«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 1 067 отговора


ћнени€: 7 477
ћашина за хл€б- 1 част

ћашина за хл€б- 2 част!

ћашина за хл€б-3 част

ћашина за хл€б- 4 част

ћашина за хл€б - 5 част

ћашина за хл€б - 6 част

ћашина за хл€б - 7 част

ћашина за хл€б  8 част

машина за хл€б- 9 част

ћашина за хл€б- 10 част

ћашина за хл€б - 11 част

ћашина за хл€б- 12 част

ћашина за хл€б - 13 част

ћашина за хл€б-14 част

ћашина за хл€б-15 част

–ецепти за машина за хл€б!

Ќатурална закваска


ѕолезни съвети + още рецепти 


—ъвети на pina

«а конците:
ѕо принцип конците представл€ват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък.  оето ще рече, че на първо м€сто това се случва в издели€ направени със силно брашно, т.е. б€ло. ƒа не се очаква в ръжен хл€б да се €в€т.
ѕолучава се от разтегл€нето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те мес€т доста добре!
ѕо правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. ’убаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. –азбира се, възможно е да се получи в хл€б без мазнина, да е на конци, но това е р€дко и трудно.
 озунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. ≈дно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
 онци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. ¬се пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда вс€ка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забел€зват конци, зависи накъде се е завърт€ло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

«о козунаците:
 озунак Ќ≈ се прави на програма за сладък хл€б.
 огато пусна машината и започне да се меси, задължително наблюдавам тестото. ¬ началото всички правехме ( 1-2 пъти и аз) една и съща грешка - слагахме брашно точно толкова, колкото е по рецепта и нито прашинка повече. –аботата е там, че €йцата варират страшно много в големината си, от където идват големи разлики в количеството на течностите. Ѕрашното и то си варира по качество и свойства в различните партиди. «атова, много важно е, да се омеси тесто, което става на хубава топчица в машината. ѕод бъркалките да не остава една каша, ко€то се маже отдолу - това става с меко тесто. «а хл€б може да е ќ  и да стане пухкав хл€б с меко тесто (имам такава рецепта), но за козунака н€ма как. јко тестото е меко, н€ма нито конци, нито може да се оплете, нито да запази €сни€ рисунък на плитките, а всичко се разлива, губи релеф, форми и т.н.       ћного е важна гъстотата на тестото! “ази грешка се допуска дори от опитни домакини и баби с дългогодишен стаж.   
ќт друга стана, това не значи да се направи бетон и накра€ да се изпече едно паве, което н€ма втасване и прочие. “р€бва да е с м€рка. «атова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критери€   добав€м брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.—нимка как ориентировъчно тр€бва да изглежда тестото
 ѕосле е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. јз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. –азбира се затвар€м капака на машината, за да не изстива и плета бързо! ¬ръщам оплетени€ козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментаци€. ƒоста се надува, както е оплетен. “очно преди да започне печенето, отвар€м капака, много бързо мажа с жълтък и ръс€ захар. «атвар€м капака и той се пече вътре - 1 час.

¬ъпрос:  огато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.«ащото нали ще втасва още веднъж след това.

ќтговор:
јко тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. ћоже, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. ѕремесване е възможно, но само с н€колко, наистина само 2-3 движени€ и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с н€колко движени€.
ƒа се премеси с брашно или мазнина не е добре! јко започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всички€ въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после н€ма да се получи добър резултат. ≈вентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
јко тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. ≈вентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагр€ва, та съвсем е възможно да е превтасало. “акова тесто н€ма спас€ване...
јко е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добав€ брашно или мазнина. ¬арианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!

«а сплитането:
«а премесването - значи, ако тестото си втасва спокойно, в н€ко€ купа и се вземе за оформ€не, разбира се, се премесва, пак само с н€колко движени€. ѕосле се късат топки (парчета) тесто. ќт вс€ко прав€ фитил - с пръсти подгъвам едини€т край навътре и започвам да търкал€м с ръце, с лек натиск, докато се издължи.
¬ случай, че вадим от машината - т€ нали си има 2 премесвани€ по време на втасването? “е са съвсем кратки, но са достатъчни. ¬адим тестото и веднага късаме топки и оформ€ме фитили. ƒопустимо е да се премеси леко, но е важно да се внимава. ÷€лото оформ€не е добре да се прави с лек натиск, защото при по- гол€мо натискане или месене ще се извади въздуха от тестото, ще спадне обема му и ще се сбие.
 ато пиша това, н€мам предвид съвсем леко да се гали! ƒано не остав€м погрешно впечатление! “р€бва да се избегне само сериозното месене, било с брашно или мазнина. ћоже да се завърти и да се натисне 2-3 пъти с длан (както обичайно се меси), но не и да се подметне и да се меси с минути.


ћа€ и захар в тестените продукти:
ћа€та представл€ва дрожди захаромицети, които се хран€т със захари и отдел€т алкохол и въглероден двуокис. Ѕлагодарение на последното тестото увеличава обема си, набухва и това е търсени€т и желан ефект.
јко сложим малко захар, дрождите живват и се разработват по- бързо, за да могат да поемат захарите от нишестето на брашното. Ќо  с гол€мо количество добавена захар, можем да ги затрудним или направо да блокираме техни€ процес. «атова и в козунака се слага повече ма€, заради по- гол€мото количество захар по рецепта.


–ецепта и подробни об€снени€ на ketti за козунак - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950÷итат
«а всички, които н€мат възможност да прочетат 14 теми по средно 60 страници плюс новата тема, ще се опитам да обобщ€.

ћашината за хл€б е уред с големината на фритюрник. »зползва се като пералн€та - слагаш продуктите, избираш програма и стартираш. —ъщо както пералн€та не простира, така и машината не ти реже готови€ хл€ба на удобни филийки. Ќо с това се свиква с времето.

ћашините се различават по тежест на готови€ продукт - обикновено са за три грамажа - 500/750/1000 гр. или 750/1000/ 1250 гр. и т.н. »ма и други разновидности като —еверин, който е до 1600 гр. ( http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=828), както и по-малки машинки.

–азликата в тежестта, респективно обема на хл€ба налага основно два вида машинки - с една бъркалка ( до 1000 гр.) и с две бъркалки (над 1000 гр.). »ма машини с две отделни контейнерчета или с други допълнителни приспособлени€, както е ћулинекс ќW 5003 с приставка за багети. ’л€бът в по-малките машинки се получава по-цилиндричен и по-висок. ’л€бът в по-големите машинки се получава по-продълговат. »ма несъществени разлики в начина на изпичане на хл€ба в зависимост от машината - при реотан под контейнера, горната кора е по-б€ла (машини с две бъркалки, без тази с багетите - т€ е с два реотана). ѕри машините с една бъркалка обикновено реотана е позициониран около контейнера и хл€бът става по-тъмен отгоре.

ѕовечето машинки имат около 10-12 програми. "«адължителните" са - основна (за хл€б  ), за б€л хл€б, за пълнозърнести хл€бове, за месене и втасване (без печене) и само печене. ƒругите се разминават в зависимост от производител€ - за сандвичи (с много тънки кори), за кексове, за мармалад, за макарони и т.н.

ћашинките имат отложен старт - обикновено до 13 часа (напоследък не съм виждала без тази функци€). “ова означава, че можете сутрин преди работа да заредите машината с продуктите, да нагласите таймера и когато се приберете вечерта, да ви посрещне аромата на пр€сно опечен хл€б. јко закъснеете с прибирането, машинката ще ви поддържа хл€ба топъл още поне 1 час и той н€ма да се овлажни.

—тигнахме и до много съществени€ въпрос за цената:

1. —амата машина струва в зависимост от модела между 100 и 250 лева. ћогат да се намер€т по-евтини машинки по магазините “—ћ - мо€та е от там. јл€ската в ћетро е около 100 лева. Ќаскоро вид€х в сайт машинка на First за 129 лева ( до 1250 гр. хл€б). Ќай-скъпи за сега са ћулинекс. –азликата освен в грамажа, програмите и бъркалките е в мощността на машината - ‘»‘ и First са 800-850 W, други с по 600 W. —поред мен и евтините и скъпите машини прав€т хубав хл€б.

2. –азходът на ток ми е около + 3 до 5 лева на месец заради машинката.

3. ÷ената на хл€ба 

ќбикновен б€л хл€б от 750 грама се приготв€ от:
300 мл. вода
500 гр. б€ло брашно = 45 ст. ( при цена 90 ст. за пакет)
2 с.л. захар = 8 ст.
2 ч.л. сол = 1 ст.
2 ч.л. суха ма€ ( от 2 пакетчета френска или турска ма€ излизат 5 хл€ба =  2*30 : 5 = 12 ст.) = 12 ст.
ƒобав€ме стотинки за водата и тока.

Ќай-обикновени€ б€л хл€б от машината струва около 90 ст. - топъл, с брашно, без добавки, екстри и бонуси. Ќе мухл€сва, не изсъхва и не се рони поне 4-5 дни (при нормално съхранение).

≈то тук има различни марки и модели, а се намират и по-добри цени:
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=index&cPath=1_16_23

Ѕлагодар€ Smile
÷итирай


ћнени€: 10 285
Ћео, благодар€ и хубав празник на теб и на пишещите в темата! bouquet
÷итирай


ћнени€: 6 819
barcela, изпуснала съм малките премесвани€ - покрай памперсите, преобличането, кърменето и т.н. Mr. Green. » понеже извадих и аз една логика, реших, че ще пече 1 час преди кра€ на програмата. ƒаже може би десетина минути преди това оформих козунака и рулото. » да беше премесила пак, пак щ€х да го оформ€м наново Party. Ќо не стана нужда. —ега пека Laughing...

ћерси за Ќовата тема, Leo, точно навреме Laughing bouquet!

 ъде изчезна Ўани с първи€ хл€б Thinking? јйде, не се спотайвай, казвай какво стана.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 340
’айде и аз да се запиша в новата тема- омесих тестото, разделих го на две, сега едното втасва в машината, а другото в микрото. ѕо- късно ще показвам резултатите, ако н€ма провал де. Wink
÷итирай


ћнени€: 6 819
√елева, чувала съм за втасване в ћ‘, но как точно, в€рвам на изключена Mr. Green? ≈, втасва ли така newsm78? ћоето руло втасва във фурната на 50 градуса, ама май ще ход€ да го лиосвам и да се пече и то, че отек€сах вече ooooh!  ъде изчезна с тез режими Laughing?
÷итирай


ћнени€: 452
“р€бва да се запиша,н€ма как.
» аз пуснах тестото,ще пека посред нощите, то се е вид€ло.
÷итирай


ћнени€: 4 923
“ази вечер ще тествам отложени€ старт  Peace ƒа видим дали утре ще закусваме с топъл хл€б.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 340
polin_a, тук съм, след€ ви редовно. Hug “естото го замесих с около 1 кг брашно и понеже е гол€мо, го разделих на две. —ега му е първото втасване. ћикровълновата е естествено изключена, даже дръпнах щепсела, да не се обърка н€кой случайно да € пусне. Crazy —лед това ще поомес€ леко, ще оплета козуначетата и първата доза € слагам на 50 градуса във фурната, като постепенно увеличавам и пека. ѕрез това време другата доза е омесена, оплетена и втасва втори път в микрото, докато се пекат първите. ѕосле като втаса втори път, м€там в горещата фурна и се опича и то. »де€та за микровълновата € взех преди около две години пак от форума, мисл€ че ƒжемма беше писала за този начин на втасване, просто тестото там си седи на закътанко, без никой да му прави течение и да го притесн€ва. Laughing.
÷итирай

–азград

ћнени€: 3 028
ƒа се запиша,че да не изпусна ѕолин с козунаците.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 490
max-mama,благодар€ за рецептата  smile3525много хубави козунаци станаха въпреки предателството на машинката ми.ƒнес н€мах време да € закарам в сервиз,и добре че не съм го направила преди 2часа € пуснах да провер€ дали случайно не се е оправила но н€мах кой знае какви надежди след снощната издънка но т€ пък взе че тръгна,сега съм € заредила с още една доза за козунак.ƒано днес да н€мам аварии с техниката.
÷итирай

–азград

ћнени€: 3 028
max-mama,благодар€ за рецептата  smile3525много хубави козунаци станаха въпреки предателството на машинката ми.ƒнес н€мах време да € закарам в сервиз,и добре че не съм го направила преди 2часа € пуснах да провер€ дали случайно не се е оправила но н€мах кой знае какви надежди след снощната издънка но т€ пък взе че тръгна,сега съм € заредила с още една доза за козунак.ƒано днес да н€мам аварии с техниката.

≈хеееее,много се радвам.ўе те чакам на отчет със снимки. Mr. Green
÷итирай

¬ј–Ќј морето сините вълни

ћнени€: 427
здравейте момичета имам нужда от помоща ви -във връзка с козунаците свеки ми даде машината си -т€ не € ползвала но и книжката € н€ма- като € огледах никъде не вид€х марката    аз горе долу си имам представа но не са ми €сни -ко€ програма колко е дълга и примерно колко меси втасва подмесва и тн ако н€кой € разпознава и може да ме упъти ще съм много благодарна
÷итирай


ћнени€: 6 819
max-mama, не съм за изпускане просто Laughing. ћного ти благодар€ за страхотната рецепта! јма бел€! —игурно утре ще тр€бва да прав€ пак, щото с щерката преполовихме рулото Mr. Green. ’ич не ми се досвид€ шипкови€ мармалад, ама хич. —лагах, да има...ѕритесн€вах се за изпичането после, но си стана супер.  озунака в машината н€ма много вид, ама аз и не очаквах кой знае какво там, щото плетката н€ма как да не се развали. Ќего не сме го опитвали, исках да изстине първо, че да му се нарадвам на конците, които, сигурна съм, ги има. ўом на рулото си личат, макар че го р€зах с нож и беше доста топъл. » така. ƒоволна съм. ƒаже много Laughing. —нимките ми са лоши, но вечер е така bowuu:


 
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 340
polin_a, браво!  smile3501 –улото е страхотно, а козунака от машинката изглежда чудесно. Peace
ћоите първи козуначета се пакат. Ќаправих ги с парченца шоколад вътре, а отгоре намазах с белтък и сложих орехчета и захар.
betina33, за пръв път виждам такава машинка, дано н€кой ти помогне с информаци€. ѕогледна ли от долу да не пише нещо, а кути€ н€ма ли? Rolling Eyes
÷итирай


ћнени€: 6 819
≈еее,√елева, направо се изчервих, благодар€ ти Hug! ’айде, чакаме и твоите с шоколада. ƒобре си ги измислила Peace.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 1 067 отговора