Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2009, 13:50 ч.

Родители за изхвърляне на вредните храни от училищните лавки

 • 2 730
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 176
Има пусната ТЕМА в клюкарника, но мисля че касае предимно родителите на деца в училищна възраст, затова пускам препратка и тук. Петицията и отвореното писмо са предоставени в другата тема.
 
Цитат на обръщението към институциите:

ДО Г-Н ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО Г-Н ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ДО СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

С КОПИЕ:
ДО КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ДО КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ

ДО Г-ЖА ГЕРГАНА ПАСИ
МИНИСТЪР ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ

ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИДАМИ И ГОСПОДА,
Обръщаме се към Вас във връзка със следните проблеми:
Предлагането на територията на училищата на голямо разнообразие от нездравословни хранителни продукти, като зрънчовци, чипсове, снаксове, най-различни захарни изделия като близалки и вафлички, всевъзможни оцветени желирани бонбони, подсладени газирани напитки, които не са на плодова или зеленчукова основа, високо маслени и мазни тестени храни.
В момента в България няма контрол, нито условия за здравословно хранене на учениците. Настояваме и се обръщаме към Вас за съдействие, заедно с общите ни усилия, на родители, на учители, лекари и законодатели да променим настоящето положение. Свръхтеглото и затлъстяването сред децата и юношите е свързано с нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, което предразполага към влошаване на здравословното им състояние и към различни заболявания. В голямата си част тези проблеми се дължат на мащабните медиини кампании, рекламиращи денонощно всевъзможни шарени и лъскави „неустоими” лакомства. Предлагането им и в училищата и то в такова голямо разнообразие и изобилие, определено е в противоречие с държавните политики по проблема, и абсолютно не е в интерес на здравето на децата ни. Това е и неуважение към нашите усилия да възпитаваме децата си в здравословен модел на хранене и да ги предпазим от вредни хранителни навици.
В противоречие е и с  Националната здравна стратегия 2008-2013 г., Националния план за действие "Храни и хранене”, както и Националните седмици за борба против затлъстяването на учениците от 7 до 19 години. Надяваме се, че освен отчети, планове за действие и проекти на тема здравословно хранене, най-накрая законите ще се приложат и на практика в училищата и строго ще се следи и контролира спазването им.
Адекватната информираност на децата по въпросите на храненето, най-ефективно може да се реализира чрез въвеждането на специално обучение по здравословно хранене още от най-ранна възраст, включително с въвеждането на подходяща информация чрез различни предмети в училищната програма и игрови занимания в детските градини.
Kато родители очакваме и настояваме да се приложи в практиката модела, заложен в основата на всичките ни Национални документи, а именно

„РОЛЯТА НА УЧИЛИЩЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН МОДЕЛ НА ХРАНЕНЕ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРИ ДЕЦАТА”

Във връзка, с което настояваме:
1. Да се приеме предложената Проектонаредба за промени и изменения към Наредба N 26, за здравословно хранене на учениците от 7 до 19 год., така както е предложена за промени от експертите от НЦООЗ, от отдел  "Хранене и обществено здраве".
2. Да се въведат задължителни образователни модули в училищата за здравословен модел на хранене и физическа активност при децата, с цел да се повиши културата им по въпроса, образоваността и коректната им информираност. Образователните модули и часове да бъдат организирани и провеждани на базата на програми за здравно образование на децата и учениците, на специални програми за правилно хранене и на програми за превенция на отклоненията в хранителното поведение.
3. Да се забранят рекламите на вредни "храни" на територията на училища, детски клубове и т.н. и в телевизионното време около детските програми. Да не се допускат до рекламното пространство реклами на нездравословни продукти, рекламирани от деца и адресирани до деца.

Мерките, които предлагаме и настояваме да бъдат взети са и част от общата политика на страните от ЕС в тази област. Проблемите с нездравословното хранене, особено сред децата, са основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години.

Надяваме се и разчитаме на бързи и ефективни действия по повдигнатите от нас проблеми.
ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В ПОРТАЛ BG - MAMMA

# 1
 • Мнения: 284
Приветствам петицията, само че според мен не е правилно адресирана - Съветът за електронни медии ненужно е изведен преди парламентарните комисии по здравеопазване и образование, които са точно органът, който свършва работа, ако някакъв закон трябва да се промени, а от писмото става ясно точно, че се иска забрана на рекламата около детските предавания. От така адресираната петиция излиза, че министрите и Съветът за електронни медии трябва да свършат работата. Знам, че министрите имат законодателна инициатива, но министерствата са преди всичко изпълнители на закони и контрольори на законодателни решения.

# 2
 • Мнения: 2 176
Съжалявам, че не пуснах по-рано темата, но и аз късно я открих - петицията вече беше качена на сайта. Съветите ти са много ценни, но сега вече е късно.
Да се надяваме, че това няма да изиграе отрицателна роля.  Embarassed

# 3
 • Мнения: 284
Вариант за известна козметична корекция, която няма да се отрази на самата петиция, е, когато се изпраща да отпадне това "С копие до" - нали знаеш, по принцип "с копие до" се изпраща на получатели просто за информация, за да са в течение, но не се очаква от тях никакво действие. Ако отпаднат тези думи в петицията, тя няма по никакъв начин да пострада, нито пък да бъде изменена.

# 4
 • Мнения: 1 144
Може ли да изкажа едно малко по-различно мнение? Надявам се да не го приемете за спам. Според мен изобщо не трябва да има лавки, а столова, където да се предлагат закуски и обяд. Докато има лавки няма начин да се изхвърлят вредните храни. В частните училища няма лавки. Големият ми син учи в Американския колеж, там имат стол и кафе Онда (дано не се заблуждавам, но мисля, че беше точно Онда, или някое от този тип). И в двете храната е качествена. Малкият ми син учи в ЕСПА, имат страхотна столова с бели покривки, салфетки и качествена храна. В други ЧДГ, които съм обикаляла, когато избирах къде да запиша детето също няма лавки, това за мен изобщо е пълна глупост. В лавките винаги ще се предлага нискокачествена храна, защото децата просто я обичат. Кое дете ще си купи ябълка, когато има чипс? А търсенето определя и предлагането. Моето скромно мнение е, че не бива изобщо да има лавки, а само стол, където да се предлагат правени на място закуски и обяд или кетъринг, евентуално. А не виждам и нищо лошо децата да си носят закуска от къщи, както се прави навсякъде по света. Има и много деца с алергии, за които е най-добре родителят стриктно да контролира с какво се хранят. Помислете малко по този въпрос, просто като идея.

# 5
 • Мнения: 7 263
Може ли да изкажа едно малко по-различно мнение? Надявам се да не го приемете за спам. Според мен изобщо не трябва да има лавки, а столова, където да се предлагат закуски и обяд. Докато има лавки няма начин да се изхвърлят вредните храни.

 Peace Peace Peace Много точен постинг на Stella Maria. Това исках да кажа и аз - докато има лафки в училищата няма да има отърваване от боклучавите храни.

# 6
 • Мнения: 2 176
Това ми е мечтата и на мен, но много вода има да изтече в нашата държава, докато стане толкова социална, каквито са европейските. Whistling
И не вярвам да стане изведнъж.
Следете другата тема, там има много написано от хора, подкрепящи вашето мнение.

Има обаче и други постинги, в които пише, че храните са вредни само за нас (кого ли визира? Rolling Eyes) и по този начин лишаваме децата си:

Нима има контрол на качеството на сиренето,млякото,кашкавала,колбасите,дори плодовете и зеленчуците дето са пълни с нитрати и незнам какво още.
Това го каза и мъж ми като му показах петицията и е вярно. Simple Smile
Но ние все пак сме върастни, търсим различни храни в различните магазини, отсяваме и избираме по-малкото зло. Не че това е утешение, защото всички сме ощетени от безхаберието на управниците.

Но децата са най-ощетени - те нямат избор! В училище се предлага асортимент, който ние няма как да контролираме и да отсеем. Освен да не им даваме пари... Това справедливо ли е според теб и кое е най-правилното решение?
Разбира се,че не е справедливо и не мога да кажа кое е най-правилното решение. Но за мен не е справедливо и да лишавам детето си от тези неща и точно заради това съм на мнение,че всичко трябва да е в рамките на нормалното придружено с някакъв вид спорт. Никой не може да ме убеди,че едно дете ще предпочете купата с мюсли пред лъскавия шоколад. И да,много е важно домашното възпитание относно храненето и Сладкишчето го е обяснила много точно.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 08:09 от multimodal

# 7
 • Мнения: 533
Чудесно!Само ако може да бъде адресирана и до кметовете на общините.Тези помещения са общинска собственост и се отдават под наем имнно от общината.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 458
Може ли да изкажа едно малко по-различно мнение? Надявам се да не го приемете за спам. Според мен изобщо не трябва да има лавки, а столова, където да се предлагат закуски и обяд. Докато има лавки няма начин да се изхвърлят вредните храни.

 Peace Peace Peace Много точен постинг на Stella Maria. Това исках да кажа и аз - докато има лафки в училищата няма да има отърваване от боклучавите храни.

При нас и лавката, и столът са собственост на един и същи човек, и продават едни и същи боклуци.

http://www.bgphoto.net/request/photo/4815/11369/7779231/.jpg


Чудесно!Само ако може да бъде адресирана и до кметовете на общините.Тези помещения са общинска собственост и се отдават под наем имнно от общината.

Освен това, собственикък има солидни връзки в общината, от там никой няма да го пипне.

# 9
 • Мнения: 13 091
Всъщност, мисля че, откакто преминаха на делегирани бюджети, училищата сами отдават въпросните помещения под наем. Twisted Evil

# 10
 • Мнения: 16 212
Именно, Jarrita, зависи от организацията и контролът, а не от това, за лафка или за столова става въпрос. И при нас ги има и двете. От стола съм доволна, по 3-4 вида храна, готвена и топла, с гарнитура зеленчуци, когато позволява. На лафката имаше по едно време и плодове, синът купуваше мандарини и банани, сега не знам какво има, тъй като той отново се върна към безплатните закуски и ако му хареса обядът се храни в стола, преди да се прибере /по- интересно му е с децата, които остават за занималнята след това или които просто обядват за да са с приятелчета, като него/.
Не собственикът следва да определя какво ще се продава на децата. Ако и като зависи от него, ще се продават винаги боклуци, закупени на ниска цена, които децата си купуват по навик. Въпросът е в редовния, своевременен и тотален контрол.

# 11
 • Мнения: 2 176

Не собственикът следва да определя какво ще се продава на децата. Ако и като зависи от него, ще се продават винаги боклуци, закупени на ниска цена, които децата си купуват по навик. Въпросът е в редовния, своевременен и тотален контрол.

Май засега фирмите, на които е отдадена лавката, определят.
Надявам се, че след тази петиция ще влезе в сила посочената проектонаредба, която ще ги накара да променят асортимента.

# 12
 • Мнения: 16 212
Именно, по отношение на собственика следва да се осъществява този контрол от странична и до колкото е възможно обективна институция.

# 13
 • София
 • Мнения: 346
 Ох, защо мислите, че една училищна лавка трябва да изглежда като диетичен магазин или плод и зеленчук? Който иска - яде там, другите- в стола. Но много се лъжете, ако мислите, че там пък храната е качествена и полезна. Течният шоколад, кетчупът и другите екстри към санвичи, кексчета и палачинки, освен че са вредни и допълнително се разреждат с олио, за да църкат и се размазват по-добре, а за икономиите на останалите продукти мисля всеки знае. В крайна сметка децата не могат да познаят какво ядат. Печели фирмата, която предложи най-нисък купон= най-некачествена храна.
 

# 14
 • Мнения: 1 144
Децата са най-добрият критерий дали храната в стола е вкусна. Вярно е, че нездравословните неща ги обичат във всякакъв вид, но когато стане дума за сготвена храна, са ужасно придирчиви. Ако ходят с желание на стола, значи храната е добра.

А относно лавките - казах ви моето мнение - не бива да има. По-добре закуски от къщи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт