Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 109 отговора


Мнения: 1

Боршът е една от традиционните супи на руските народи, познат от дълги времена. Консумиран както от богати, така и от бедни, той и до ден днешен е известен с голямото разнообразие от вкусове и аромати, както и с безценните си качества. Щом е толкова важен за едни, значи е важен и за нас.
Продукти:
 1 чаша настъргано зеле
 1/2 чаша червен лук, нарязан на ситни кубчета
 2 3/4 чаши червено цвекло, нарязано на кубчета
 1/2 чаша червен лук, накълцан на ситно
 1/2 авокадо
 1 стрък целина, нарязан на парчета
 1/2 ч.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
 2 чаши вода
 1 1/2 с.л. лимонов сок (прясно изстискан)
 1 1/2 ч.л. Nama Shoyu или соев сос
Приготвяне:
Смесете в купа нарязания на кубчета червен лук и зелето. Оставете съда настрана. В блендер смесете другия червен лук и останалите продукти без стръка селъри и пасирайте до еднородна смес. Сервирайте в купа, като сипете черпак от течната част и отгоре поръсите със селърито и лучено-зелевата смес. Да ви е сладко!

Източник: http://www.recipemagician.com/
Цитирай

Интернет

Мнения: 668
Здравословни курабийки:
Състав:
200 гр. ядки асорти (овесени, ръжени, пшенични и ечемичени), но може и само овесени
200 гр. прясно мляко
50 гр. орехи
30 гр. сусамово семе
100 гр. стафиди
3 препълнени лъжици мед
3 белтъка
кората на 1 портокал настъргана
1 к.л. канела
Стоплих млякото и ядките в микровълновата, така че да попие всичкото мляко. Смесих с всички останали съставки и обърках. Офирмих малки сплескани форми и подредих в тава. Пекох на средна фурна до зачервяване върху хартия за печене.
Цитирай


Мнения: 190
един прекрасен и много здравословен сайт
http://www.recipemagician.com/   Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 078
Здравейте!  

Бих искала да сготвя това:   Кюфтета от нахут

150 гр. нахут се накисва от вечерта. Сварява се, прибавят се ситно нарязана малка главичка лук, чубрица, кимион, магданоз, 1 с.л. зехтин и щипка сол. Всичко се пасира до получаването на хомогенна смес, от която се оформят кюфтенца. Нареждат се в намазнена тавичка и се пекат на 250 градуса загрята фурна за 10-15 минути до златист цвят.

... но правя първите си стъпки в здравословното готвене!  
Моля да ми кажете дали нахутът се вари във водата, в която кисне и дали след варенето се отцежда или се пасира с водата?   Thinking
Цитирай

Cuenca(Spain) / Плевен

Мнения: 790
Момичета,ето какво открих,дано ви е от полза:


Стопете тлъстините! Най-добрата рецепта е знанието...
Основни принципи на здравословното отслабване

Диетите не работят! Щом ги спреш, качваш пак кг. Забавя се метаболизмът. Целта е не да ядеш малко, а да ядеш това, което трябва – достатъчно фитонутриенти и не повече калории от необходимото. Намаления прием на калории, ако се храним пълноценно, удължава живота.

За да отслабнем без усилия, съотношението хранителност:калории в менюто ни трябва да е високо. Това означава да ядем високохранителна и нискокалорична храна – главно зеленчуци, плодове и бобови. Нерафинирани храни – богати на фибри. Но ключът не е само във фибрите, а и в минералите, витамините и др. фитонутриенти

Празни калории – нямат фитонутриенти и фибри. Хранителността им е спрямо калориите е малка (джънк фууд). Ако ядете предимно такива храни и не се упражнявате, гарантирано надебелявате и започвате да боледувате. Рафинирането (напр. Бяло брашно, нишесте) = 50-95% намаляване на микроелементи и витамини и 2,5 пъти повече болести. Бърза хипер- и хипогликемия, рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Месо и картофи = болести и надебеляване. Картофите нямат друго освен калории. Сиренето е източник на наситени масти.

Тлъсто и тестено отива на корема. Мазнините съдържат 9 калории на грам срещу 4 за въглехидратите. Мазнините се складират без усилие и непроменени – от биопсия може да се разбере дали човек е ял зехтин, масло или тлъсти меса. Да се внимава със сосовете за салата!

Средиземноморската диета не е само зехтин, а много плодове, зеленчуци, бобови и малко риба, плюс яко бачкане (голяма физическа активност). След като в наши дни хората по тези места са включили в храненето си месо, млечни и сладко, те вече не са така здрави и над половината са дебели. От зехтин се пълнее! В него освен ненаситени мастни киселини и вит.Е няма почти нищо полезно, само много калории. По-добре сурови ядки и несолени маслини, които намаляват холестерола. Една супена лъжица олио е добре за слаби хора, но ако сте пълни, най-добре изключете олиото от храната си.

Намаляването на калориите води до отслабване – независимо какви храни се ядат. Трябва да се ядат питателни сурови растителни храни, да се намалят калориите, да се повиши физическата активност и да се ограничат мазнините до 1 ч.л. зехтин на ден. Добавянето на каквито и да било мазнини намалява съотношението хранителност:калории, пречи на отслабването и е вредно за здравето. Ако ядем зехтин (много калории) и искаме да не дебелеем, трябва да ядем по-малко плодове и зеленчуци, което пък е вредно за здравето.

Не бива да се готвят растителните храни (губят се витамини и минерали), ако може да се ядат сурови (предпазват от рак). Яжте огромни салати (но не с мазен сос) и поне 4 плода дневно.

Магията на фибрите: Фибрите (не отделно взети, а като част от суровата растителна храна) предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания, хемороиди, запек, разширени вени, диабет и др. Те забавят усвояването на глюкозата и понижават холестерола. Човек се засища с много по-малко калории, защото му се пълни стомахът. Но това е така само ако се яде храна, естествено съдържаща 50-100 грама фибри на ден – т.е те трябва да са част от богата на фитонутриенти диета, която именно е полезна за здравето. Листните зеленчуци са идеалният избор.

Фитонутриентите – ключ към здравето: Ако ядем достатъчно сурови и леко сготвени (на пара) зеленчуци, плодове, ядки и бобови, ще се предпазим от много болести. Хранителните добавки са най-полезни, ако храненето е правилно. Не можеш да си купиш здраве в шише – трябва да го заслужиш. Например бета каротинът е само един от около 500 каротеноиди, които се срещат в растителната храна, и отделно взет не е така полезен, за разлика от естествената растителна храна, богата не само на бета каротин, но и на хиляди други полезни съставки.

Не е правилно да се анализира храната по тегло, а само по калории.
Кое е по-богато на белтък – пържола или броколи? Ако гледаме белтък за грам тегло, пържолата - но ако гледаме белтък за 100 калории, ето какво става: Пържолата има 5.4 гр./100 кал., а броколито – 11.2 гр/100 кал. В месото повечето калории идват от масти, а в зелените зеленчуци – от протеин. Яденето на растителни протеини е начин да отслабнеш и да си здрав.
Листните зелени зеленчуци са най-полезните храни. Салатата от листни зеленчуци е главното ястие!
Течни калории – подсладени напитки – не намаляват апетита. Обем, калории и хранителност изключват апетита. Плодове и зеленчуци (фибри) намаляват апетита. Няма смисъл да се яде малко.

Макдоналдс бургер – рекламира се като 91% без мазнина, но 49% от калориите идват от масти.
Мляко с 2% мазнини – 35% от калориите са от масти. 98% без мазнини – защото има много вода. Нискомаслените млека, сирена и меса изобщо не са нискомаслени спрямо калориите, само спрямо обема. В натуралното мляко 49% от калориите са от масти.

Над 90% от калориите трябва да идват от естествени растителни храни. Животинският протеин, особено пилето, води до холестерол и рак. Месоядните (вкл. пиле и риба) развиват деменция 2 пъти повече от вегетарианците. Ракът е болест на повишеното ядене на месо и млечни при недостиг на зеленчуци и плодове. Избягването на месо и млечни намалява болести като сърце, рак, кръвно, диабет и затлъстяване. Вегетарианството обаче не е гаранция за добро здраве, ако се яде предимно тестено и сладко. Важното е да се ядат много зеленчуци и плодове.

Остеопороза – най-полезната храна са плодове и зеленчуци. Ряпата, зелето и марулите съдържат много повече калций за 100 кал. от млякото. Месо и мляко = ацидоза = повишена загуба на калций от урината. Не е важно колко калций приемаш, а балансът между усвоения и екскретирания. Задръжката на калций от растенията е по-голяма. Сиренето е глупав избор за снабдяване с калций, защото съдържа твърде много наситени мастни киселини и е главен източник на диоксин (канцероген). Млечните продукти повишават риска от рак на простатата. Ако се намалят млечните и се увеличат доматите, ракът на простата намалява с 41%.

Диетата на Аткинс – много месо + малко растителна храна = рак, плюс изкуствени витамини – няма смисъл. Вредно е за бъбреците. Щом включиш плодове и зеленчуци, кетозата свършва и пак качваш кила.

Зоната: Гликемичният индекс не е толкова важен, колкото съдържанието на фибри и фитонутриенти за калория. Не е вярно, че бързото вдигане на инсулина след ядене води до надебеляване. Всички излишни калории се складират като мазнини. Растителният протеин намалява холестерола, а животинският го покачва.
Сиърс не е мерил ейкозаноидите. Той тежи 95 кг и е 193 см. висок. Той си е изчислил 100 г протеин=400 кал, 44 г мазнини=400 кал, 133 г въглехидрати=530 кал, което прави общо 1330 кал. Основната му обмяна е 2400 кал без упражняване. Т.е. – той би трябвало да губи над 1000 кал./ден., което е равно на около 900 г/седмица. Ако той се е хранел така над 4 г, както твърди, би трябвало да е отслабнал с около 180 кг. Щом казва, че не яде повече от 100 г протеин и 44 г масти, то той яде повече въглехидрати и е извън зоната.

Храни за отслабване
Зеленчуци – 200, плодове – 300, бобови – 500 кал/л.
За сравнение месо – 3000, сирене – 3400, бял хляб, бяло месо, риба, яйце – 1400-1500
Старайте се да ядете поне 500 г сурови и 500 г готвени зеленчуци на ден.

Хранителна плътност:
100 – сурови листни зеленчуци – маруля, спанак, магданоз, салатено цвекло, кейл (зеле)
97 – зелени плътни зеленчуци – артишок, аспержи, броколи, зеле, брюкселско зеле,
целина, краставица, бамя, грах, чушки, алабаш, тиквички, зелен фасул.
50 – не зелени, не скорбелни зеленчуци – цвекло, син домат, гъби, лук, домати, жълти и червени чушки, карфиол
48 – бобови – боб, нахут, соя, леща, 45 – пресни плодове
35 – скорбелни зеленчуци – картофи, тикви, пащърнак, царевица, моркови, ряпа
22 – зърнени; 20 – сурови ядки и семена; 15 – риба; 13 – млечни обезмаслени
11 дивеч, яйца; 8 – червено месо; 4 – натурални млечни
3 – сирене; 2 – тестени; 1 – мазнини; 0 – сладкиши

Зеленчуците не са само въглехидрати, те съдържат и много протеини.
Яденето на храни с малка хранителност е лошо за здравето
Животинска храна = много болести; Сурова и леко сварена (на пара) растителна храна = здраве

Информацията на този сайт не е предназначена за самолечение
и не може да замени консултацията на квалифицирани специалисти.
Авторът на сайта не носи отговорност за никакви негативни последствия,
за които се претендира, че могат да бъдат свързани с опити за отслабване.


Цитирай


Мнения: 366
Ето малко рецепти: http://www.welikeitraw.com/rawfood/raw-food-recipes.html.
Цитирай


Мнения: 79
Наскоро статия от един диетолог - по памет и в свободен текст - няколко седмици без никакви мазнини и организмът спира да ги обработва правилно / не само тях/. *MG*, ако зехтинът е суров към салатата или в края на готвенето /екстра върджин/, или друга растителна мазнина, а консумираш плодовете преди 4 -5 след обяд, не ми се вярва да има напълняване от тях.
Запис да ви следя  Smile
Не видях да е даван тоя линк, мисля, че е ок по темата с храненето
Здравословното хранене като начин на живот
« Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 11:23 от vk23 »
Цитирай


Мнения: 79
Мързеливи и лесни рецепти; източник – личното въображение и обща култура от четене тук – там

Крем – супа
150 гр. Гъби
4 средни картофа
1 морков
1 чушка
2 скилидки чесън
1 малък домат
2 щипки сол
150 гр. Сирене
3-4 лъжици зехтин/ олио
1 – 1,5 литра вряла вода – зависи колко гъсто обичате.

Почистените гъби, картофи, морков, чесън, чушка се заливат с гореща вода и врат цели на слаб огън. Пюрират се с пасатор. След отстраняване от огъня се прибавя смляния/ пюриран суров домат, мазнината, солта и смачканото с вилица сирене.
Бон апети – не е лошо и засища добре

Млечен десерт
½ литър прясно мляко
1 кисело мляко
Желатин
Подсладител
По желание – пюриран мек плод – кайсия, банан, праскова, ягоди
Трябва да подгреете прясното мляко, така че желатинът и подсладителят да се разтворят добре. Всичко, разбира се, се смесва и се поставя в хладилник, за да стегне и се охлади. Желателно е да се разбърка добре, за да няма разни бучки в сместа – примерно, се пасира, преди да се разлее в купички или чаши.
Цитирай

София

Мнения: 224
бих препоръчала тибетска хималайска сол, вместо обикновената готварска
Цитирай


Мнения: 190
бих препоръчала тибетска хималайска сол, вместо обикновената готварска

или морска сол
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 0
Здравейте,бих искала и аз да се включа в темата,че сега съм се запалила много и започвам с малки крачици да въвеждаме здравословното вкъщи.Та относно солта,сега минах на каменна тъй като е най-евтина,а е естествена.След това мисля да изпробвам Сива келстка сол.За нея прочетох,че детоксикира на клетъчно ниво и е много богата на минерали,тъй като се събирала ръчно от един френски залив.Намерих още Хималайска сол,Сол от мъртво море,Цвета на солта от сива сол и разни такива...абе много неща се намират и всяко полезно с нещо.Ако някой е пробвал да пише как са,ако не аз като пробвам ще кажа,ако има интерес!
Лека вечер от мен!
Цитирай

София

Мнения: 540
Аз имам един въпрос: Как приучвате децата си да ядат здравословна храна? Аз се старая да балансирам и не ги ограничавам съвсем. Например понякога им купувам чипс или близалка , ако поискат. Говоря им и се надявам в една по- късна възраст, служейки им за пример, те сами да пожелаят да се хранят здравословно. Да ги заставям насилствено, сякаш не ми е опция  newsm78.

Ако вие прилагате някакви хитрости споделте, ще съм благодарна  Hug
Цитирай

Пловдив

Мнения: 8 125
Има тема за здравословното хранене на децата.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=620296.0
Цитирай

София

Мнения: 540
Има тема за здравословното хранене на децата.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=620296.0
Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 83
Здравейте и от мен. Аз използвам морска сол за готвене. Купувам си от тази в мелничките, но се заглеждам и по хималайската. Коя е по добра морската или хималайската?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 109 отговора