Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Въпросът ми е към юристите, или към тези дето са наясно.
Визирам това от наредбата : Чл.15. (1) Схеми за разполагане на преместваеми обекти в терени частна
собственост се изработват и  внасят за одобряване от собственика на терена или лице с изрично писмено съгласие на собственика на имота или писмен договор за наем за предвидената за заемане от преместваемия обект площ.Когато терена е съсобствен
е необходимо изрично писмено съгласие от всички собственици с нотариална
заверка на подписите или договор за наем сключен с всички тях, включително и в
случаите когато схемата се внася от съсобственик
.
Тук е Наредба10
и това от Закона за собственоста: Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ. Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ. Закон за собственоста

# 1
 • Мнения: 337
Специалния закон винаги когато има противоречие изключва общия, това е основно правило в правото. Не знам какъв е точно случая но от това което прочетох  не може наредба да противоречи на закон.

# 2
 • Мнения: 2 945
Не мога да отворя линка на Наредба 10, но когато подзаконов нормативен акт, какъвто е наредбата, противоречи на закон, винаги пряко се прилага закона. Тук правилото - общ към специален закон не важи.
Може и да не съм права, защото не зная какви точно отношения урежда тази наредба, не мога да прочета останалите текстове, но ми се струва, че противоречието е само привидно. С посочения чл. 15 е установен ред за одобряване на схема за поставяне на преместваем обект - административна процедура. Одобрението представлява административен акт, за издаването на който са поставени и изисквания. В случая, според мен, не се касае за преуреждане на отношенията свързани с управлението на съсобствена вещ. Но това е само на пръв поглед, може и да греша.

# 3
 • Мнения: 595
При противоречие винаги се прилага специалният закон. Но Наредбата не е специален закон, тя се приема въз основа на разпоредба, норма или член, все тая, в закон. По своята същност тя е подзаконов нормативен акт. В наредбата се конкретизират условията и реда за извършването на дадена дейност и тя не може да противоречи на закона, защото го конкретизира.
Първо трябва да си наясно дали тази наредба са издава въз основа на членът в закона, който посочваш, за да си сигурна, че се третира една и съща материя и след това да прецениш дали случая отговаря на хипотезата, която е разписана в члена. Ако да прилага се реда по наредбата, ако не, допитай се до ресорното министерство или органа, който я е издал.
Иначе, ако трябва да отговоря на въпроса в темата, на практика има доста такива наредби, които противоречат на закона.

# 4
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Извинявам, се за линковете, така би трябвало да е се отворят
Наредбата е тук http://www.nesebarinfo.com/regulations.html
Закона за собственоста тук http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/201.htm

Да си конкретизирам въпроса, мога ли като съсобственик притежаващ 2/3 от имота, да стъпя на Закона и да изискам издаване на скица от Общината без съгласието на другите съсобственици?

# 5
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
да си бутна питането

# 6
 • Мнения: 1 427
Аз не съм юрист, но доколкото съм запозната конкретно с издаването на скица на имот, понеже няколко пъти съм вадила за различни имоти, няма нужда от съгласие на съсобствениците. Всеки самостоятелно има право да извади скица.

# 7
 • Мнения: 2 945
Ако ти е необходима скица на имота - да можеш да си извадиш и без съгласието на другите съсобственици. Но цитираният от теб чл. 15 от Наредбата касае внасяне на схема за преместваем обект. Това според мен не можеш да го направиш сама.
Вероятно те интересува ето тази разпоредба на ЗУТ:
Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., доп., бр. 61 от 2007 г.) Върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми увеселителни обекти и преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности - павилиони, кабини, маси, както и други елементи на градското обзавеждане (спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци, чешми, фонтани, часовници и други).
(2) За обектите по ал. 1 се издава разрешение за поставяне по ред, установен с наредба на общинския съвет, а за държавни и общински имоти - и въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината. За държавните имоти схемата се одобрява след съгласуване със съответната централна администрация, която стопанисва имота, а в останалите случаи - с областния управител.
.........................
(5) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В чужди поземлени имоти разрешение за поставяне на обекти по ал. 1 се издава въз основа на изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот или писмен договор за наем на заетата от преместваемия обект площ.

Няма противоречие между двете разпоредби, само допълване. Успех.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт