Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 327
Привет  Hug

Имам въпрос, които много ме терзае имам разумна логика и за двете възрасти на 6 или на 7 години? Кажете вашите аргументи за вашия избор?

Да опиша при нас ситуацията- момиченцеато ми е родено януари 2004 г. като сега завършва втора група в градината си! Ако на есен я запиша 3 група ще бъде на училище на 7г и 9 месеца! А ако я запиша предучилищна група- ще бъде на училище на 6г. и 9 месеца.
Едра върви,  знае много неща, естествено много и не знае...но си мисля че ако я оставя още 2 години в градина съвсем ще и омръзне ...а от друга страна да тръгне на близо на 6 г. ме плаши....макар апартамента да ни е много близко до желаното ни училище...макар да е разумно дете.... Другият ми объркващ довод е, че в момента съм бременна - живот и здраве другата есен бебето ще бъде на 1 година...и ще имам още една година в къщи, евентуално втори клас ще ми бъде третата година по майчинство...

Опишете при вас каква е ситуацията? Кое е обучение е по-правилното - ранно записване на детето или не?

# 1
 • UK/София
 • Мнения: 7 670


 Тук тръгват от 4г. на училище, но заниманията са им свързани с много игри и системата не е натоварена.Нямам нищо против да започне на тази възръст, но в България бих го пуснала от 7г.Нека си изживее пълноценно детството.Всичкият този материла с който натоварват децата на тази възръст е затормозяващ.Според мен детето ти ще се чувства много по-добре в градината.Това, че е едра и знае много неща, няма нищо общо с ранното обучение в училище Simple Smile

# 2
 • Мнения: 2 034
Според мен е по-добре да я зашишеш като е на 6г. и 9м. До края на учебната година тя ще навърши 7г. Ако я запишеш на следващата година, то тогава тя през учебната година ще навърши 8г, докато съучениците й навършват 7г.
По принцип карането на децата на училище на 6 год. възраст не е да се мъчат по-рано, а е направено с цел през УЧЕБНАТА година децата да са на 7 или да навършват 7г.

# 3
 • София
 • Мнения: 790
Е, как така да тръгне на близо 6 години? Както разказваш, аз разбрах че в най-ранния случай ще тръгне на 6 години и 9 месеца, което си е близо 7 години. Според мен тази възраст е напълно нормално за да тръгне дъщеричката ти на училище. Казваш, че добре се учи ,да ти е жива и здрава Grinning... Според мен 7 г. и 9 м. (другия вариант) наистина ще и е малко късно и ще скучае вече в детската.
Не го казвам от личен опит, моята бебка още малко ще е в корема, така, че мамите с повече опит ще ти кажат сигурно по-полезни неща. Blush Моето е само усещане и спомен от моят първи клас. Започнах едва навършила шест годинки и се чувствах прекрасно, детската градина ми беше много досадна вече, а в училище намерих един напълно нов свят, който ме увлече и заинтересова.
Каквото и да решиш, го съобрази със собственото си дете най-вече. Тя сама може да ти каже дали е готова и иска, ти също най-вече по нейния характер можеш да прецениш. Каквото и да решиш, няма да е грешно, защото ти най-добре знаеш. Успех!

# 4
 • София
 • Мнения: 31 392
Ще преместя темата в съответният подфорум.

На въпросът ти.
Дияна е родена февруари 2001. В ОДЗ-то вървеше с наборите си. Мислехме кога да я записваме на у-ще. За да я запишем на 6,7г трябваше да прескочи една група в градината. Не се навих на този вариант. 1во - беше свикнала с наборите си (много приятели). 2ро - нови учителки, деца и т.н.
В крайна сметка я оставихме да си върви с наборите. На у-ще тръгна септ. 2008ма - на 7,7г. В класът й има 5 деца от групата от ОДЗ-то. Според мен нямаше стрес от прехода градина/училище. Всички бяха в кюпа Simple Smile

# 5
 • Мнения: 4 111
Аз съм за пускането на училище на 7-годишна възраст. Далеч е времето, когато моят син е е ученик, но ме накара да се замисля, че и той е роден януари и ще сме в подобна ситуация. Раздвоена съм в отговора, ако сега трябва да кажа бих препочела почти 7, отколкото почти 8, но не се знае дали като му дойде времето аз ще усетя, че е готов да тръгне на училище. Щом ти се усетила, че малката е готова - не виждам проблем да започне от сега. Хубавото е, че ще си вкъщи и ще можеш да и помагаш. И момиченцата са по-готови от момченцата на същата възраст Simple Smile

# 6
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
То на мен ми е малко рано да мисля още за тези неща, но...
Виктория е родена декември и имам точно същата дилема. Ще ми е много интересно да прочета различни мнения по въпроса за тръгването на училище на 6 год и 9 месеца и 7 год и 9 месеца.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Аз имам същите терзания за Мартин (въпреки, че имаме още доста време), тъй като той е роден март. Но сме се прели на варианта да тръгне на училище на 6,6г  - съпругът ми е тръгнал на такава възраст и винаги е споделял, ч енито се е чувствал некомфортно, нито му е било особен проблем в училище - даже напротив. Така че аз съм твърд защитник на тази версия.
Ако прочетеш американските психолози обаче (пример: "Как се възпитават момчета"), там се препоръчва по-късното тръгване на училище, поне за момчетата. С оглед на това, че са малко "по-назадничави" и имат проблеми с фината моторика, което оказва влияние на писането им. Не знам дали една година ще реши проблема, но споделям какво пише по книгите.

# 8
 • София
 • Мнения: 40 771
на близо 7 ще тръгне...това ако си го запиша предучилищна.
на 5 г и 9 месеца не е за училище детето ти....колкото и да е едро.

то да ти кажа после и в училище ще и писне...ама надали ще я спреш....

# 9
 • Мнения: 144


  но в България бих го пуснала от 7г.Нека си изживее пълноценно детството.Всичкият този материла с който натоварват децата на тази възръст е затормозяващ.

Абсолютно със съгласна с Биляна

# 10
 • Мнения: 15 927
Няма универсален отговор, толкова са различни децата.
Моето е родено също през януари и пое още в ДГ с предходния набор, с него си завърши и с него си започна училище. Досега са налице само позитиви. Детето ми също си е едро, най- големият в класа е /и най- малък на години/, с училището проблемът му е точно никакъв, ІІІ клас е и още му се ходи с удоволствие. Той никога не е обичал градината със спането за обяд и прекарване на целия ден с учителки. В училището откри свобода, която хич не е за изтърване, а на нея специално той си държи много. Ако детето е добре с материала и не се отличава от останалите деца в групата си емоционално, за мен е по- добре в средата на І клас да навърши 7, а не 8 години.
Малкото ми дете е родено през май. То пък си тръгва "с набора" през септември на градина, за него ще му мисля, когато стане ІІІ група. Никога не съм имала колебания, терзания и други от сорта. Ако тръгне предучилищна по- рано и не се справи- има възможност да отсрочи. Но ако се забави при наличие на пълна готовност за училище, бих считала, че го ограбвам и излишно го бавя. Детство има и в училище, дори за мен то е по- хубаво. За големия ми син- също.

# 11
 • Мнения: 327
Много е спорен въпросът наистина, виждам че не само за мен, а за повечето майчета, които имат януарски деца Simple Smile

Биляна, права си, че учебния материал е доста тежък за малките им главици, виждам че живееш в UK...доколкото знам там системата е мноооого по-различна и не става въпрос за "война", когато детето тръгва на училище...

Мен по-скоро ми се иска да я пусна на 6г и 9 месеца...и на мен ми беше досадна градината, свободата в училище (въпреки задълженията) е мнооооооооого хубаво нещо, освен това две учебни години в градината определено много ми идват. А  и аз с удоволствие си ходех на училище макар че и аз съм тръгнала на 6г и 9 месеца...в крайна сметка си мисля, че може да я запиша сега в предучилищна група и ако не се справя да я върна в 3та група...макар че би било крачка назад ...

Относно омръзването...ако и омръзне самото училище...не знам...може би зависи главно от родителите учителите и мотивацията на детето...

Джуди- става въпрс на 5г и 9 месеца д абъде в предучилищна в самата градина. Иначе и аз не бих я пуснала толкова малка на училище.

Преди година бях говорила с една учителка- тя беше споделила че децата на 7 години имат по-добра моторика, вече могат да издържат по-лесно часовете...но си мисля че е пак индивидуално, примерно моята щерка няма проблем с това...
Друг аргумент ми е, че като е по-малка ще се бори да стига винаги по-големите, което е полезно качество в живота...

# 12
 • София
 • Мнения: 1 008
В твоя случай и аз мисля,че е по-добре детенце да тръгне от 6.9г.
Аз тръгнах на училище на 6.3г. Моето дете е родено също като мен през юни, така че да е жива и здрава ако всичко е наред, смятам и нея да запиша от 6г.
На мен лично не ми е било натоварено, но тогава и времената бяха други, а и в прогимназията заминах да уча в чужбина. + за мен беше,че на 22г.  завърших университета .

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 787
И аз мисля ,че 6.9г. е по- добрия вариант.   umnikuu

# 14
 • Мнения: 15 927
....
Джуди- става въпрс на 5г и 9 месеца д абъде в предучилищна в самата градина. Иначе и аз не бих я пуснала толкова малка на училище.


Разбира се, затова става въпрос, на 5 навършени години е подготвителна, на 6 навършени години е в І клас, януари навършва седем в училище. Също не говоря за училище на пет години.
Винаги ме е учудвало какво различно има между първокласник, навършил 7 години в периода септември- декември, примерно, и такъв, навършил също : години, но през януари.
Мисля, че няма никакъв проблем, напротив, "януарчето" поне има по- голям избор.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт