Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2009, 21:03 ч.

Нощни смени и бременност

  • 4 108
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте. В начален стадий на бременност съм и има един въпрос, който не ми е твърде ясен, а изглежда и на работодателя ми не е. Работата ми е свързана с нощни дежурства. Тъй като имам дете на 2 години, съм подписала декларация, че, въпреки, че съм майка на малко дете, приемам да работя на сумарно работно време, включващо нощни смени. Променя ли бременността ми това ми задължение и какво следва, ако естеството на работата ми е такова, че се работи предимно нощем, а възможност за преназначение се съмнявам да ми измислят. Какви са задълженията на работодателя ми в този случай?
Предварително благодаря за отговорите на по-запознатите   bouquet

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 98
 Защо не поговориш с наблюдаващият те гинеколог за по-ранен болничен. Моята работане беше свързана с нощни смени, но с голямо психическо и физическо натоварване, но също така и липсваше вариант за трудоустрояване и гинеколожката ми определи по-тежка диагноза, независимо че нямах определените симптоми, за да може да напише болничен още в 4ти лунарен месец.
  Успех!

# 2
 Благодаря за отговора!
Обмислям и този вариант, въпреки че поначало всякакъв вид "измама" после има да ми тежи на съвестта  Sad. Вероятно така или иначе ще се наложи да изляза (живот и здраве и ако всичко е наред) в по-дълъг болничен, тъй като работата ми е свързана и с ежедневно пътуване по лош път с разтропан автобус, а и не съм вече първа младост. Притесняват ме първите месеци обаче, тъй като до колото зная, те са най-рискови, а работата ми също е свързана и с доста стрес. Попрегледах Кодекса, но не успях да се ориентирам добре. Опитът ми с работодателя показва, че с радост би се възползвал от всяко мое непознаване на закона, така че ми се ще да съм предварително подготвена какво все пак следва, ако една нощно работеща съобщи, че е бременна, макар и в добро здраве. Ще се радвам, ако още някой вземе отношение  Heart Eyes.

# 3
здр.аз бях в същото положение като твоето и понеже + нощните смени работата ми е свързана и с отровни изпарения реших да се възползвам от предложението на доктора ми и излязох в болнични още 12гс .Това за мен беше единственият възможен вариант,така че колкото и да не ми се искаше здравето ми е поп важно  от всичко.

# 4
Повдигам отново темата си с надежда някой да ми помогне с нормативен текст, описващ задълженията на работодателя ми. Възнамерявам да се възползвам от правата си, ако имам такива, вместо да се скатавам от работа с болнични. 
Моля, майките запознати с нормативната база да ме насочат поне къде мога да търся информация или пък към кого бих могла да отнеса въпроса си, след като цял форум от всезнаещи майки не се е сблъскавал с подобен проблем.  bouquet

# 5
  • София
  • Мнения: 1 352
Кодекс на труда
Нощен труд
Чл. 140. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на седмичното работно време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 35 часа. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нощен е трудът, който се полага от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за непълнолетни работници и служители - от 20,00 ч. до 06,00 ч.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да осигурява на работниците и служителите топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Нощният труд е забранен за:
1. работници и служители, които не са навършили 18-годишна възраст;
2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) бременни работнички и служителки;
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
4. трудоустроени работници и служители освен с тяхно съгласие и ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи;
5. работници и служители, които продължават образованието си без откъсване от производството освен с тяхно съгласие.

Чл. 309. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Когато бременна жена или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната или кърмачката и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки.

# 6
  • София, Сливен
  • Мнения: 41
Здравейте. В начален стадий на бременност съм и има един въпрос, който не ми е твърде ясен, а изглежда и на работодателя ми не е. Работата ми е свързана с нощни дежурства. Тъй като имам дете на 2 години, съм подписала декларация, че, въпреки, че съм майка на малко дете, приемам да работя на сумарно работно време, включващо нощни смени. Променя ли бременността ми това ми задължение и какво следва, ако естеството на работата ми е такова, че се работи предимно нощем, а възможност за преназначение се съмнявам да ми измислят. Какви са задълженията на работодателя ми в този случай?
Предварително благодаря за отговорите на по-запознатите   bouquet
Аз до 6.5 месец работих само нощно време, но се чуствах добре. Иначе знам, че бременните не трябва да работят нощна смяна, но то си е  право на избор на всеки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт