Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 апр. 2009, 21:47 ч.

ципура???

  • 20 742
  • 20
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 511
Здравейте, момичета!днес пазарувахме и купих ципура. доста хора я хвалят катъо хубава риба и реших да купя. само дето не знам как да я приготвя. ако може помогнете ми с рецепти. предварително благодаря!

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
"Месото на ципурата е бяло, сочно и стегнато и може да се готви по всевъзможни начини."  Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 1 310
Погледни тук, имам доста рецепти с ципура!Рибата е много хубава, ще ти хареса! Peace

# 3
  • Варна
  • Мнения: 804
Печена ципура с пролетни зеленчуци - В тенджера се сипват 2 л вода и 2с.л. сол,кипват се на силен огън.В тази вода се бланшират моркови /на тънки жулиени/, лук на тънки филийки,червена чушка на тънки жулиени и зелен фасул.Бланшират се за 3 минути.Изхвърля се водата и зеленчуците се изплакват със студена вода.Зеленчуците се прехвърлят в гювеч или глинено гърне,може и в йена,подсушената риба се слага върху тях.Поръсва се с масло и се подправя със сол,черен и червен пипер.Покрива се гювеча с фолио.Пече се на най-ниската скара до готовност - около 30минути.

# 4
# 5
  • Мнения: 2 110
Аз лично много харесвам ципура и я правя само на скара !

# 6
  • София
  • Мнения: 718
На скара Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 730
На скара е перфектна.

# 8
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Как е с костите, лесно ли се чисти, много ли са? Хич не понасям риби с безброй костици. Обожавам например сафрид, но чистенето ме убива  Tired Не съм яла ципура, ще проверя как се казва на френски и ще взема  Simple Smile

# 9
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 818
Вчера правих за вечеря по ето тази рецепта:

Ципура в доматена салца

Продукти:
3 ципури/друга риба/,
500 мл. доматен сос,
2 големи глави лук,
100 гр. обезкостени маслини,
5-6 скилидки чесън,
30 мл. зехтин,
1 с.л. кафява захар,
2 с.л. балсамов оцет,
риган,
босилек,
сол.
Приготвяне:
Рибите измиваме и почистваме.
Посоляваме и подправяме с пипер.
Лукът нарязваме на полумесеци, чесънът и маслините на дребно.
В зехтинът запържваме лукът до омекване.
В средата добавяме захарта и оставяме да се разтопи, без да разбъркваме.
След като се разтопи добавяме балсамовият оцет и разбъркваме с лукът.
Добавяме маслините, подправките и чесънът.
Разбъркваме добре и заливаме с доматеният сос.
оставяме да ври 2-3 мин и заливаме рибките.
Печем в предварително загрята фурна 30-50 мин. в зависимост от големината.
изваждаме и сервираме със салцата.


Стана много вкусна и сочна рибата, но сосът остана по кожата и не можах много да го опитам,хубавото на ципурата е че има много месо а и костите не са от тези дребните дето ги има набсякъде, ами са големи и се виждат и отделят лесно, така че се предполага че веднъж отделени остава само бяло месо. Правила съм и по тази рецепта ципура:

Маринована ципура на фурна
Продукти:
2 ципури.
За марината:
2 лимона,
100 мл. бяло вино,
3 скилидки чесън,
1 ч.л. сушен риган,
сол.
За канапето:
3 домата,
3 с.л. зехтин,
1 с.л. сушен риган,
1 ч.л. сушен босилек,
сол.
Приготвяне:
Ципурите почистваме, измиваме и подсушаваме.
Посолваме от вътре и вън.
В съд изстискваме двата лимона, виното, пресован чесън, сол и риганът, разбъркваме.
Слагаме рибата и оставяме за около 1 час.
Изваждаме и правим напречни разрези от двете старани на рибата.
В разрезите слагаме по 1 резен лимон.
Доматите нарязваме на колелца.
Подреждаме в намаслена форма и върху тях слагаме маринованата риба.
Посоляваме и поръсваме със сушените подправки доматите и рибата.
Печем в загрята фурна на 200*С 40 мин.

Пак много сполучлива, мерси на съфорумката Ийзи за което  bouquet

# 10
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
зашис да следя темата.

Само 1 път съм яла и то а гости, супер беше

# 11
  • weltweit
  • Мнения: 6 300
Ципурата на скара/грил тиган. Най ми харесва с пресен доматен сос, маслини и малко сиренце или само намазана със зехтин на скара, после с много лимон. Хубава става и във фолио със зеленчуци, както и на фурна.

# 12
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
На грил тиган или барбекю Peace

# 13
  • софия
  • Мнения: 249
на скара е супер

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 180
Хапваме я само на скара, с гарнитура от варени или пържени картофи. Няма чак толкова много кости  Peace

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт