Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 402
Помогнете ми с рецепта за царска туршия и рецепта за домати / за готвене / ! Обърнах форума и не можах да намеря! Благодаря предварително!  bouquet
« Последна редакция: пн, 15 авг 2005, 21:20 от Etina »
Цитирай

Sofia

Мнения: 402
Никой ли няма рецепта за тези 2 неща, ако може без аспирин! Ще съм много благодарна! Praynig
Цитирай


Мнения: 470
Ако до утре никой не даде рецепта за царска трушия ще ти я дам, че сега съм на работа и рецептите са в къщи.
А доматите ги правя така:
Избирам само онези огромните и ги беля задължително /става много лесно когато са добре узрели/, нарязвам ги като за салата, слагам им само сол и магданоз, пълня в буркани и стерилизирам 5 минутки.
Ползвам ги за всичко. Ако е за готвене ги пасирам, а става и само така, като им сложиш малко лук, олио, сирене и маслинки си е страхотна салата за зимата.
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Туршията, която правим вкъщи е с аспирин  Confused.
Цитирай

Sofia

Мнения: 402
О,к приемам всякакви със и без аспирин - в четвъртък заминавам и имам време само до утре да се сдобия с тези рецепти!
Цитирай


Мнения: 3 452
Ето една царска туршия-трепач Wink:

4 кг камби
2 кг моркови
2-3 глави карфиол
кервиз

Целият зарзават трябва да е след почистването нето 8 кг.


Изчистеният зарзават престоява 24 ч. в разтвор от 8 л. вода + 1 кг моркска сол, след което се изцежда. След това престоява 1 час в саламура от 1 и 1/2 кг захар + 3 бутилки оцет. Отново се изцежда, нарежда се в буркани и се долива със саламурата от оцет. Готова е веднага за консумация.
Естествено, съхранява се на хладно.
Правила съм я 2-3 години, но доколкото помня по-късно, някъде октомви месец. Не знам дали сега не е топло за туршии Thinking
Цитирай


Мнения: 3 452
Забравих: другият вариант е да си купиш Пикант-фикс на Др. Йоткер. Сместта се кипва според упътването, зеленчука се реди в буркани и се залива с горещата марина. Лошото е, че тоз Пикант-фикс съдържа 2-3 консерванта, а именно Е219 и  Е211....
Цитирай

Sofia

Мнения: 402
Много 10х, знам, 4е е топло - обаче има къде да стои на хлад, докато и дойде времето, а аз няма да имам друго време да се занимавам!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Ето и моята рецепта за царска туршия.

Зеленчуците са:

1. Моркови - измиват се и се нарязват;
2. Зелени домати - слагат се цели
3. Карфиол
4. Целина - слагат се нарязани и корена (хубаво се обелва) и листата
5. Камби - чистят се и се нарязват

Количеството зависи от това колко буркана искате да сложите. Ние правим много  Embarassed - около 20. За тях отиват средно: 3 кг моркови, 2 глави целина, 2 глави карфиол, 1 кг зелени домати; 2-3 кг камби. Бурканите са от 750 мл (тези, в които се продава доматено пюре, например) с капачка на винт.

Във всеки буркан се слагат: 1) две таблетки аспирин; 2) 1 чаена лъжичка захар с връх; 3) една равна чаена лъжичка сол; 4) 100 мл винен оцет; 5) щипка синапено семе.

Нарязаните и измити зеленчуци се нареждат (аз например редя на редове - морков, карфиол, домат, целина и т.н.) и хубаво се натъпкват в буркана. След това се долива вода, така че да покрие зеленчука, но да не излезе от буркана. Затваря се добре и се оставя 1 ден. На следващия ден бурканите се обръщат с капачката надолу (няма проблем, ако малко протекат) за 1 денонощие и после пак се обръщат в нормално положение. Съхраняват се на тъмно и хладно място.
Цитирай


Мнения: 470
Ето я и моята рецепта за царска туршия:

Общо трябва да имаш 12 кг изчистени зеленчуци
-моркови
-карфиол
-камби
-целина /желателно е да са глави, които също се нарязват/
Може да се сложат и зелени домати по желание, а съм го правила и като заменям карфиола със нарязано зеле, защото не знам сега дали ще намериш карфиол. Може да се сложат и по няколко зърна чер пипер.

Заваряваш на котлона марината от 500гр. захар, 300гр. сол и бутилка и половина оцет - или около 1,100 литра.

Нарязваш зеленчуците и ги заливаш с горещата марината. Това трябва да престои около два, три часа за да поомекнат зеленчуците и го пълниш в буркани, затваряш, заваряваш около 5 минути само за капачката /в противен случай омекват много и не става хубава/.

Това е. Да се похвалиш после Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.