Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

На масата срам нЕма!

  • 11 май 2009, 10:52 ч.
  • Преглеждания  31 048  Мнения  29  Онлайн  1
Отговори
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352

Мъфини - мързеливки


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. мазнина - равни количества разтопено масло и олио
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. натрошено сирене

В тази последователност се разбъркват продуктите с вилица. Сиренето се добавя най-накрая. Получава се рядко тесто, по-гъсто от това за кекс. Разпределя се във формички и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр. за около 20 минути. Слагала съм и чубрица, също става хубаво.

Получават се мъфини меки и бухнали като дунапренчета, много нежни на вкус. Страхотна закуска с айрянче.

Реклама
# 1
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Картофени кюфтета със сьомга

     

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 11:14 от Marieta

# 2
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Американски палачинки

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 13:46 от Marieta

# 3
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Супа със сьомга

Продукти:
2-3 филета сьомга
1 голяма глава лук
1 голям морков, нарязан на едри кубчета
2 картофа, нарязани на едри кубчета
девесил, пресен копър
чер. пипер, сол
лимонов сок
течна сметана

Рибата се нарязва на парченца и се слага с всички зеленчуци да ври. Подправя се със сол, чер. пипер и сух девесил. Когато зеленчуците омекнат супата е готова, отстранява се от котлона, сипва се малко сметана, лимонов сок и се поръсва с пресен копър. По желание можете да добавите и бучка масло.




# 4
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Леща яхния

Без запръжка!

Продукти:
1 купичка леща
1 глава лук
1 морков
1 картоф
3 суп. лъж. брашно, размити в малко доматен сок
1 малко парченце пушена сланина, за аромат
сол
девесил
чубрица

Лещата се слага със зеленчука да ври. След 15-ина минути се добавя доматения сок с брашното, сланината и подправките. Няма нужда от допълнителна мазнина, тъй като сланината си пуска.

# 5
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Лучник

За тестото:
около 1 кг. брашно, аз използвам типово
кубче жива мая
250 мл. прясно мляко
1ч.л. захар
1 суп лъж. сол
около 300 мл. хладка вода

За плънката:
1 1/2 кг. лук
1 суп. лъж. червен пипер, сол
1 суха червена чушка
олио


За тестото ми е трудно да говоря, защото почти всичко ми е на око. Меси се меко тесто по стандартния начин като за питка. Може да се ползва и готово. Разделя се на две топки. Разточва се и се прехвърля в намаслена тава, добавя се отгоре охладената плънка. После се "захлупва" с останалото тесто, пак разточено, разбира се. Пече се в загрята фурна, на умерена температура за около половин час.

Плънката
Лукът, заедно със сухата чушка се нарязват на едро и се запържва до златисто, добавя се червения пипер. Това е.

Някои хора слагат какво ли не в плънката - зеле, ориз, картоф, сирене, пушен бекон. Не съм пробвала, може и да е вкусно, но така го правеше майка ми и на мен много ми харесва.



А това е вариант с бяло брашно:


Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 10:30 от Marieta

# 6
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Пролетна яхнийка с кюфтета:

За кюфтетата:

500 гр. кайма
1 глава лук
2 филии накиснат хляб в прясно мляко
1 яйце
подправки на вкус, аз слагам много чер. пипер, чубрица и шарена сол

Кюфтетата се овалват в брашно, изпържват се и се оставят настрани.

За яхнийката:
1 връзка пресен лук
1 тиквичка, нарязана на малки кубчета
2 големи чушки, на малки кубчета
1 голям морков, на малки кубчета
1 стрък праз
2 лъж. брашно, размити в студена вода
доматен сок

Зеленчуците се задушават с олио или зехтин. Добавя се доматен сок - около 1 ч.ч., долива се вода до половината на тенджерата, сипва се и размитото брашно. Оставя се да къкри до омекване на зеленчуците. Накрая се добавят кюфтетата.
сол, червен пипер





# 7
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Пълнени чушки с кайма

Продукти:
около 300 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
чер.пипер
сол
чубрица
чушки

За соса:
2 жълтъка
половин кофичка кисело мляко
2 суп. лъж. брашно
1 презрял домат
сол

Приготвяне:
Чушките се измиват, махат им се дръжките и се почистват от семената. Посоляват се отвътре, надупчват се с вилица тук-там.
В тенджера се задушават лукът и морковът, след това се добавя каймата, подправките и накрая оризът. Сипва се 1 ч.ч. вода и се оставя на огъня, докато водата се изпари. С тази смес се пълнят чушките, аз оставям дръжките за захлупване след това, но може да се захлупят и с парченце домат например. Нареждат се в йенска тава или каквато имате друга. Домата се нарязва на малки парченца и се слага в тавата, налива се вода около два пръста и чушките се пекат, като по някое време се обръщат.

В купа се разбиват жълтъците, добавя се млякото, брашното и сол на вкус. Когато чушките са готови в тавичката се добавя белия сос, разбърква се хубаво с получения в тавата сос и се оставя още 10-ина минути да се пече във фурната.
При поднасяне поръсете с пресен копър.

# 8
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Полска салата

Нарекох я така, защото тази салата я знам от една полякиня. Много е лесна и вкусна.
Снамка по-нататък.

Продукти:
5-6 твърдо сварени яйца
консервирани мандарини (може и пресни, предполагам, но е добре да са обелени, без ципа)
майонеза, аз използвам йогурт майонеза, по-лека и по-вкусна е
сол, чер.пипер

Приготвяне:
Яйцата и мандарините се нарязват на малки кубчета. Добавя се майонезата, подправя се със сол и чер. пипер.

# 9
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Яйца с пресен лук и спанак

Продукти:
1 връзка пресен лук
500 гр. спанак
10 яйца
100 гр. сирене
2-3 скилидки чесън
половин кофичка кисело мляко
сол
зехтин или олио

Приготвяне:

Лукът, спанакът и филетираният чесън се задушават с мазнина в тенджера под капак. Посолява се. Когато спанака омекне се добавят разбитите яйца и се бърка до готовност. Ястието се маха от котлона и се добавя натрошеното сирене и киселото мляко, разбърква се и е готов за консумация.

Това е много ароматно, вкусно и леко ястие  Heart Eyes.


Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 11:34 от Marieta

# 10
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Яхния с тиквички и пиле

На вкус наподобява нещо като фрикасе, много хляб изяжда.

Продукти:
2-3 тиквички, нарязани на кубчета
3 глави лук
2-3 презрели домата
2-3 скилидки чесън
шепа ориз
пилешко месо от бутче
1 чаша бяло вино
2 съп. лъж. брашно
даф. лист
чер, пипер на зърна
сол, червен пипер
1 ч.ч. кисело мляко + 1 жълтък за застройка
МНОГО пресен копър

Приготвяне:
Първо се сварява месото със сол, дафиновия лист и черния пипер. Свареното месо са нарязва, бульонът се прецежда, за да се използва после.
Лукът се задушава с олио, добавят се тиквичките и те да се задушат, след това обелените и нарязани на ситно домати, чесъна и ориза. Добавя се виното и бульон от пилето (да допълни тенджерата), месото, подправя се с червения пипер и се оставя да къкри 20-ина минути.
Брашното се размива със студена вода и се сипва в ястието, оставя се още 10-ина минути да поври.
Когато е готово се застройва с киселото мляко и жълтъците.
Накрая се слага пресен копър.


# 11
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Лучник с праз, орехи и синьо сирене

Тестото е известното тук от Бърканата пица на maia4444. За него може да прочетете тук.

Плънката:

около 2 стръка праз лук
малко олио
сол, червен пипер
шепа орехи
малко синьо сирене

Празът се нарязва и запържва с малко олио до златисто. Добавя се лъжичка червен пипер и се разбърква. След това се прибавят орехите и сол на вкус и се оставя настрана малко да изстине.
Тази плънка се нарежда върху тестото, отгоре се начупва тук-таме синьо сирене и се пече в предварително загрята силна фурна за около 15-20 минути.






# 12
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Гювеч с пилешко и бекон

Продукти:
150 гр. пушен бекон, нарязан на тънки ленти
зеленчуци, каквито имате, аз сложих:
праз лук
патладжан
морков
чушки
кромид лук
3-4 картофа
домати от консерва или доматен сок
1 кг. пилешко месо от бутчетата
червен пипер, 2 зрънца бахар, даф. лист, сол, чер. пипер
1 в.ч. бяло вино
1/2 в.ч. вода


Първо нареждаме бекона в гювеча. Той дава невероятен вкус на ястието:


След това задушаваме месото, нарязано на хапки и го изсипваме и него в гювеча.
В същия тиган задушаваме и всички зеленчуци, без картофите. Изсипваме и тях в гювеча, добавяме и картофите на кубчета.
Наливаме виното и  водата.
Добавяме доматите, червен пипер, солта, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Разбъркваме доколкото можем, слагате капака и печете на слаба фурна около 3 часа. После махате капака и запичате.

Бекончето си пуска аромат и мазнинка, месцето става много крехко:





# 13
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Пилешко по китайски

Продукти:
около 500 гр. пилешко филе, нарязано на кубчета
2- скилидки чесън
2 големи моркова
2 глави лук
около 100 гр. зеле, нарязано на лентички
2 чушки
около 200 гр. соеви кълнове
шепа кашу
сол
соев сос 3-4 суп. лъж.
уни сос  2-3 лъж.
бяло вино 3-4 лъж.
2-3 суп. лъж. зехтин
сладко-лютив сос
дългозърнест ориз, за гарнитура

Приготвяне:
Необходим ви е голям, дълбок тиган или уок.
Месото се запържва в зехтина, докато побелее. Става много бързо, след това се добавя филетирания чесън, кашуто, соевия сос, виното и уни соса. Добавят се всички зеленчуци, нарязани на едро и се запържва всичко за кратко. Зеленчуците трябва да останат хрупкави. Посолява се на вкус и е готово.
Отделно се сварява ориз. Една част ориз и две части вода се слагат в тенджера, когато водата заври, се намалява котлона и се оставя да ври на тих огън точно 10 мин.
Сервира се в дълбока чиния - първо се прави канапе с ориза, отгоре месото със зеленчука. За тези, които обичат люто препоръчвам да си добавят сладко-лютив сос.






# 14
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Сладкиш с кадаиф и ванилов крем

С извинение за снимката, сетих се да снимам, когато почти беше изяден  Embarassed:

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт