Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 064
Винаги съм се чудила, как така отчитат, смятат, изравняват и всичко това почти без да идват у дома. През ноември идват почти 20 дни след началото на отоплителният сезон. Мислих си, този топлинен уред е цял компютър, а струва само 5 лева. Каква далавера.


Стоя си зимата на топло у дома, нали сме с парно. Но пък парното слабичко - та заради това съм седнала до него и си топля краката. Нали така или иначе го плащам, така поне ще има полза. А ако го спра пък, ще трябва да плащам за общите части...


И стоя си и го гледам този топломер, гледам го и си мисля. Мисля си и започвам да си задавам въпроси:
- Този топломер през лятото дали отчита и как знае кога започва отоплителният сезон - всяка година е различно?

- През ноември, когато започва отоплителният сезон, защо идват у дома - за да отчитат или за да нулират уреда?

- Ако го нулират/отчитат, тогава защо идват на 30-Ноември, а парното го пускат 20 дни по-рано?


Ако вашият топлинен уред е от този вид: "2-D-picco-E"
http://www.gte.at/images/abl-picco.gif


Начинът му на работа е следния:
1. отчита винаги когато температурата на радиатора е над 28 градуса

2. отчита за цяла година като му се задава край на отоплителният сезон


НАЙ-ВАЖНОТО: Ако до тук съм се изразила правилно следва да стане ясно, че:
- уредът отчита и през лятото, когато е много топло, особенно ако сте с южно изложение

- в края на отоплителният сезон, когато се отчита уреда, от показанието трябва да се извадят отчетените данни през летните месеци

- ако отоплителният сезон започва на 10-Ноември, то у вас ще дойдат не, за да отчитат/нулират, а само, за да видят дали уредът е монтиран правилно


Как да разберем показанията?
1. в долната част се намира сензорен бутон

2.1. ако се натисне веднъж кратко, за момент на екрана ще се изпише "8888 8" и след това ще изведе данните от група А1.

2.2. ако се натисне веднъж продължително, за момент на екрана ще се изпише "А2" и след това ще изведе данните от група А2

3. след това с кратко натискане се превъртат всички данни от съответната група: "А1" или "А2"

4. уредът извежда цифра и в края буква. В режим "А1": A, B, C, D, E, F. В режим "А2": G (мапко пилича на цифрата 6). Всяка буква има различно значение

a) цифра и буква A - показва топлинните единици от началото на сезона до сега

b) цифра и буква B - показва топлинните единици за миналият отоплителен сезон. Последователно се сменят показанието и контролна сума (примерно "C  12 B")

c) цифра и буква C - показва топлинните единици за предходния отоплителен сезон. Последователно се сменят показанието и контролна сума (примерно "C  12 C")

d) цифра и буква D - показва дата (4 цифри - месец и година) кога завършва отоплителният сезон

e) цифра и буква E - показва текущата дата (4 цифри - месец и година)

f) цифра и буква F - показва код на грешка ако има или "000"

g) цифра и буква G (6) - В режим "А2" показва дата (4 цифри - месец и година) и топлинните единици по месеци, 12 месеца назад. Последователно се сменят дата (4 цифри - месец и година, без буква накрая) и показанието за този месец (с буква G накрая).

ВНИМАНИЕ: Показанията са с натрупване, а не месец за месец. Пример: ако ви трябва потреблението САМО за месец Април, трябва от показанието за месец Април да извадите показанието за месец Март.


КАКЪВ Е ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН ЗА ОТЧИТАНЕ:
1. след края на отоплителният сезон (дата 30-Април, виж буква D) се взима показанието на буква B
2. ако отоплителният сезон започва през месец Ноември, тогава от горното показание трябва да се извади показанието за месец Октомври

Голямото отчитане на топлинните уреди беше днес. Историята е следната:
Човекът, упълномощен за това отчете последното показание на уреда и само него записа като данни. Чудно ми беше защо не се поинтересува от данните на уреда от октомври и летните месеци, когато реално парно отопление няма. (Няма отопление, но водата в радиаторите, поради жегите се нагрява над допустимите градуси (до 28 градуса няма отчитане на единици), след което започва отчитане на единици. С две думи казано - от годишната сметка и показание на уреда трябва да се извадят показанията на тези месеци, за които няма централно подаване на топлинна енергия. )
Попитахме човекът дали е запознат достатъчно с устройството на уреда и начина му на работа. Отговорът беше - "..казано ни е да отчитаме само данните с буква А (показание, включващо 12 месеца преди края на отоплителния сезон - 30 април)..". Не бяхме съгласни да подпишем записаните от него данни, защото те бяха точно за цяла година, включително и летните месеци. Предложението от негова страна беше да идем до централния им офис и там да подаваме молби и т.н. - т.е. ходене по мъките. Запознахме подробно човека какви отчети показва устройството. Незнам след това дали е започнал да отчита правилно (по посочения от нас начин) или е използвал по-лесния - както му е показано от топлофикация...

С радост пиша това, тъй като това е неоспоримо доказателство да бъде осъдена топлофикация, за да върне парите на хората с лихвите и неустойките Simple Smile Дори да има давност, то тя е минимум 5 години.

Едно се чудя само - този човек са го изпратили, без да го обучат, да идва вкъщи, да отчита уредите, които аз съм платила, да съставя  невалидни документи, които да подпиша...или са му обяснили всичко подробно, а накрая са му казали как да отчита неправилно?

# 1
 • Мнения: 40
Още преди три години установих, че топломерите ми отчитат през лятото и демонтирах всички радиатори.  Twisted Evil

# 2
 • София
 • Мнения: 579
 ooooh!Добре, че в нашия квартал не са сколасали да докарат парно!

# 3
 • София
 • Мнения: 7 592
Ако след края на отоплителния сезон се източи водата от инсталацията - няма да се натрупват данни за лятото. Парнаджията на нашия блок веднага щом спрат централно парното източва инсталацията. Така и който иска да сменя радиатори има възможност.
А иначе парното е най-евтино и изгодно отопление в момента. Но при условие - че се отоплява равномерно целия блок и не са демонтирани общите радиатори по стълбищата. У нас работи на ниска степен на топломера от есента до спиране Не въртя степени, не намаряи и не си помислям да спирам радиатора. Най-високата сума затази зима е 140 лв - отопление и вода. целия апарт. е отоплен равномерно, дограмите са стари, няма изолация.

# 4
 • София
 • Мнения: 528
1. За самите радиатори мисля, че не е добре да са празни през лятото! Знам от майстори, че трябва да са пълни с вода.
2. нашите топломери не са от посоченият вид, а са с изпарители - от тези на които всеки сезон им се сменя някаква тръбичка - най-скапаните. Но според мен дори и радиаторита да са празни та пак отчитат. Топломерите как да разберат, че са празни радиаторите, за да не отчитат?  newsm78  Според мен като се нагрява повърхността на радиатора, било то от работеща печка, южно изложение, високи температури, няма значение дали има вода или не, топломерът отчита! Зиме, лете - отчита!Това според мен

# 5
 • Мнения: 4 302
Не е верно, че трябва да пълни през лятото. След отоплителния сезон системата се изпразва ( и това е времето за ремонти и подмяна на радиатори, защото и това се случва все пак), а в началото се пълни и обезвъздушава. При нас в началото всички си отварят крановете на макс, парнаджията прави там каквото прави, след което няколко поредни дни мъжът ми си обезвъздушава нашите радиатори. Трябва след приключване на упражнението радиаторът да е горе долу еднакво топъл навсякъде.
А и ако необходимата Т, за да почне да отчита топломера отдадена енергия е 28 градуса не виждам как ще успее слънцето да го нагрее дотолкова. Абсурд  е при температура на въздуха от максимум 31-32 градуса ( защото по топло едва ли става в стая, още повече ако имаш пердета, щори или климатик) метален радиатор да се нагрее до 28 градуса и повече.
Да не говорим, че по принцип оптималното положение на радиаторите е под прозореца, но малко по  ниско, така че слънцето не го пече директно.

# 6
 • София
 • Мнения: 9 986
Добре де, на нас като ни ги отчетоха сега, цифрите не бяха мръднали изобщо от миналото пролетно отчитане. Което значи ,че за една година нищо не е отчело и през зимата и през лятото.

# 7
 • Мнения: 1 064
А и ако необходимата Т, за да почне да отчита топломера отдадена енергия е 28 градуса не виждам как ще успее слънцето да го нагрее дотолкова. Абсурд  е при температура на въздуха от максимум 31-32 градуса ( защото по топло едва ли става в стая, още повече ако имаш пердета, щори или климатик) метален радиатор да се нагрее до 28 градуса и повече.
Да не говорим, че по принцип оптималното положение на радиаторите е под прозореца, но малко по  ниско, така че слънцето не го пече директно.
За да го напиша, че се нагрява и отчита през лятото и че вдига над тези 28 градуса, значи съм сигурна в това, а не правя догадки.
Пример: В Бургас отчитането е няколко пъти годишно - един път преди да започне отоплителния сезон - точно поради причината с натрупаните през лятото единици; и един път - в края на сезона ...След което показанията от летните месеци се изваждат от цялостната сметка ...
Но най-вече зависи от самия топлинен уред - може да не е като този, посочен от мен по-горе. Има къде-къде по-усъвършенствани. Ако сте късметлии да имате от тях ...значи може и да не ви отчита Simple Smile

# 8
 • Мнения: 4 966
Ако след края на отоплителния сезон се източи водата от инсталацията - няма да се натрупват данни за лятото. Парнаджията на нашия блок веднага щом спрат централно парното източва инсталацията. Така и който иска да сменя радиатори има възможност.
А иначе парното е най-евтино и изгодно отопление в момента. Но при условие - че се отоплява равномерно целия блок и не са демонтирани общите радиатори по стълбищата. У нас работи на ниска степен на топломера от есента до спиране Не въртя степени, не намаряи и не си помислям да спирам радиатора. Най-високата сума затази зима е 140 лв - отопление и вода. целия апарт. е отоплен равномерно, дограмите са стари, няма изолация.

Абсолютно подкрепям това мнение. При нас източват инсталацията напълно след отоплителния сезон. В същото време се отоплява целия вход - има само 1 семейство, което не се отоплява на парно. Температурите са равномерни, цяла зима в стаите вкъщи е около 23-25 градуса и повече. Отопляваме 150 кв. и всеки месец сметките ни са около 150 лв., като след изравнителната сметка се оказва, че имат и да ни връщат /т.е. летните месеци не плащам нищо за топлата вода/. За нас няма по-голямо удобство. Имаме няколко жилища и разликата между апартаментите с парно и къщите /на камина, климатици и печки/ е огромна...

# 9
 • София
 • Мнения: 528
 :35:150 кв. м. за 150 лв на ТЕЦ е абсолютно невъзможно Shocked! ако ще не целия блок да се е включил, а и още 10! Пак не е възможно!

# 10
 • София
 • Мнения: 7 592
:35:150 кв. м. за 150 лв на ТЕЦ е абсолютно невъзможно Shocked! ако ще не целия блок да се е включил, а и още 10! Пак не е възможно!
Възможно е, така е и при нас. Апарт. е 2 стаи и кухня, парното работи навсякъде без да гонамалявам или спирам. Дори и да не сме в къщи за няколко дни - пак си работи.
Топла вода тече без икономии. Може би е важно, че блока е ЕПК и те имат по-добра изолация от панела или тънките тухли.

# 11
 • София
 • Мнения: 528
:35:150 кв. м. за 150 лв на ТЕЦ е абсолютно невъзможно Shocked! ако ще не целия блок да се е включил, а и още 10! Пак не е възможно!
Възможно е, така е и при нас. Апарт. е 2 стаи и кухня, парното работи навсякъде без да гонамалявам или спирам. Дори и да не сме в къщи за няколко дни - пак си работи.
Топла вода тече без икономии. Може би е важно, че блока е ЕПК и те имат по-добра изолация от панела или тънките тухли.


Две стаи и кухня не са 150 кв. м. Едно е двустаен, съвсем друго - 150 квадрата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт