Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 410 отговора

Под тепетата

Мнения: 1 394
Хайде всички вегетарианци да споделят какви гозби има на трапезата им всеки ден.Тук публикувайте рецептите си ,но нека наистина да са вегетариански!Хайде да сготвим вегетарианско ястие!Давайте своите идеи!Тази темичка е за такива,които са отскоро вегетарианци и се затрудняват в избора на рецепта.Надявам се да е от полза.Публикувайте и лично ваши рецепти,за да ги опитаме и ние.
Хайде ,като за начало рецептичка от мен!
Лятна манджа.
1средноголям патладжан,2-3 домата,зелен лук -1връзка,5-6 скилидки чесън,1-2 зелени чушки,червен,черен пипер,вегета,магданоз.Всички зеленчуци се задушават до омекване,прибавят се подправките и накрая като се свали от огъня се слага чесъна.Бон апети!
« Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 08:57 от dodyniki »
Цитирай


Мнения: 2 811
Наистина вегетариански?  newsm78 Без месо или без нищо животинско?

Едно от любимите хапвания на моето семейство е лазаня със спанак:

Един пакет замразен спанак го размраявам с малко вода на котлона, отцеждам от водата(не е нужно да е перфектно изцеден), добавям 1 голяма кофичка сметана (като си оставям 2-3 супени лъжици в кофичката) и натрошавам 1-2 големи парчета сирене. Тавичка се намазва с масло, остналата сметана се разрежда с 4-5 супени лъжици вода и се изсипва половината в тавичката. Нареждат се кори за лазаня, после върху всяка кора се слага част от сместа със спанак, после пак кори и така докато свърши сместа. Аз я правя с три кори на ред и 4-5 една върху друга. Завършва се с кора, която се намазва с останалата част от разредената сметана и се поръсва с кашкавал. Пече се в силно загрята фурна - 200-250 градуса за 20-30 мин посредата на фурната.
При нареждането, след сместа може да се сложи кашкавал, става вкусно, но на нас ни е малко тежка така.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 394
Говорим за без месо само и да-и за без нищо животинско,защото има и вегани.Но повечето консумираме млечни,така,че главно говорим за без месо! Peace
Ето една моя рецепта.
2-3 домата,краставица,малка консерва царевица,2 чушки,1морков,2-3 скилидки чесън,1връзка лук,50 гр.кашкавал 50 гр смлени на брашно орехи,сол,зехтин,магданоз,1сл лютеница,черен пипер,кимион на вкус.Всичко се нарязва на кубчета.В тефлонов дълбок тиган /или тенджера/ се слага на дъното малко зехтин-няколко капки и всичко се "запържва",като първо лука,моркова,краставиците,царевицата и накрая доматите.Всичко се "вари" докато поомекнат зеленчуците,но не до разкашкване.Накрая сваляме от котлона,слагаме сухите подправки и останалия зехтин,добавяме и лютеницата,орехите, и разбъркваме последно.Преди сервиране поръсваме с настъргания кашкавал и пресен магданоз.
« Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 11:13 от dodyniki »
Цитирай


Мнения: 54
Аз готвя по - обикновени манджи - яйца по панагюрски, чушки с доматен сос, грах с доматен сос, гювеч, леща
Цитирай

при палмите и алигаторите,FL

Мнения: 901
да ви следя, че моят мъж е веганец и не яде нищо живтинско.Изчерпват ми се идейте, напоследк е на гъбена каша, катофена салата или боб, това си иска и това готвя
Цитирай

Пловдив

Мнения: 149
 И аз да се включа  Hug
  Настъргани тиквички на фурна
 1 1/2 тиквички , сирене , 4 с.л. галета , 3 яйца , 1 ч.ч. олио , сол.
 
Тиквичките се настъргват на едро осоляват се / може вместо сил да е вегета /  и се оставят да се изцедят . Към тях се прибавят натрошеното сирене , галета , яйцата   и олиото .  Всичко се разбърка и се пече . Малко преди да се извади от фурната , отгоре се добавя настърган на едно кашкавал и пак се запича .
Цитирай


Мнения: 50
Вижте тук  съм публикувала доста рецети. Има и с месо тук-там, но основните са вегетариански  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0
Цитирай


Мнения: 7
Пролетни гъбки Необходими продукти:Пресни гъби ~200-250 гр.;200 гр. коприва;150 гр. замразено спаначе със ориз(продават вече в по-вечето магазини;изчистен е и готов да го добавите);2 връзки пресен лук;зехтин~30-40 мл.;Приготвяне:Слагате така приготвените продукти(измити и нарязани) в загретият тефлонов тиган; със зехтинът.Разбърквате от време на време със дървена лъжица докато всичко поомекне и леко се запържат продуктите;подправки не са необходими много;може да сложите малко универсална подправка за супа (в нея има сол).  chef                           За тези които криво са ме разбрали -последното изречение е за да ви подсетя да не прекалите със солта;а не за да обяснявам какво съдържа подправката.
« Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 23:29 от ан4ето »
Цитирай


Мнения: 2 811
И натриев глутамат Laughing
Цитирай


Мнения: 7
Сладки  картофки "соте"Необходими продукти:[/center]количеството на картофите зависи от това колко искате да си хапнете (дали ще са гарнитура или основно хапване)Обелените и измити картофи нарежете на кубчета или в каквато форма ги редпочитате;сложете ги във фолио с няколко бучки маргарин(това за абсолютните вегетарианци;а за всички останали препоръчвам масълце по-вечко); сложете сол на вкус и щипка сух копър;завийте ги с фолиото да им е топличко и сложете в тавичка.Печете. Проверете кога са готови като леко отгърнете фолиото и проверите.По същият начин слагам във същата тавичка до тях;но отделно замразени зеленчуци каквито ви харесват; аз харесвам Роял микс на Бондюел (морков;карфиол;броколи).След като сервирате и докато са още топлички;поръсете с малко пресен копър и много ситно нарязани 2-3 скилидки чесънчета.По този начин направени; картофчетата поемат мазнината по добре и остават сочни и с лека кафява коричка.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 318
индийската кухня предлага богат избор на веге ястия.
като се намали чилито и стават идеални за нашия вкус.

аз от 15 г. съм веге, но по-често от 3-4 пъти на година не правя една и съща манджа.
а аз обичам да ям готвено, не карам на салати и сандвичи  Wink
та явно си има и какво да се яде.
просто човек трябва да е отворен за новото, а не да върти леща, боб и грах Cool
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 394
Картофи с гъби
Продукти-200-250 гр пресни печурки.
3-4 големи картофа
4-5 скилидки чесън или/ 2-3 стръка пресен/
2-3 сл зехтин,черен пипер,сол,червен пипер/по-желание/,копър.
Чесъна се задушава в зехтина и малко вода.Добавяме нарязаните на ситно картофи,гъбите и подправките.Слагаме още вода и оставяме да ври на слаб огън.След,като водата почти изври и картофите са сварени-снемаме от котлона и поръсваме с пресен копър и ситно накълцан чесън.По желание можете да добавите и 1 сл готварска сметана.
Цитат
просто човек трябва да е отворен за новото, а не да върти леща, боб и грах
И аз така казах,че повечето зеленчуци отлично се съчетават помежду си и спокойно може да се експериментира...малко фантазия само и това е!
А ти ще споделиш ли някоя от най-вкусните ти рецепти от индийската кухня?
Цитирай


Мнения: 7
.......сол;НАТРИЕВ ГЛУТАМАТ;сушени зеленчуци;въглехидрати;подправки обогатени с вит.В2Използва се в като добавка към супи и месни ястия или кой како прецени особено по-квалифицираните;а за тези които правят" първите си крачки" в кухнята;понякога и малките на пръв поглед ""забележки" са от значение ;а много често това води до нежелани резултати.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 394
А някой нещо да каже за тапиока-та...Видях такова чудо в магазина за здравословните храни прочетох го,било подходащо за супи и ястия.Знам,че се добива от някакво дърво,но...някой знае ли нещо за тази "подправка" или и аз не знам точно какво е-едно бяло е на гранули...
Цитирай


Мнения: 11 612
Ася, специално на теб ти се възхищавам за манджите и за това как успяваш наистина да е различно...Често....определени твои манджи надали аз ще ги ям, но това не пречи да ти се възхищавам,че успяваш да готвиш наистина разнообразно!

Ще следя,че ние ядем месо, но лично аз предпочитам да го няма......
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 410 отговора