Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2009, 11:25 ч.

Нов дом на лизинг от строителя

 • 9 090
 • 15
 •   1
Отговори
Здравейте. И тъй стигнахме до момента в който искаме да си имаме дом- наш дом - аман от наемодатели- цял живот живея под наем и ми писма от безхаберието и наглостта Close. Но да не се отклонявам - както в повечето случай и ние нямаме парите - можем да съберем от близки и познати една 10-15 хиляди евро назаем - та въпросът е следният- чух че вече строителите продавали на лизинг- даваш 10% -15% от стойността и след това всеки месец плащаш между 300-500 евро / в зависимост от жилището - все едно наем /- но всъщност е лизингова вноска. Ем не даваш всички пари наведнъж , ем все едно плащаш наем , но жилището е твое. - супер казах си аз Joy. Е да ама вече 5 дни във всяка свободна минута търся за интернет и да намерих много статии по въпроса, но не и нещо конкретно. newsm78 Моля ви ако някой има информация да ми помогне - дайте едно рамо на бъдещето семейство  Hug

# 1
 • weltweit
 • Мнения: 6 754
Това е стара схема, още като зе зароди модата "на зелено". 30% от сумата се внася при подписването на предварителен договор за покупка на имота, останалата част от договорената сума се плаща на определени етапи, като понякога самата строителна фирма предлага лизингови схеми. Лихвата е по-висока от банковата. Обикновено хората избират да плащат само лихвата, докато жилището стигне етап акт14 и банката отпусне кредит. По-добре избери жилище първо и тогава се интересувай от строителя, чува се че доста от тях вече били склонни на отстъки от цената, изгодни лизингови схеми и т.н.

# 2
Не не става дума за това . Става въпрос за готови жилища, който строителят не е продал. Схемата за която знам със сигурност е следната- 10% от стойността и след това лизинг - с размери на наем за следващите 10-15 години.
Няма нищо общо със схемата, която е описана от теб. Познати вече ми споменаха за няколко такива оферти, но за съжаление те не са в районите, където търсим жилище.

# 3
 • weltweit
 • Мнения: 6 754
А да, и тази схема я има, когато останат непродадени жилища, по-добре на лизинг, отколкото нищо  Laughing Мисля, че най-правилното е да се избере квартал, да се проучат строителите в района с готови и останали непродадени жилища и да се преговаря директно с тях.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 006
Имат я тази схема обикновено я предлагат по-големите строително-инвестиционни  компании ,които имат доста апартаменти за продаване. Моят съвет е много внимателно да прочетете договора ако евентуално стигнете до сделка, тъй като до пълното изплащане на апартамента което ще е след поне 10 години чак тогава получавате нотариален акт, а не както ако вземете кредит от банка например.

# 5
 • weltweit
 • Мнения: 6 754
Моят съвет е много внимателно да прочетете договора ако евентуално стигнете до сделка, тъй като до пълното изплащане на апартамента което ще е след поне 10 години чак тогава получавате нотариален акт, а не както ако вземете кредит от банка например.
Уау, т.е. не се разпореждаш с имота, докато не го изплатиш  Shocked Ами ако искам да го продам, преди да е изплатен на 100%? Ще трябва да тегля кредит, да платя "лизинга" и тогава  ooooh!

# 6
А точно за това става въпрос- а иначе зависи и от вида на лизинга кога ще придобиеш право да се разпореждаш с имота - а за четенето на договори проблеми няма - това ми е част от работата- без да прочета нещо и детайлно да го разгледам не подписвам Wink
Ние обсъждахме / понеже единия го тегли към едно, другия към друго/
и избрахме два квартала в София- Лозенец и Стрелбище.
Е и бих живяла и в Бистрица, Железница, Бояна или Драгалевци ама там апартаменти и къщички на лизинг няма. Проблемът е че нещо не мога да се ориентирам кой къде строй и т.н., а ми се иска да решим и тази задачка че да продължаваме нататък   Wink

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 942
  поне 10 години чак тогава получавате нотариален акт, а не както ако вземете кредит от банка например.
Уау, т.е. не се разпореждаш с имота, докато не го изплатиш  Shocked

но поне от към данъци си привилигирован. Или бъркам....
Аз пък не съм чула такива схеми... Не знаех, че строител е съгласен на такъв дълъг лизинг.

# 8
 • на село
 • Мнения: 228
Имаше преди време такава тема, но сега не мога да я намеря. Ако искаш потърси назад в темите.
На мен тази схема, да плащаш на строителя, пък накрая да получиш нотариален акт не ми харесва. Ами ако строителя ипотекира апартамента, за които ти плащаш? В предишната тема няколко човека бяха обяснили много добре за рисковете при такъв лизинг, които изобщо не са за подценяване.
По-добре се обърни към банка за кредит, при добър и доказан доход ще ти отпуснат кредит. 

# 9
 • London/ Варна
 • Мнения: 1 427
Не препоръчвам тази схема, освен ако строителят не се съгласи да прехвърли нотариално апартамента веднага  Wink Хем плащаш, хем имота не е твой и в един момент оставаш на улицата, ако
- на строителят му хрумне да развали договора без определена причина
- след като 10 години изплащаш и имота вече е почти твой, цените скачат рязко и строителя си казва " абе я да ги шитна тия от там и да си продам апартаменчето по новите цени..."
-ипотекира апартамента и в един прекрасен ден ти се явява съдия изпълнител с новината, че апартамента вече е на банката
и още доста неприятни сценария се сещам, така че   Naughty

# 10
Проблемите са няколко- вноските по кредитите са твърде голями - лихвените проценти непрекъснато се вдигат. Второ банките много трудно отпускат кредит и ако го направят то е до максимум 80% - е прекрасно ама аз от къде да взема 25 хиляди евро.- 10 да събера о.к ама 25 няма как да стане. В безизходица сме- ще обмислим рисковете де- аз нямам идея какви са точно условията- всеки строител вероятно си има свой. Ще се поинтересувам за условията и вариантите- много благодаря за съветите- ще се поразровя да намеря старата тема

# 11
 • Мнения: 4 380
Проблемите са няколко- вноските по кредитите са твърде голями - лихвените проценти непрекъснато се вдигат. Второ банките много трудно отпускат кредит и ако го направят то е до максимум 80% - е прекрасно ама аз от къде да взема 25 хиляди евро.- 10 да събера о.к ама 25 няма как да стане. В безизходица сме- ще обмислим рисковете де- аз нямам идея какви са точно условията- всеки строител вероятно си има свой. Ще се поинтересувам за условията и вариантите- много благодаря за съветите- ще се поразровя да намеря старата тема

Не е ли по-нормално да се простираш спред чергата си? Гарсониери има и за 20 хил.

# 12
За двадесет хиляди в София няма- и не няма да си купя гарсониера защото искам да имам 2 деца и не смятам да си живеем по главите при положение че ще изплащам жилището 15-20 години. Точно затова искам да си купим жилище с перспектива и в добър квартал. Под наем може да се живее навсякъде,но при такава сериозна покупка и такъв ангажимент не смятам да се набутвам така. Ако ще да е. В краен случай ще поживеем още под наем и после ще вземем кредит като се стабилизират нещата след година две.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 135
Спомням си, че доста обстойно бях описала рисковете в една друга тема, но ще се опитам да ги систематизирам и тук.
По същина лизингът е наем. На английски leasing се използва и като лизинг, и като наем. Заблуждаваш се, ако мислиш, че жилището е ваше. Някой по-горе предложи строителят да ви прехвърли имота. Това няма как да стане, защото тогава не може да има лизинг, няма лизингов обект.
Рисковете:
1. Нямаш собственост върху апартамента и не можеш да се разпореждаш с него. Ако не дай Боже стане проблем и искате да го продадете, за да си погасите задължението, няма да имаш тази възможност.
2. При лизинга се намесва ДДС при вноските и лихвата, което няма при кредитите.
3. В 99% от случаите лихвата при лизинга е по-висока.
4. Някой спомена нещо за данъци. Плащаш си ги като поп. Дори и да ги внася лизингодателя, после ще си ги искат от вас.
5. Една изпълнителна процедура при банков кредит отнема месеци. В тези месеци имаш време да отреагираш и да направиш нещо с просрочения кредит. При лизинга могат да те изхвърлят като мръсно коте, защото те са собствениците.
6. Ако е добре написан лизинговия договор, всичко което сте платили преди да просрочите, се счита за задатък и не подлежи на възстановяване. Изхвърлят ви от апартамента, продават го, а всичко платено до момента, се счита за наемна вноска. При реализация на ипотекирано обезпечение, кредитодателят няма възможност да вземе повече пари, отколкото реално дължите.
7. С лизинга сте с вързани ръце - нямате право да се разпореждате с имота, поради което нямате и шанс да рефинансирате от друг кредитор.
8. Нямате никаква възможност да контролирате строителя/ лизингодателя, който се явява собственост на имота и може да го ипотекира и да му учредява вещни тежести, както му дойде на акъла.
9. В общия случай за строителството се използват строителни заеми, като строежът служи за обезпечение. Ако не са вдигнати ипотеките от конкретния имот и този строител просрочи, банката-кредитор на строителя има право да изпълнява срещу "вашия" имот.

И личен съвет от мен - избягвайте да се набутвате в такива екзотични схеми, по които има повече въпросителни, отколкото ясноти. В случая под екзотиката визирам следното: лизинг на недвижим имот като лизингодател е строител; неясни задължения на строителя, който е и собственик на имота.

# 14
 • weltweit
 • Мнения: 6 754
Мисля, че след поста на милинка , темата вече се изчерпа.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт