Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 май 2009, 10:26 ч.

Издирва се......

 • 2 138
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 654
Има тема за едно малко момиче което се издирва в момента.Преди имаше теми за две момчета и един баща.
И какво - чука ме на дърво,пази боже и дано се намери.
Да пусна темата ме провокираха тези мнения:
Съпричастна съм към Вашата трагедия!
 И се надявам да бъде открито живо и здраво малкото детенце!
Лошо е, че общество ни (а това сме ние) не предприема по - радикални мерки, за да предотврати бъдещи такива!
Защото в крайна сметка, никой от нас не е застрахован от подобна трагедия, нали?!.
И жалко е, че в повечето случаи се опитваме да направим нещо, едва тогава когато сме засегнати лично!
Ядосваме се, гневим се  , дори заплашваме , ридаем срещу неизвестното! И едва тогава проявяваме съпричастност, загриженост, разбиране и съпреживяваме - случилото се (когато вече сме безсилни да направим каквото и да било, освен да чакаме)!
Нещо трябва да се промени, било то начина ни на мислене   или пък да си зададем въпросът (предполагам всеки от Вас си го е задавал, но само толкова), но й да намерим отговор и да преминем към реални действия: "Доколко сме готови и  можем ли да пожертваме от личното си време, средства и т.н., за да направим нещо в името на Бъдещето на децата ни (независимо от къкъв етнос са), за общото благо!"   Ти бе, маце какво си отговори конкретно на въпроса ? Щото от целия ти пост, изпълнен с гневни икони не ми стана ясно към какво ни призоваваш    Хубаво да жертваме от времето и средствата си, ама да направим  КАКВО ТОЧНО? И още нещо - дай да видим ти колко и какво жертва? Какви са ТВОИТЕ реални действия?

Е,аз съм готова да жертвам , отколкото всяка година да пускам тема,,Силата на бащината любов"
http://bgsavestin.exactpages.com/
Нямам познания в областта на правото и счетоводството и пък има достатъчно фондации и сдружения които могат да помогнат.
Не е толкова трудно когато човек бъде обявен за издирване,негова снимка да се появи на хиляди места.Торбички , опаковки , пликове.
Аз лично мога да жертвам време и доколкото ми е възможно средства да се включа в такава организация.
Вие бихте ли се включили?

# 1
 • Мнения: 654
Бащата на Съвестин е направил един списък който е хубаво,родители и деца да прочетат.С моите деца дори го научихме наизуст,а в училището им виси на видно място.
"СЪВЕСТИН - ЗАЩИТА НА ДЕТСКАТА НЕВИННОСТ И УЯЗВИМОСТ"
София 1359, ж.к. Люлин 521-Г-87 тел. 02/253-252 или 087/354-209
Тодор Станиславов Деянов


ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РИСКОВЕ
СЪВЕТИ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ

МИЛО ДЕТЕ,

С помощта на родителите си, опознай добре района около жилището, училището, както и съседите, на които можеш да разчиташ! Трябва да запаметиш домашния телефон, телефоните на съседи, класен ръководител и други близки хора!

Не се хвали в училище и пред непознати, че имаш много парички в себе си! Не разказвай колко луксозно е вашето жилище и какво има в него!

Избягвай разговори с непознати на улицата, Интернет или по телефона! Никога не им споменавай, че си само в къщи! Сподели с родителите си за какво са те подпитвали или заплашвали!

Когато в къщи си само, заключвай и в никакъв случай не отваряй вратата на непознати! При опасност веднага търси помощ по телефона, Интернет, викай на съседите през терасата! Имаш право на самозащита!

Когато намериш вратата или прозореца разбити, не влизай самичко в жилището! Незабавно потърси помощ от съседи или близки! Помоли ги да извикат полиция!

За всяко излизане навън, искай разрешение от родителите си. Винаги казвай къде точно отиваш и с кого. Ако нямаш връзка с родителите си, при излизане се обади на други близки или съседи!

Избягвай да играеш само навън! Играй в групи не по-малко от три деца!

Движи се по възможност по осветени и оживени улици. Избягвай задни дворове, неосветени входове и безлюдни места! Прибирай се у дома преди здрачаване.

Ако забележиш, че някой те следва, веднага премини на другия тротоар. Насочи се към места, където има хора или влез в първия възможен магазин, сладкарница или учреждение! Потърси помощ от униформени лица полицаи, охранители или портиери!

Не приемай лакомства, играчки или други подаръци от непознати!

Не приемай покани да се качваш и возиш в чужда лека кола! Отдалечи се бързо от колата и ако някой тръгне след теб, викай високо: "ПОМОЩ! ПОМОЩ!"!

Не приемай покани от непознати за сладкарница, кино или гости!

Не приемай покани от непознати на улицата или в парка, да играеш на криеница или да търсиш с тях загубеното им кученце или котенце!

Преди да влезеш в асансьора първо се убеди, че той наистина се намира спрял на етажа - иначе следва политане надолу в шахтата.

Не влизай самичко в асансьор с непознат човек. Изчакай или по-добре се качи пеша. При опасност звънкай и тропай по вратите на съседите.

Не позволявай да те галят, прегръщат или целуват други, освен най-близките!

Когато някой се е опитал да те гали, опипва или целува, или е правил други странни неща с твоето тяло не го пази в тайна, дори когато са те помолили за това. Сподели всичко с мама, татко или други твои близки!

Знай и запомни, че не всички по-възрастни са добри! Между възрастните има и лоши хора. Когато се усъмниш, че някой възрастен има лоши намерения, на момента бягай от него! Смело съобщи за него на близките си!

Когато друго дете е в беда, веднага потърси помощ от възрастни хора! Най-добре е това да са родители, учители, съседи, полицаи!

Ако някой насилва теб или друго дете, викай смело и силно "ПОМОЩ! ПОМОЩ!"!

--------------------------------------------------------------------------------

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,

Помогнете на Вашето дете да опознае района, в който живее и учи!

Възпитавайте детето да бъде смело! Не насаждайте страх в детето! Страхливите деца са по-уязвими.

Научете детето да разпознава и се доверява на служителите на реда!

Опознайте приятелите на Вашето дете! Спечелете тяхното доверие, за да сте добре информирани за детето си и неговите контакти!

Изисквайте адресите и телефоните на приятелите на Вашето дете! Опознайте техните родители и средата, в която живеят! Бъдете особено предпазливи към новите познанства, може да се окажат фатални...

Намирайте време за разговори с Вашето дете! Въоръжете се с търпение да изслушвате детето! Вникнете в неговите проблеми и контакти! Уважавайте неговите мнения!

Ако оставяте детето само в къщи, търсете помощта на близки или познати, които да го проверяват и наглеждат!

Обяснете на детето, че е опасно да остава на улицата, когато се здрачи!

Бъдете бдителни, когато някои хора, дори семейни познати, изразяват особено внимание към детето Ви, или се усамотяват с него! Открийте мотивите на тези хора!

Бъдете бдителни за пари и други подаръци, които детето получава! Разберете кой и с какви подбуди ги дава на детето!

Когато детето Ви системно и продължително се застоява в нечие жилище, проверете с кого и защо го прави!

Не оставайте детето си без надзор през дните на големи църковни или национални празници. В такива дни се развихрят педофили и похитители.

--------------------------------------------------------------------------------

КАК ДА ПОСТЪПИМ:

I. КОГАТО ДЕТЕТО Е БИЛО ПОДЛОЖЕНО НА НАСИЛИЕ:

Незабавно подложете детето на медицински преглед! Изискайте документиране на състоянието му и последиците от насилието в съдебна медицина.

Обезателно уведомете полицията за случилото се! Дайте информация за лицето, което е извършило насилието или за предполагаемия извършител!

Потърсете адвокат и преследвайте съдебно извършителя! Така със сигурност ще предпазите евентуално и друго дете от насилие.

Бъдете внимателни и толерантни към детето! От Вашето поведение и грижи зависи психологическото възстановяване на детето.

Самовъзпитавайте се срещу фалшивия срам! Не внушавайте на Вашето или на чуждото насилено дете, че трябва да чувства срам! Наранените деца трябва да бъдат приобщени, а не сочени с пръст. Те се нуждаят от обичта на родители, близки, на цялото общество.
II. ПРЕДИ ДА СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩАСТИЕТО ДА ИЗЧЕЗНЕ ДЕТЕТО:

За издирването са нужни портретни снимки на детето. Затова ежегодно подновявайте фотопортретните снимки на детето!

Нужно е да знаете кръвната група на детето!

Запазвайте коса от детето за ДНК-анализ!

Фотографирайте и документирайте всички родови и придобити белези, операции или други физиологични особености.

Попълнете и съхранете антирискова карта.
III. АКО ДЕТЕТО ВИ ИЗЧЕЗНЕ:

Веднага подайте молба за издирване в полицията! Настоявайте за спешни издирвателни действия! Ако такива не последват, обърнете се към дежурния прокурор!

Обърнете се към пресата и електронните медии!

Потърсете съвета на адвокат!

Не се доверявайте на ясновидци и врачки - няма открито дете от тях! Каквото и да Ви кажат, то не може да послужи за доказателство.

Опаковайте в найлонов плик всички дрешки, чорапи, обувки и други предмети, с които детето е било в контакт през последните дни! Те са полезни при издирването.

Запазете непокътната обстановката в къщи! В случай на амнезия, детето ще трябва да възстанови спомените и паметта си.

Повикат ли Ви "доброжелатели" да си получите детето, не се връзвайте! Обикновено се цели да опразните лекомислено жилището и Ви оберат. Не действайте сами! Потърсете приятели, роднини, спецчастите!
ЗА ДА НЕ БЪДЕ БЕЗПОМОЩНО ПРИ ОТВЛИЧАНЕ ЗАД ГРАНИЦА,
ОТ РАННА ВЪЗРАСТ ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО:

Да наизусти името на Родината си и нейната столица, домашния адрес и телефон!

Да знае, че по света има български посолства, от които да търси закрила!

Да търси настоятелно помощ от униформени лица, независимо че говорят на чужд език!

Да не вярва на похитители или евентуални осиновители, че неговите родители са го изоставили, че са го продали, или че вече не са живи!

Да знае, че където и да попадне, родителите му няма да престанат да го търсят! Че каквито и страдания да преживее при чуждите хора родителите му винаги ще го разберат и ще го приемат с радост и обич!
 

Фондация "СЪВЕСТИН", България 6 май 2001

# 2
 • Мнения: 654
http://www.dailymotion.com/ivanradichev/video/xbkw8_pesen3
Това е посветено на изчезнали деца.

# 3
 • Мнения: 1 008
Сама казваш,че има достатъчно неправителствени и правителствени организации, които се занимават с това.
Аз си признавам,че освен да бъда съпричастна, друго не мога да направя.
Никой не е застрахован, но не виждам как аз една напълно непозната и обикновенна личност бих могла да допринеса за предотвратяването на подобни изродщини.

# 4
 • out of space
 • Мнения: 7 657
А каква е тази антирискова карта?

# 5
 • Мнения: 654
А каква е тази антирискова карта?
Има антирискова карта и антирисков албум.
 
Антирискава карта
на...............................................
адрес..........................................
кр.група.......ЕГН........................
очи.............................................
родови белези...........................
....................................................
....................................................
придобити белези.........................
....................................................
.....................................................
пръстови отпечатъци
1.             2.                     3.
4.             5./направено е като таблица/
коса за ДНК:5-6 косъма отскубнати с луковичките.

На обратната страна:
физиологични особености:................
мимики,тикове,фобии,алергии,болести,особен изговор,кривогледство,едър нос,щракнали уши,накуцване и други.
Ако детето има някаква дарба може да се запише.
След като се попълни картата се ламинира.

# 6
 • Мнения: 654
Антирисков албум може да си направи всеки.
Правят се снимки на детето всяка година в профил и анфас.
Това може да послужи да се изработи портрет как би изглеждало след години.
За програмата ще е по-лесно ако има и снимки на родителите на съответната възраст

# 7
 • Мнения: 15 120
Антирисков албум може да си направи всеки.
Правят се снимки на детето всяка година в профил и анфас.
Това може да послужи да се изработи портрет как би изглеждало след години.
За програмата ще е по-лесно ако има и снимки на родителите на съответната възраст

А не е ли много по-лесно и евтино просто да го заключим вкъщи и да не го пускаме навън поне докато навърши 18 години?

Естествено, че съм съпричастна към трагедията на родители, загубили децата си, но не виждам причина да се истерясва на тази тема. Нека отглеждаме децата си с мисълта да станат просто добри хора, а не като евентуални жертви на престъпление.  Peace

# 8
 • Мнения: 654
Не мисля че албума трябва да послужи само при спешни случай.
Ако моите деца имат и те направят на техните ,за правнуците ще е интересно.
Вие не гледате ли стари снимки и не сравнявате ли?

# 9
 • Мнения: 571
Ако се оглеждаме по-скоро за околните деца, мисля че резултатът ще по-голям! "Това не ме засяга" и "Наведена главица... ала-бала" са пагубни поговорки за българина!
Друг е въпросът, че няма държавна воля да се решава проблема!

# 10
 • Мнения: 2 715
Пръстови отпечатъци и ДНК би трябвало да има заложени в базата данни на МВР, да речем.
Подмяната на личните документи беше един чудесно-пропуснат повод.

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 23 068
Темата ми звучи леко назидателно.
Трябва ли да се чувствам виновна, че не съм могла да спася и предотвратя отвличане или насилие?
Мисля, че всеки родител трепери за децата си, особено тук пишещите, всеки прави по нещо за да отдалечи максимално децата си от подобни случки, но те все пак се случват и не мисля, че сме виновни ние.

# 12
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 395
Аз пък мисля, че съветите са добри и полезни и нищо не ни пречи да ги прочетем.

# 13
 • Мнения: 571
Темата ми звучи леко назидателно.
Трябва ли да се чувствам виновна, че не съм могла да спася и предотвратя отвличане или насилие?
Мисля, че всеки родител трепери за децата си, особено тук пишещите, всеки прави по нещо за да отдалечи максимално децата си от подобни случки, но те все пак се случват и не мисля, че сме виновни ние.

Уви, виновни сме, макар да не ни е ясно много-много защо!

# 14
 • Мнения: 654
Lilqna,извинявай ако по някакъв начин съм те накарала да се чувстваш некомфортно.
Дори мислех да помоля да изтрият темата след като сама си пиша в нея.
Но дори 20 да прочетат и 2 да разберат все е нещо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт