Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 май 2009, 14:13 ч.

Начин на осиновяване

 • 1 397
 • 11
 •   1
Отговори
Здравейте,
първо ще се изиня, ако вече има такава, но не я намерих. Искам да попитам дали някой знае закона за псиновяване и по-точно: има ли в България възможност, ако една майка е решила да изостави детето си след раждане да може сама да избере семейството на което да го даде? Или дори и да не ги избира сама, то да може да даде бебето веднага след като се роди в определеното семейство, вмесо да го дава в дом? Предварително благодаря за отговорите.

# 1
Здравейте. Първо искам да се извиня, ако вече има такава тема, но аз не успях да намеря. Искам да попитам дали някой е наясно със закона за осиновяване и по-точно: има ли в България такава практика да се дават току-що родени бебета на вече определени за това семейства? Ако една майка реши да изостави бебето си, то дали има право да си избере семейство и да им го даде веднага след раждането? Или дори и да не избира лично тя семейството, дали въобще съществува практика да се дава бебето по този начин като така се избягва настаняването в детски дом? Предварително благодаря за отговорите.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 406
Ако една майка реши да изостави бебето си,
E сега ще те изядат за това. Аз ще гледам.
А иначе на въпроса ти - не, няма такъв законен начин.
Успех!

# 3
За да поясня не смятам да изоставям детето си - имам една дъщеря на година и девет месеца и следващият месец ще раждам отново дъщеричка, имам си едно страхотно семейство и съм страшно против майките да изоставят децата си, независимо от ситуацията. А по принцип не смятам, че за да се интересуваш от определена тема трябва задължително да ти се случва на теб - хората трябва да сме по-съпричастни към това, което се случва около нас. За да е по-ясно на всички с каква цел питам ще обясня: имам желанието да създам център, в който да се подпомагат именно такива майки с цел да не си изоставят децата. Тъй като това е все още идея, не съм се консултирала с адвокати и прочие - всичко това тепърва предстои. Затова реших да попитам тук. Ако е вярно това, което казваш, то е много жалко, защото смятам, че това е един удачен начин да се процедира, ако една майка е непреклонна и е решил въпреки всичко да изостави детето си.

# 4
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Няма да ядем, на диета сме, а и този път липсва прилагателното "истинската", та така много по-неапетитно ни се вижда. Wink
Това е шега, за тези които решат пък мене да ядат.

Сега сериозно. Бих посъветвала kame6ka да проучи непълното осиновяване дали я устройва. То си е законен начин за осиновяване у нас, но си има и своите неудобства. Някъде назад имаше разисквана тема.

Е, писали сме заедно, сори.

# 5
Използвам думата майка просто по навик. Дали е майка или не такава жена е друга тема. Макар и да съм много против изоставянето на деца, се старая да реагирам спокойно и да съм по-обективна относно такива случаи, защото не искам да влизам в ролята на съдник.

# 6
Много благодаря за отговора  Simple Smile. Желанието ми е, ако се заемам с подобна отговорност да съм проучила всички възможности, както и вратички в закона за да мога да помагам максимално. Искрено се надявам да успея и малко да допринеса за намаляването на броя на изоставените деца у нас.

# 7
 • Мнения: 2 123
имам желанието да създам център, в който да се подпомагат именно такива майки с цел да не си изоставят децата. Тъй като това е все още идея, не съм се консултирала с адвокати и прочие - всичко това тепърва предстои. Затова реших да попитам тук. Ако е вярно това, което казваш, то е много жалко, защото смятам, че това е един удачен начин да се процедира, ако една майка е непреклонна и е решил въпреки всичко да изостави детето си.

виж тук: http://izostaveni.detebg.org/

и тук: http://priemime.detebg.org/

Последна редакция: пт, 08 май 2009, 16:14 от Fussii

# 8
 • от трън на глог
 • Мнения: 955
Друг вариант е приемната грижа. В този форум има достатъчо информация по въпроса.

# 9
 • Мнения: 2 084
Съществуват подобни центрове, които се наричат център за обществена подкрепа. В много от тях има звена дете и майка, целта на които е да осигурят времене подслон и грижа за жени в критична ситуация. Превенция на изоставянето на деца. Като физическо лице мисля, че малко сложно ще ти се получи. подобни центрове се откриват от неправителствени организации или към общините. Има "изисквания" за брой на персонал, за сертификат за предоставяне на социална услуга за деца и навярно и други.
Подобни центрове винаги имат нужда от финансиране и доброволци. Така, че това е дръг вариант за помощ. Успех!

# 10
 • космополитно
 • Мнения: 940
Искрено се надявам да има и други по-компетентни отговори. По това, което съм изчела тук- това за , което питаш не е възможно законово да се уреди в България. Случва се по утвърдена , но незаконна практика: Жената ражда ( вероятно трябва да е несемейна самотна майка!?) и в родилния дом се явява мъжът от избраното семейство и припознава детето като свое. На по-късен етап жена му го осиновява...

Това по въпроса ти.

Извън него- ако питаш за себе си или за свой близък: каквато и да е житейската ситуация, която  навежда една майка  на мисли да се раздели с детето си, нека  тя претегли всичко и да търси ресурси, които да й позволят да остане с детето си и да се грижи за него.

Иначе се обрича цял живот част от психиката и да е ангажирана с това дете там нейде и по-тежкото -обрича детето си без право на избор да носи в душата си болка и празнота от това решение и акт на изоставяне на създалата, износила и родила го жена!...

Аз пожелавам размисли и успешно решение в насока неизоставяне и непредоставяне детето другиму дори и към момента там да са по-добри условия...Подчертавам към момента, защото често живота ни предоставя неочаквани развития...

Но всеки прави житейският си избор сам.

# 11
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
това с припознаването сме го дъвкали доста. като цяло не е точно незаконно, защото законът го допуска, но е сива зона и много неправилно, а и носи след себе си доста рискове.

законно е непълното осиновяване, но там има една уловка. в смисъл, че всеки, който склонява или принуждава една жена да даде роденото от нея дете за осиновяване, извършва криминално престъпление. ако да речем две сестри направят подобно осиновяване, или две приятелки, това е едно. но ако някой посредничи, това е съвсем друго.

ако ще павиш център за превенция, ок. но ако ще правиш център за жени, които идват там с презумпцията да дадат детето си за осиновяване и ти примерно намираш семейство, което да вземе детето, то това е незаконно и никой няма да го допусне, независимо от това, колко добронамерени са подбудите ти.

за да стане възможно подобно нещо е нужен цял нов закон, а това според мен скоро няма да е възможно.

иначе центрове майка и бебе има. попитай лавендер от ДБМ. те се занимават с превенция по изоставянето.
и в благотоворителния подфорум има доста теми, в които помагаме на майки, склонни да изоставят децата си. всички които искат помощ я получават и успяват да си гледат бебетата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт