Световна кухня – рецепти и превод 2

  • 317 052
  • 393
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 236
tarta mousse de nutella
http://www.petitchef.es/recetas/tarta-mousse-de-nutella-fid-145503
Момичета, някой може ли да преведе тази рецепта? Благодаря предварително.

Торта с мус Нутела

400мл сметана
2 белтъка
200г нутела (лешников течен шоколад)
4 парчета желатин

За глазурата
75г сметана
75г шоколад
30г масло

Ползва се форма с подвижно дъно.
Желатинът се накисва в студена вода. Нутелата се разтапя на водна баня. Млякото се загрява, добавя се желатина, след това и Нутелата. Сместа се разбърква добре.
Сметаната се разбива на твърд сняг и се добавя полека, с леко бъркане към шоколадовата смес. Получения мус трябва да си остане въздушен и пухкав. Така се слага в тортената форма.
Оставя се в хладилника за 30-40мин да се стегне.
За глазурата: загрява се сметаната, добавя се шоколада и маслото и се сваля от огъня. Бърка се да се размесят добре съставките до гладък крем.
Разпределете глазурата върху вече стегналия се мус.

# 61
  • Мнения: 89
Кремче   bouquet Много ти благодаря.

# 62
  • Мнения: 1 236

Боровинково-малинов сос
(сладко-тръпчив на вкус)

Излизат около 2 чаши (480мл)

3 чаши (300г) пресни или замразени неподсладени малини
2 чаши (200г) пресни или замразени боровинки
1\2 ч (100г) захар (или повече, на вкус)
настъргана кора от един лимон или портокал

Продуктите се слагат в тенджерка. Загряват се на слаб до умерен котлон, с често разбъркване, докато малините се разпаднат, боровинките омекнат (и почнат да се пукат) и сосът започне да се сгъстява. Тогава се сваля от огъня и се оставя да изстине. (Ако е твърде рядък може да добавите малко нишесте, макар че вероятно няма да ви се наложи - боровинките са богати на пектин). Покрива се с капак и може да престои в хладилника до една седмица. Ако намиращият се в хладилника сос се стегне прекалено много, може да се добави малко вода, за да се разреди.
Може да се ползва като пълнеж, за глазура на чизкейк, или като сос при сервиране на кексове и торти. Може и да се ползва да се полее ванилов сладолед с него.

Специални съвети при приготвянето: когато купувате боровинките, гледайте всички да са твърдички и червени на цвят. Избягвайте набити, омекнали или сбръчкани плодчета. Пресните боровинки може да държите в хладилника до 2 месеца, или да ги замразите за не повече от 1 година. Преди употреба махнете евентуално ако има дръжки по плодчетата.
Ако ползвате замразени плодове, не ги размразявайте преди употреба.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Чизкейк с рикота

По исторически сведения, чизкейкът се прави някъде от 15в насам, като първоначално е приготвян с извара. Днешните чизкейкове съдържат предимно рикота и\или крема-сирене. Тази рецепта съдържа и двете, за да се получи лек и пухкав чизкейк (заради рикотата), който е същевременно гладък и маслен (заради крема-сиренето).
Рикотата (означава "сготвено повторно") е сирене, направено от суроватка (воднистият продукт, който остава след приготвянето на другите видове сирена). Тази суроватка се преработва отново, за да се получи меко на вкус, меко на пипане, но не съвсем гладко, бяло сирене.
Ако рикотата, която имате е водниста, ще трябва да я отцедите (през плат или много ситна цедка) - сложете рикотата в цедката, поставете цедката над купа и оставете в хладилника за няколко часа, дори може и за една нощ.

Най-важното при приготвянето на един чизкейк е, че продуктите трябва да са на стайна температура.
Крема-сиренето се разбива докато стане гладко (без бучки) и като крем. След това се добавят рикотата и захарта. Може да бъркате с миксер, или в кухненски робот, на бавна скорост - за да не влиза много въздух в сместа. Не забравяйте начесто да сваляте полепналото по стените, така че да се разбие добре цялата смес.
Ако допуснете да влезе много въздух в сместа, то кейкът ще бухне при печенето, но ще спадне веднага след като го извадите от фурната.

Друго, което е добре да се знае, е че е хубаво чизкейкът да се готви на водна баня. Някои готвачи съветват да добавите мъъъничко нишесте.

И разбира се, стои въпросът как да познаем, че чизкейкът е вече опечен? В тази рецепта кейкът е готов когато е придобил златисто-кафяв цвят и плънката се е стегнала, но е още мека посредата (стои като желе).

Както и при другите чизкейкове, оставете този да престои първо, и едва после го покрийте и сложете в хладилника. Всъщност, чизкейкът ще стане още по-вкусен ако престои една нощ в хладилника - това дава възможност на различните аромати да се смесят и отлежат.
Може да замразите този чизкейк във фризер за около един месец, като го увиете във фолио и го сложите в плътно затворен контейнер или плик. После се размразява като го оставите за една нощ в хладилника.

Въпреки че доста хора предпочитат чизкейка да бъде сервиран самостоятелно, всъщност става доста вкусно ако добавите пресни плодове или плодов сос. Малиновите или ягодовите сосове са много подходящи, но по Коледа много му отива боровинково-малиновия сос.

Продукти:

1ч (100г) пълнозърнести бисквити
2-3 сл (30-45г) захар
1\4 ч (57г) безсолно масло, стопено

Пълнеж:

2 1\2 ч  (570г) пълномаслена рикота, отцедена
227г крема-сирене (Филаделфия), на стайна температура (хубаво е да е пълномаслено)
1ч (200г) захар
1 сл нишесте
4 големи яйца, на стайна температура
настърганата кора от един лимон или портокал
1 1\2 чл екстракт ванилия

Приготовление:

Фурната се загрява до 180С. Намаслява се тавичка с подвижно дъно, диаметър 23см. От външната страна тавичката се увива с два пласта алуминиево фолио.

За бисквитената кора: в купа смесете бисквитите, захарта и стопеното масло. Изсипете в намаслената тавичка, като притискате плътно към стените и дъното - да се образува формичка. Оставете в хладилника докато приготвяте пълнежа.

За пълнежа: Рикотата трябва да е отцедена. В купа сложете крема-сиренето и разбийта (с миксер или кухненски робот)да стане гладко, без бучки. Добавете рикотата и захарта, и разбийте пак да стане гладко (около 2-3мин). Добавете нишестето и разбийте. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате по 30сек. Не забравяйте да сваляте полепналото по стените на купата.
Накрая добавете лимонената кора и ванилията, и разбийте докато се смесят.
Извадете бисквитената форма от хладилника и запълнете с рикотената смес. Сложете готовата тавичка в друга, по-голяма тава, в която сте добавили топла вода - така че кексовата форма да е потънала до половина.
Печете за около 1ч15мин, или докато отгоре покафенее, но центърът да остане мек (като раздрусате тавичката средата ще се раздвижи като желе).
След като е готов, чизкейкът се вади от фурната и се оставя да изстине. След това се слага в хладилника, за около 6-8ч или за една нощ.
Сервира се като към всеки резен се добавя лъжица от боровинково-малиновия сос.




# 63
# 64
  • Мнения: 1 777
O боже още един сайт с крадени снимки.
Спрете се бе хора!!!!!!!

http://www.babies.bg/index.php?option=com_content&view=artic … id=18&lang=bg

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 19:44 от Pety

# 65
  • Мнения: 9
O боже още един сайт с кардени снимки.
Спрете се бе хора!!!!!!!

http://www.babies.bg/index.php?option=com_content&view=artic … id=18&lang=bg


Хах, това беше неуместно изказване май... Ползвам го този сайт за рецепти и си чета разни работи от време на време и мисля, че си е много добре. За "крадените снимки", имаш ли представа колко сайта не са с такива снимки? Кой с какво да престане ? (това неможах да го разбера?!?)
Аз съм ЗА, да има повече сайтове на тази тематика Simple Smile

Нищо лично, просто си изказвам мнението Wink

# 66
  • Мнения: 1 777
Лейди Джей нищо лошо няма в това да има повече такива сайтове ,но е редно като се използва чужда снимка да се посочи автора на снимката.

Кой с какво да престане ? (това неможах да го разбера?!?)
Да се престане да се крадат чужди снимки.

Даже в линка по горе е рецепта  за тутманик ,а снимката е за баклава. Laughing

А всеки има право да си изкаже мнението. Simple Smile

# 67
  • Мнения: 22 867
Момичета, много моля за превод на този DUNDEE CAKE, че с моя английски ще се получи не новогодишен, а бог знае какъв кекс. Благодаря!  bouquet

# 68
  • Мнения: 1 777
Момичета, много моля за превод на този DUNDEE CAKE, че с моя английски ще се получи не новогодишен, а бог знае какъв кекс. Благодаря!  bouquet
Лабрекс заповядай. Simple Smile

Дънди кейк

175гр.масло
175гр.светла кафява захар
3 яйца
225гр.брашно
10мл.(2ч.л.)бакпулвер
5мл.(1ч.л.)канела на прах
2.5мл(1/2ч.л.)карамфил на прах
1.5(1/4ч.л.)смляно индийско орехче
200гр.бели стафиди
150 гр,стафиди
150гр.коктеилни череши нарязани на ситно
100гр.бонбони(тези червените и зелените на снимката,не знам ка се казват на бг) ,но мисля че е нещо подобно на лимоновите ипортокаловите резенки
50гр.натрошени белени бадеми
настъргана кора от един лимон
30мл.(2с.л.)бренди
115 гр,цели белени бадели за декориране

Начин на приготовление:

Загряваме фурната на 160градуса.Намасляваме кръгла дълбока форма(д.20см.), и застиламе с пекарска хартия.

Смесваме брашното,бакпулвера,канелата и карамфила.

В отделен съд смесваме индийското орехче,двата вида стафиди,бонбоните,бадемите,лимоновата кора и брендито.
Размесваме хубаво.
Хубаво разбиваме маслото и захарта на крем,след това добавяме яйцата едно по едно.
Добавяме брашняната смес към крема и след това добавяме и плодовата смес.Разбъркваме и изсипваме във
формата.Заглаждаме отгоре ,но натискаме леко по средата ,да не се надига при печенето.
Декорираме с целите бадеми.

Важно е да се използва по дълбока тавичка.
Добре е да се остави да престои,авторката пише че го е овила с фолио и да следващия ден го е рязала.
Добре е да се използва много остър нож,защото трудно се реже заради плодовете.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 22:03 от Pety

# 69
  • Мнения: 22 867
Момичета, много моля за превод на този DUNDEE CAKE, че с моя английски ще се получи не новогодишен, а бог знае какъв кекс. Благодаря!  bouquet
Лабрекс след 5 минути ще публикувам превода. Simple Smile


Pety, не ми се ще да ти вадя душата, важното е, че ще го преведеш. Не бързай, когато можеш. Много, много ти благодаря!  bouquet

# 70
  • Мнения: 1 777
Лабрекс ароматно изглежда това кексче,мисля да го пробвам скоро. Simple Smile

# 71
  • Мнения: 22 867
Лабрекс ароматно изглежда това кексче,мисля да го пробвам скоро. Simple Smile


Pety , и на мен ми се стори хубаво, иска ми се да го направя тая година вместо АКК.

# 72
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Дами, знае ли някоя от вас румънски? С моите скромни езикови познания, си мисля, че рецептата е румънска.
http://leofloriblog.blogspot.com/2009/09/tort-caramel.html

# 73
  • Мнения: 11 747
Румънска е да!  Simple Smile

Блат
5 яйца
200гр пудра захар
4 лъжици студена вода
100гр брашно
2 пакета (някакъв полуфабрикат на д-р Йоткер) карамел
.....

по- добре да се откажа, защото нататък само догаждам. Дано се намери някой да преведе.

# 74
  • DE
  • Мнения: 971
Сарина,ето ти рецептата.

Блат
5 яица
200гр пудра захар
4с.л студена вода
100гр бра6но
1 бакпулвер

Крем
10сл. захар
200мл.пр.мляко
250мл.сметана
3 яица
10гр желатин или едно пак.гранулат

Глазура
6 сл.кафява zахар
6 сл сметана
100гр масло

Сироп
1сл захар
100мл вода

Ако не ти е ясно не6то с приготвянето сте ти преведа и другото.

Общи условия

Активация на акаунт