Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 апр. 2009, 09:32 ч.

Точене на кори ?

  • 1 952
  • 5
  •   1
Отговори
При точене на кори точилката маже ли се с олио или нишесте с цел да не залепва тестото за нея? Също така като се разточи кората, възможно ли е да се навие върху точилката и после да се развие директно в тавата. Ако да - как да предотвратим залепването на тестото? Т.е. аз като се опитам да го навия на точилката, после е невъзможно да го отвия от нея. Евентуално ако поръсим отгоре кората обилно с нишесте или ако я намажем с олио?
 

Може би има много теми по въпроса, но всичко тук ми се струва така огромно, като едно море, та ще ми трябва един сал да се оправя...

# 1
  • На шестото небе
  • Мнения: 1 197
Аз кори не съм точила,но съм гледала баба ми като точи.Поръсва точилката с брашно и като разточи кората я навива на точилката и после я разгъва върху чиста повърхност да се суши.

# 2
  • Под звездите
  • Мнения: 617
Несам голям специалист точила съм двапъти поръсвам кората или точилката с брашно и точа докато стане тънак лист. После слагам точилката на средата на кората прехвърлям другата половина в/у точилката вдигам и  леко изтръсквам да падне ненужното брашно и слага в тавата

# 3
  • Мнения: 10 760
С нишесте (натурално, пшенично) става по- добре, отколкото с брашно. Мажеш точилката с нишесте и кората ръсиш с нишесте. Точиш, тя става 'суха' кората с нишестето. Като навиеш на точилката, не лепне. Сам ще усетиш колко и кога трябва да наръсиш, но се получава - изобщо не лепне.
Зависи и от самото тесто за точене. Ако тестото е само яйца, сол и брашно (така е за къпана баница примерно), то си е по- лепкаво тесто. Ако е с кисело мляко, лимонов сок... (рецептата на Айля) - много е удобно за точене, не лепне, супер е!  Peace

Ето рецептата с подробни обяснения и снимки стъпка по стъпка   Дадено е за баклава, но със същите кори се прави и баница.

# 4
мерси, вчера ми беше за пръв път с тесто като на Айля. Корите не можах да ги направя толкова тънки, но важното е, че може да се ядат Simple Smile Следващия път ще пробвам обилно с нишесте.

# 5
  • София
  • Мнения: 31
здравей!
не съм кой знае какъв спец в готварството, но тестените изделия са ми любими, непрекъснато меся нещо, а баница и тиквеник правя само с домашни кори. рецептата е много лесна- брашно, 1 суп. лъжица олио, 1 суп. лъжица оцет, щипка сол и чаша топла вода /за 3 кори= 1 баница в средно голяма тава/- омесваш го и делиш на три топки, които слагаш в тавичка с малко пресято брашно, покриваш с кърпа и оставяш на топло за около 15 мин. после вадиш една по една с по малко от брашното и ги разточваш като върху кората наръсваш брашно /ползвам най- проста дървена точилка, не я мажа с нищо/, когато решиш, че кората е достатъчно разточена я навиваш на точилката и разстилаш където решиш. аз лично я разстилам върху найлонче, слагам пълнежа и я навивам с помощта на найлончето, после- в тавата и пека!
дано съм била полезна!  Hug

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт