Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 827
Тъй като вчера срещнах отвратително отношение в един детски магазин на бул. Мадрид и много се замислих, кой прав кой крив. Аз не ходя на покупки със синът ми по принцип, защото много се вълнува, той е на 6. Но този път излязохме да платим телефоните и исках да проверя за едни книги в детския магазин. В него продават две бабки една отстрани на вестниците и другата на играчките и книгите. Синът ми беше превъзбуден и започна да ме дърпа. "Ела да видиш това... Еди кой си от класа има това... Аууу... Ей вземи ми това..." Пипна само една голяма кутия, вече не помня с какво и заедно решихме да я оставим. Аз с равен тон само повтарях "Да много е хубаво но няма да пипаме. Да ще говорим първо с тати и ще решим кое точно ще вземем..." Детето само се прехласва по нещата които вижда и в един момент грабна една малка количка за 1 лев. И бабата започва да мърмори как може да пипа, ще разруши всичко което са редили толкова трудно... Ок. отидохме на книгите и започнахме да коментираме кое за какво е за каква възраст и в един момент връхлита бабката от вестниците и ми казва "Приключвайте с гледането, че ще ходим да ядем"...  Shocked Хванах си детето и си тръгнах, а бабка : Ама не се сърдете имате още 5 минути... Sick
По принцип последно време се замислях, че държа децата си много изкъсо, да не говорят високо, да не се вълнуват в магазините (не говорим за тръшкане)... Не мисля, че синът ми се държа невъзпитано, просто се радваше на играчките.
Вашите деца вълнуват ли се, пипат ли и в магазините и как се държите вие...
Просто вече не знам кое е част от моята параноя, децата ми да се държат прилично  и в крайна сметка кое е правилно...  ooooh!
След няколко минути вече напазарували от съседната книжарница, отново с бабка, но която си поговори със синът ми и като разбра, че не мога да купя огромния джип който той си хареса, го за баламоса, че него го давали само срещу бележник с шестици... минаваме покрай книжарницата от която ни изгониха и жената си четеше вестник отпред... явно не е бързала да яде...
Ще се радвам да споделите как се държат вашите деца в магазините, пипат ли и смятате ли това за нормално...

# 1
 • Перник
 • Мнения: 396
Оооо, ами аз избягвам ходенето по магазините, особено малките магазинчета. Пазаруваме предимно от Интернет, а храна от големи хипермаркети, където няма кой да ти виси на главата. Най-вече не ходим в магазини за бяла техника, че то пада едно пране, едно готвене ooooh! а разни продавачи и продавачки само ходят след нас "да ви помогнем ли с нещо", "какво си търсите" и в същото време детето отваря всички перални, хладилници и т.н.

# 2
 • Мнения: 9 817
Всъщност този....казус е доста спорен и зависи от различните гледни точки, възпитанието на родителите, респективно на децата и отсрещната страна продавачите.
Дъщеря ми не пипа нито в магазин за детски играчки, нито в другите. Просто гледа и коментира тихо, но тя си е такава като темперамент. Пред хората рядко показва чувствата си, независимо дали положителни или отрицателни.
Поне според мен, описано от теб детето не е направило нищо лошо и страшно.
Сега за другата страна- като човек, които е работил в магазин за детски стоки и играчки, мога да кажа с ръка на сърцето, че има такива най-вече родители и деца, които ти идва да изгониш от магазина и никога повече да не пускаш. Пипат с мръсни ръце, цапат стоките, разхвърлят, вкарват храна и напитки, качват се по детските колички, катерят се по сглобените кошарки и легла.....и още и още. Не смятам, че децата са виновни. Родителят е този, който трябва да направи забележка и да обясни на детето си как е редно или не да се държи.
Разбира се има и ужасни продавачи, които те карат да заобикаляш през две преки магазина им.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Разбира се, че пипат. Смятам това за нормално, особено в магазини, където по принцип се предполага, че може да се пипат стоките (детските играчки определено са такъв тип магазин, както и хипермаркетите). Разбира се, уча ги да разглеждат внимателно, а ако нещо ми се стори рисково, казвам, че само се гледа.
В магазини, където срещам подобно отношение на описаното от теб, Migito, просто не влизаме повторно.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Ако не пипаха, със сигурност щях да потърся консултация при психолог! Как няма да пипат, по дяволите. Те са деца - всичко им е интересно и искат всичко да притежават. Съвсем нормално е да разбутат няколко щанда. И аз, когато искам да разгледам, пипам. Старая се да не съборя цялата витрина, връщам го на мястото му, но не винаги уцелвам правилния ъгъл, под който е било изложено нещото. Има продавачки, които любезно казват: "Оставете, аз ще си го подредя после, Вие си разглеждайте спокойно.", има и такива, които пуфтят демонстративно и едва ли не изтръгват стоката от ръката ми, за да си я положат обратно. Обикновено, като се сблъскам с втория вид, веднага излизам от магазина. В края на краищата, работата им е да подреждат, да показват и да продават стоката. Това не са музеи.
Проблемът не е в сина ти, а в продавачките.

# 5
 • Мнения: 4 932
Пипа. И аз пипам. Няма нищо по-нормално от това да пипнеш, преди да купиш.
Книгите ги разлиствам - гледам илюстрациите, кой е преводача или редактора, зачитам езика, преценявам шрифта... Играчките също ги преценявам - материала си личи на опип.
Затова и предпочитам да пазарувам в големи магазини, където стоката е достъпна на рафтове и можеш да пипнеш, сравниш... Накрая можеш и да не купиш.
Вчера имах положително изживяване - една продавачка в магазин за детски дрехи ми разопакова точно 5 (пет) вида бели ризи, за да преценя материята и размера... Нали се сещаме, че има разлика между памук и полиестер, също така различните фирми имат различни означения за големините - няма как да избереш, ако не видиш и не пипнеш. Та тази жена старателно разгъна пет ризи (знаете - картончета, карфички и т.н.), а след като купих едната, започна да ги сгъва отново...
Най-добрия вариант е, когато има един разопакован образец "за пипане" (който естествено се амортизира), а останалите са си опаковани.

ЕСТЕСТВЕНО обаче правя уточнението, че става въпрос за пипане. Не за дърпане, хвърляне, търкаляне по земята и въобще - грубо третиране. Виждала съм такова, не го одобрявам, но и не ми се е случвало.

# 6
 • София
 • Мнения: 902
Пипа, и още как. И то не само в детски магазин, а и във всеки друг магазин.  Аз също пипам. Досега не са ми направили забележка.  Ако някога някой го направи определено няма да си замълча. Все пак това им е работата - ако трябва по цял ден ще го редят магазина вместо да седят пред него и да пушат цигари.  А-ма-ха. А пък и ние не пренареждаме магазина, оставяме нещата там където са си били.

# 7
 • Мнения: 958
НЕ само че пипа, ами си взима и си тръгва, ако е сергия, или взима каквото си реши и го слага в количката.
Ако е нещо твърде любимо, си го стиска в целият магазин, и на касата с мъка и го изкопчвам, за да го маркират.
По принцип, обяснявам, че не бива така, но и повечето продавачки в квартала ни познават, даже я вдигат сама да си маркира каквото е взела. Един път, взех една хартия, и щанда падна, явно си беше кофти нареден, и жената излезе, много любезна, и започнаха с Никол да нареждат. Те възрастнтие пипат, и бутат понякога ,какво остава за децата.
По принцип си имаме правила, какво може да вземем какво не, и тя горе долу ги спазва.

# 8
 • Горна Оряховица
 • Мнения: 59
Пипат разбира се,напълно е нормално.Ако започнат да прекаляват или продавачката да гледа лошо си излизаме и толкова.

# 9
 • UK/София
 • Мнения: 7 670


   Пипат, но тук не се правят забележки от страна на продавачите.Аз по навик започвам да правя забележка веднага, но все се намира някой който да ме прекъсне.Виждала съм как се хвърлят дрехи и играчки по земята, някои от тях се стъпкват, но забележка не съм виждала да се прави.Според мен това не е редно, после вкъщи ще нахвърлят дрехите по земята и ще ходят по тях.Трябва да има средна граница, все пак това е част от възпитанието.Най-вече се старая да не давам да пипат навсякъде, защото в БГ проблемите стават огромни в такива случаи.Но не искам да правя децата си като марионетки и да ги стресирам.Имам много лоши спомени от магазин Джъмбо и със сигурност повече няма да вляза там.За да има култура и възпитание от клиентите, първо се изисква това от персонала в магазина.Поради тази причина не бих направила и грам забележка на децата, ако искат да пипат там!

# 10
 • Мнения: 786
Естествено че пипат, аз също - иначе как да преценя дали ми харесва нещото, което се продава?! И двете ми деца разглеждат и пипат много внимателно, е случва се малкият нещо да събори (в стремежа си да разгледа), но аз съм до него и го слагам на мястото. В магазините, където ми се мусят просто не влизам... Откакто съм с деца пазарувам само в хипермаркетите, защото в кварталните магазинчета трябва да чакам някой да ме обслужи, а аз предпочитам да се обслужвам сама, така мога да разгледам на спокойствие, да прочета етикет и да си преценя по-добре покупката ...

# 11
 • Мнения: 16 139
Детето е клиент в магазин с детски играчки. Ако играчка се избира само с гледане от магазини нужда нямаше да има- щяхме да си пазаруваме всичко от интернет.
Пипат децата ми, големият е на 9 и не го прави хаотично, тъй като знае точно какво търси предварително, но когато оглежда точно желаният артикул си го взема, да си го огледа. Аз нали правя същото, когато пазарувам дреха, чанта, книга, каквото и да било. Малкият е на три и пипа всичко, аз, съответно, съм плътно до него да не счупи или скъса нещо. Обаче забележка никой продавач не ни е правил досега.

# 12
 • София
 • Мнения: 301
Синът ми е на 3,6 години и пипа, разбира се.  Laughing И аз пипам - не купувам неща, който не съм огледала предварително.
Дали е невъзпитано - съмнявам се. Клиенти сме и имаме право да проверим какво купуваме. Детето не се тръшка по магазините, a просто се радва. Продавачката бих й отговорила любезно и вероятно повече не бих посетила магазина.
Ако счупи или скъса, повреди нещо - плащам си го. Няма как да пазарувам без него, така че и в супера, и в детския магазин го водя с мен.

# 13
 • София
 • Мнения: 372
Пипа, разглежда, пита може ли да й купя, когато хареса нещо, понякога сама си слага в количката, после спорим и вадим ненужното. До сега не сме повредили нищо и не са ни правили сериозни забележки.
Усещала съм нервност в продавачките,  когато например дълго не можем да решим кое да вземем точно или пък ако кажа, че нещото не ми харесва. Но проблема си е техен. Не мога да се ядосвам и заради това. Има много магазини, когато срещна негативно отношение в някой, просто повече не го посещавам.

# 14
 • Мнения: 34 813
Пипа.

До 3 г. избягвах влизането в детски магазини, защото беше непохватна и изпадаше в истерия, когато иска нещо, а ако влизахме, гледах да я държа по-далеч от тях.

Сега вече е внимателна и разбрана, не ограничавам (е, има и изключения  Laughing), ако продавачките имат проблем, техен си е.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт