Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 625
Имам нужда от съвет!

Питането ми  е следното-при евентуален развод,какви са шансовете,ако поискам да лиша съпруга от права над детето да получа пълните права и какви основания мога да издигна като причина за подобно искане?
обикновени битови проблеми вършат ли работа,или?
Някой има ли опитт в това отношение?

# 1
 • Мнения: 2 868
Най-добре ще ти каже адвокат, но едва ли само битови проблеми ще са достатачни. Мисля, че е нужно нещо по сериозно, но тук във форума съм чела за една от майките, която дори е в чужбина, за да се махне от мъжа си (казва, че психически е влияел зле на децата) и въпреки това съда не го е лишил от права .При всички случаи ако се задава нещо такова, най-добре си намери добър адвокат.Успех

# 2
 • sofia
 • Мнения: 214
Най добре ще те посаветва адвокат
изтъкването на битови проблеми няма да те оправи трябва да докажеш системен тормоз и побой над теб и детето и да влючиш изневяра продаване на лични вещи и тъй подобни и пак е трудно.
Възможност да го обедиш сам да се откаже няма ли?

# 3
 • Ispania
 • Мнения: 4 053
Ммммм да,истината ,е 4е ,Ще ти е мнгоо трудно наистина да му вземеш родителските права.Струва ми се ,4е само с битови проблеми и много добьр адвокат няма да помогне.
Кьсмет Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 6 154
Ограничаване на родителските права
 
Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.
(2) Такива мерки се вземат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест или поради продължително отсъствие или други обективни причини не е в състояние да упражнява родителските си права.

 

Лишаване от родителски права
 
Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) когато е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в 6-месечен срок от деня, в който е трябвало да го вземе.

(2) Производството за лишаване от родителски права се образува служебно от районния съд или по искане на другия родител или на прокурора. Делото се разглежда по исков ред с участие на съдебни заседатели.

(3) По делото задължително се изслушват прокурорът и родителят, чието лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
значи аз срещах тук доста такива въпроси - ако пуснеш търсачката ще откриеш доста теми...
това до което стигнах като заключение е че закон има ама той не работи в този си вид... както е почти невъзможно без доп. връзки бащата да се докопа до детето така и на теб ти е невъзможно да го лишиш от права над детето...
хората поради тази причина забягват нелегално в чужбина...
жестока истина предвид немарливото отношение на българските бащи към отрочетата им!
имаше доста адвокати които пишат тук - ако искаш пусни и в клюкарника - но пак ти казвам - личния опит на мамчетата е че не мож се отърва - това е като гъбичките - лепнеш ли ги за по-дълго стават хронични  Twisted Evil сори за черния хумор

моето предложение - направи така, че той самия да иска да се откаже от правата си!  демонстрирай колко искаш да вижда детето,то да е част от живота му .... и гадта сама ще избяга!

# 6
 • София
 • Мнения: 972
Подкрепям останалите мами. Съветвала съм се с адвокат за същото. Нямам брак с бащата на сна ми.  От години не го е виждал, защото е в чужбина. От раждането преди повече от седем години не е давал пари за детенце. И въпреки това адвокатката ми каза, че надали мога да го осъдя. Направо си обясни, че не е възможно и неговите родителски права са равни с моите. Знам, че това ще те разочарова, ама такова ни е законодателството Sad

# 7
 • София
 • Мнения: 6 449
Мила, наистина е много трудно отнемането на права. Единствено, ако детето е под 3 годинки било една идея по-лесно. Когато бях бременна една позната ми каза добре да помисля искам ли бащата да признава детето понеже много трудно после се отнемали права! Crossing Arms но консултирай се с добър адвокат - може да има някакъв начин в твоя конкретен случай.

# 8
 • Мнения: 4 459
НЕ искам да те обезкуражавам, но е почти невъзможно да лишиш някого от родителски права. Държавата е на принципа, че какъвто и да е, той все пак е родител!
Ако все пак си решена да го направиш ти трябват доста солидни доказателства за това че той е заплаха за живота на детето.
Аз преди време се опитвах да мина по тази процедура, но е почти невъзможно да събереш каквито и да било приемливи от съда доказателства. Трябват ти медицински свидетелства за детето които да показват или доказват, че бащата е негоден за такъв. Или той трябва да е наркоман или някакъв престъпник......
Една приятелка сега действа за лишаване на бащата но там е друг казусът. Бащата на дететто се оказа че си има семейство и 2 деца + още едно бебе от друга жена. НЕ се интересува от последните две деца по никакъв начин и ...... съда разбира се ще и даде правата и ще лиши него. Дори при това положение тя се бори вече почти две години.

Говори с адвокат и виж какви са твоите шансове. Желая ти успех

# 9
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 625
Чакайте бе хора.Питам хипотетично.Нито мъжът ми ни бие,нито тормози,нито продава семейно имущество.Опази боже.
Нито пък ако  искам да се грижи за детето ще се уплаши.ДАже напротив.
Питането ми се провокира от това,че като се скараме,той  ми казва,че ако се разделим,ще вземе детето,а аз знам,че един баща не може да се грижи така за детето,както една майка.КОлкото и да го прави сега,когато сме семейство,друго е,когато би бил сам.И също знам,че ако се разделим не дай Боже няма да ми разпише да взема детето с мен,ако реша да изляза от страната,а определено това ще се случи,ако се разделим,понеже имам къде да отида и да печеля добре,а тук в Бг с моята професия(на мед.сестра) няма да печеля достатъчно,за да си гледам детето.Иначе жилището не е проблем.
А как така забягват нелегално някои родили с детето?Кой им разписва?Как става?НЕка се включат.ИСкам да знам всичко,да съм подготвена,а не да ми дойде като гръм от ясно небе евентуално....

# 10
 • Burgas
 • Мнения: 7 186
Според мен е невъзможно съпругът да ти отнеме детето, освен ако не си наркоманка, проститутка, психично болна или нещо от сорта, т.е. си неспособна да се грижиш за детето си или му предлагаш неблагоприятна среда. Иначе при всички положения детето се присъжда на майката. Но да лишиш бащата от право да го вижда също предполагам, че е почти невъзможно, освен ако не е доказан наркоман, алкохолик, психично болен и т.н. Поне доколкото имам информация е така. От друга страна не е хубаво ако се разведете да лишаваш детето напълно от баща му, той има право да го вижда и да прекарва време с него. Според мен по- добре пусни темата в Дом и Семейство- там влизат повече потребители, а има и юристи, така че може да получиш компетентно мнение. Но все пак ти пожелавам това с раздялата да не ти се случва. Успех! Peace

# 11
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 625
Уф,и на мен не ми се иска,но признавам понякога ми минават такива мисли.Те са провокирани от следното:
Примерно като сме в колата и кара мъжа ми,той почва да псува другите шофьори,които му секат пътя,или нарушават правилата,като това е предпоставка за катастрофа примерно.Или почва да ги нарича тъпаци и прочие и как щял да им счупи носа.........
Ами какво да ви кажа.Това не е никак възпитателно за детето.Не искам утре да се обърне и да каже на някого,че ще му счупи носа  Tiredили да псува примерно,щото го е чуло от тати........
Говорили сме,казвала съм(сякаш той не го знае),че така не може пред детето,а и не само пред него,той казва-да,да и после като изпадне в инфарктна ситуация в колата и пак същото.
Това е само един пример,има и други подобни ситуации,които мен ме дразнят и не смятам за редни.
А да ви кажа честно,за детето си,да расте в здравословна среда,от всяка гледна точка съм готова на всичко,включително да го лиша и от баща му,ако той не е добър пример  Confused

# 12
 • Мнения: 763
Ами другите са ти написали, че наистина става доста трудно да се отнемат родителските права.

На моя позната мъжът й също така я заплашва, че ще й вземе детето, но защото тя се връзва и той я манипулира с това.

 Истината е, че в повечето случаи при развод, когато съдът трябва да реши при кого ще остане детето - той отсъжда сигурно поне в 90 % от случаие то да остане при майката.


Относно другото - ами те много мъже го правят това и са прекрасни бащи. Моят понясога ги псува такива, но аз не съм се притеснила, защото знам, че когато синът ми порасне ще се съобразява с това и няма да си изпуска нервите пред него.

Мисля, че ще е добър баща на детето ми, въпреки някои свои недостатъци.
Говори с мъжа си, обсъдете своите виждания за възпитанието на детето си.

Ние така направихме - аз му се карам на моя, че вкъщи не може една крушка да завие, и че не искам и синът ми да стане такъв, а той ми казва - "да, аз тия кабели ще ги пооправя, ще направя това-онова, за да не стане и  той като  мен, а да се научи  Laughing

# 13
 • Мнения: 763
Ами всички забравят,   Naughtyче скоро /дай Боже/ ще влезем в Европейския съюз. Тогава няма да има граници и ще може да се влиза съвсем спокойно в Румъния,а оттам и във всяка европейска държава в ЕС, така, че тези декларации отпадат и ще може всеки да води детето си, където иска, даже и без съгласието на другия родител.

# 14
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 625
Ами другите са ти написали, че наистина става доста трудно да се отнемат родителските права.

На моя позната мъжът й също така я заплашва, че ще й вземе детето, но защото тя се връзва и той я манипулира с това.

 Истината е, че в повечето случаи при развод, когато съдът трябва да реши при кого ще остане детето - той отсъжда сигурно поне в 90 % от случаие то да остане при майката.


Относно другото - ами те много мъже го правят това и са прекрасни бащи. Моят понясога ги псува такива, но аз не съм се притеснила, защото знам, че когато синът ми порасне ще се съобразява с това и няма да си изпуска нервите пред него.

Мисля, че ще е добър баща на детето ми, въпреки някои свои недостатъци.
Говори с мъжа си, обсъдете своите виждания за възпитанието на детето си.

Ние така направихме - аз му се карам на моя, че вкъщи не може една крушка да завие, и че не искам и синът ми да стане такъв, а той ми казва - "да, аз тия кабели ще ги пооправя, ще направя това-онова, за да не стане и  той като  мен, а да се научи  Laughing

Ох.....не те ли притеснява това със псуването?Аз се побърквам при мисълта,че детето мо може да изрече такива думи.Тогава ще считам възпитанието му,за което аз съм отговорна за пълен провал!  Tired

Не ми се иска детето ми да е от тези,които занасят"мръсните думички" в яслата и градината.

Иначе сме говорили,нали ти казвам и той по принцип е съгласен с мен,но това не му пречи следващия път да реагира по същия начин.Вече не знам какво да правя.Помолих го,забраних,заплашвах,че ще се разведа...........лоша работа.Аз не съм свикнала така и  това много ме потиска.И съм му го казвала.Абе мъжа ми прекрасно знае всичко,но резултата не е много добър.Та затова така ми минават тези мисли... А и като се караме се притеснявам за  детето.Много ме е страх да не е нещастен,ако ни види да се караме.Той е още малък,но като порасне ще почне да разбира и сигурно ще страда за това,че мама и тати се карат.
Как е при вас това?КАрате ли се с половинките и какво става с децата в такъв момент?Винаги съм си казвала,че пред детето не трябва да се повишава тон,но като ми кипне............ #Cussing outЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт