Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 297
Има теми във форума за тиковете при децата, но не става ясно /поне за мен/ от какво се повлияват най-добре. Алора? Киетюд? Атаракс или успокоителни чайчета и билки?
При дъщеря ми започна когато беше някъде 4,5 г., подсмърчаше, никой не предположи, че е тик, лекувахме алергии. Една година по-късно започна мигане с очите, последва невролог, ЕЕГ, Атаракс, нищо. От няколко месеца мигането отшумя, но го замести "ъмкане", все едно си тананика. От днес си повдига рамото. Искам да й давам нещо безобидно, на билкова основа против нервна възбуда и успокоение. Обстановката в къщи е спокойна, тренира и се занимава с изкуство с удоволствие. Опитвам се да отстранявам всякакви дразнители. Проблеми има само в детската с храненето. Сто пъти им казах да я оставят на мира ама те си знаят тяхното. Притеснена съм много. Съвети?

# 1
 • Мнения: 186
Дано и други майчета се включат за да споделят личен опит - общопрактикуващи доктори и невролози, които са им помогнали; чайчета; лекарства; а и как са се проявявали при тях тиковете.
Моят съвет, ако сте доволни от невролога си, посетете го отново. Ако не сте доволни, посетете друг. Като ви предпише лекарство, помолете го/я да ви каже какво и след колко време да очаквате. Аз имах късмет детето ми само да мига с очи и само на два пъти, също като при вас в предучилищна възраст. Записвай си някъде, какви и за какъв период и с каква честота са тиковете. Дано да не ви потрябва, но може на базата на тези бележки да ви поставят диагноза.
Мое мнение е, че дори и всичко да е наред в семейството, пак може да се появят тикове. Медицината за сега няма отговор за всеки един пациент (даже за доста голям процент от пациентите) защо са се появили тиковете.

Успех и весело лято!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 297
Благодаря ти Pisateva!
Водих я при д-р Литвиненко, на когото много вярвам. Изписа й Атаракс и каза, че не вярва да й помогне, но да опитам. Диагнозата постави той - тикова невроза. ЕЕГ-то беше добре. Каза да се занимава със спорт и нещо друго, а тя тренира от 3 годишна и ходи на театрална школа от 4 годишна, повече ще е прекалено. Каза, че може да премине, а може и да остане завинаги и няма да й пречи на живота. Аз, обаче не мога да стоя спокойно и да чакам без да предприема нещо. Тя е голяма, усеща се и това я притеснява. Не знам дали да я заведа на психолог.
На твоето детенце от самосебе си ли му мина или му даваше нещо? Помниш ли какво?

# 3
 • София
 • Мнения: 3 094
Опитайте с хомеопатрия и детски психолог (не задължително в този ред).

Успех.

# 4
 • Мнения: 186
кльомба, преди 20 години беше. Изписаха му едни миниатюрни хапченца, името им започващо с Т май. Поне месец ги е пил. И горе-долу за това време отшумяваха миганията. Детето ми беше/е с епилепсия, но никога не са ми казвали, че намиганията са вид епи пристъп. Днес се сетих, че в темите на други майчета съм чела че за тикове понякога изписват Ривотрил. Това е лекарство често изписвано на деца с епилепсия и от любопитство ходих да чета за tic disorder и излезе, че и без епилепсия е едно от лекарствата, с които се опитва лечение. Работата е там, че има поне десетина медикамента и с който стане. Не са безобидни, но при някои от пациентите тиковете им създават големи неудобства и затова ги пият тези лекарства. Та моето дете по това време си пиеше Ривотрил за епилепсията, така че може да е помогнало и за тиковете. Няма начин да се разбере.

За невролога ви съм чела много и положителни отзиви от майчета на деца с проблеми. Посетете го пак. Все пак има промяна във вида тикове, нека ви види.

На ivonska съвета също ми харесва, но абсолютно не съм запозната с хомеопатията, затова питам: всеки хомеопат ли би помогнал или такъв при когото са ходили и други деца с тикове?

Чела съм и за поведенческа терапия или нещо такова (психолог?), която се ползва с успех в други държави от пациенти с упорити тикове, които не могат или не искат да пият лекарства. Целта е да се научиш да подтискаш тиковете за определено време, например в час или на улицата...

Успех.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 297
Благодаря ви за подкрепата!
Ще поразпитам за детски психолог и за детските курсове на Норбеков си мисля.

# 6
 • в моя свят
 • Мнения: 842
Моето дете също има тиково разстройство,но минава от само себе си.Първия път продължи около месец-два с примигване на очите.Втория път обаче освен примигването започна и да си "облещва" очите както и да присвива раменете.Наистина много бях притеснена,защото бяха много чести и започнахме терапия с Хлорпротиксен по схема.Пихме го 2мес.,но тиковете не само че не намаляваха,но и се усилваха.Така или иначе не исках да му давам никакви лекарства и след такъв дълаг период като не дадоха никакъв резултат ги спряхме.А тиковете отново отшумяха сами след още около месец-два.Сега нямаме тикове и се надявам да не получи отново.Тъй като тиковото разстройство при децата е често срещано аз мисля,че е по-добре да се изчака няколко месеца,може сами да отшумят.Ако продължат по дълаг период от време тогава да се прибягва до лекарства.
Хомеопатията е най-добрия и безопасен вариант.От няколко месеца детето ми е на хомеопатия и въпреки,че не съм споменала на хомеопата за тикове детето не е примигвало(след като тиковете отшумяха понякога когато е видимо притеснен или напрегнат премигваше с очите,но само в такива случай и вече не го прави)
Относно посещението при невролог и психолог според мен е задължително.
А за лекарството Ривотрил мисля,че е прекалено силно само заради тикове.Пили сме това лекарство преди много години поради риск от епилепсия,изписва се със зелена рецепта и определен брой само за 14 дни.Мисля че е много краен вариант за тиково разстройство,което не е продължило дълго време,но често го изписват.

# 7
 • Мнения: 16
Здравей!

Какво тренира дъщеря ти?

Питам, защото ако спорта е състезателен това може допълнително да я напряга.Но, че трябва да спортува  не подлежи на коментар.
Някой споменаваше за лекарство започващо с Т.Най - вероятно става дума за Тиоридазин.
Ривотрил не бива да се дава , наистина създава зависимост.
Много важно е вие със съпруга си да сте спокойна.В повечето случаи тиковата невроза е вид отражения на неспокойствието и напрежението в единия родител.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 297
Относно посещението при невролог и психолог според мен е задължително.
Благодаря! Издирвам координатите на проф. Ваня Матанова. Дано някой ги има.

Какво тренира дъщеря ти? Питам, защото ако спорта е състезателен това може допълнително да я напряга.Но, че трябва да спортува  не подлежи на коментар. Много важно е вие със съпруга си да сте спокойна.В повечето случаи тиковата невроза е вид отражения на неспокойствието и напрежението в единия родител.
Не се състезава индивидуално, а отборно. Има самочувствието на най-"старата" в екипа.
Да, няма как да съм спокойна като я гледам как се измъчва и не може да се контролира. Права си - може да се получава затворен кръг. Иначе, казах и по-горе - не мисля, че има напрежение в семейството, спокойно е, само "лигнята" е малко повече. Благодаря ти, че се включи.

# 9
 • Мнения: 186
А за лекарството Ривотрил мисля,че е прекалено силно само заради тикове.Пили сме това лекарство преди много години поради риск от епилепсия,изписва се със зелена рецепта и определен брой само за 14 дни.Мисля че е много краен вариант за тиково разстройство,което не е продължило дълго време,но често го изписват.

me4ta22, колко хубаво че сподели с нас, всички имаме нужда от положителни истории, от сърце желая никога повече да не се случва. Абсолютно съм съгласна с теб, че Ривотрил "често го изписват" в Бг и че е "много краен вариант за тиково разтройство", даже и за епилепсия е краен вариант, според мен.


Някой споменаваше за лекарство започващо с Т.Най - вероятно става дума за Тиоридазин.
Ривотрил не бива да се дава , наистина създава зависимост.

dokoga, права си, май беше Тиоридазин. Мнението ти за Ривотрил ми се струва крайно, дано да не си имала лично проблеми с него, искрено съжелявам ако е така. Първо има тежки случаи, неповлияващи се от други лекарства и терапии и тогава решаваш да се довериш на доктора си и да пробваш и с него. Второ, защото се тревожех, се оказа че създава зависимост само понякога, и то ако е вземан повече от три месеца. Моето дете имаше късмет след 10 години прием да не развие зависимост и да го спре без проблеми.

# 10
 • Мнения: 16
[


]

dokoga,  Мнението ти за Ривотрил ми се струва крайно, дано да не си имала лично проблеми с него, искрено съжалявам ако е така.

Имам професионални проблеми с него- психиатър съм и често се срещам с хора развили зависимост към Ривотрил.
Проблема е, че той е много мощен и почти веднага премахва тревожността .Това подлъгва хората и .......спирането е доста трудно.

Когато преди двадесетина години го въведоха той се предписваше  само при Епилепсия и то особен вид, с малки припадъци.
Грешка стана, че допуснахме да се дава почти за всичко.

# 11
 • Мнения: 16
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373071.msg10502419#msg10502419

Прегледай и тази тема .Сигурен съм, че метода описан там ще повлияе на тиковете.

# 12
 • София
 • Мнения: 635
кльомба, преди 20 години беше. Изписаха му едни миниатюрни хапченца, името им започващо с Т май. Поне месец ги е пил. И горе-долу за това време отшумяваха миганията.
За невролога ви съм чела много и положителни отзиви от майчета на деца с проблеми. Посетете го пак. Все пак има промяна във вида тикове, нека ви види.

Предполагам, че става въпрос за Тиоридазин. Но не са хомеопатични или билкови. За деца милиграмите са други, трябва да го погледна и ще ти кажа. Дъщеря ми се оправи с тях. Първо започна с мърдане на носа. Беше влудяващо направо. Пи го известно време (беше на 5-6 год. и не помня колко точно), може би 1-2 месеца и нещата се оправиха. Преди няколко месеца (вече е на 10 Simple Smile) я забелязах, че започва да мига много бързо и много често. Пак тикове. Говорих с нашата си лекарка и тя пак ми каза да й давам Тиоридазин, но 1 мес. само (по 1 хапче вечер). Трябва обаче да се консултираш с лекар естествено, дали твоята кукла може да ги пие.  Simple Smile Аз в началото като прочетох листовката малко се бях стреснала, но след като поразпитах няколко аптекарки се успокоих.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 297
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373071.msg10502419#msg10502419
Прегледай и тази тема .Сигурен съм, че метода описан там ще повлияе на тиковете.
Благодаря, ще започна да чета, доста страници са.
Предполагам, че става въпрос за Тиоридазин. Но не са хомеопатични или билкови. За деца милиграмите са други, трябва да го погледна и ще ти кажа. Дъщеря ми се оправи с тях. Първо започна с мърдане на носа. Беше влудяващо направо. Пи го известно време (беше на 5-6 год. и не помня колко точно), може би 1-2 месеца и нещата се оправиха. Преди няколко месеца (вече е на 10 Simple Smile) я забелязах, че започва да мига много бързо и много често. Пак тикове. Говорих с нашата си лекарка и тя пак ми каза да й давам Тиоридазин, но 1 мес. само (по 1 хапче вечер). Трябва обаче да се консултираш с лекар естествено, дали твоята кукла може да ги пие.  Simple Smile Аз в началото като прочетох листовката малко се бях стреснала, но след като поразпитах няколко аптекарки се успокоих.
Благодаря, ще попитам.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 9
На нас ни помогна Алора.Започнахме да я пием,след 10 дни мигането спря и аз УРА спрях лекарството...И след 1месец пак започна да мига.Оказа се,че Алората се пие поне 3 месеца.Вече приключихме и дано да не се налага пак да пием нещо.А според мен от само себе си няма да мине.започнахме с подсмърчане,преминахме на покашляне и преминахме на мигане...

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт