Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 425
Покрай великденските празници и всичкото това агнешко дето се изяде Very Happy,си спомних че като бяхме малки ,баба ми на село правеше агнешка пастърма Love
Е няма такава вкусотия!!!помня че беше много солено но много вкусно, пастърмата беше с кокалите и такова ръфане падаше за всяко парценце месо не е истина.Много вкусно наистина,не може да се сравни с нищо купешко!
Как се прави,каква е технологията ,дали е трудно??
Правите ли си домашна пастърма?
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Аз лично за агнешка пастърма с кокали чувам за първи път.
Ето една рецепта за пъстърма
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg9373.html#msg9373
Цитирай


Мнения: 425
Беше с кокали наистина,не най-големите разбира се ,но имаше.
Мерси за рецептата Hug
Цитирай


Мнения: 4 747
да не е агнешка саздърма? Тя се вари с кокалите и пак е страхотна вкусотия  Peace Но за пастърма с кокал дори аз сефте чувам  Laughing
Цитирай

DE

Мнения: 649
яла сам в Югославия такава пъстарма и знам 4е е много вкусна.Спомням си 4е ребрата както са цели с смесото
се сушат за жалост не знам как се прави.Предполагам 4е цялото пар4е се обработва както нашенската пастарма.Порови се из Юго форумите може да намериш някоя рецепта newsm78.Матце
Цитирай

мадрид

Мнения: 411
аз правя от телеШки сърца.
разрязвам сърцето,из4иствам от съсиреци ако има,махам до колкото мога жилите.
заравям в сол 24 4аса,след това измивам хубаво само със студена вода.
обвивам в тензух и ока4вам на простора.
за около 20 дни е готова.
добър апетит
Цитирай

В светлото бъдеще на своята приказка...

Мнения: 200
Ето една друга рецепта, която открих. Не съм я пробвала, но ме заинтригува да опитам.

Домашна пастърма

Продукти:
10 кг.месо (агнешко,овче, козе, телешко, и др.)
3-4 кг. сол.
дървено сандъче за пастърмата
Приготвяне:
В дървен сандък пригоден за пастърмата се наръсва ред сол. Отгоре подреждаме месото, нарязано и порционирано, като предварително е осолено от всички страни и гънки.
Отново поръсваме и зариваме месото в сол. Така редуваме ред сол, ред месо до изчерпване на количеството, като завършваме с ред сол. Месото нарязваме в зависимост от това за какво ще се използва.

За мезе - чисто месо без ципи и сухожилия:

За готвене - по-тлъсто с кост.

Покриваме с дърван капак пригоден за сандъчето. Съндъчето слагаме на по-високо и леко приведено на страни. От долу слагаме съд, в който ще се отцежда водата от пастърмата. За около 7-10 дни пастърмата е готова за консумация. Съхранява се на тъмно и хладно място.
Цитирай


Мнения: 425
да не е агнешка саздърма? Тя се вари с кокалите и пак е страхотна вкусотия  Peace Но за пастърма с кокал дори аз сефте чувам  Laughing

Сетих се малко по-късно,след като пуснах темата,че всъщност на село тази пастърма я правеха след като се заколи агне,на кокалите и ребрата им се оставяше по малко месце,правеха се на пастърма и се закачаше  да се суши .А самото месо,се консумираше веднага на агнето.
Ето защо моят спомен от детството е за пастърма от агнешко на кокал Smile
За пастърмата знам че се прави наесен.Никой не го споменава в рецептите,може ли и по друго време на годината? Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 1 310
Ето една друга рецепта, която открих. Не съм я пробвала, но ме заинтригува да опитам.

Домашна пастърма

Продукти:
10 кг.месо (агнешко,овче, козе, телешко, и др.)
3-4 кг. сол.
дървено сандъче за пастърмата
Приготвяне:
В дървен сандък пригоден за пастърмата се наръсва ред сол. Отгоре подреждаме месото, нарязано и порционирано, като предварително е осолено от всички страни и гънки.
Отново поръсваме и зариваме месото в сол. Така редуваме ред сол, ред месо до изчерпване на количеството, като завършваме с ред сол. Месото нарязваме в зависимост от това за какво ще се използва.

За мезе - чисто месо без ципи и сухожилия:

За готвене - по-тлъсто с кост.

Покриваме с дърван капак пригоден за сандъчето. Съндъчето слагаме на по-високо и леко приведено на страни. От долу слагаме съд, в който ще се отцежда водата от пастърмата. За около 7-10 дни пастърмата е готова за консумация. Съхранява се на тъмно и хладно място.

Да,тази рецепта е за месо с кости от всички части на животното, като с кост се слага за готвене, а другото без кост за мезенца Wink
Прави се есента предимно, за да има за бобче и мезенце за червено домашно винце, но и през друго време да се направи няма проблем, но да е по-хладничко все пак де Wink

« Последна редакция: нд, 10 май 2009, 01:28 от esy »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.