Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 17 548
В нашата фирма от 1.01.2009 се прилага следното нещо: когато колега е в болнични, първият ден от тях се изплаща от предприятието, а следващите дни от НОИ. Но останалите дни по болничният лист на отсъстващия колега, се плащат от предприятието на хората, които са вършили работата му.
Интересувам се, ако някой от четящите тук работи като ТРЗ или "Човешки ресурси", или въобще е запознат с казуса, да посочи къде е нормирано това. Наредба, Допълнение и изменение към Кодекс на труда, или къде?

Благодаря предварително!

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 17 816
Кое точно те притеснява?Така е уредено -първия ден от работодателя,другите от НОИ.Това,че се плаща на хората,които са вършили работата на отсъстващия е по усмотрение на работодателя.Малко фирми го практикуват и е похвално  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 14 680
Я пак, че не разбрах...Значи първият ден се изплаща от работодателя - това си е така. Останалите - болният си получава обезщетение от НОИ - и това си е така. А за времето на отсъствието му, хората, които го заместват, получават допълнително пари от работодателя - това, ако е така при вас, казвай къде бачкаш, че да дойда и аз Laughing

# 3
 • Мнения: 17 548
Нищо не ме притеснява!  Rolling Eyes
Просто искам да прочета документът, в който е оформено това изменение. Алинея, точка или каквото е там.
Това,че се плаща на хората,които са вършили работата на отсъстващия е по усмотрение на работодателя.Малко фирми го практикуват и е похвално  Peace
Не знам дали е така. Затова питам, дали е всеобщо или се определя при индивидуално договаряне с работодателя и не важи за всички работни места.

А за времето на отсъствието му, хората, които го заместват, получават допълнително пари от работодателя - това, ако е така при вас, казвай къде бачкаш, че да дойда и аз  Laughing
Аха, точно така е!
belinda, сори мила! Тук място се освобождава само посмъртно или с връзки като корабни въжета.  Mr. Green Толкова е тъпо при все, че не разбирам защо, но е така.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 17 816
изменението от 2007,че дните,освен първия се плащат от НОИ или че се плаща на хората работили вместо отсъстващия  newsm78

# 5
 • Мнения: 17 548
изменението от 2007,че дните,освен първия се плащат от НОИ или че се плаща на хората работили вместо отсъстващия  newsm78
Ъъъ, не разбарх. Embarassed Rolling Eyes

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 17 816
за кое от двете искаш да видиш точния текст?сигурно за първото.ще потърся

# 7
 • София
 • Мнения: 14 680
Никъде няма регламентирано подобно нещо, аз поне не съм виждала. Просто работодателите ти са свестни, което е рядкост. При нас, ако някой се разболее, другите опъват вместо него, за същите пари.
Добре, а ако заместващите са повече, кой определя как ще бъдат заплатени, кой повече, кой по-малко newsm78

Сетих се къде може да е регламентирано. Имате ли колективен трудов договор?

# 8
 • Мнения: 17 548
за кое от двете искаш да видиш точния текст?сигурно за първото.ще потърся
Не, за второто. Т.е.:

... че се плаща на хората работили вместо отсъстващия 


Добре, а ако заместващите са повече, кой определя как ще бъдат заплатени, кой повече, кой по-малко newsm78

Сетих се къде може да е регламентирано. Имате ли колективен трудов договор?
Ами има списък и по усмотрение на прекия ръководител се разпределят средствата. Ние работим на смени в четири екипа и е напълно ясно кой е поел работата на отсъстващият. Останалите колеги се подписват в списъка с разпределението на средствата, че са уведомени и са съгласни.

Имаме колективен трудов договор, но е в бюрото ми в работата. Ще го погледна. Щом е по индивидуално договаряне, трябва да е отразено там. Peace

# 9
 • София
 • Мнения: 14 680
Не, не, последното не е така...Значи нещата са подредени по следния начин - минимума се урежда законово - КТ, осигурително законодателство. Под минимум се разбира - най-лошите възможни условия - раб. време 8 часа, мин. заплата, мин. отпуска и т.н.

По-благоприятни за работника условия могат да се договарят с КТД. И вече най-фините работи се изпипват с индивидуалния трудов договор.

Аз лично такава разпоредба в трудовото законодателство не съм срещала. Вярно, сега съм по майчинство, може и да съм пропуснала, но поне до скоро нямаше нищо такова. Щом не ти го пише в индивидуалния трудов, значи трябва да е в ктд-то. Ако и там го няма, значи наистина е по усмотрение на работодателя и може да бъде преустановено като практика по всяко време.

# 10
 • Мнения: 17 548
Щом не ти го пише в индивидуалния трудов, значи трябва да е в ктд-то. Ако и там го няма, значи наистина е по усмотрение на работодателя и може да бъде преустановено като практика по всяко време.
Аз не съм казала, че знам къде е договорено. Ако ми беше известно, нямаше да пускам цяла тема за това. Grinning
Ще погледна като отида на работа.

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 23:29 от Бижy

# 11
 • София
 • Мнения: 14 680
Ъъъ, е аз нали затова пиша, за да те насоча къде евентуално да търсиш  Rolling Eyes Стана ми ясно, че не знаеш къде е регламентирано, мога да чета.
Както и да е всъщност.

# 12
 • Мнения: 17 548
Както и да е всъщност.
О, не е както и да е! Благодаря за насоките Hug Въобще не се замислих, че може да е опция на договаряне с работодателя, а да не е допълнение към КТ.

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 22 823
Аз мога да кажа как е при учителите, но не мога да цитирам нормативен документ.
Има няколко варианта: 1)външен заместник, тогава той прибира всичко; 2) разбиване на часовете на отсъстващия като лекторски на други колеги, тогава всеки получава толкова, колкото часове е поел; 3)никой не поема работата и парите остават като икономии, които директорът в края на годината дава като ДМС, но ако иска и ако е задължен по КТД.
Щом при учителите става, значи си е законно.

# 14
 • Майничка
 • Мнения: 6 154
Трудово възнаграждение при вътрешно заместване
   Чл. 259.  (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато работник или служител изпълнява длъжност или работа на отсъствуващ работник или служител, той ползува правата за тази длъжност или работа, включително и трудовото възнаграждение, ако това е по-благоприятно за него.  Ако той изпълнява през това време и своята работа или длъжност, има право и на допълнително трудово възнаграждение, което се уговаря между страните по трудовото правоотношение.
   (2) От правата по предходната алинея не може да се ползува работник или служител, който по длъжност е заместник на отсъствуващия.
   (3) Заместването по ал. 1 се извършва със съгласието на работодателя и работника или служителя, изразено в писмена форма.  Липсата на писмена форма не е пречка работникът или служителят да получава възнаграждението за заместването.
(КТ)

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт