Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
При точене на кори точилката маже ли се с олио или нишесте с цел да не залепва тестото за нея? Също така като се разточи кората, възможно ли е да се навие върху точилката и после да се развие директно в тавата. Ако да - как да предотвратим залепването на тестото? Т.е. аз като се опитам да го навия на точилката, после е невъзможно да го отвия от нея. Евентуално ако поръсим отгоре кората обилно с нишесте или ако я намажем с олио?
 

Може би има много теми по въпроса, но всичко тук ми се струва така огромно, като едно море, та ще ми трябва един сал да се оправя...
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Аз кори не съм точила,но съм гледала баба ми като точи.Поръсва точилката с брашно и като разточи кората я навива на точилката и после я разгъва върху чиста повърхност да се суши.
Цитирай

Под звездите

Мнения: 513
Несам голям специалист точила съм двапъти поръсвам кората или точилката с брашно и точа докато стане тънак лист. После слагам точилката на средата на кората прехвърлям другата половина в/у точилката вдигам и  леко изтръсквам да падне ненужното брашно и слага в тавата
Цитирай


Мнения: 9 734
С нишесте (натурално, пшенично) става по- добре, отколкото с брашно. Мажеш точилката с нишесте и кората ръсиш с нишесте. Точиш, тя става 'суха' кората с нишестето. Като навиеш на точилката, не лепне. Сам ще усетиш колко и кога трябва да наръсиш, но се получава - изобщо не лепне.
Зависи и от самото тесто за точене. Ако тестото е само яйца, сол и брашно (така е за къпана баница примерно), то си е по- лепкаво тесто. Ако е с кисело мляко, лимонов сок... (рецептата на Айля) - много е удобно за точене, не лепне, супер е!  Peace

Ето рецептата с подробни обяснения и снимки стъпка по стъпка   Дадено е за баклава, но със същите кори се прави и баница.
Цитирай
мерси, вчера ми беше за пръв път с тесто като на Айля. Корите не можах да ги направя толкова тънки, но важното е, че може да се ядат Smile Следващия път ще пробвам обилно с нишесте.
Цитирай

София

Мнения: 31
здравей!
не съм кой знае какъв спец в готварството, но тестените изделия са ми любими, непрекъснато меся нещо, а баница и тиквеник правя само с домашни кори. рецептата е много лесна- брашно, 1 суп. лъжица олио, 1 суп. лъжица оцет, щипка сол и чаша топла вода /за 3 кори= 1 баница в средно голяма тава/- омесваш го и делиш на три топки, които слагаш в тавичка с малко пресято брашно, покриваш с кърпа и оставяш на топло за около 15 мин. после вадиш една по една с по малко от брашното и ги разточваш като върху кората наръсваш брашно /ползвам най- проста дървена точилка, не я мажа с нищо/, когато решиш, че кората е достатъчно разточена я навиваш на точилката и разстилаш където решиш. аз лично я разстилам върху найлонче, слагам пълнежа и я навивам с помощта на найлончето, после- в тавата и пека!
дано съм била полезна!  Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.