя.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт